Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Politinė situacija Moldovoje

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #21
    Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
    Tai čia tik iš šono taip atrodo. Rumunai, žinoma, norėtų pasididinti savo teritoriją. O moldavai visai nenori didinti Rumunijos teritorijos.
    Nepamirškite, kad nemaža Moldavijos gyventojų dalis turi ne tik Moldavijos, bet ir Rumunijos pilietybę - jiems nuo to susijungimo nei šilta, nei šalta - jie ir be susijungimo gali laisvai dirbti kitose ES šalyse.

    Comment


      #22
      Parašė Sula Rodyti pranešimą

      Gal dėl to, kad keli šimtai tūkstančių moldavų uždarbiauja Rusijoje.
      O šiaip jau, ko gero, pats teiginys klaidinantis. Susijungimas su Rumunija gali būti realus procesas, "susijungimas su Rusija" - geriausiu atveju sąjunginiai ryšiai.
      Gal, nors manau, tai vis tiek daugausia rusakalbiai ir mišrios šeimos su rusakalbiais. O šiaip, kaip jau sakė ir Aleksio, nemažai moldavų gavę Rumunijos pilietybę, todėl gali uždarbiauti ir gyventi ne tik Rumunijoje, bet ir kitur ES.
      ПТН ПНХ
      «Русский военный корабль, иди нахуй!»

      Comment


        #23
        Šiaip tai Transnistria akivaizdžiai tam ir buvo sukurta, kad Moldova nesusijungtų su Rumunija. Lygiai taip pat, kaip DNR ir LNR buvo reikalingos, kad Ukraina nestotų į NATO, dėl tų pačių priežasčių - Abchazija ir Pietų Osetija Gruzijoje, o kalnų Karabachas - kad Azerbaidžanas per daug nesuartėtų su Turkija. Rusija aiškiai nenori NATO tiesiai už savo sienų ir siekia turėti buferinę zoną, o tokia organizacija kaip NATO tikrai nepriims narių kurios turi neišspręstų teritorinių konfliktų.

        Be to, autonominis Gagauzijos regionas sutiko likti Moldovos sudėtyje tik su ta sąlyga, kad šalis nesijungs su Rumunija.

        Susijungimo atveju Padniestrė ir potencialiai - Gagauzija taptų Rumunijos problema. Klausimas, ar Rumunija to labai nori. Nebent susijungtų be šių regionų, bet... Matyt irgi nelabai nori.

        Parašė manometras Rodyti pranešimą

        Gal, nors manau, tai vis tiek daugausia rusakalbiai ir mišrios šeimos su rusakalbiais. O šiaip, kaip jau sakė ir Aleksio, nemažai moldavų gavę Rumunijos pilietybę, todėl gali uždarbiauti ir gyventi ne tik Rumunijoje, bet ir kitur ES.
        Pastebėjau labai įdomų dalyką, kad moldavai dažnai netgi būdami iš nemišrių šeimų turi rusiškus vardus. Įdomiai atrodo kai pavardė moldaviška/rumuniška, su galūne -escu, o vardas - Andrei, Vladimir, Tatjana, Liudmila. Gal tai savo laiku buvo laikoma prestižu?
        Paskutinis taisė Tomizmas; 2019.03.04, 21:08.
        Snowflakes will attack U <3

        Comment


          #24
          Dėl vardų. Tai galėjo būti laikoma prestižu, ypač Rusijos Imperijos laikais, bet gali būti ir dėl to, kad moldavai ir rumunai yra ortodoksai ir turi tuos pačius šventuosius kaip rusai. Be to, pavyzdžiui, Tatiana yra romėniškas vardas, tai tuo keliu irgi galėjo ateit.

