Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Neramumai islamo pasaulyje (AF, SY, IQ, EG, LY, TN, DZ, MA, YE, BH, ...)

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Apgultas miestas nekrinta
    LIKIMAS. Misratos viltis – jūra, kuria atplaukia pagalba

    Libijos diktatoriaus Muammaro Gaddafi pajėgų puolama Misrata patiria visus apgulto miesto baisumus: nuolatiniai bombardavimai, galynėjimasis gatvėje, žūtys ir kova už būvį. Kada visa tai baigsis?

    Kol M.Gaddafi propaganda iš Tripolio išsijuosusi trimituoja, jog režimui lojalios pajėgos nė pirštu neliečia Misratos gyventojų, šiems tai prilygsta spjūviui į veidą.

    „Atvykite, ištirkite, nėra jokių nusikaltimų prieš civilius”, – tikina M.Gaddafi ruporai.

    Kad M.Gaddafi pareiškimai – melas, liudija garsių Vakarų žurnalistų žūtis per apšaudymus.

    O nuolatinių kovų apgriautas miestas jau lyginamas su Sarajevu, kurį apsiautusios serbų pajėgos negailestingai bombardavo 1479 dienas. Ar Misrata tiek ištvers?

    Tarp aukų – ir vakariečiai

    Anot apgulto miesto gyventojų, daug kas priklauso nuo to, kiek gyvųjų liks Misratoje. Iki puolimo čia gyveno apie 300 tūkst. žmonių.

    Žuvusiųjų ir sužeistųjų kasdien vis daugėja. Nemažai žmonių jau paliko miestą, tačiau jame vis dar glaudžiasi tūkstančiai civilių bei sukilėlių.

    Atskirti vienų nuo kitų dažnai neįmanoma. Anot medikų – ir nėra laiko.

    Vyriausiasis Misratos ligoninės chirurgas Mohammedas al Fagiehas rodė sužalotų ir ant operacinės stalo mirusių žmonių nuotraukas – vienas jaunuolis su skyle galvoje, moteris – skeveldrų nusėtu kūnu.

    „Ji meldėsi namuose, kai sprogo artilerijos sviedinys. Daugelis sužeistųjų ir mirštančiųjų atgabenti iš namų griuvėsių”, – teigė medikas.

    Buvęs onkologas, sukilimo metu tapęs chirurgu, kasdien sulaukia vis daugiau pacientų. Perpildytoje ligoninėje medikai nesuspėja suktis, o vietų nuolat trūksta.

    Į ligoninę trečiadienį buvo atvežta ir grupė Vakarų žiniasklaidos atstovų. Britų režisierius Timas Hetheringtonas bei fotografas Chrisas Hondrosas atgabenti mirtinai sužeisti.

    Dar du fotografai buvo sunkiai sužeisti. Kartu su sukilėliais po miestą keliavę vyrai žuvo per jau įprastą M.Gaddafi pajėgų apšaudymą.

    Nepertraukiamas šaudymas

    Kasdienius apšaudymus kenčiantys Misratos gyventojai privalo išmokti mūšio taisykles: būti bet kada pasiruošusiems bėgti nuo vieno pastato iki kito, saugotis snaiperių, nesprogusių kasetinių bombų po kojomis, klausytis, kur krinta sviediniai.

    Be elektros likusiame mieste vienas populiariausių daiktų – generatorius. Jais tiekiama energija maitinami televizoriai, per kuriuos miesto gyventojus pasiekia žinios iš viso pasaulio.

    „Apšaudymo intensyvumas tiesiog neįtikėtinas. Pertrauka būna tik tuomet, kai jie papildo amuniciją”, – teigė geografijos profesorius Abdulas Athimas Salimas.

    Pripažįstama, kad M.Gaddafi pajėgas pažaboti mėginančiai NATO aviacijai teko itin sunkus uždavinys.

    Trūksta kovinių lėktuvų, taikiniai dažnai užmaskuoti tarp civilinių objektų.

    Taip pat nieko negali padaryti ir Jungtinės Tautos. Jas M.Gaddafi pareigūnai maitina pažadais apsaugoti civilius.

    Gyvybės linija dar nenutrūko

    Vienintelis miesto išsigelbėjimas kol kas yra ne tiek Aljanso antskrydžių kampanija, o jūra.

    Ja iš Turkijos, Maltos bei kitur, nepaisant M.Gaddafi artilerijos apšaudymo, kasdien atplaukia laivai. Prisidengiant nakties tamsa jais išgabenama tūkstančiai pabėgėlių.

