Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Vasaros / žiemos laikas

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė Eidvis Rodyti pranešimą

    Aš į tą laiko sukiojimą nesigilinau, tačiau šita apklausa yra absurdas. Net nematęs apklausos rezultatų iškart žinojau, kokie jie bus - trigubai daugiau žmonių nori, kad Lietuvoje būtų paiktas vasaros, o ne žiemos laikas. Kodėl? Todėl, kad vasarą šilta ir faina. Esu garantuotas, kad būtent tai įtakoja daugumos nuomonę. O juk gilintis reikėtų visai ne į tuos dalykus, nes nei vasaros, nei žiemos nuo to, kokį laiką pasirinksim, nepasikeis. Kaip aš suprantu pagrindinis klausimas ar mes norim, kad žiemą saulė tekėtų valanda ankščiau, ar vėliau, nes kada jinai tekės vasarą - visiškai jokio skirtumo, vistiek niekas 4 ryto nesikelia.
    Vasarą svarbu ne kada saulė tekės, o kada leisis. Su žiemos laiku saulė leistųsi graudžiai anksti. Nebent eini miegot 8 vakaro. Žiema nepasikeis, bet pasikeis kiek statistinis pilietis mano dienos šviesos laisvu laiku. O nuo to ir pats žiemos suvokimas gali pasikeisti. Ką jau kalbėti apie rudenį ir pavasarį.

    P.S. Smagu būti garantuotu, kad didžioji dalis žmonių yra kvailiai Bet kai aplink save matai tik kvailius...

    Comment


      Ž. Mauricas neblogai pagauna esmę ir dar skaičiuot sugeba, skirtingai nei tą klausimą komentuojančios visokios neurologės-dietologės, temokančios kartoti nuvalkiotus argumentus, kad Lietuvos tikrasis laikas yra žiemos laikas ir kad saulė zenitą turi pasiekti vidurdienį. Bet koks skirtumas, kada ta saulė būna zenite? Kad žmonių įpročiai ir gyvenimo ritmas yra kitoks nei 19 a., "specialistėms" turbūt niekas nedėstė, o savarankiškai nepajėgia suprasti.