          Dar perskaičiau, kad vyresni moldavai bijo supykdyti Rusiją, kaip supykdė ukrainiečiai, grynai dėl ekonominių priežasčių: kad staigiai pabrangs visko šildymas, degalai, Rusija iškart vėl paskelbs moldaviškų prekių embargą, o Europa iškart jų pirkt nepradės. O jaunimas nebijo, išvažiuoja.
          ПТН ПНХ
          «Русский военный корабль, иди нахуй!»

          Comment


            #25
            Kalbant apie Moldovą ir stačiatikybę reikia nepamiršti tokio labai svarbaus moldavų mentalitetui labai sėkmingo Rusijos imperijos ir vėliau tyliai SSSR palaikyto dalyko: moldavų stačiatikiai labai sėkmingai buvo atskirti nuo Rumunijos stačiatikių. Jeigu Rumunijos stačiatikiai turi savo Rumunijos stačiatikių bažnyčią, tai moldavai (apie 90 proc.) priklauso Rusijos stačiatikių bažnyčiai ir pavaldūs Maskvos patriarchui. Kai susiformavo savarankišką Rumunijos stačiatikių bažnyčia, Besarabija priklausė Rusijos imperijai ir negalėjo būti šnekos apie moldavų priklausymą jai. Kaip ir be abejo SSSR laikais. Praktiškai reikšmingesnio judėjimo jungtis prie Rumunijos stačiatikių nėra ir šiandien, nes Maskvos patriarchai labai sėkmingai pasidarbavo: tarp Moldavijos šventikų nėra praktiškai jokio noro keisti esančios situacijos. Na o tokioj situacijoj ir toliau paskyrimus Kišiniovo ir Mpldavijos metropolijoje valdo Maskvos patriarchatas.
            Kaip ten bebūtų, bet Rusijos stačiatikių bažnyčia visada buvo ir šiandien yra vienas pagrindinių imperijos ramsčių.

            Comment


              #26
              Parašė manometras Rodyti pranešimą
              Dėl vardų. Tai galėjo būti laikoma prestižu, ypač Rusijos Imperijos laikais, bet gali būti ir dėl to, kad moldavai ir rumunai yra ortodoksai ir turi tuos pačius šventuosius kaip rusai. Be to, pavyzdžiui, Tatiana yra romėniškas vardas, tai tuo keliu irgi galėjo ateit.
              Bet Vladimir ar Liudmila tai tikrai slaviški vardai. Turbūt nė vienoje kitoje neslaviškoje TSRS respublikoje vietiniai nevadindavo vaikų rusiškais vardais.

              Čia jau aišku nukrypimas nuo politikos, bet matyt imlumas įtakoms iš kitų stiprių kaimynų yra rumunų/moldavų tautos kultūroje. Pamenu, kažkada kompiuteryje turėjau tokią muzikinę programą, jos aišku seniai niekas nenaudoja. Ją galima būdavo nustatyti įvairiomis kalbomis, ir aš kartais grynai pažaisdavau tuo savo įdomumui. Nustebindavo tai, kad nustačius rumunų kalbą, daugybė terminų (kuriuos kitos tautos dažnai bando pakeisti savais žodžiais), būdavo angliški. Kas keisčiausia - angliški buvo netgi tokie žodžiai kaip "refresh" ir "fullscreen" (na netikiu, kad rumunų kalboje nėra žodžių "atnaujinimas" ar "viso ekrano vaizdas").

              Dabar nuėjau į rumunišką vikipediją, ir matau tokius neišverstus terminus kaip "commons" ir "index" (sunkiai įsivaizduoju kad Lietuvoje tokie žodžiai būtų palikti nepakeisti savais).
              Snowflakes will attack U <3

              Comment


                #27
                Rusų poetas A.Puškinas net tokias eiles, kvepiančias tautiniu pažeminimu, parašė:

                Среди неистовых цыганок
                Я, как Орфей среди вакханок,
                В кругу кокеток-молдованок
                Пожалуй, Бог среди болванок.
                Зато меж грустных молдован
                Не лань в овраге львином.
                Вернее, лев меж обезьян,
                Я, конь арабский Альмадан
                В смиренном таборе ослином.