    O sukilėliai iš Bengazio miesto visais įmanomais laivais – nuo keltų iki katerių – plukdo Misratai būtiniausius produktus: maistą, vaistus ir, žinoma, ginklus bei amuniciją.

    Būtent tai dar palaiko sukilėlių ryžtą bei galimybes atremti M.Gaddafi šalininkų atakas.

    Tačiau sukilėliai pripažįsta, kad taip amžinai būti negali.

    „Uostas yra mūsų vartai į jūrą ir pasaulį. Kol jis išsilaikys, miestas bus gyvas.

    Tačiau be didesnės pagalbos gali tekti ir pasiduoti”, – teigė sukilėlių atstovas Misratoje Suleimanas Fortia. (AP, „Reuters”, LR)

    Žuvo pasaulyje pripažinti kūrėjai

    * Libijoje per M.Gaddafi pajėgų surengtą minosvaidžių apšaudymą žuvę Vakarų šalių fotožurnalistai buvo gerai žinomi pasaulyje.

    * Vienas jų – „Oskarui” nominuotas žurnalistas bei režisierius britas T.Hetheringtonas. Karštuosiuose pasaulio taškuose nemažai laiko praleidęs vyras labiausiai išgarsėjo pernai.

    * Jis buvo vienas iš dviejų dokumentinio filmo „Restrepo”, pasakojančio apie JAV karių tarnybą viename priešakiniame poste Afganistane, režisierių.

    * Kartu su britu žuvo Niujorke dirbęs fotonaujienų agentūros „Getty Images” fotografas Ch.Hondrosas. Jo nuotraukos iš apgultos Misratos būdavo spausdinamos didžiuosiuose pasaulio žurnaluose ir laikraščiuose.

    * Ch.Hondrosas buvo pelnęs garbingų apdovanojimų, tarp jų Roberto Capos aukso medalį – prestižinį karo fotožurnalistikos apdovanojimą.

    * Abu žurnalistai žuvo dirbdami savo darbą – rengdami reportažą apie apsiausto miesto kasdienybę bei sukilėlių kovą su režimo pajėgomis.

    * Kiek anksčiau per konfliktą Libijoje žuvo du kiti reporteriai.

    http://www.lrytas.lt/?data=20110422&...k_id=99&view=2

    Comment


      Misrata, Gadafio tankas pamuštas:

      Comment


        Parašė Big Cat Rodyti pranešimą
        Misrata, Gadafio tankas pamuštas:
        sunku pasakyt ar iš viso pataikė. Geriausiu atveju į vikšrą

        Comment


          Parašė Big Cat Rodyti pranešimą
          Misrata, Gadafio tankas pamuštas:
          Už to šaulio – blokinė siena, o dėjo iš reaktyvinio granatsvaidžio, ne iš už priedangos ir iš arti. Veikiausiai ir pats paskrudo.
          Kapitalizmas – sistema atgyvenusi, vedanti į niekur.

          Comment


            Protestuotojas Sirijoje:



            Per protestus ten nužudyta jau virš 100 žmonių.

            http://www.hurriyetdailynews.com/n.p...ngs-2011-04-24
            Paskutinis taisė Big Cat; 2011.04.24, 22:21.

            Comment


              Skerdynės Sirijoje, silpnų nervų žmonėms nežiūrėti:

              Comment


                taip taip, amerikosų ir žydomasonų intervencija. "Atseit" bombardavo. O delfio komentatorius tikrai gyvena Sirijoje ir suprantama, kaip tikras čekistas, žino, kad protestus tiesiogiai remia šlykštūs jankiai.

                ką dar naujo pasakysi, tovarišč pravda

                Comment


                  Ir dar atsiranda zmoniu tikinciu delfi komentatoriais tokiais ?

                  P.S.
                  Vietiniai zmones dekingi armijai,kad palaiko tvarka
                  Skamba visai kaip SSRS propoganda...
                  - Kas gi vyksta toje Ukrainoje?
                  - Rusija su Amerika kariauja.
                  - Ir ką, kaip ten reikalai?
                  - Na, Rusija prarado tūkstančius kareivių, šimtus tankų.
                  - O amerikiečiai?
                  - Nepatikėsi, jie apskritai kare nepasirodė.

