Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

MM. Mianmaras (Birma)

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #61
    Parašė a_p Rodyti pranešimą
    Beje, ar yra kokie nors youtube analogai kur būtų galima įkelt video nekuriant akaunto? Įdėčiau trumpą filmuką kaip atrodo kelionė užmiesčio autobusu.
    http://picturepush.com/upa

    Tik nežinau kokie ten apribojimai.
    Marsrutai.lt -viešojo transporto tvarkaraščiai
    Marsrutai.lt tinklaraštis!
    SVARBU! Pokyčiai Vilniaus viešajame transporte nuo liepos 1 dienos!

    Comment


      #62
      Parašė Vilnietizz Rodyti pranešimą
      Jeigu ten išvis egzistuoja toks dalykas kaip techninė apžiūra.
      Beabejo, kad nėra. Turbūt nėra ir sveikatos draudimo. Įdomu, kas būtų nutikus kokiai nelaimei?
      Flickr

      Comment


        #63
        17. Traukiniai ir lėktuvai

        Užsiiminėti trainspottingu nebuvo kada, bet vietiniai keleiviniai traukiniai atrodo maždaug taip:





        Apskritai tai neitin viliojanti alternatyva, nebent esi šio transporto tipo entuziastas. Bėgiai ir riedmenys visiškai sudėveti, patikimumas ir punktualumas dažnai nekokie. Pvz 600km nuo Yangon'o iki Mandalėjaus "eskpresas" važiuoja apie 16 valandų. Autobusas tą patį atstumą įveikia per kokias 10val. 600km kainuoja apie 40USD (upper class) kas yra maždaug dvigubai daugiau nei autobusas. Ir tik kiek mažiau nei perpus pigiau nei lėktuvas. Esminis privalumas tame, kad traukinių stotis paprastai randasi miesto centre, tai susitaupo nepigi kelionė taksi. Ir turbūt kažkiek mažiau krato.

        Kiek suprantu, traukiniu galima aplankyti daugumą turistinių vietų, bet užsieniečiui labai sunku susivokti kas ir kur važiuoja. Yangone idomumo dėlei buvau užsukęs į stotį (pats savaime labai įspūdingas pastatas), bet niekur nei žodžio angliškai, viskas jų rašmenimis. Tai supratau tik nusikaltėlių paieškos lentą

        Traukiniu visdėlto norėjom bent kartą pavažiuot bet deja nepavyko. Iš Pyin oo Lwin bandėm važiuot į Mandalėjų, bet pasirodė kad traukinys vėluoja 4 valandas (matyt sugedo) ir tiesą pasakius nebuvo garantijos, kad tą dieną apskritai atvažiuos. Tai nelaukėm ir nuvažiavom tuo "mikriuku" kuris ir greitesnis ir pigesnis. Gaila grafike nebuvo laiko pavažiuot Mandalay-Pyin oo Lwin-Lashio traukiniu, kuris važiuoja per garsųjį Gokteik viaduką. Pastatytas 1901 metais tai buvo pats aukščiausias viadukas visoje tuometinėje Britų Imperijoje.

        Čia galima rasti gerokai daugiau informacijos ir nuotraukų:
        http://www.seat61.com/Burma.htm

        Bene pati komfortabiliausia transporto priemonė Mianmare yra lėktuvai. Tiesa tada nelabai pamatysi šalies todėl dažniau rinkomės autobusą. Šalyje teoriškai skraido 6 bendrovės: Air Bagan, Air Mandalay, Air KBZ, Myanma Airways, Asian Wings ir Yangon Airways. Bet sumanius nuspirkt bilietus viskas paprastai susiveda į Air Bagan arba Air Mandalay.
        Dauguma avialinijų eksploatuoja ATR72, populiariausias maršrutas yra Yangon - Bagan - Mandalay - Inle Lake - Yangon.