                Trumpai, poetas jautėsi tarp moldavų kaip liūtas tarp bezdžionių ar ristūnas tarp asilų. O tarp "balvonių" moldavių - kaip dievas. Keista, kad moldavų nacija su tokiu pažeminimu iš esmės susitaikė.
                Beje toks šovinistinis požiūris į moldavus kaip į unter-naciją koreliuoja su didžiavalstybiniu požiūriu į "pribaltus", tik gerokai didesniu mąstu.
                Paskutinis taisė Sula; 2019.03.05, 17:03.

                Comment


                  #28
                  Parašė Sula Rodyti pranešimą
                  Rusų poetas A.Puškinas net tokias eiles, kvepiančias tautiniu pažeminimu, parašė:[/I]

                  O tarp "balvonių" moldavių - kaip dievas. Keista, kad moldavų nacija su tokiu pažeminimu iš esmės susitaikė.
                  Šituo atvėju daugiareikšmis žodis "balvonas" nereiškia "neprotingas žmogus", o reiškia "stabas" (t.y. pagoniškas stabas, netikras dievas).

                  Comment


                    #29
                    Tais nepolitkorektiškais laikais požiūris į visas mažas tautas buvo nelabai koks, ir netgi didelės tautos vieni kitų apibūdinimams nesirinkdavo žodžių. Šiais laikais už tokias eiles gerai patampytų per teismus.
                    Snowflakes will attack U <3

                    Comment


                      #30
                      Politini Gondona-Dodona laikinai ismete

                      ELTA

                      Moldovos Konstitucinis teismas laikinai nušalino nuo pareigų prezidentą I. Dodoną

                      Kišiniovas, birželio 9 d. (ELTA).

                      Moldovos Konstitucinis teismas (KT) laikinai nušalino nuo pareigų prezidentą Igorį Dodoną, praneša „Interfax“.

                      KT šį sprendimą priėmė sekmadienio rytą grupės Demokratų partijai atstovaujančių parlamento narių prašymu.

                      Savo sprendimą Konstitucinis teismas motyvavo tuo, kad prezidentas atsisakė pasirašyti įsaką dėl parlamento paleidimo ir tuo būdu įvykdyti ankstesnį KT sprendimą.
                      KT įpareigojo premjerą Pavelą Filiną laikinai eiti prezidento pareigas. Jis turės kreiptis į Konstitucinį teismą, kad galėtų pasirašyti įsaką dėl dabartinės sudėties parlamento paleidimo ir pirmalaikių rinkimų datos.

                      Per dvejus pastaruosius metus KT jau penkis sykius buvo laikinai nušalinęs prezidentą nuo pareigų, kai šis atsisakydavo aprobuoti įstatymus arba skirti ministrus.

                      Kaip jau buvo pranešta, birželio 7 d. Moldovos Konstitucinis teismas nusprendė, kad prezidentas turi paleisti parlamentą ir paskirti pirmalaikių rinkimų datą. Šis sprendimas buvo priimtas praėjus kelioms minutėms po to, kai I. Dodonas paskelbė, kad nepavyko sudaryti valdančiosios koalicijos ir naujos vyriausybės.
                      Šeštadienį I. Dodonas pareiškė nepasirašysiąs įsako dėl parlamento paleidimo ir pirmalaikių rinkimų datos.

                      Tą pačią dieną Moldovos parlamentas paskyrė dešiniosios opozicijos lyderę Maia`ą Sandu šalies premjere. Iškart po vyriausybės patvirtinimo I. Dodonas prisaikdino naujojo ministrų kabineto narius.

                      Šeštadienį parlamento posėdis buvo sušauktas nepaisant Konstitucinio teismo sprendimo dėl jo paleidimo.

                      Comment


                        #31
                        Jei neklystu, n-ąjį kartą. Ai, žemiau ir parašyta, kad jau 5 kartus buvo nušalintas.

