Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

NO. Oslas / Oslo

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #61
    Parašė Silber418 Rodyti pranešimą
    Mano žiniomis, šiuolaikine architektūra labiausiai žinoma Kopenhaga (tame tarpe, ir žymiausiai architektai regione). Istorine architektūra žymiausiais Stokholmas, o Oslas - kažkas tarp Kopenhagos ir Stokholmo.
    Na, nežinau. Esu internete matęs tos Kopenhagos modernios architektūros nuotraukų (kažkokie daugiaubučiai ar bendrabučiai sulipinti kaip skruzdelynas etc.), bet savom akim tai kažkaip nieko įdomesnio ir naujo ten nepastebėjau. Vėlgi, Osle galbūt tas naujasis centras šalia geležinkelio stoties yra lengviau pastebimas turisto akiai (opera irgi pliusų daug uždirba), kai Kopenhagoje centre dominuoja senesni pastatai.

    O jei daryt apibendrinimus lyginant šias sostines, tai veikiau sakyčiau, kad Kopenhaga yra kažkas tarp Oslo ir Stokholmo. Pastarajame iš kažko modernesnio ir pavykusio be waterfronto nėra ir ko paminėt.

    Parašė Silber418 Rodyti pranešimą
    O kaip Vigeland skulptūrų parkas? Tai lankomiausia vieta Osle. O visoje Norvegijoje lankomiausiu miestu yra Bergenas.
    Tai, kaip ir Morta minėjo, įdomus ir parkas, ir pilis. Parkas, aišku, labai savotiškas, tiek nuogų skulptūrų vienoj vietoj ne taip jau dažnai pamatysi.
    Got sun in my face, sleeping rough on the road

    Comment


      #62
      Remadmasis asmenine patirtimi bei žiniomis, pastebiu, kad turistams Oslas atrodo nuobodžiausiu ir mažiausiai įdomiu miestu (vertinant kainas bei tai, ką galima pamatyti ir veikti mieste). Taip šis miestas atrodė ir man - gražiai sutvarkytas, tačiau šaltas (visomis prasmėmis), kuriame daug galimybių apsipirkimamui ar pramogoms, bet kainos nevilioja turistų. Neretai esu girdėjęs nusivylimų dėl to, kad buvo pasirinkta keilonė į Oslą, o ne Kopenhagą ir Stokholmą. Pastarieji miestai yra Skandinavijos turistų traukos centrai, kur kainos labiau įkandamos, o ir visko pasiūla didesnė. Tiesa, pastebima tendencija, jog Kopenhagoje apsilanko daugiau jaunimo (dėl liberalesnio požiūrio į alkoholio pardavimą ir vartojimą), o Stokholme - labiau pasiturintys keliautojai. Turizmo statistika puikiai įrodo, jog šie abu miestai yra on the rise turizmo srityje.

      Comment


        #63
        Parašė John
        Didele dalimi miesto nuobodumas/nenuobodumas priklauso visai ne nuo architektūros.
        Šiuo atveju kalbėjom būtent apie architektūrą. Gyvenant mieste tai gal ir ne esminis kriterijus sprendžiant ar miestas įdomus, ar ne, bet kai atvažiuoji kelioms dienoms jo reikšmė gerokai išauga.

        Problema tikriausiai yra kainose. Jei gali tą patį gauti perpus pigiau kokiam Miunchene, Berlyne ar net Londone, tai kurių velnių važiuoti į Oslą? O kažkokių labai stiprių kozirių (t.y. išskirtinių, unikalių ir tikrai įdomių objektų, pramogų ar kitų veiklų) Oslas (kaip, beje, ir kiti Nordicų miestai) kaip ir neturi. Tai taip ir gaunasi, kad ten gal ir yra panašiai, kaip kitur, bet tiesiog brangiau. Dėl tokių priežasčių visokie Oslai ar Stokholmai dažniausiai neatsiduria turistų ir kitų keliautojų prioritetų sąraše, nes Europoje yra koks 20 miestų, kurie yra labiau "konkurencingi" nenuobodumo srityje vien dėl to, kad jie turi tą patį, bet pigiau. Dėl to mažiau turistų (ypač tokių, kurie mėgsta paūžti ir pasilinksminti, sukurdami atitinkamą atmosferą) ir mažiau linksmumo. O tai ir yra tas "nuobodu".
        Pirmą kartą girdžiu, kad turistai mieste sukuria atmosferą. Nėra geresnio būdo sutrypti miesto atmosferą kaip orda žioplų turistų.