        Kaip užsieniečiams skrydžiai palyginti nebrangūs, pvz Yangon-Bagan kainuoja apie 110USD, trumpesni Bagan-Mandalay gali kainuot ir kokius 40USD.
        Tiesa prie šios sumos reikia pridėti nusigavimą iš/į aerouosto kas gali būti labai nepigu. Kaip taisyklė, kuo didesnis kaimas tuo brangiau. Jei Yangone kelionė iš aerouosto į miestą (kokie 20km) kainuoja 10$ tai prie Inle ežero už ~30km jau reikalaujama 30000Ks (=30Eur, t.y. beveik 40$). Ir dažniausiai nesileidžiama į derybas. Taksai Mianmare (išskyrus Yangoną) apskritai susikūrę mafijines struktūras. Visi laiko tas pačias kainas, o jei eini pas kitą tai dar palydi ir aniems pasako kiek reikalaut. Todėl ieškant autobuso pagrindinis rūpestis buvo neužsiraut ant taksisto (sudėtinga) arba jo atsikratyt. Nes kitaip bus aiškinama, kad busai čia nevažiuoja ir vienintėlė išeitis - taksi. O jei koks nors vietinis bandydavo prasižiot tai būdavo iškart nutildomas.
        Kitą vertus Birmiečiai laimei nėra agresyvūs todėl pakanka mandagiai pasakyti "no, thank you" ir jie neužilgo atstoja. Tada suradus kokį nors netaksistą galima ramiai išsiaiškinti kur rasti vietinius busus.
        Eiliniai birmiečiai (tie kurie ne taksistai ) beje labai malonūs ir paslaugūs. Vieną kartą vidurnaktį (3-ą ryto) išsilaipinus "in the middle of nowhere" tuoj pat prisistatė vietinis jaunimas, paklausė kur vykstam, sąžiningai papasakojo kaip ten nuvykt ir kiek maždaug kainuoja. Kaip šį tą matęs turistas žinoma nežinai ar tuo tikėti ar ne. Bet vėliau ta informacija labai pravertė, nes vietiniai pradžioje užsiprašė dvigubai
        Paskutinis taisė a_p; 2011.12.28, 01:29.

        Comment


          #64
          Parašė John
          Tikriausiai žmonės turi tam tikslui kažkokias santaupas? Tail lyg ir įprasta Kinijoje, kur skurdesni kaimiečiai draudimo "fondą" piasi patys kokiam nors banke paprasto taupomojo indėlio pavidalu.
          Vargiai. Manau kad paprasti žmonės ne tik kad neturi jokio draudimo bet gyvena ir be jokios sąskaitos banke. Max kur nors užspaudę porą idealaus stovio dolerių kupiūrų. O atsitikus nelaimei arba turi pinigų arba miršti.

          Minamare su medicina apskritai nieko gero net ir už didelius pinigus. Vietiniai turčiai gydytis skraido į Tailandą. Viename vietiniame laikraštyje net mačiau kažkokios avialinijos reklamą "perki bilietą į BKK, gauni nemokamą sveikatos patikrinimą Bangkoko bla-bla klinikoje".

          Comment


            #65
            O kas cia keisto, kad nera draudimo? Juk Lietuvoje irgi neperseniausiai nebuvo sveikatos draudimo, kuri tu moki ir ka? Zmones gydesi nemokamai.

            Comment


              #66
              Kitaip tariant valstybe uz tavo gydyma sumokedavo. Nori pasakyti tenais nera viesuju ligoniniu ir viskas tik privaciose klinikose "susimoki uz gydyma ir gauni" vyksta?

              Comment


                #67
                Sveikatos draudimas privalomas ivestas tik pries kelis metus, o seniau jo nebuvo tokia forma kaip yra dabar. Taigi jei tu budavai Lietuvos pilietis ir nedirbantis tu vis tiek gaudavai nemokama gydyma. O kaip tai teisiskai iforminta ir pavadinta - ar draudimas, ar nemokamas gydymas tai tik zodziu zaismas ir semantika. Ar valstybe perves ligoninems pinigus nurasydama is biudzeto eilutes "draudimo pinigai", ar nurasydami is eilutes "surinkti ivairus mokesciai" nera svarbu. Nes abiem atvejais yra taip, kad altyginimus gydytojams valstybinese ligoninese sumoka pilieciai mokesciu pavidalu. O kaip tai ivardinta ir is kurios butent biudzeto eilutes pervedama - nera svarbu. Esme, kad bet kuriuo atveju sumoka pilieciai.
                Taigi griztant prie mano teiginio - netikiu, kad Birmoje nera ligoniniu kur zmonems suteikiama medicinine pagalba nemokamai. Juk valstybe turi kazkoki biudzeta ir kazkokia dalis to biudzeto eina sveikatos apsaugai. Kaip ir bet kurioje pasaulio valstybeje. Ir tai ar jie ivardine atskirai toki dalyka kaip "sveikatos draudimas" ar tuos pinigus sveikatos apsaugai paskiriai is kitos biudzeto eilutes nera svarbu.
                Paskutinis taisė Gator; 2011.12.28, 03:48.

