Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Koronavirusas (COVID-19)

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė Galys Rodyti pranešimą

    Tai kad Klaipėdoje jau dabar studentai padeda gydytojams, nes nebespėjama. Šiaip yra fb ką sekti iš profesionalų toje srityje, tai kam čia savo teorijas galvoti?
    Tai kad Lietuvoje tėra vienas koronaviruso pacientas, kuriam realiai reikia medicininės pagalbos. Visi kiti daugiausiai karantine sėdi ir joks gydymas jiems nėra atliekamas, nes net nėra jokio gydymo, maksimum paracetamolis nuo temperatūros. Aš labai tikiuosi, kad Lietuvoje mes turim kur kas didesnius pajėgumus, nei kad tik vienam pacientui gydyti.

    Comment


      Parašė Eidvis Rodyti pranešimą

      Tai kad Lietuvoje tėra vienas koronaviruso pacientas, kuriam realiai reikia medicininės pagalbos. Visi kiti daugiausiai karantine sėdi ir joks gydymas jiems nėra atliekamas, nes net nėra jokio gydymo, maksimum paracetamolis nuo temperatūros. Aš labai tikiuosi, kad Lietuvoje mes turim kur kas didesnius pajėgumus, nei kad tik vienam pacientui gydyti.
      Tai koronavirusas juk nėra atskiras sveikatos apsaugos pyragas, o tiesiog papildomas jo sluoksnis ant tos mūsų varganos sistemos. Tarkime kas atsitiktų, jei kokiose ligoninėse dėl karantino atkristų kokie 30% gydytojų?

      Comment


        Parašė Tomas
        Jei kas pasigendate, tai rat jau kelias dienas siautėja Bartkaus bloge:
        http://simonas.bartkus.lt/blog/2020/...stas/#comments
        Jis ten po kardiobatono nicku?

        Comment


          Parašė Eidvis Rodyti pranešimą

          Problema, kad aš nesuprantu kokios taktikos laikosi LR vyriausybė.

          Tai ko čia nesuprast? Viskas atsispindi pateiktame paveikslėlyje. Gaila ant jo horizontalė atkarpom nesužymėta, bet galim imti atskaitai tą punktyrinę liniją - kiekvienas brūkšnelis sakysim lygus savaitei ar pusei savaitės. Lietuvoj apsauginės priemonės įvestos esant situacijai gal ties kokiu pirmu antru brūkšneliu, kai tuo tarpu Italijoj to buvo imtasi ties kokiu 5-6 brūkšneliu. Lietuvoj turėtų kreivė eiti pagal mėlyną liniją - išsitęsus laike, bet be didelių perkrovų, Italijoj gi jau dabar tos perkrovos yra ir jei nebūtų buvę imtasi visokių karantinų etc, tai ta kreivė būtų pasiekus tas pačias aukštumas, kokias matome raudona spalva pažymėtas. Kadangi priemonių buvo imtasi, kreivė aišku daugiau ar mažiau "guls" ir paveikslėly parodytų aukštumų nepasieks, kas reiškia, kad aukų bus mažiau, nei gali būti. Bet bus daugiau nuostolių per ekonomiką - dėl karantino pasekmių. Lietuvoj tų aukų turėtų būti dar mažiau (nes anksčiau buvo imtasi aps. priemonių), bet ekonomikai kainuos daugiau, nes karantinas ilgiau užtruks.
          Aišku, čia veikia begalės šalutinių faktorių (šalies ekonomikos stiprumas, šalies valdžios sugebėjimas valdyt situaciją, pasirinkus kryptį, šalies medicinių pajėgumų lygis etc etc...)
          bet iš esmės paveiksliukas viską teisingai rodo.

          Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
          Kaip aš suprantu ir kas manau yra pagrindinė problema - kad vyriausybė pati nežino ko jinai siekia ir kokios taktikos laikosi, daro padrikus žingsnius neturėdama jokios strategijos, vos ne tai, kad biški priemonių iš vienos taktikos, biški iš kitos ir tada gaunasi sriuba iš kopūstų, spanguolių ir apelsinų, kurios skonis bijau, kad nelabai skanus gali gautis.
          Aš tai manyčiau kad kas jau kas, o mūsų vyriausybės (gal kai kuriems atvejams reikėtų dėti kabutes ant to žodžio) ne tik "rusų" laikais sugebėjo labai viską derinti su centrine valdžia, bet ir dabar bent jau pastaruosius 15 metų labai sėkmingai tai daro. Jei kokius nors lenkus ir galima vadinti savivaliautojais ir savo kelio ieškotojais (eilės ant sienų ir lietuvių nepraleidimas tranzitu rodo, kad ne visada viskas jiems pavyksta), tai lietuviai derino, derina ir derins savo veiksmus su ES (visų pirma) institucijų rekomendacijomis. Dėl to ir matom, kad visi karantinai ir sienų uždarymas atsirado tuo pačiu metu, kaip ir daugumoj ES šalių,
          kaip ir aplinkinėse šalyse.