        Steroptipas apie "labai brangią Skandinaviją" yra labiau stereotipas, nei teisybė. Taip, lyginant su Lietuva brangu. Lyginant su Vakarų Europos šalimis skirtumas labai menkas.

        O tai, kad mini vienam sakinyje Oslą ir Stokholmą paprasčiausiai rodo, kad nelabai žinai apie ką kalbi. Oslas, iš turisto pusės žvelgiant, yra labai so so miestas, kuriam apžiūrėti užtenka dienos, o jei nesidomi jūreivyste tai gal ir pusdienio. Stokholmas, savo dydžio miestų kategorijoje (nekorektiška būtų jį lyginti su Roma, Maskva ar Londonu) yra vienas gražiausių ir įdomiausių miestų Europoje. Ar jis turi kažką unikalaus nežinau (t. y. Vasa muziejus ar metro tikrai yra unikalūs objektai, bet kiek jie savaime traukos centrai nesiimsiu spręsti), bet turi ir puikų senamiestį, ir karališkasias rezidencijas, ir muziejus, ir efektingą reljefą, ir parkus, ir pakankamai nemažai pramogų. O kainos faktorius galioja visai "Senąjai Europai" ir jei nori kažko pigiai, važiuok į Ukrainą.
        Got sun in my face, sleeping rough on the road

        Comment


          #64
          Oslas vasarą taip pat nesnaudžia:


          Fredag 8. juni - Seilbåter i Oslofjorden by Oslo RÃ¥dhus (RÃ¥dhusets forvaltningstjeneste), on Flickr

          Comment


            #65
            Jonai, tiesą sakant, prisiminiau vieną Skandinavijos miestų privalumą. O tai yra geras gamtos ir urbanizmo derinys. Viena vertus, Skandinavijos valstybių sostinėms netrūksta metropoliams būdingų požymių, o kita vertus, visada lengva rasti jaukių erdvių pabūti ramioje, romantiškoje aplinkoje miesto centre esančiuose parkuose, skveruose, laivų prieplaukose ir pan. Tik žingnsis nuo judrios gatvės, apkrautos parduotuvėmis, jau esi kelių šimtemčių senumo karališkame parke, kuriame gali atsiapalaiduoti ar užkąsti. Be to, centruose esančiuose parkuose neretai būna kavinės (tradicinės ir savitarnos), vaikų žaidimo aikštelės, meno instaliacijos ir kt. Tai ypač vertina keliautojai su vaikais.
            Aktyvaus poilsio mėgėjai gali rinktis keliones po miestą ir apylinkes dviračiais (šių paslaugų kainos nesikandžioja), į archipelagų salas, plaukioti kanalais, fjordais (garlaiviais, burlaiviais ar, ekstremaliau, kateriais, kanojomis, amfibijomis ir pan.), o gal net pasirinkti "Karlsono" ekskursiją senų pastatų stogais. Pavyzdžiui, aš, asmeniškai, pačio Oslo miesto labai nepamėgau, tačiau kelių valandų trukmės eksursija laivu po Oslo fjordą paliko gerą įspūdį. Tuo metu pamačiau, kaip įdomiai miestas pastatytas.
            Visai kita istorija yra muziejai. Kiekvienoje Skandinavijos sostinėje jų yra daug ir bent kelis jų bus įdomu aplankyti. Stokholme, priedo, daug teatrų, o tarp jų yra garsių, kuriuose vyksta tarptautinės premjeros (taip pat viename jų vyksta ir Lietuvos teatralų kūrinių pristatymai).
            Iš tiesų, stereotipai yra viena, o kai žmogus apsilanko, pajunta atmosferą, gali atrodyti visai kitaip.
            Tiek Oslas, tiek Stokholmas ir Kopenhaga yra savaip įdomūs ir žavūs miestai ir ne visada kainos yra lemiamas faktorius vertinant polsio/turizmo galimybes juose. Juk skandinavai ilgai kovojo dėl socialinės lygybės, tad tikrai nemažai smulkmenų gali būti tiesiog nemokamos arba yra alternatyvos taupiesiems.
            Kas tikrai brangu, tai alkoholio ir rūkalų vartojimas (ypač Norvegijoje ir Švedijoje).
            Paskutinis taisė Silber418; 2012.06.09, 22:11.

            Comment


              #66
              Parašė John
              Jo, aš visiškai tikiu, kad ten būtent taip ir yra... bet taip pat yra ir daugybėje kitų Europos miestų.
              Žinoma, kad visi miestai kažkuo panašūs, bet kiekvienas, tuo pačiu, ir savaip įdomus. Pasaulyje nėra kitos Skandinavijos, todėl visiems ji įdomi tokia, kokia yra.

