Aš Digital buvau surinkęs JAV institucijų pasisakymus dėl Irano branduolinės programos, tik jam, matyt, tie faktai nelabai patiko. Niekas neneigia, kad Iranas neturėjo branduolinių ambicijų ar kad grėsmė, jog jis gali pasigaminti branduolines bombas, buvo išnykusi. Aš tiesiog pakartojau tą poziciją, kurią sakė už to stebėseną atsakingos JAV institucijos, kad nebuvo fiksuota tos grėsmės padidėjimo ir nebuvo fiksuota, kad Iranas būtų stengęsis tęsti urano sodrinimo programą, ar iš jau turimo nusodrinto urano gamintis atomines bombas. T.y. nebuvo nieko panašaus į tai, kad 'Iranas jau tuoj tuoj turės branduolines bombas, dėl to karą reikia pradėti čia ir dabar, net jo normaliai nesuplanavus'.
Kaip ir minėjau - situacija yra labai bloga ir gerų išeičių iš jos nėra. Bet man aišku vienas dalykas, mums patinka ar nepatinka, bet niekas iš Europos į šitą karą nesivels, Trumpas su savo politika pasirūpino, kad nė menkiausios galimybės to nebūtų. Kad JAV pradės antžeminę operaciją - tam irgi labai menki šansai. Tai kas lieka? Kokios išeitys be to, kad kaltinti Europą, kad savo karių nesiunčia? Rasti diplomatinį sprendimą, kuris iš esmės būtų status quo gražinimas, yra ne tik Europos, bet ir Kinijos, Indijos ir didžiosios dalies pasaulio interesas. O tai yra didelė diplomatinė galia. Ir pats Iranas gali būti suinteresuotas normalizacija, nes nors jam ir išeina išlaikyti Hormūzo kontrolę, bet karo stadija ir jam nėra labai naudinga ir galbūt jis visai sutiktų su status quo gražinimu su sąlyga, kad tai neatrodytų kaip JAV pergalė. Ir mums kaip Europai visai naudinga, kad trumpas patirtų fiasko, nes jis yra vėžys, griaunantis vakarų civilizaciją. Vėžį reikia operuoti, o ne nešioti ant rankų. Ir kuo ilgiau jis parazituos - tuo Kinija su Rusija daugiau išloš, o ne atvirkščiai, kad jei Europa gelbės Trumpą - tai neva tai bus smūgis Kinijai ir Rusijai.
Parašė Dundorfas
Rodyti pranešimą
Comment