          Comment


            Parašė Kukumalu Rodyti pranešimą

            Aš jų neginu, bet sakau kad galbūt yra tokių kurie neturi kas atveža maisto. Neturi vaikų, kaimynų nepažįsta. Barbora nonstop neturi laisvų slotų pristatymui net jei darytume prielaidą kad tie pensininkai (tie kurie vieniši) mokėtų barbora naudotis.

            Kitas dalykas nežinau kur jūs tuos pensininkus parduotuvėj matot. Mano pažįstami vyresnio amžiaus žmonės hiperbolizuojant galima būtų pasakyt kad bijo net langą atsidaryt kad virusas neįskristų jau nekalbant apie ėjimą į parduotuves. Ir nors per pastarąją savaitę parduotuvėj buvau tik kartą, šeštadienį, kaip tik stebėjau kokie žmonės apsipirkinėjo. Praktiškai nemačiau nė vieno atrodančio vyresnio nei 60metų.
            buvau Maximoj, eile prie terminalo, kas sąskaitas apsimoka, kas teleloto perka...

            Comment


              Parašė Jemelia Rodyti pranešimą

              Tai ko čia nesuprast? Viskas atsispindi pateiktame paveikslėlyje. Gaila ant jo horizontalė atkarpom nesužymėta, bet galim imti atskaitai tą punktyrinę liniją - kiekvienas brūkšnelis sakysim lygus savaitei ar pusei savaitės. Lietuvoj apsauginės priemonės įvestos esant situacijai gal ties kokiu pirmu antru brūkšneliu, kai tuo tarpu Italijoj to buvo imtasi ties kokiu 5-6 brūkšneliu. Lietuvoj turėtų kreivė eiti pagal mėlyną liniją - išsitęsus laike, bet be didelių perkrovų
              Kai yra imamasi karantino priemonių, tai dar savaitę ar 10 dienų viskas važiuoja ant inercijos, bet po to augimas sustoja, pvz. naujų atvejų Italijoje vakar jau buvo registruota mažiau, nei užvakar. Vadinas, kad Lietuva piką turėtų pasiekti maždaug po savaitės, per savaitę susirgusiųjų skaičius išauga ~3 kartus, kas reiškia, jog mūsų pikas vadinsis 3 pacientai. Na, ok, galbūt daug aktyviau pradės kreiptis pensininkai ir sakykim sunkių atvejų per savaitę pas mus išaugs 30 kartų - bet tai vistiek bus 30 kartų mažiau, nei kad Lietuva turi pajėgumų. Dėl to jeigu šitas karantinas yra sustabdyti virusą - tai tas nepavyks, jeigu tikslas yra 'to flatten the curve' - tai tas irgi nepavyks, jeigu tikslas yra 'atkelti bėda mėnesiui' - tai ekonominė to kaina nežmoniška.

              P.S. apie tai, kaip Lietuva valdoma iš Briuselio, aš net nenoriu diskutuoti. Lietuva turi superinių galimybių pasitelkti ES ekpertinius institutus ir analizes, o kokie bus priimami sprendimai - čia jau priklauso nuo mūsų valdžios žmonių galvų turinio.
              Paskutinis taisė Eidvis; 2020.03.17, 12:48.

              Comment


                Aš aišku būčiau už tą Kinijos ir Pietų Korėjos variantą, kada sugebėta radikaliomis priemonėmis išnaikinti virusą
                P. Korėjoje nėra nieko radikalaus, nebent radikalus testavimas ir visuomenės sąmoningumas. Europai gal ne lygis mokytis iš Azijos ir mėgina išrasti dviratį iš naujo. Buvo dar pradžioje išdidžių europiečių pasisakymų, kad Vakarų šalių medicina pažangesnė, todėl nebus tokių problemų kaip Kinijoje. Bet Italijos dieniniai mirčių skaičiai Kinijos skaičius jau viršijo, sparčiai vejasi ir Ispanija.