              Parašė John
              Tiesiog tie kiti miestai yra pigesni ir, dažniausiai, lengviau ir pigiau pasiekiami.
              Gudrūs keliautojai atranda būdų (ne drąstiškų), kaip atkeliauti ir gerai praleisti laiką Skandinavijoje. Nemanau, kad tai būtų didelis įššūkis ir tokiam patyrusiam keliautojui kaip tamsta.
              Kaip minėjau, turizmo sektorius šiame regione įgauna vis daugiau reikšmės, nes keliautojų srautai didėja, kaip ir žmonių susidomėjimas.
              O atvykti į Skandinavijos miestus, o ypač iš Vakarų Europos, paprasta - lėktuvu, laivu, autopriemonėmis. Be tradicinių aviakomanijų, miestus galima pasiekti Ryanair, Wizzair, EasyJet, Norwegian kompanijų lėktuvais. Taip pat yra keltų linijos, jungiančios, pavyzdžiui, Olandiją, Didžiąją Britaniją, Vokietiją, Lenkiją, Latviją, Estiją, Suomiją, Rusiją ir net Lietuvą su Skandinavijos šalimis.
              Žinoma, kiekvienas keliavimo būdą ir išlaidas planuoja pagal galimybes.
              nebrangiai pasiekti Skandinavijos miestus sunkiau iš Lietuvos. Tai tiesa. Tačiau labai nesunku patekti į Norvegijos miestus skrendant lėktuvu arba Stokholmą - plaukiant keltu iš Rygos.
              Paskutinis taisė Silber418; 2012.06.09, 22:50.

              Comment


                #67
                Parašė John
                Būtent turistai Vilniuje prisideda prie kosmopolitiško ir Europietiško miesto atmosferos. Žiemą dėl turistų nebuvimo Vilnius atrodo kaip miręs. Kaip visai kitas miestas.
                Tu akivaizdžiai kalbi apie kažkokį kitą Vilnių.

                Taip pat teko ne per seniausiai sušnekti su labai malonia norvegų pora, užsukusia į Londoną. Paklaususiau, kaip jiems Londonas? Sako "Very good! Absolutely great! It is SO CHEAP compared to Norway! Amazing". Be sightseeingo, jie, kaip suprantu, ėjo šluoti parduotuvių lentynų.
                Norvegija netgi Šiaurės šalių kontekste yra labai brangi šalis.

                O Švedijos ar Danijos kainas galima lyginti su kitom Vakarų Europos šalim. Taip iš atminties ką galiu pasakyt... Didelio mėsainio kompleksas tinklinėj užkandinėj (a la McDonalds ar Burger King) Liverpulio centre 6 ar 7 svarai (t. y. apie 25 litus), Stokholmo centre 70 kronų (t. y. apie 25 litus), Oslo centre - beveik 100 kronų (t. y. 40 litų). Mainstreaminio kombinato alus (Carlsberg, Faxe) parduotuvėj Kopenhagos centre kažkur 4 litai; stor stark (0,4 litro alaus) Stokholmo centre matydavosi po 10 litų kažkur, UK panašiai tiek pinta kainuoja, na, su dabar aplankyta Roma nelyginu, ten turbūt didelio turistų traukos centro faktorius visas kainas į stratosferą sukėlęs ir su bendru Italijos lygiu tai mažai bendro turi. Cigaretės, apie kurias Silber užsiminė, Švedijoj kainuoja 20 litų, kas europiniam kontekste yra gana normali kaina.

                Nors nuo pradinės diskusijos čia turbūt jau kažkiek nukrypom. Su tuščiom kišenėm tai gal ir Londone nelabai būtų, nors jo nuobodžiu miestu turbūt jau niekas nepavadins.
                Got sun in my face, sleeping rough on the road

                Comment


                  #68
                  Parašė John
                  6-7 Svarai? Gal tu išprotėjai? Didelio Maco kompleksas Londono centre kainuoja apie £4,5. Žinau, nes, deja, esu vienas tų individų, kuris mėgsta visą tą junk-food'ą
                  Galbūt geležinkelio stoties faktorius kilstelėjo kainą (nebuvo kada kažko pigesnio ieškot, reikėjo arba valgyt ten, arba paskui likt nerijus iki vakaro), bet šiaip ar taip, Burger Kinge kompleksas tiek kainavo.