                Comment


                  #68
                  Parašė John
                  Esmė yra pati sistema, nes jei biudžete nėra numatyta eilutė "sveikatos draudimo išmokoms" (ko Mianmare tikriausiai ir nėra), tai niekas ten tavęs ir negydys. Nebent pamojuosi pinigų pluošteliu.
                  Na ir kam ta eilute yra butina?
                  Imkime pavyzdi biudzeto su eilute ir be eilutes.

                  Be eilutes: Turi valstybe viesas ligonines, joms islaikyti reikia 1.000.000 pinigu. Bendrai per mokescius surenka bendran katilan 50.000.000 pinigu. Taigi paima is ju 1.000.000 ir skiria islaikyti ligoninems ir turim "nemokama" gydyma.

                  Su eilute:
                  Sukuria eilute ir padaro taip, kad is tu 50.000.000 vienas milijonas ateitu mokesciu butent pavadintas kaip "sveikatos draudimas". Taigi vietoj to, kad i katila sumestu pilieciai bendrai 50.000.000 dabar jie sumeta bendrai 49.000.000 ir 1.000.000 sumeta pavadinimu "mokestis uz sveikatos draudima".
                  Velgi pervedamas tas 1.000.000 tom paciom ligoninem islaikyti ir turime ta pati "nemokama" gydyma.

                  As nematau esminio skirtumo, matau tik skirtingai ivardinta ta pati dalyka - pilieciai per mokescius islaiko ligonines ir turi "nemokama" gydyma.

                  Kur tu matai toki skirtuma siuose variantuose su eilute ir be eilutes? Nes as matau abiemis atvejais - pilieciai "sumeta" pinigu ligoniniu islaikymui - nesvarbu ar tai ivardinta kaip mokestis uz sveikatos draudima ar sumetama kitu "bendriniu" mokesciu pavidalu.

                  Parašė John
                  Siaip suprantama, kad pas mus (t.y. ES) "nemokamas" gydymas yra savaime suprantamas reiškinys, bet taip yra ne visur ir, juo labiau, ne Azijoje. Ir man šiek tiek keista, kad yra to nežinančių.
                  Kad JAV negydo neapsidraudusiu as zinau, nes ten ir yra tas konkreciai isreikstas mokamas draudimas. O jeigu to draudimo nera kaip pvz Birmoje tai kaip tada imanoma negydyt? Nes jei draudimo nera tai yra vienas is dvieju variantu - arba gydomi visi "nemokamai" arba negydomas nei vienas, bet tada ir ligoniniu valstybiniu nera ir sveikatos sistemai biudzeto lesu neskiriama. Netikiu nei, kad Birmoje neskiriama pinigu sveikatos sistemai, nei kad nera valstybiniu ligoniniu. O jeigu yra valstybines ligonines, kurios islaikomos is mokesciu moketoju reiskia jos ir turi gydyti tuos mokesciu moketojus. Kitaip kam jas islaikyti jei nieko negydys?
                  Paskutinis taisė Gator; 2011.12.28, 04:37.

