Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Vilniaus chasidai

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Vilniaus chasidai

    Sveiki,
    Renku medžiagą apie Vilniaus chasidus, galbūt kas nors žino namus ar vietas, susijusias su šia bendruomene. Būtų puiku, jeigu pasidalintumėte žiniomis

    #2
    Labas, kas tie chasidai?
    www.nvtka.lt - Nacionalinė viešojo transporto keleivių asociacija. Tapk ir tu jos dalimi!

    Comment


      #3
      Visagalė vikipedia:

      Chasidai - vienos iš neorganizuotų judaizmo krypčių Naujojo Testamento laikais atstovai. Chasidams buvo būdingas pasipriešinimas graikų-romėnų įtakos skverbimuisi į žydų gyvenimą bei kultūrą. Chasidai buvo vadinami pamaldžiaisiais.

      Chasidai buvo senų pažiūrų judėjai, kurie atspindėjo viso labo tik bendrą žydų tautos nepasitenkinimą helenizmo įtaka žydų kultūriniam-religiniam pamatui.

      Chasidai nesudarė išskirtinės ar uždaros sektos, kaip esėjai ar fariziejai, tačiau antrame amžiuje prieš Kristų, jie aktyviai dalyvavo kartu su makabiejais ginkluotuose pasipriešinimuose prieš graikų valdovus.

      Dalis chasidų buvo pacifistai, todėl nepastebimai susiliejo su esėjais, farizėjais ir zelotais, palikdami žydų tautoje atminimą kaip epitetą, tinkantį kiekvienam dievobaimingam judėjui - pamaldus kaip chasidas
      *******
      Miestai.net Fb

      Comment


        #4
        Pernai turėjau turistų iš Prancūzijos, kurie buvo chasidai. Vilniuje yra chasidų (žydų ortodoksų) bendruomenė Chabad-Liubavič, jai vadovauja rabinas Šalomas ber Krinskis (pagarsėjęs nesutarimuose su LŽB - Lietuvos žydų bendruomene dėl sinagogos). Jų būstinėje yra centras, valgykla, bet paskutiniais duomenimis jiems nekaip sekasi finansiškai.
        Čia yra jų kontaktai (tinklapio kodėl tai nerandu, nors tikrai buvo): http://www.chabad.org/centers/defaul...-lithuania.htm

        Comment


          #5
          Truputis istorijos, galbūt sudomins.
          Visi žinome, kad Vilnius visų pirma garsėja kaip ortodoksinio judaizmo centras, tačiau Lietuvos sostinė taip pat garsi ir stipria chasidų tradicija. 1772 m. bendruomenę šokiravo chasidų suabejojimas Gaono autoritetu. Čia jau prieš tai buvo įsikūrusi ir slaptai veikė Karlino chasidai (pavadinimą gavo nuo Karlino miestelio netoli Pinsko). Bendruomenės lyderiai, posėdžiavę drauge su Vilniaus Gaonu, priėmė nutarimą ekskomunikuoti ir persekioti chasidus, kol šie sugrįš į tiesos kelią. Didžiojoje Vilniaus sinagogoje buvo paskelbtas cheremas (atskyrimas nuo bendruomenės) ir nutarta chasidus persekioti netgi fiziškai.

          Comment

          Working...
          X