                        Comment


                          #32
                          Dar siek tiek info:

                          Vasarį vykusiuose rinkimuose Socialistų partija laimėjo daugiausia balsų, tačiau ne tiek, kad galėtų suformuoti daugumą. Iki pat praėjusio savaitgalio Moldovos politinis gyvenimas dėl pakibusios valdžios buvo paralyžiuotas.

                          Šeštadienį Moldova pagaliau suformavo precedento neturintį prorusiškų ir proeuropietiškų politinių jėgų aljansą. Ponas Dodonas, tuomet dar prezidento pareigas ėjęs prorusiškos Socialistų partijos lyderis, sutiko dirbti su proeuropietišku aljansu ACUM ir nustūmė į šoną tuo metu valdančiojoje koalicijoje buvusią Demokratų partiją, vadovaujamą įtakingo oligarcho Vladimiro Plahotniuco.


                          2014 m. politinį ir prekybinį susitarimą, teigdamas, kad jis šalį tolina nuo Rusijos. Ponas Dodonas per dvejus savo prezidentavimo metus viršijo dvišalių susitikimų su Vladimiru Putinu pasaulio rekordą ir pas Rusijos prezidentą lankėsi daugiau nei 10 kartų.

                          2016 m. p. Dodonas laimėjo prezidento rinkimus kurstydamas sovietinės eros nostalgijos idėjas. Ponas Dodonas mažiausiai penkis kartus buvo laikinai nušalintas nuo pareigų šalies Konstitucinio teismo sprendimu, nes atsisakė pasirašyti kelis šalies parlamento palaimintus įstatymus. Taip pat jis kelis kartus atmetė kai kuriuos ministrų siūlymus, taigi dabartinis susidūrimas su Konstituciniu teismu jam nėra naujiena.


                          Plačiau: https://www.vz.lt/verslo-aplinka/201...#ixzz5qSnigjWZ

                          Comment


                            #33
                            Per paskutinius parlamento rinkimus 2019 m. vasario 24 d. daugiausia balsų surinko prorusiški socialistai (35 vietos iš 101)
                            Daugumą balsų kartu surinko proeuropietiškos Demokratų partija / Vladimir Plahotniuc 30 vietų) , ACUM / Maia Sandu (28 vietos)

                            https://en.wikipedia.org/wiki/Parlia...lic_of_Moldova

                            Per 3 mėnesius nebuvo sugebėta patvirtinti vyriausybės.
                            Jau po šio termino ACUM ir socialistai kažkokiu būdu rado bendrą kalbą. Premjere tapo Maia Sandu.
                            Oligarcho V. Plachotniuko valdomos Demokratų partijos vyriausybės vadovas Pavel Filip nenori trauktis. Panašu, kad mažumoje esanti Demokratų partija bando uzurpuoti valdžią. Ši vyriausybė paskelbė naujus paralpneto rinkimus rugsėjį.

                            Prezidentas Moldovoje yra tik reperezentacinė figūra, nors vėl buvo renkamas tiesioginiuose rinkimuose. Moldovoje yra itin prorusiškas prezidentas Igor Dodon. Kai prezidentas nepasirašinėdavo kokio nors parlamento priimto įstatymo, Konstitucinis teismas laikinai premjerui suteikdavo prezidento teisę pasirašyti įstatymus.
                            Labai keista, kad šitoje dviprasmiškoje situacijoje Konstitucinis teismas ir palaikė V. Plachotniuko / P.Filipo vyriausybę.

                            Faktiškai ten dabar yra dvivaldystė.