      Suintriguotas vykstančios diskusijos apie tai, kuris laikas - žiemos ar vasaros - Lietuvai tiktų labiau, paskaičiavau ką gautume ir ką prarastume pasirinkę vieną ar kitą laiką. Ir štai rezultatai (darant prielaidą, kad žmogus vidutiniškai keliasi 7, o eina miegoti 23 val. - žemiau paskaičiavau ir vyturiams): Nusprendę įvesti amžiną žiemos laiką (lyginant su vasaros):
      + Gautume vidutiniškai 20 min. daugiau šviesos rytais: po valandą lapkričio, gruodžio, sausio ir vasario mėn. ir 11 min. spalio mėn., o kitais mėnesiais ankstyva šviesa nepasinaudotume, nes dar miegotume pvz. birželio mėn. švistų 2:45, tad retas kuris jau būtų pabudęs
      - Prarastume vidutiniškai po 60 min. šviesos vakarais dėl ankstyvesnio saulėlydžio. Prarastume visais mėnesiais, nes žmonės eina miegoti vėliau nei sutemsta t.y. žmonės pilnai išnaudoja vakaro šviesą pvz. birželio mėn. pilnai sutemtų 21:53, saulė leistųsi 20:53 - retas kuris iš mūsų tokiu metu dar miega, ypač vasarą. Temtų vidutiniškai 19:07 t.y. ~4 valandomis anksčiau nei žmonės įprastai eina miegoti.
      Nusprendę įvesti amžiną vasaros laiką atitinkamai:
      + Gautume 60 min. daugiau šviesos vakarais (visais metų mėnesiais po valandą). Temtų vidutiniškai 20:07
      - Prarastume 20 min. šviesos žiemos rytais
      Jei žmogus yra vyturys (t.y. keliasi 6 val. ryto, o eina miegoti 22 val.) jo rezultatai, įvedus amžiną vasaros laiką, būtų tokie:
      + Gautų vidutiniškai po 52 min. šviesos vakarais (birželio ir liepos mėn. gautų ne visą valandą, nes eitų miegoti kelias minutes iki saulėlydžio)
      - prarastų vidutiniškai po 30 min. šviesos žiemos rytais (prisideda visas spalis, beveik visas kovas ir dalis rugsėjo)
      Tad vis tiek bendroje sumoje gautų daugiau šviesos.
      Jei žmogus yra itin ankstyvas vyturys (t.y. keliasi 5 ryto, o eina miegoti 21 val.), tuomet laiko pasirinkimas (vasaros ar žiemos) neturės poveikio bendram gaunamos šviesos valandų skaičiui (jei žiemos laikas - turės daugiau tamsiu vakaro valandų, jei vasaros - daugiau tamsių ryto valandų, bet bendras skaičius nesikeis), tad toks gyvenimo ritmas yra saulės šviesos valandų skaičių maksimizuojantis ritmas (t.y. natūralus), bet klausimas kiek žmonių gyvena tokiu ritmu?
      Jei prie esamų įpročių (t.y. keltis 7 val. ir eiti miegoti 23 val.: t.y. aktyvaus laikotarpio vidurkis 15 val.) visos šalys pasuktų laiką 3 valandomis į priekį (t.y. kad vidurdienis taip pat būtų 15 val.), tuomet tai būtų saulės šviesos trukmę maksimizuojantis laikas. Didėjant laisvalaikio valandų (vs. darbo) svarbai, manau, kad pasaulyje pamažu vyks tokio tipo konvergencija (dabar panašų laiką turi Santiago de Compostela - ten vasarą vidurdienis būna 14:40). Atvirkštinį variantą turi Suvalkai - ten šiandien švito 5:45, o sutems 16:37. Žinoma, galima ir pačiam atsikelti anksčiau ir eiti anksti miegoti, tad nebūtina pačios laiko zonos keisti - galima keisti visuomenės įpročius (bet iš tingumo keltis, deja, dažniausiai "numuilina" dienos pradžią kuo vėliau pvz. savaitgaliais einama miegoti 30 min. vėliau, o keliamasi - net valandą vėliau
      p.s. pelėdoms, be abejo, vasaros laikas būtų pasaka: prarastų vos 9 minutes ryto šviesos, bet gautų visą valandą vakaro šviesos, tad santykis 6:1
      P. S. 5 val. vakaro ir jau praktiškai tamsu
      Paskutinis taisė senasnamas; 2018.10.29, 15:59.

      Comment


        Mauricas įdomiai išanalizavo, rimtai daryti reikia UTC laiką. Svarbu, kad vakare būtų šviesiau, ryte juk ar taip ar taip darbe prasėdi. Retas kuris dirba nuo 12h ir eina ryte su šeima pasivaikščioti.
        AZ.Baku | FI.Vaasa | SR.Paramaribo | SE.Lund | DZ.Annaba

        Comment


          Svarbu, kad vakare būtų šviesiau, ryte juk ar taip ar taip darbe prasėdi.
          Kai kurie juk neprašvitus nesugeba atsikelti ir tamsoje rasti kelio į darbą

          Comment


            Parašė booraz Rodyti pranešimą
            Mauricas įdomiai išanalizavo, rimtai daryti reikia UTC laiką. Svarbu, kad vakare būtų šviesiau, ryte juk ar taip ar taip darbe prasėdi. Retas kuris dirba nuo 12h ir eina ryte su šeima pasivaikščioti.
            Net ir iš tų, kurie taip daro, klausimas kiek daro savo noru ir kiek verčiami aplinkybių. Pvz vėlyvą rudenį ir ankstyvą pavasarį treniruotes bandau daryt ryte ir darbą pradėt vėliau. Bet ne dėl to, kad taip smagiau, o tiesiog norisi bent kažkiek pabūti lauke šviesoje.