                  Comment


                    #69
                    Parašė John
                    Šiaip suprantama, kad pas mus (t.y. ES) "nemokamas" gydymas yra savaime suprantamas reiškinys, bet taip yra ne visur ir, juo labiau, ne Azijoje. Ir man šiek tiek keista, kad yra to nežinančių.
                    Lietuvoje nėra gydymas nemokamas, reikia mokėti už daugelį paslaugų, vaistus. Todėl ir klesti privačios klinikos, nes sugeba teikti paslaugas greičiau ir geriau.
                    Flickr

                    Comment


                      #70
                      Parašė John
                      Kad ir čia (Current Health Care Syetem): http://www.moh.gov.mm/file/myanmar%2...e%20system.pdf

                      Kaip matome, 2009 metais Mianmare apie 90% sveikatos apsaugos išlaidų buvo iš pačių žmonių, o valstbė prie to prisidėjo tik 10%. Soc. draudimo mokesčio ten kaip ir išvis nėra, sprendžiant iš to grafikėlio. Tai yra gana žiauri situacija, rodanti, kad sveikatos apsaugos sistema ten iš esmės nefunkcionuoja.
                      Jos ten kiek suprantu apskritai nėra. Geriausia ką gali rasti yra kariuomenės ligoninės (military hospital) ir tos pačios labai šeip sau, t.y. dėl nieko svarbiau nei kokia nors angina ten kreiptis nepatariama.

                      Mianmaras šiuo požiūriu labai liberali šalis, t.y. kiekvienas sukasi taip kaip išmano. Elitas varinėja gydytis į Tailandą ar kitur, o eilinių (tų kur važinėja ant sunkvežimių ir statistikoje figūruoja kaip su 0.00$ metinių pajamų) finansinės galimybės nesant draudimo matyt neleidžia apmokėt nieko daugiau nei smulkmenos. Todėl rimtesnės medicinos galima sakyti paprasčiausiai nėra, rinkos mechanizmai šiuo atveju tiesiog fail'ina.

                      Comment


                        #71
                        Police: Dozens Dead In Burma Explosion

                        Va kaip čia. Lauksim a_p komentarų.
                        考纳斯, 立陶宛

                        Comment


                          #72
                          Parašė surskis18 Rodyti pranešimą
                          Police: Dozens Dead In Burma Explosion

                          Va kaip čia. Lauksim a_p komentarų.
                          Tai kad nėr ką labai komentuot. Čia gi Azija, tokie nuotykiai nieko neįprasto.

                          Comment


                            #73
                            Bet apie priežastis ir pan nesidomima. Ar tiesiog dar 17 "skruzdėlių" nebeliko?
                            考纳斯, 立陶宛

                            Comment


                              #74
                              Parašė surskis18 Rodyti pranešimą
                              Bet apie priežastis ir pan nesidomima. Ar tiesiog dar 17 "skruzdėlių" nebeliko?
                              Turi omeny tą gaisrą Mianmare? Kiek supratau iš teksto, tai tiesiog užsidegė ir tiek.

                              Čia nieko neįprasto nėra, reikia nepamiršt, kad tam tikra prasme tai labai liberalios šalys, jokių užknisančių sandėliavimo ar priešgaisrinės apsaugos taisyklių ten banaliai nėra. Kaip kam kas šviečiasi taip jis ir daro. O diletantams kaip žinia drąsos niekada netrūksta.

                              Todėl jei kam nors susišviete kur nors pasidėt chemikalus, o pas kaimynus gal netyčiom užsidegė "ant snarglių" susukta elektros instaliacija tai ir bumptelėjo.

                              Kas dėl politinės pusės, tai Manmaras savo konstrukcija kiek primena TSRS, ten gyvena krūva pakankamai skirtingų tautų su savo kalbom, savita kultūra ir nelabai patenkintų, nes generolai apskritai nelabai domisi kaip ten liaudis gyvena. Nei "savi" nei "svetimi". Jie netgi sostinę išsikėlė toliau nuo liaudies, panašiu stilium kaip ir mūsų elitas lietuvoje keliasi gyvent į savo "walled communities" kur nors prie Antavilių.
                              Tai nenuostabu, kad periodiškai bruzdama. Bet anie ir pasprogdina ką nors įdomiau, pvz pries kokius 3 metus Mandalėjaus turguje susprogdino bombikę.
                              Valdžia tada buvo net suorganizavus "priverstinai savanorišką" piliečių patruliavimą, kažką panašaus į sovietinių laikų "draugovininkus".