                            Neilgas, bet esmę gana aiškiai atpasakojantis straipsnis pasirodė ir Lietuvos spaudoje

                            Delfi.lt 2019.06.11
                            Politinę krizę išgyvenančios Moldovos naujoji lyderė prašo tolesnės tarptautinės paramos

                            „Per pastaruosius kelerius metus Moldova virto šalimi, kuri dėl vienos partijos ir uzurpatoriaus Vladimiro Plachotniuko buvo izoliuota nuo išorinio pasaulio. Jei neišvaduosime nuo jų šalies, Moldova negalės judėti į priekį“, – pareiškė M. Sandu per pirmąjį vyriausybės posėdį.
                            Naująjį ministrų kabinetą, kurį birželio 8 dieną suformavo proeuropietiškas aljansas ACUM ir Moldovos socialistų partija (PSRM), palaiko Briuselis, Maskva ir Vašingtonas bei tokios tarptautinės organizacijos kaip Europos Taryba.
                            PSRM pirmininkė Zinaida Grečanaja buvo išrinkta Moldovos parlamento pirmininke, o dešiniosios partijos „Veiksmas ir solidarumas“ lyderė M. Sandu buvo paskirta ministre pirmininke.

                            Vis tik Konstitucinis Teismas anksčiau šalį valdžiusios Demokratų partijos nurodymu pripažino parlamento sprendimus neteisėtais.Teisėjai sekmadienį nušalino nuo pareigų prezidentą Igorį Dodoną ir leido ekspremjerui Pavlui Filipui paleisti parlamentą.
                            Šis tučtuojau pasirašė atitinkamą įsaką ir rugsėjo 6 dieną paskyrė pirmalaikius rinkimus. Demokratų partija taip pat paskelbė pradedanti rinkti parašus už I. Dodono atleidimą, kad galima būtų kartu su parlamentarais išrinkti ir naująjį prezidentą.

                            Parlamentas savo ruožtu neteisėtais pripažino visus Konstitucinio Teismo sprendimus, taip pat Demokratų partiją ir jos frakcijai parlamente vadovaujančio P. Filipo vyriausybę.

                            https://www.delfi.lt/news/daily/worl....d?id=81419549

                            Comment


                              #34
                              Moldovoje baigėsi dvivaldystė.
                              Vakar vakare atsistatydino Demokratų partijos P.Filipo vyriausybė.
                              Jie pareiškė, kad "nesilaiko įsikibę valdžios." Tačiau nauja M.Sandu vyriausybė anot jų, ne visai legitimi, nes tebegalioja Konstitucinio teismo sprendimai dėl parlamento paleidimo ir naujų rinkimų surengimo. Bet kokiu atveju geriausia išeitis jų nuomone yra pirmalaikiai rinkimai.

                              Konstitucinis teismas ten priėmė labai dviprasmišką sprendimą jau po Socialistų ir ACUM partijų koalicijos sudarymo. Ji buvo sudaryta lygiai per du mėnesius, o Konstitucinis teismas paleido parlamentą, nes koalicija nebuvo sudaryta per 90 dienų. Vienu žodžiu, KT geriausiu buvo šališkas, ir galbūt ne visai objektyvus.
                              Po to, kai visos valstybės ir ES pripažino
                              ​​​​​​M.Sandu vyriausybę, KT atrodo nekaip.

                              Iki šiol senoji vyriausybė neįleido naujosios į valdžios įstaigas. Policija buvo lojali senai vyriausybei. Blokada nuimta, atrodo, tarpininkaujant ir JAV ambasadoriui. Apie tai paskelbė prezidentas Igor Dodon.
                              ​​​​​​
                              Moldovoje turėtų būti didelė nemeilė oligarchui V.Plahotniucui. Nebuvo sudaryta proeuropietiška vyriausybė. Buvo sudaryta koalicija prieš Plahotniucą.

                              M.Sandu vyriausybė ketina vėl grįžti prie kelių milijardų aferos tyrimo, au kiria galimai susijęs ir pats Vlad Plahotniuc.

                              Šią naktį V.Plahotniuc ir dar keli Demokratų partijos vadovai privačiais lėktuvais paliko Moldovą. Skrydžiai buvo iš Kišiniovo į Maskvą, Odesą, Londoną.