                  Comment


                    Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                    Argumentuotas ir rimtas "užsienio lunatiko" straipsnis:
                    http://www.marketoracle.co.uk/Article27232.html
                    Kadangi ilgas ir nemanau, kad kas nors skaitys, tai kai ką pacituosiu. Argumentų ir informacijos požiūriu tas vienas straipsnis vertingesnis už paskutinių dviejų savaičių menkavertes oficialios žiniasklaidos rašliavas kartu sudėjus. Pvz., pastaroji išvis neanalizuoja Al Qaeda vaidmens. Tik parašo, kad Al Qaeda yra sukilėlių pusėje ir palaiko NATO veiksmus. Pala pala, o tai su kuo NATO kovoja Afganistane? Čia kažkur galai nesueina. Dar niekur nerašo, kad sukilėlių sostinė Bengazis yra džihadistų lopšys, iš kurio jie vyksta sprogdintis į Iraką ir kitur. Ir dabar jiems per Egipto sieną Vakarai tiekia ginklus, pažeisdami kažkurių metų rezoliuciją dėl ginklų embargo Libijai. Esant tokiai politikai, NATO Artimuosiuose Rytuose kariaus amžinai.
                    Trumpai Bušo ir Obamos politikos skirtumai:

                    Nereiktų pamiršti, kad Al Qaeda atsirado su JAV pagalba, kaip atspara prieš sovietus Afganistano kare (79-89 m). Kitaip sakant, patogus politikos žaisliukas, pritaikomas pagal situaciją ir poreikius.
                    Jei šis straipsnis ir argumentai yra "lunatizmas", tai paaiškinkit Al Qaeda vaidmenį visame tame. Argumento "Amerika skleidžia pasaulyje demokratiją" neužtenka.
                    Yra šiokių tokių faktų ir lietuvių kalba:
                    „Al Qaeda“ paskelbė islamo emyratą Libijos rytuose
                    Peršasi išvada, kad Kadafį pakeis Gvantanamo kaliniai.
                    Netyčia į akis papuolė informatyvus bei išsamus, tiesa ne visai "politiškai korektiškas", lietuviškas straipsnis:
                    Ramūnas Alaunis: kas iš tikrųjų vyksta Libijoje?


                    Turbūt todėl tokios pajėgos puola Libiją - pavieniai veiksmai gali blogai baigtis. "Nebloga" taktika - parduoti ginklų, o po to užpulti.
                    idomus straipsnis ir "gilios" išvados, imho taip teisybė, kas liečia exIslamistų kovotojų, jų Libija turėjo daug ir Kadafis mielai juos eksportuodavo, kur nors toliau nuo jo "džmaherijos". Dabar gryžta vyrai, gauna gerai apmokamą darbą, tą darbą kurį jie gerai moka dirbti, po įlgų studijų bei stažuočių Irake, Afganistane ir kitose linksmose vietose. Taipogi jie turi savų saskaitų su Kadafio režimu. Taip yra rizika kad proislamiškos jėgos paiims valdžia Libijoje, po Kadafio. Bet tam yra kiek trukdžiu, pirmas ir stipriausias - gobšumas vietinių besiformuojačių elitų, nestabili situaciją neduos visiems ramiai lobti, eksportuojamos naftos/dujų sąskaita. Todėl valdysis elitas, norės gerų santykių su vakarais ir kad nafta sau tekėtų ramiai.
                    Kitas klausimas kiek bus tu "elitų" ir kaip jos dalinsis valdžia ir lovy. Žodžiu, kažkas panaušaus į Iraką, kur visi pjovėsi, ir dar pasipjauna, bet apsiramino suprate, kad visų interesuose, svarbiau ramiai dalintis naftos dolerius.

                    Comment


                      Channel 4 correspondent Jonathan Miller reports the challenges of broadcasting stories from the parts of Libya still under Gaddafi’s control. They have been facing severe restrictions imposed by Gaddafi’s regime. Armed men and intelligence guard the hotel gates around the clock, are only shown what the regime wants them to see, and they are fed a “daily diet of government propaganda”.

                      Comment


                        ^^

                        koks netikėtumas...

                        Kitas šokiruojantis dalykas bus tas, jog rusų šovinistų blogerių skleidžiama Gaddafi sūnelio versija apie pieno upėmis aptekusią ir laimingą Libiją, kurios naftą nori pasigviežti imperialistiniai Vakarai (Zapad) irgi meluoja. NEGALI BŪTI.

                        Comment


                          Parašė lightfire Rodyti pranešimą
                          ^^

                          koks netikėtumas...