                Comment


                  Eidvis galvoja, kad medikai dabar sėdi poliklinikose užsidarę ir gurkšnoja kavutę, nes nebėra ką dirbti, kai dauguma vizitų atšaukti O tie kur dirba tai tik šokinėja apie tuos kelis kurie praktiškai nejaučia jokių simptomų,

                  Aš bijau net pagalvoti, kas nutiktų, jeigu užsikrėstų dauguma medikų, ypač kai nemažai jų vyresnio amžiaus. Įvestos būtinos atsargumo priemonės ir tiek. Ne virusas dabar baisiausia, o kad nebebus kam gydyti daug pavojingesnių ligų. Maldeikienė piktinasi, kad keliom dienom suletėjo onkologinių ligonių gydymas ir aš suprantu, jog tai daug svarbiau už koroną, bet duokim bent kelias dienas įsivažiuoti perėjus prie naujų gydymo taisyklių. Aš garantuotas, kad jų gydymas artimiausiu metu grįš į įprastas vėžes, o žiūrint į situaciją atmestinai onkologiniai ligoniai gali nukentėti daug labiau.

                  Comment


                    Parašė themanual Rodyti pranešimą
                    Eidvis galvoja, kad medikai dabar sėdi poliklinikose užsidarę ir gurkšnoja kavutę, nes nebėra ką dirbti, kai dauguma vizitų atšaukti O tie kur dirba tai tik šokinėja apie tuos kelis kurie praktiškai nejaučia jokių simptomų,
                    Aš negalvoju, aš vadovaujasiu oficialiais pranešimais, kad sunkių atvejų Lietuvoje kol kas yra tik 1, sunkūs atvejai tai tie, kuriems reikia pvz. plaučių ventiliavimo aparatų. Ir jeigu dabar, kai tėra vienas sunkesnis atvejis, buvo atšaukta didelė dalis planinių operacijų - na tai jau tada biški absurdas.

                    Comment


                      Lentelė apie galimą COVID-19 liga susirgusiųjų piką ir galimų pacientų (ne)izoliavimo pasirinkimus Jungtinėje Karalystėje:

                      https://twitter.com/RoryStewartUK/st...076227/photo/1

                      Comment


                        Ir jeigu dabar, kai tėra vienas sunkesnis atvejis, buvo atšaukta didelė dalis planinių operacijų - na tai jau tada biški absurdas.
                        Neįvertini to, kad kol kas Lietuvos ligoninėse laikomi visi užsikrėtę. Pvz., grįžęs iš PAR atvejis ligoninėje išbuvo 5 d., kol buvo patikrintas dėl koronaviruso. Tai 14-ai d. "atjungė" kažin kiek su juo dirbusių gydytojų, kurie galėjo patys užsikrėsti ir užkrėsti kolegas. Medicinos įstaigose išplitimo tikimybė yra didesnė, nes ne visi medikai turi apsaugos priemones, o gulintys dėl bet kokių kitų ligų koronavirusui būtų lengvas grobis.

                        Comment


                          Parašė Eidvis Rodyti pranešimą

                          Aš negalvoju, aš vadovaujasiu oficialiais pranešimais, kad sunkių atvejų Lietuvoje kol kas yra tik 1, sunkūs atvejai tai tie, kuriems reikia pvz. plaučių ventiliavimo aparatų. Ir jeigu dabar, kai tėra vienas sunkesnis atvejis, buvo atšaukta didelė dalis planinių operacijų - na tai jau tada biški absurdas.
                          Tai ne visos planinės operacijos yra skubios, bet tiesiog dabar yra dar tik antra karantino diena, nemažai apsaugos priemonių tik DABAR pasiekia medikus. Įsivaizduok vienas besimptomis ateina neskubiai planinei operacijai ir užkrečia chirurgą, kuris apserga ir nebegali daryti skubių operacijų daugybei kitų žmonių. Arba dar blogiau - paskleidžia virusą operuojamiesiems, kurių galimai silpesnė sveikatos būklė.

                          Medikai persigrūpuos ir jei apkrovos išliks žemos, imdamiesi visų atsargumo priemonių imsis ir mažiau skubių planinių operacijų.