            Aišku giliai žiemą vienintelis variantas - siesta pabuvimui lauke Ką irgi bandau daryti pagal galimybes.

            Comment


              Dabar kai rašau šitą postą, yra jau tamsu. Dar tik po 5 vakaro. Jei laikas būtų nepersuktas (paliktas vasaros), dabar dar būtų pakankamai šviesu, lengva prieblanda. Kas tame yra blogo kai kuriems?
              Snowflakes will attack U <3

              Comment


                Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                P. S. 5 val. vakaro ir jau praktiškai tamsu
                Visi pamažu jau buvo prisipratinę ryte keltis tamsiau. Tačiau tamsesni vakarai atėjo staiga. Ryte ankstesnė šviesa kaip ir niekuo nepradžiugino, liko nepastebėta. Nors asmeniškai kėliausi su aušra, šį kartą valanda anksčiau, bet tamsus vakaras vis gi nepatinka. Gal vis gi žmogui psichologiškai tamsus vakaras yra nemalonesnis, nei tamsus rytas.
                Paskutinis taisė andyour; 2018.10.29, 16:55.

                Comment


                  Parašė booraz Rodyti pranešimą
                  Mauricas įdomiai išanalizavo, rimtai daryti reikia UTC laiką. Svarbu, kad vakare būtų šviesiau, ryte juk ar taip ar taip darbe prasėdi. Retas kuris dirba nuo 12h ir eina ryte su šeima pasivaikščioti.
                  Gal jau apsispręskit ar norit UTC ar UTC+3, nes pagal tamstas gaunasi nesvarbu į kurią pusę sukt, diena "ilgėja" bet kokiu atveju
                  Paskutinis taisė Tomas; 2018.10.29, 18:25.
                  It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                  Comment


                    Utc+4.

                    Comment


                      Parašė Tomas Rodyti pranešimą

                      Gal jau apsispręskit ar norit UTC ar UTC+3, nes pagal tamstas gaunasi nesvarbu į kurią pusę sukt, diena "ilgėja" bet kokiu atveju
                      Visi balsavę už vasaros laiką, greičiausiai dirba arba patalpoje, arba pradeda darbą nuo 9 ryto. Po darbo išėjus į lauką - tu patenki į visišką tamsą. Tamsoje atėjai į darbą, tamsoje išeini - dienos šviesoje nepasibūni(per langą pažiūrėti nesiskaito). Taip pat, tamsūs vakarai yra psichologiškai nemalonesni, nei tamsūs rytai.

                      Comment


                        Parašė andyour Rodyti pranešimą

                        Visi balsavę už vasaros laiką, greičiausiai dirba arba patalpoje, arba pradeda darbą nuo 9 ryto. Po darbo išėjus į lauką - tu patenki į visišką tamsą. Tamsoje atėjai į darbą, tamsoje išeini - dienos šviesoje nepasibūni(per langą pažiūrėti nesiskaito).Taip pat, tamsūs vakarai yra psichologiškai nemalonesni, nei tamsūs rytai.
                        Keliuosi 6.30, bet esu už vasaros laiką.
                        Flickr

                        Comment


                          Parašė mantasm Rodyti pranešimą

                          Vasarą svarbu ne kada saulė tekės, o kada leisis.
                          Vasarą nelabai svarbu nei kada kyla, nei kada saulė leidžiasi, gyvenam šiaurėje, kur vasaromis dienos labai ilgos, esmė yra žiemoje, nes dėl tos pačios priežasties tada dienos labai trumpos ir šviesus laikas turi būti makslimaliai išnaudotas.