                              https://www.unian.net/m/world/105868...trany-smi.html

                              Situacija Moldovoje lieka neaiški. Nors premjero pareigas eina Maia Sandu, bet proeuropietiška ACUM turi mažiau balsų parlamente nei prorusiški socialistai (26 prieš 30).
                              Galimi keli variantai. Gali būti, kad pasikeitus valdžiai keli Demokratų partijos nariai perbėgs į ACUM.
                              Tačiau gali būti ir liūdnesnis variantas, jei proeuropietiška kryptis pralaimėtų prorusiškai.
                              Paskutinis taisė Romas; 2019.06.15, 15:56.

                              Comment


                                #35
                                Premjerė Maia Sandu paragino susikompromitavusius Moldovos konstitucinio teismo teisėjus atsistatydinti. Pasiūlymas buvo skirtas visiems KT teisėjams.

                                Moldovos konstitucinis teismas padarė tai, kas niekad niekad neklystančiam Lietuvos konstituciniam teismui būtų neįmanomas dalykas.
                                Šiandien Moldovos KT atšaukė savo keturis skandalingus birželio 7-9 d. sprendimus dėl parlamento paleidimo (90 dienų koalicijai formuoti tai ne tas pat kaip 3 mėnesiai), naujos koalicijos nepripažinimo bei dėl premjero Pavelo Filipo paskyrimo LEP prezidentu ir, atrodo, dėl pirmalaikių parlamento rinkimų.
                                ​​​​http://newsmaker.md/rus/novosti/kons...9-iyunya-44265

                                Comment


                                  #36
                                  Antradienį 2019.11.12 d. atstatydinta koalicinė prorusiškų socialistų ir proeuropietiškos ACUM partijos vyriausybė, kuria vadovavo ACUM atstovė Maia Sandu. Vyriausybė gyvavo vos penkis mėnesius.

                                  Skubiai paskirtas naujas premjeras, Juo tapo prorusiško prezidoento Igorio Dodono patarėjas ion Chicu [Kiku].
                                  Naujoje vyriausybėje virš pusės ministrų yra iš Dodono administracijos

                                  Dabar Moldovoje veikia socialistų mažumos vyriausybė, kurią vakar parlamentas patvirtino 62 balsais iš 101.
                                  Be socialistų naują vyriausybę palaikė ir deputatai iš oligarcho Vladimiro Plahotniuco [Plachotniuko] Demokratų partijos.

                                  Nors bandoma teigti, kad nauja vyriausybė yra "technokratinė", tačiau akivaizdu, jog Moldovos valdžia bent iki naujų rinkimų vėl tapo prorusiška.


                                  Skaitantiems angliškai:

                                  RFE/ RL 2019.11.13
                                  Moldova's Dodon Names Adviser Chicu As Prime Minister
                                  Moldovos prezidentas Dodon paskyrė patarėją Chicu naujuoju premjeru
                                  https://www.rferl.org/a/moldovan-pre.../30269487.html

                                  RFE/ RL 2019.11.14
                                  Moldovan Parliament Approves New 'Technocratic' Government
                                  Moldovos parlamentas patvirtino "technokratų" vyriausybę

                                  https://www.rferl.org/a/moldovan-par.../30271333.html


                                  Moldovoje sunku surasti naujienų portalų, kurie turėtų ne tik rusišką, bet ir anglišką versiją.
                                  Skaitantiems rusiškai:

                                  Newsmaker.md 2019.11.14
                                  «Я с вами! Бог в помощь!» Додон рассказал, чего ждет от нового правительства
                                  "Aš su jumis. tepadeda Dievas". Dodon pasakė ,ko tikisi iš naujos vyriausybės
                                  https://newsmaker.md/rus/novosti/ya-...-dodon-rasska/