                          ------------

                          Apie UK dar vienas gandų portalo straipsnis (vertinti atsargiai kol nepatvirtino koks BBC), kad vakar dienos Boriso paraginimai tautai nebuvo tik bandymas nuraminti tuos, kurie reikalauja imtis veiksmų

                          The UK only realised "in the last few days" that attempts to "mitigate" the impact of the coronavirus pandemic would not work, and that it needed to shift to a strategy to "suppress" the outbreak, according to a report by a team of experts who have been advising the government.

                          https://www.buzzfeed.com/alexwickham...trategy-deaths

                          ir reportas kuriuo remiamasi

                          https://www.imperial.ac.uk/media/imp...16-03-2020.pdf

                          Comment


                            Parašė ultra laverdi Rodyti pranešimą
                            Lentelė apie galimą COVID-19 liga susirgusiųjų piką ir galimų pacientų (ne)izoliavimo pasirinkimus Jungtinėje Karalystėje:

                            https://twitter.com/RoryStewartUK/st...076227/photo/1
                            Pas anglus kažkokios "keistos" kreivės, visai neatitinka Edvio aprašomų - pas juos ėmusis visų apsaugos priemonių pikas planuojama pasiekti tik po 2 mėnesių, vietoj vienos savaitės...

                            Comment


                              Aš tai nelabai suprantu kodėl UK išvis yra išskiriamas kaip kažkoks kitoks atvejis. Yra tik du atvejai - arba sieki absoliutaus viruso išnaikinimo, arba sieki 'flatten carve' efekto. Tiek Vokietija, tiek UK, tiek ir absoliuti dauguma eina 'flatten carve' keliu, tai, kad korono virusas į UK atėjo ten keliomis dienomis ar savaite vėliau, nereiškia, kad UK kelias yra kažoks kitoks, nei Vokietijos, tai tiesiog reiškia, kad UK imasi karantino priemonių tada, kada jis duoda didžiausią efektą ir tai greičiausiai yra savaite vėliau nei Vokietija imasi analogišku veiksmų.

                              Parašė themanual Rodyti pranešimą

                              Tai ne visos planinės operacijos yra skubios, bet tiesiog dabar yra dar tik antra karantino diena, nemažai apsaugos priemonių tik DABAR pasiekia medikus. Įsivaizduok vienas besimptomis ateina neskubiai planinei operacijai ir užkrečia chirurgą, kuris apserga ir nebegali daryti skubių operacijų daugybei kitų žmonių. Arba dar blogiau - paskleidžia virusą operuojamiesiems, kurių galimai silpesnė sveikatos būklė.
                              Tu nori pasakyti, kad laukiant koronaviruso pandemijos piko, Lietuvoje atšaukiamos planinės operacijos, nes 'nėra apsaugos priemonių ir chirurgai gali užsikrėsti'? Kiek aš žinau tai jie apsaugos priemones operacijų metu naudoja ne tik viruso metu, bet jeigu planinės operacijos prieš pandemijos piką, kada daktarų reikės labiausiai, stringa nes trūksta respiratorių - tai jau būtų afrikos lygio vyriausybės kompetencijos įrodymas.

                              Comment


                                Naujienos iš Vilniaus ir Kauno


                                Pristatė Kauno mobilų viruso tyrimų punktą: per dieną pajėgūs aptarnauti 60–70 asmenų

                                https://www.15min.lt/naujiena/aktual...1290866?copied

                                Šimašius pristatė mobilius koronaviruso patikros punktus: priims po 100 mėginių per dieną

                                https://www.lrt.lt/naujienos/lietuvo...iniu-per-diena

                                Comment


                                  Parašė ultra laverdi Rodyti pranešimą
                                  Lentelė apie galimą COVID-19 liga susirgusiųjų piką ir galimų pacientų (ne)izoliavimo pasirinkimus Jungtinėje Karalystėje:

                                  https://twitter.com/RoryStewartUK/st...076227/photo/1
                                  Pagal grafikėlį pikas prognozuojamas birželio mėn.?
                                  Klausimas, ar kurios nors šalies ekonomika patemps 4 mėnesius karantino?
                                  Ne panacėja ir "flateningas" pagal tai. Labai jau menkas "capacity".
                                  Visais atvejais intensyvios terapijos reikės dešimtis kartų daugiau.

