Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Huygens. Kosminis zondas Titane

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Huygens. Kosminis zondas Titane

    Kosminis zondas Titane atrado riedulių ir krantų

    Pirmuosiuose Titano paviršiaus vaizduose, kuriuos penktadienį atsiuntė į Titaną besileisdamas europiečių zondas "Huygens", matyti sušalusi sausuma ir skysčio ežerai, gal jūros. Matomi vaizdai labai panašūs į upių vagas, krantų linijas, salas, sausumoje riogsančius riedulius; visa tai primena tokius vaizdus Marse ir Žemėje.

    "Manau, kad niekas iš mūsų nesitikėjo tokio atradimo, bet visa tai puikiai atitinka anksčiau patirtas staigmenas", - kalbėjo JAV kosminės agentūros NASA administratoriaus pavaduotojas Alas Diazas.

    Tris milijardus dolerių kainavusi misija prasidėjo 1997 metais startu iš Kanaveralo kyšulio Floridoje. Tai bendras NASA ir Europos kosminės agentūros projektas, kurio tikslas - tirti Saturną, jo palydovus ir magnetosferą.

    Gruodį zondas "Huygens" atsiskyrė nuo erdvėlaivio "Cassini" ir tris savaites skriejo Titano link, kol galiausiai trintis į atmosferą ir keli parašiutai sulėtino jo greitį ir leido sklandžiai nutūpti ant Titano paviršiais.

    "Huygens" leidimasis truko daugiau kaip dvi valandas; būta nerimo, jog misija žlugs, bet per dvi leidimosi valandas iš jo buvo perdavinėjami duomenys.

    Europos kosminės agentūros (EKA) zondo "Huygens" nuotraukose iš Titano matyti dariniai, leidžiantys spėti, jog šiame Saturno palydove teka metano upės, o jų pakrantėse išbarstyti ledo luitai, kurių dydis, pirminiu vertinimu, gali būti nuo 15 iki 85 cm, praneša EKA tinklapyje misijos vadovas Jeanas-Pierre Lebretonas.

    "Nespalvotos fotografijos ir telemetriniai duomenys patvirtina, kad Titano atmosferą sudaro azotas ir metanas; duomenis kruopščiai tyrinėja specialistai, bet jau kalbama, kad šiame Saulės sistemos kūne yra visas metano upių tinklas", - aiškino EKA atstovas Maskvoje Alainas Fournier-Sicre.

    Titanas, kuris yra didesnis už Plutoną ir Merkurijų, - vienintelis Saulės sistemoje mėnulis, turintis daugiausia iš azoto sudarytą atmosferą. Manoma, kad Titano paviršiuje yra skysto metano bei etano; tačiau lig šiol dėl tankaus rūko nebuvo įmanoma jų įžvelgti, kol per jį neprasiskverbė zondas "Huygens".

    Mokslininkai sakė turėję problemų gaunant duomenis apie vėjus, bet tikisi apie juos gauti informacijos kitokiu būdu. Apie tai ketinama pranešti šeštadienį, žadėjo EKA generalinis direktorius Jean-Jacques Dordainas.

    Jis teigia, kad iš "Huygens" gauta 350 nuotraukų, gana geros kokybės; jas tebenagrinėja ekspertai. Gauta ir Titano garso įrašų. "Visko gauta daugiau negu tikėtasi iš šios misijos; didžiulis proveržis, didžiulė sėkmė visai žmonijai", - neslėpė susijaudinimo A. F. Sikras.

    Aptiktas minkštas gruntas

    Be mokslinių instrumentų Titano atmosferos sudėčiai nustatyti, zonde "Huygens" esama echoloto bei specialios lempos, kuria galima būtų aptikti skysto paviršiaus atspindžius.

    Vienas iš zondo priekyje esančių prietaisų, stebėjusių kaip giliai į gruntą įsmigs tūpdamas šis dubens pavidalo aparatas, nustatė, jog tai galėtų būti šlapias smėlis arba molis, gana tolygios konsistencijos, aiškino eksperimentus stebintis Džonas Zarneckis (John Zarnecki). Jo kolega juokais pasiūlė vadinti tokią grunto masę "creme brulee".

    Titanas, kuris yra vienintelis atmosferą turintis mėnulis Saulės sistemoje, didesnis už Merkurijų. Tikimasi, kad tiriant ledinį Titaną pavyks sužinoti, kaip atrodė Žemė prieš 4 milijardus metų.

    Viena iš Titano paslapčių - daug metano gaubia jį; todėl spėjama, jog šis junginys gali ten sudaryti ištisus vandenynus pačiame paviršiuje arba po juo.

    Spėliojama taip pat, ar galėjo koks nors meteorito kritimas, arba koks kitas reiškinys,. pašildyti Titano paviršių, kad ištirptų ledas. Šiuo metu ten temperatūra yra apie 180 laipsnių šalčio (pagal Celsijaus skalę).

    Panoraminiame vaizde matyti tartum pakrantė, rūko debesimis dengtos seklumos, upių tinklo išvagota sausuma.

    "Sunku atsisakyti įspūdžio, kad krante matomi kanalai, skysčiui nutekėti", - sakė Martis Tomaska (Marty Tomasko), Arizonos universiteto profesorius, tiriantis Titano vaizdus. "Atrodo, jog ten gana neseniai buvo šlapia", - pridūrė jis.

    Riedulių pavidalo objektai iš pradžių atrodė esą didžiuliai ledo luitai gelsvai oranžiniame mėnulio paviršiuje, nors atidžiau ištyrus jei gali būti ne tokie dideli; būtina visa tai toliau tyrinėti.

    Zondo "Huygens" masės spektrometru Titano atmosferoje nustatytas storas metano sluoksnis, kylantis iki 18-20 km virš paviršiaus. Pašildžius gruntą, iš jo išsiskyrė metanas.

    Nepavyko eksperimentas su vėjo matuokle; bet vėliau radijo teleskopais Australijoje, Kinijoje, Japonijoje, JAV ir Europoje tikimasi atskleisti ir Titano vėjų ypatybes.

    "Cassini-Huygens" misija prasidėjo 1997 metais startu iš Kanaveralo kyšulio Floridoje. Tikslas - tirti Saturną, jo palydovus ir magnetosferą.

    Zondas pavadintas "Huygens" vardu pagerbiant olandų mokslininką Kristianą Heigensą (Christiaan Huygens), atradusį Titaną 1655 metais. Zondą atgabenęs erdvėlaivis "Cassini" primena žmonijai Žaną Dominiką Kasinį (Jean-Dominique Cassini), kuris atrado keturis kitus Saturno mėnulius, taip pat XVII amžiuje


    Palydovo paviršiaus Panorama
    http://esamultimedia.esa.int/images/cassini_huygens/huygens_land/Picture3.jpg


    Šiek tiek pamokėlių ir faktų apie zondą ir fiziką


    http://www.esa.int/SPECIALS/VideoTalk/SEM5M5XJD1E_0.html

    http://www.esa.int/SPECIALS/VideoTalk/SEMFQ5XJD1E_0.html

    http://www.esa.int/SPECIALS/VideoTalk/SEM27KXDE2E_0.html
    Mano galerija Flickr'yje

    #2
    Miestu su dangoraiziais jie ten nerado dar ?

    Mano Flickr nuotraukos : http://www.flickr.com/photos/ezziukas/sets/

    --------------------------------------------------

    Kiek rovė - neišrovė. Kiek skynė - nenuskynė. Todėl, kad tu - šventovė, todėl, kad tu - Tėvynė !!!

    Comment

    Working...
    X