                                  Newsmaker.md 2019.11.15
                                  Миноритарный режим. Как Игорь Додон собрал под себя всю власть
                                  Mažumos režimas. Kaip igor Dodon pasiėmė visą valdžią
                                  https://newsmaker.md/rus/novosti/min...igor-dodon-so/

                                  Newsmaker.md 2019.11.15
                                  Kак в Молдове за сутки появилось новое правительство, почему ACUM обвинил Додона в сговоре с Плахотнюком, и почему в ноябре так жарко
                                  Kaip Moldovoje per parą atsirado nauja vyriausybė, kodėl ACUM apkaltino Doddną suokalbiu su Plahotniucu ir kodėl Rugsėjis Moldovoje toks karštas

                                  https://newsmaker.md/rus/novosti/nm-...re-tak-zharko/

                                  Comment


                                    #37
                                    Šiandien Moldovoje vyksta prezidento rinkimai. Parlamentinėje respublikoje prezidento galios yra labai ribotos. Tačiau jau antrą kartą vyksta tiesioginiai rinkimai
                                    Dalyvauja 8 kandidatai. Turbūt, kaip ir per ankstesnius rinkimus, antrame ture varžysis dabartinis prorusiškai socialistas Igor Dodon ir proeuropietiška politikė Maia Sandu.
                                    Kol kas viskas vyksta be didelių skandalų, tik kyla įtarimų, kad bus masiškai falsifikuojami rinkimai iš Padniestrės (Transnistrijos) atsivežant prorusiškai nusiteikusius balsuotojus - įtariama, kad kai kurie jų bando balsuoti po kelis kartus.

                                    Daugiau apie rinkimus Moldovoje (rusiškai):
                                    https://newsmaker.md/rus/novosti/vyb...-2020-glavnoe/
                                    Paskutinis taisė Romas; 2020.11.15, 08:04.

                                    Comment


                                      #38
                                      Įdomu, kad, apskaičiavus virš 99% balsų, pirmajame ture laimi Maia Sandu, 36,1% prieš 32,66%.
                                      Skirtingai, nei kad skelbė dauguma išankstinių apklausų apie galimą stiprią esamo prezidento Dodono persavarą.

                                      https://pv.cec.md/cec-template-presi...l-results.html


                                      Comment


                                        #39
                                        Šiandien vyksta Moldovos prezidento rinkimų II turas.

                                        I ture Maios Sandu pergalę iš dalies nulėmė aktyvus emigrantų į Europą balsavimas ir patogus emigrantų į Rusiją dalyvavimas.
                                        Visi kiti kandidatai, įskaitant ir 17% balsų surinkusį Belcų (Bălți) miesto merą Renato Usatîi, paragino balsuoti už Maią Sandu.

                                        Dabartinis proprusiškas prezidentas Igor Dodon jau nerimauja dėl pralaimėjimo ir ketina kviesti savo elektoratą į aikštės.

                                        Kommersant.ru 2020.11.14
                                        Игорь Додон зажигает Молдавию
                                        Как действующий президент пытается не стать бездействующим
                                        https://www.kommersant.ru/doc/4573178


                                        Dalis Igorio Dodono elektorato yra iš Padniestrės (Transnistrijos). Toje separatistinės teritorijoje gyventojai paprastai turi kelis pasus - Rusijos, Moldovos ar Ukrainos. Ten Moldovos rinkimų balsavimo punktų nėra, rinkėjai atvežami. Straipsnelis apie tai, kaip organizuojamas pavezėjimas į rinkimus.

                                        Newsmaker.md 2020.11.14

                                        https://newsmaker.md/rus/novosti/sko...pridnestrovya/

                                        Comment


                                          #40
                                          Pagal apklausas po rinkimų pirmauja Maia Sandu 55% https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/10008115
                                          Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                                          Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo
                                          [url]https://youtu.be/9u_6BFmkOuQ?t=3868[/url]

                                          Comment

                                          Working...
                                          X