                              Comment


                                #75
                                Parašė John
                                Ten lyg ir kažokios etninės mažumos kažkuo nepatenkintos... žodžiu vienas iš tų niekam neįdomių bla bla bla... niekam tai nerūpi.
                                Bent jau Mianmare tai labai visiems rūpi. Juk ne veltui ten pusė kelių užtverti turistams. Minėtos mažumos ir šeip liaudis turi visai realų pagrindą būti nepatenkinti.

                                Comment


                                  #76
                                  Parašė a_p Rodyti pranešimą
                                  Apskritai, toks vaizdas, kad ten didžiąją ekonomikos dalį sudaro šešėlis. Valdžia - sau, žmonės - sau. Todėl visokiuose factbukuose minimos vidutinės gyventojų pajamos (~1500USD per metus) visiškai neatitinka realybės, už tiek turbūt mirtum badu.
                                  Nematau nieko nuostabaus, kad statistika kalbą apie milžinišką skurdą, o Rangūne vaizdelis kiek kitoks:

                                  1) statistika juk kalba apie vidurkį. O patys skurdžiausia gyvena kaime, arba kokiam lūšnyne miesto pakrašty. Gi sostinėj (Jangonas vistiek faktinis šalies centras) didesnė turtingųjų koncenctracija. Plius didesnis skirtumas tarp turtingiausių ir skurdžiausių.
                                  2) nuomojamas butas už 1000 $ visai neatrodo brangu, jeigu elektra, vanduo ir saugumas yra prabangos prekės. Generatorius, kuris be pertrūkių tiektų elektrą, švaraus vandens tiekimo sistema, šveicorius...
                                  3) jeigu tokių kokybiškų namų vienetai, o paklausa yra (užsieniečiai, vietinės šyškos) - tai kaina didelė
                                  4) jeigu šalis yra pačioj ekonominio bumo pradžioj - pinigų jau yra, o visa infrastruktūra likusi laukinė - tai kaina gali kilti iki kosmoso. Brangiausias pasaulio miestas užsieniečiams yra Luanda, antras Tokijas, o trečia Ndžamena (http://www.bbc.co.uk/news/business-14111662 )
                                  5) jeigu šalis skurdi, tai užsieniečiai tampa vieninteliu šaltiniu, iš kurių galima išmelžt pinigų.

                                  Comment


                                    #77
                                    17. Inlė ežeras

                                    Taigi, jei dar neatsibodo, sekanti paveikslėlių partija, šį kartą iš Inlė ežero.

                                    Tai pats didžiausias Mianmaro ežeras, maždaug 20km ilgio ir vietomis kokių 10km pločio. Ežeras pakankamai negilus, galima sakyt didelė pelkė. Po lietaus sezono gylis vidutiniškai siekia turbūt apie 2 metrus, giliausioje vietoje gal kokius 5. Sausuoju periodu nusenka turbūt daugiau nei per pusę, o vietomis ir visai išdžiūsta.

                                    Kadangi ežeras telkšo slenyje tarp kalvų apie 900 metrų aukštyje virš jūros lygio, tai klimatas gerokai "gaivesnis" nei "žemumose", galima visai gerai gyventi ir be kondicionieriaus. Tai žinoma reiškia ir ganėtinai piktus UV spindulius, todėl geras kremas nuo saulės tikrai nekenkia, net jei subjektyviai atrodo kad "nieko tokio".

                                    Ežero pakrantėse ir tiesiai "ant vandens" šiuo metu gyvena apie 70000 žmonių, manoma kad pirmieji gyventojai atsikraustė prieš 10000 metų.

                                    Kadangi tai vienas iš pagrindinių šalies "turistų magnetų", tai nusigauti galima įvairiais būdais. Jei norisi prabangiai, galima skrist lėktuvu į netoliese esantį Heho. Arba galima važiuot autobusu, nuo Mandalėjaus apie 300km, t.y. kokios 8val kelio. Pasirinkom pastarąjį, norėjosi pamatyti ir kažkiek pačios šalies.

                                    Autobusas tradiciškai "atvėsino" ir "paenterteinino" (vietinės estrados žvaigždės, gerokai >100db). Išsodino kažkur dykynėje kokią ketvirtą ryto, dar neprašvitus. Tokie momentai visada labai žavingi, nes niekada nežinai ar autobuso vairuotojas tikrai suprato kur tau reikia ir ką rasi išlipęs. Tik tiek, kad Minamare kaip "užsienietis" gali tikėtis kad normalūs žmonės tavęs specialiai nenuskriaus.