                                  Comment


                                    Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                                    Aš tai nelabai suprantu kodėl UK išvis yra išskiriamas kaip kažkoks kitoks atvejis. Yra tik du atvejai - arba sieki absoliutaus viruso išnaikinimo, arba sieki 'flatten carve' efekto. Tiek Vokietija, tiek UK, tiek ir absoliuti dauguma eina 'flatten carve' keliu, tai, kad korono virusas į UK atėjo ten keliomis dienomis ar savaite vėliau, nereiškia, kad UK kelias yra kažoks kitoks, nei Vokietijos, tai tiesiog reiškia, kad UK imasi karantino priemonių tada, kada jis duoda didžiausią efektą ir tai greičiausiai yra savaite vėliau nei Vokietija imasi analogišku veiksmų.



                                    Tu nori pasakyti, kad laukiant koronaviruso pandemijos piko, Lietuvoje atšaukiamos planinės operacijos, nes 'nėra apsaugos priemonių ir chirurgai gali užsikrėsti'? Kiek aš žinau tai jie apsaugos priemones operacijų metu naudoja ne tik viruso metu, bet jeigu planinės operacijos prieš pandemijos piką, kada daktarų reikės labiausiai, stringa nes trūksta respiratorių - tai jau būtų afrikos lygio vyriausybės kompetencijos įrodymas.
                                    Operuojant imamasi tokių saugumo priemonių, kurių pakanka ir yra racionalios. Dabartinių priemonių gali nepakakti, nes virusas naujas, be to užkrėtimas gali įvykti ir neoperacinėje.

                                    Comment


                                      Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                                      Yra tik du atvejai - arba sieki absoliutaus viruso išnaikinimo, arba sieki 'flatten carve' efekto.
                                      O kaip gi "DO NOTHING" atvejis? Kuriuo beje vadovaujasi didžioji dauguma šalių su Rusija ir Indija priešaky.

                                      Comment


                                        Vyriausias (pagal amžių) užsikrėtusysis COVID-19 iš Panevėžio kreipėsi į sveikatos priežiūros įstaigą dėl kitų sveikatos problemų.

                                        <...> paaiškėjo, kad pacientas iš pradžių nežinojo, jog serga COVID-19 ir Panevėžio ligoninėje buvo hospitalizuotas dėl gastroenerokolito.
                                        https://www.15min.lt/naujiena/aktual...1290710?copied

                                        Panašu, kad atvejis (jei pacientas numirs) bus gana tipiškas COVID-19 mirčių atžvilgiu - pacientas turi daugiau nei 60 metų ir kitą sunkią sveikatos problemą.
                                        Paskutinis taisė ultra laverdi; 2020.03.17, 14:27.

                                        Comment


                                          Parašė themanual Rodyti pranešimą

                                          Operuojant imamasi tokių saugumo priemonių, kurių pakanka ir yra racionalios. Dabartinių priemonių gali nepakakti, nes virusas naujas, be to užkrėtimas gali įvykti ir neoperacinėje.
                                          Pasak Verygos, visos ligoninės yra aprūpintos apsauginėmis priemonėmis ir mažų mažiausiai ką reikėtų daryti, tai teisinantis apsauginėmis priemonėmis prieš audrą ir nukelinėti planines operaciją 'geresniems laikams'. Ar tu nori pasakyti, kad tiems, kam reikia operacijų - jų gali nesitikėti du metus į priekį, o po to dar du metus į priekį dėl milžiniškų eilių?

                                          Parašė Sula Rodyti pranešimą

                                          O kaip gi "DO NOTHING" atvejis? Kuriuo beje vadovaujasi didžioji dauguma šalių su Rusija ir Indija priešaky.
                                          Spėju Putinas tai net apsidžiaugė dėl šito viruso, spauda/televizija kontroliuojama - niekas panikos nepaskleis, mirtingumas bus tris kartus didesnis nei vakaruose, t.y. ne 0.2%, o kokie 0.6%, visgi dauguma senyvo amžiaus pensininkai su lėtinėmis ligomis, t.y. bus sautypa jų pensijų ir jų lėtynių lygų gydymo sąskaita, be to vakaruose stengiantis išgelbėti kiek įmanoma daugiau gyvybių dėl visokių karantinų pasireikš ekonominė krizė, o kuo vakarams blogiau - tuo Putinui visada geriau, galės per savo televiziją trimituoti 'o jūs ką, norite taip, kaip Berlyne'?

                                          Comment

                                          Working...
                                          X