                          Kitas šokiruojantis dalykas bus tas, jog rusų šovinistų blogerių skleidžiama Gaddafi sūnelio versija apie pieno upėmis aptekusią ir laimingą Libiją, kurios naftą nori pasigviežti imperialistiniai Vakarai (Zapad) irgi meluoja. NEGALI BŪTI.
                          Neatsibodo apie tą patį blevyzgavot kiekvienam pranešime?
                          Flickr

                          Comment



                            61 genties atstovas pasirašė pareiškimą, kuriame kalbama apie vieningos ir laisvos Libijos siekį. „Mūsų idealas yra toks pat - laisva, demokratiška ir vieninga Libija, - teigiama dokumente, sukurtame balandžio 12-ąją Bengazyje, kurį pasirašė visų genčių atstovai. - Rytdienos Libija yra be diktatoriaus, vieninga, su sostine Tripoliu“. Tarp pasirašiusiųjų yra ir įtakingos Varfala genties, ir M. el Kadafio genties atstovai, sakė prancūzų rašytojas Bernaras Enri Levis.
                            Anot jo, iš principo visos gentys remia tekstą, tačiau kadangi kai kurių klanų viduje yra nesutarimų, parama nėra šimtaprocentinė. B. E. Levis ne kartą lankėsi Libijoje, kad paremtų sukilėlius.



                            Šalį krečiantys neramumai privertė trauktis iš savo posto ilgametį šalies vadovą Salehą. Ši prezidentas šalį valdė net 32 metus. Jemeną valdęs prezidentas priėmė planą, pagal kurį jis valdžią turi perduoti per 30 dienų.
                            Salehas pasirašytame susitarime pažadėjo valdžią perduoti dabartiniam viceprezidentui. Šiuo žingsniu Salehas užsitikrino tai, jog nebus persekiojamas.
                            Jei visi pasirašyti dokumentai įsigalios, tai bus jau trečiasis arabų šalių vadovas pasitraukęs iš šavo pareigų per paskutinį pusmetį.



                            Jemeno saugumo pajėgos šaudė į protestuotojus šalies sostinėje Sanoje ir sužeidė mažiausiai aštuonis žmones. Įvykio liudytojai ir gydytojai praneša, kad dar dešimtys žmonių per šaudymą sužeista.
                            Dieną prieš konfliktą Jemeno vyriausybė ir opozicija susitarė netrukus pasirašyti sutartį, pagal kurią prezidentas Ali Abdula Salehas po 30 dienų turės atsistatydinti. Dauguma žmonių Jemene pyksta dėl to, kad pagal šią sutartį prezidentas įgaus neliečiamybę.
                            Pasak liudininkų, Jemeno kariai ir civiliais apsirengę policininkai pradėjo šaudyti, kai protestuotojai mėgino išeiti už rajono, kuriame buvo apsistoję kelias savaites, ribų. Vietos medikas sakė, kad dauguma žuvusiųjų ir sužeistųjų pašauti į galvą ir liemenį.
                            Daugiau nei 130 žmonių žuvo per saugumo pajėgų ir prezidento A. A. Saleho rėmėjų veiksmus prieš protestuotojus nuo protestų prieš vyriausybę pradžios sausį.
                            I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
                            Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                            Comment


                              Atrodo, jau kaip ir turim antrąją Libiją:


                              Sirijos saugumo pajėgos nukovė jau bent 500 civilių gyventojų, malšindamos „taikų demokratinį sąjūdį“, ketvirtadienį pranešė žmogaus teisių organizacija „Sawasiah“. „Sawasiah“, kurią įkūrė šiuo metu kalinamas Sirijos žmogaus teisių gynėjas Mohammadas al Hassani, taip pat nurodė, kad tūkstančiai šalies gyventojų buvo suimti, o dar daug asmenų dingo be žinios per pastarąsias šešias savaites vykusias demonstracijas, kurių dalyviai reikalavo užtikrinti politinę laisvę ir pažaboti korupciją.
                              I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
                              Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                              Comment


                                Parašė Wycka Rodyti pranešimą
                                Atrodo, jau kaip ir turim antrąją Libiją:


                                Sirijos saugumo pajėgos nukovė jau bent 500 civilių gyventojų, malšindamos „taikų demokratinį sąjūdį“, ketvirtadienį pranešė žmogaus teisių organizacija „Sawasiah“. „Sawasiah“, kurią įkūrė šiuo metu kalinamas Sirijos žmogaus teisių gynėjas Mohammadas al Hassani, taip pat nurodė, kad tūkstančiai šalies gyventojų buvo suimti, o dar daug asmenų dingo be žinios per pastarąsias šešias savaites vykusias demonstracijas, kurių dalyviai reikalavo užtikrinti politinę laisvę ir pažaboti korupciją.
                                Sirijos režimas turi daug patirties malšinat liaudės bušavojimus:
                                http://en.wikipedia.org/wiki/Hama_massacre
                                1982 Tuometinio prezidento brolio (ir dabartinio dedės) vadovaujama kariuomene sunkiąją artilerija, malšino liaudės sukilimą:
                                "Alongside events like the Black September massacre in Jordan, the attack has been described as among "the single deadliest acts by any Arab government against its own people in the modern Middle East""

                                Diplomatiniais šaltiniais zuvo 1k žmonių. Ale:
                                "Twenty years later, Syrian journalist Subhi Hadidi, wrote that "under the command of General 'Ali Haydar, besieged the city for 27 days, bombarding it with heavy artillery and tank [fire], before invading it and killing 30,000 or 40,000 of the city's citizens - in addition to the 15,000 missing who have not been found to this day, and the 100,000 expelled." "

                                Comment


                                  Sirijai NATO pagalba yra reikalinga nedelsiant. Nukauti protestuotojus yra kažkas nežmoniško. O dėl žmogaus davusio įsakymą nužudyti 500 žmonių reikėtų labai rimtai apsvarstyti mirties bausmę.

                                  Comment


                                    Parašė Tomizmas
                                    O Dieve šventas... Taigi su Gadafiu jau "buvo tas pats". Dabar Sirija - negi net nesimato, kad tas pats braižas? Tamsta garantuotas, kad skaičiai tikrai yra tokie, kokius pateikė vakarų žiniasklaida? Garantuotas, kad tie neramumai nebuvo išprovokuoti iš šalies, kaip buvo siekiama Baltarusijoje, ar daugybėje kitų spalvotų revoliucijų? Iš kur tiek patiklumo pas žmones, neįtikėtina. Juk akivaizdu, kad visi tie neramimai naudingi JAV su savo įnagiu NATO įtvirtinti savo politinę įtaką geopolitiškai svarbiuose naftos turtinguose taškuose. Juk AKIVAIZDU.
                                    Nesidievavok. Akivaizdu tiktai, kad Lukašenka tau patikimesnis šaltinis už žiniasklaidą.

                                    Comment


                                      Parašė Tomizmas
                                      O Dieve šventas... Taigi su Gadafiu jau "buvo tas pats". Dabar Sirija - negi net nesimato, kad tas pats braižas? Tamsta garantuotas, kad skaičiai tikrai yra tokie, kokius pateikė vakarų žiniasklaida? Garantuotas, kad tie neramumai nebuvo išprovokuoti iš šalies, kaip buvo siekiama Baltarusijoje, ar daugybėje kitų spalvotų revoliucijų? Iš kur tiek patiklumo pas žmones, neįtikėtina. Juk akivaizdu, kad visi tie neramimai naudingi JAV su savo įnagiu NATO įtvirtinti savo politinę įtaką geopolitiškai svarbiuose naftos turtinguose taškuose. Juk AKIVAIZDU.
                                      Kad Sirija neturi beveik naftos...

                                      http://en.wikipedia.org/wiki/List_of...n_oil_reserves

                                      Comment


                                        Parašė Tomizmas
                                        Tas pats scenarijus, to ir reikėjo tikėtis. Visai galimas daiktas, kad tuoj sulauksim NATO pajėgų ir ten. Na bet čia aišku - paranoja, Delfio lygio pezalai ir t. t. bet kažkodėl labai jau pildosi tie pezalai...
                                        Žinoma, viską suorganizavo SŠA imperialistai?

                                        Comment


                                          Pagal naftos atsargas Sirija pasaulyje 32-a (Libija 9-a, Iranas 3-ias)
                                          Pagal dujų atsargas Sirija pasaulyje 42-a (Libija 22-a, Iranas 2-as)
                                          Tokia kaip ir vidutiniokė, tačiau gali būti neatrastų telkinių.
                                          2007 m. Izraelis subombardavo Sirijos statomą/pastatytą branduolinį reaktorių arba kažką panašaus į reaktorių (nėra iki galo aišku). Viskas savaime suprantama ir pagal įstatymus, ar ne?

                                          Comment

                                          Working...
                                          X