                  O šiaip tai taip ir sakyk, kad bijai į Nordicus važiuot kad paskui nepasirodytų, jog yra kažkur geriau nei Singapūre.
                  Got sun in my face, sleeping rough on the road

                  Comment


                    #69
                    Tarp kitko, Švedijoje nuo šių metų sausio mėnesio kainos maitinimo įstaigose turėjo būti sumažintos, siekiant mažiau skriausti lankytojus.
                    O šiaip, ir Norvegijoje galima rasti gana nebrangių alternatyvų.

                    Comment


                      #70
                      Parašė Petrozilijus Cvakelmanas Rodyti pranešimą
                      Galbūt geležinkelio stoties faktorius kilstelėjo kainą (nebuvo kada kažko pigesnio ieškot, reikėjo arba valgyt ten, arba paskui likt nerijus iki vakaro), bet šiaip ar taip, Burger Kinge kompleksas tiek kainavo.
                      Hmm.. Aš vienoje panašių fast food maitinimo įstaigų mėsainių po 150 SEK (~60LT) mačiau.
                      O šiaip, juokinga tai, kad nors kainos kavinėse ir baruose sumažintos, kronos vertė išaugo, tad kainos litais ar kokia kita valiuta ne mažesnės.
                      Paskutinis taisė Silber418; 2012.06.10, 09:30.

                      Comment


                        #71
                        Parašė John
                        Būti geriau, negu Singapūre gali būti nebent Chuck'o Norriso namuose
                        Niekada negali žinoti, kurioje saloje jis vilą ar žvejo namelį pastatęs.

                        Comment


                          #72
                          Parašė Petrozilijus Cvakelmanas Rodyti pranešimą
                          Priemiesčio idilė.

                          Atvaizdas

                          Nu čia tai pagalvojau, kad kokia Lietuvos provincija.
                          Kodėl "Apylanka"? Todėl, kad "Darbai"...

                          Comment


                            #73
                            Na, mano nuomonė apie Oslą turbūt skirsis nuo daugumos, bet man jis vienas nykiausių miestų. Senamiesčio nėra (išskyrus pilį), dauguma pastatų nykūs, o ofisai siaubingi. Vienintelis gražus yra vilų rajonas. Vis tiek idėsiu keletą nuotraukų




                            Words in English always mean something...

                            Comment


                              #74
                              Pripažinkit nekokia rotušė
                              Words in English always mean something...

                              Comment


                                #75
                                O vilų nuotraukų gal galetum įmest?
                                Kaunas yra Kaunas

                                Comment


                                  #76
                                  Ačiū už nuotraukas, Kavasiakai. Oslas yra Oslas.. skandinaviškas ir su "išoperuotu" senamiesčiu. Tačiau ir tame mieste netrūksta jaukių erdvių ir gražios architektūros. Pavyzdžiu gali būti, kad ir pačio įamžintas pastatas:

                                  Parašė Kavasiakas Rodyti pranešimą

                                  Comment


                                    #77
                                    Na taip gal ir galima rasti įdomesnių namų, bet jų nėra daug turint omeny, kad Oslo dydis kaip Vilniaus tai noriu kažko daugiau O dėl vilų nuotraukų tai truputį turiu, bet RAW formato, tai net photoshopas neatidaro jei rasiu kaip konvertuot idėsiu.
                                    Words in English always mean something...

                                    Comment


                                      #78
                                      Na pavyko
                                      Vienas iš trijų (?) senamiesčio namų

                                      O dabar eis naujamiestis/vilos





                                      (Realios spalvos :O)

                                      Ir pabaigai Oslo miegamųjų rajonų panorama

                                      Kaip matot, jei neskaitysi nedidelės centro dalies tai Oslas yra didelis kaimas
                                      Paskutinis taisė Kavasiakas; 2013.07.12, 12:22.
                                      Words in English always mean something...

                                      Comment


                                        #79
                                        Bogstado ežeras, kitam krante seniausias Norvegijos golfo klubas (1924)


                                        o čia, jis pats iš kiek arčiau




                                        Įdomios konstrukcijos butai/kotedžai su įspūdingu vaizdu, užjaučiu (o gal pavydžiu) tuos kurie į darbą su dviračiu važiuoja.



                                        Sužavėjo mane šitokia konstrukcija




                                        Tolumoj tas pats Bogstado ežeras


                                        Atsiprašau už telefonines fotkes, stengiausi atrinkt geresnes, bet kokybė, aišku, netobula :/
                                        Paskutinis taisė Kavasiakas; 2013.07.12, 12:47.
                                        Words in English always mean something...

                                        Comment


                                          #80

                                          Comment

                                          Working...
                                          X