                          P.S. Smagu būti garantuotu, kad didžioji dalis žmonių yra kvailiai Bet kai aplink save matai tik kvailius...
                          Aš nesakiau, kad žmonės kvailiai, aš sakiau, kad čia toks klausimas, į kurį daugumą paklaustų žmonių atsakinės emocijomis, nes norint į jį atsakyti ne emocijos - reikia įsigilinti. Jeigu manęs paklaustų šito klausimo - aš pats nežinočiau ką atsakyti. Iš vienos pusės matau argumentus, kad jau geriau turėti tamsius rytus, nes ryte vistiek darbe sėdi, o šviesesnį vakarą dar kur išeit gali, su kuo aš visai sutikčiau, tačiau iš kitos pusės nemažai kam yra galimybė su darbdaviu susitarti kada pradėti darbą - tokiu atveju galima susitarti darbą pradėti ankščiau ir ne tik turėti šviesesnius vakarus, bet dar ir kamščių ryte išvengti. Bet labai dažnai darbo pradžios laiką reikia derintis ne pagal savo norus, o prie vaikų išleidimo į mokyklą, o padarius tamsius rytus mokyklos gali nuspręsti pavėlinti pamokų laiką tam, kad vaikai į jas šviesoje eitų, o pagal juos iš paskos ir tėvelių darbo valandos gali pradėti keistis ir vėl gausis 'tamsūs vakarai'. Visus tuos už ir prieš reikia gerai išanalizuoti ir paskaičiuoti, dėl to ir sakau, kad visuomenės apklausa nėra geriausia forma giliai analizei ir skaičiavimams.

                          Comment


                            Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                            Bet labai dažnai darbo pradžios laiką reikia derintis ne pagal savo norus, o prie vaikų išleidimo į mokyklą, o padarius tamsius rytus mokyklos gali nuspręsti pavėlinti pamokų laiką tam, kad vaikai į jas šviesoje eitų, o pagal juos iš paskos ir tėvelių darbo valandos gali pradėti keistis ir vėl gausis 'tamsūs vakarai'.
                            Tėvai išėjo į darbą pusę septynių, vaikai į mokyklą išėjo 8.00 - viskas OK.
                            Visi forumų moderatoriai yra forumo balastas.

                            Comment




                              Mokyklos pamokas pradeda 8:00, tada, kada ir dauguma darbų prasideda. Bet jeigu dėl tamsių rytų mokyklos pamokų pradžią nukels į 9:00 - tai gali tapti didele problema, nes ne visi vaikai į mokykla pėstute eina, daug ką tėvai nuveža prieš darbą. Dėl to ir sakau, kad galutinis variantas vistiek gali būti tas pats, skirtumas tik tas, kad darbo/mokslų pradžia persikels iš 8 į 9 ryto. Bet į tai turi atsakyti mokyklos, koks jų požiūris ir kiek svarbu yra tai, kad ryte vaikai šviesoje į mokyklas eitų.

                              Comment


                                Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                                Vasarą nelabai svarbu nei kada kyla, nei kada saulė leidžiasi, gyvenam šiaurėje, kur vasaromis dienos labai ilgos, esmė yra žiemoje, nes dėl tos pačios priežasties tada dienos labai trumpos ir šviesus laikas turi būti makslimaliai išnaudotas.
                                Ilgi vakarai nebent birželio gale ir liepos pradžioj. Rugpjūčio antroj pusėj tikrai nėra ilgos ir su žiemos laiku būtų liūdna. Jei pats neleidi laiko lauke - pasižiūrėk kada leidžiasi saulė ir paskaičuok žiemos laiko atveju kada leistųsi.

                                Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                                Aš nesakiau, kad žmonės kvailiai, aš sakiau, kad čia toks klausimas, į kurį daugumą paklaustų žmonių atsakinės emocijomis, nes norint į jį atsakyti ne emocijos - reikia įsigilinti. Jeigu manęs paklaustų šito klausimo - aš pats nežinočiau ką atsakyti.
                                Kodėl manai, kad emocijom? Lengva sudirbti oponentą "bet tai jie nesigilina!". Kas iš esmės ir yra oponento laikymas kvailiu. O didelio gilinimosi nereikia - užtenka paskaičiuot kada temtų skirtingose laiko juostose. Net detalius grafikus padaryti neužtrunka baisiai daug laiko, kaip matom iš pranešimų šitam forume. Ką jau kalbėt apie greitą pasiskaičiavimą mintyse.