                                    Toliau susiradom kažkokią užeigą su spurgom ir arbata (pasirodo ten Shwe Nyaung kaimas, tik naktį nelabai matyt), tolesnio keliavimo iki ežero (Nyaung Shwe kaimo) variantai kaip visada tradiciniai: arba labai brangus taksi čia ir dabar, arba nebrangus pikapas, bet kažkada už kelių valandų. Nepuolus ant taksi po gero pusvalandžio staiga atsirado ir pikapas

                                    Nuo Nyaung Shwe iki viešbučio teko plaukt laiveliu. Taigi, eilinės derybos ir netrukus jau plaukiam:





                                    Vietiniai skuta gerais greičiais (valtyse vieno cylindro dyzeliniai varikliai):





                                    Žmonės gyvena tiesiai ežere nameliuose ant polių:



                                    Išsiskalbt ar nusipraust galima tiesiai prie namo durų, labai praktiška:





                                    Dar vienas kaimas ant vandens:



                                    Žvejys vandens lelijų lauke. Minėtų lelijų stiebai yra apie poros metrų ilgio (iki pat dugno), iš jų vietiniai traukia skaidulas iš pastarųjų verpia siūlus ir audžia medžiagas, šiais laikais žinoma tik turistams.



                                    Vietomis ežeras tiek prižėlęs, kad valtimi tenka "peršokti" per susipynusias žoles. Valtininko vaikigalis perima šturmano pareigas: pasako kada įsibėgėt ir kada pakelt variklį:

                                    Comment


                                      #78
                                      18. Inlė tradicijos

                                      Viena iš Inlė ežero "tipiškų" atrakcijų: savotiškas tradicinis irklavimo stilius pasispiriant koja.

                                      Atrodo ganėtinai egzotiškai, nors idėja nesunkiai paaiškinama. Visų pirma, kojos kaip žinia stipresnės už rankas, todėl mažiau pavargstama. Be to, taip iriantis lieka laisvesnės rankos, todėl galima užsiimt tinklų mėtymu ar šeip kokia nors kita veikla.

                                      Irkluojama maždaug taip:







                                      Žvejys ruošiasi užmesti tinklą:







                                      Dar viena "unikali" toms vietovėms žvejybos maniera:

                                      Comment


                                        #79
                                        19. Žemdirbystė

                                        Kas manė, kad vandenyje išauginti pomidorai yra grynai olandų išradimas?

                                        Neskaitant turistų pagrindinis Inlė gyventojų "biznis" yra žemdirbystė. Ežero gyventojai pagrinde augina agurkus ir pomidorus, o ant aplinkinių kalvų šlaitų sodinamos bulvės, pupos ir pan. Visa tai pardavinėjama visoje šalyje.

                                        Pati "daržininkystės" technologija ganėtinai originali. Visų pirma nuo ežero krašto atsipjaunamas vandens žolių gabalas ir nubugsyruojamas į būsimo daržo vietą, tuo kaip tik užsiima tas vaikigalis su kartimi:



                                        Tada nuo dugno prisemiama dumblo ir prikraunama ant viršaus:




                                        Taip sukurtose "lysvėse" sodinami pomidorai ir agurkai, visa tai plaukioja ežero viduryje ant vandens:





                                        Šitos keistos "musgaudės" atrodo yra lentos simbolizuojančios daržo nuosavybę:











                                        Agurkai:







                                        Kažkokie burokėliai:



                                        Patys pomidorai beje nieko mandro. Mažyčiai ir nelabai skanūs. Nekažką geriau už tuos plastikinius olandiškus kur pardavinėja supermarkete.
                                        Paskutinis taisė a_p; 2012.03.27, 13:17.

                                        Comment


                                          #80
                                          20. Žemdirbystė

                                          O štai taip atrodo "ūkininkė" renkanti (ar ravinti?) pomidorus:



                                          Šeip plaukianti į daržą su reikalais:



                                          Comment

                                          Working...
                                          X