                                Mokyklos argumentas toks pat, kaip "paankstinam mokyklą, mokiniai eis anksčiau, tėvai anksčiau dirbs, visi turės šviesius vakarus žiemos laiku".

                                Visuomenės apklausa yra labai gerai norint sužinoti ko žmonės nori. T.y. daugiau šviesos vakare. Ekspertų svarstymai nelabai naudingi tokiais klausimais kur nėra objektyvaus mokslinio atsakymo.

                                Comment



                                  Na, tai jeigu tu taip giliai įsigilinęs, tai atsakyk - ar nebus taip, kad mokyklos nuspręs, jog vaikams į pamokas reikia šviesoje eiti ir neperkels pamokų pradžią iš 8 į 9 valandą, kas atitinkamai turėtų įtakos ir visų kitų darbų pradžiai?

                                  Comment


                                    O kodėl taip turėtų būti? Ir dabar vaikai tamsoj keliasi. O kaip pats sakai ėjimui nesvarbu - vistiek tėvai nuveža. Nors ir šviesu.

                                    Comment


                                      Tu kažkaip vėl iškraipai mano žodžius, aš sakiau, kad dalis vaikų į mokyklas pėsčiomis eina, o dalį nuveža. Dabar jiems tamsoje rytais į mokyklą reikia eiti pora mėnesių per metus, įvedus vasaros laiką, tų tamsių rytų tikriausiai padvigubėtų - tada reikia žiūrėti į statistiką kiek vaikų žūsta rytais tamsiu paros metu eidami į mokyklą ir palyginti tai su tuo, kiek jų žūsta į mokyklą eidami šviesoje. Jeigu mes aklai įvesim vasaros laiką, o tada pareina statistika, kad ten rytinių vaikų žūčių einant į mokyklą skaičius padvigubėjo - mokyklos gali pradėti protestuoti ir sakyti 'viskas, mes mokslo pradžios laiką perkeliam į 9:00' - o tada atitinkamai griūna ir tėvų darbo laiko pradžia. Bet kad tą sužinoti ir apskaičiuoti - reikalinga analizė, bet pasak tavęs, 'žmonės viską žino ir nelaikyk tu čia jų kvailiais' - tai ir klausiu - kokie tokios analizės rezultatai, kiek išaugs žuvusių vaikų skaičius ir ar dėl to mokyklos nenuspręs vėlinti pamokų pradžią? Nes įvesti vasaros laiką nesunku, bet jeigu vėliau prasidės visokios nesąmonės, kurių galutinis rezultatas bus tas, kad darbo/mokslų laikas persislinks iš 8 į 9 valandą - tai tokiu atveju tik daugiau problemų bus, o rezultatą vis tiek tą patį turėsim.

                                      Comment


                                        Kuris iš mūsų iškraipo žodžius?

                                        Aš sakau, kad tai yra subjektyvus klausimas, o ne "žmonės viską žino". O 'įsigilinimas" kaip suprantu tau tik tada, kai surandamas toks požiūrio kampas, į kurį atsakymą galėtų pateikti mokslininkai. Pvz kokiu atveju mažiau žūtų vaikų

                                        Bet tada irgi galima žiūrėt iš kitos pusės. O kiek vaikų žūtų tamsoje vakare? Kiek suprastėtų vaikų sveikata, nes mažiau laiko po pamokų praleistų lauke?

                                        Comment


                                          Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                                          Mokyklos pamokas pradeda 8:00, tada, kada ir dauguma darbų prasideda. Bet jeigu dėl tamsių rytų mokyklos pamokų pradžią nukels į 9:00 - tai gali tapti didele problema, nes ne visi vaikai į mokykla pėstute eina, daug ką tėvai nuveža prieš darbą.
                                          O kam vežti vaikus į mokyklą? - nejaugi vaikai negali nueiti 10-15 min pėstute (nebent jie gyvena kaime ir mokosi miestelio mokykloje)?
                                          Visi forumų moderatoriai yra forumo balastas.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X