Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Daugiabučių renovacija Panevėžyje

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Sakyčiau, net labai suletėjo, buvo kai Panevėžys pirmavo renovacijomis tarp visu miestų....

    Renovacijos tempai nelėtėja

    Vasario pradžioje paaiškėjo, kiek daugiabučių gyventojų atsiliepė į paskutinį Aplinkos ministerijos kvietimą ir spėjo parengti investicinius planus.

    Kaip ir buvo galima numatyti, norinčiųjų gyventi modernizuotuose ir atnaujintuose namuose gerokai daugiau nei tam numatyta investicijų.

    Rikiuos į eilę

    Įvertinus pateiktus planus jau kovo viduryje bus sudaryti sąrašai namų, kurie dar šiais metais bus pradėti modernizuoti. Panevėžys, palyginti su kitais didžiaisiais miestais, atrodo gana kukliai, mat nebuvo spėta atlikti kai kurių darbų, tačiau padėti pamatai tolesniam renovacijos etapui.
    Kaip teigė Būsto energijos taupymo agentūros direktorius Valius Serbenta, iš 50 šalies savivaldybių gautos 577 paraiškos. Aktyviausios buvo Kauno miesto ir Trakų rajono savivaldybės (atitinkamai 56 ir 48 paraiškos). Taip pat aktyvumu išsiskyrė Plungės rajono savivaldybė (26 paraiškos), Vilniaus savivaldybė (23), Palangos (21), Utenos rajono savivaldybė (22 paraiškos). Apskaičiuota, kad šiems projektams įgyvendinti reikėtų 252 mln. eurų, o valstybės paramos poreikis yra apie 98 mln. eurų. Tačiau iš viso numatyta skirti tik 150 mln. eurų paskoloms ir 50 mln. valstybės paramai, kompensuojant 30 proc. investicijų, tenkančių energinį efektyvumą didinančioms priemonėms.
    Taip pat numatoma apmokėti visas projekto parengimo, administravimo ir statybos techninės priežiūros išlaidas bei padengti nepasiturinčių gyventojų renovacijos dalį.
    Tad įvertinus, ar visos paraiškos atitinka kvietime nustatytas sąlygas, bus sudarytas bei paskelbtas einamaisiais metais finansuojamų atnaujinimo (modernizavimo) projektų sąrašas. Pirmumas bus teikiamas Kvartalų energinio efektyvumo didinimo programoje dalyvaujantiems projektams. Kiti kriterijai – aukštesnė energinio naudingumo klasė, efektyvumas, namo dydis, gyventojų aktyvumas pritariant investicijų planui. Jeigu taip atsitiktų, kad pateikta paraiška nepateks į finansuojamų projektų sąrašą, ji bus įtraukta į rezervinį sąrašą ir daugiabutis renovacijos sulauks kitais metais.
    „Gautų paraiškų skaičius rodo, jog artimiausiais metais daugiabučių renovacijos mastai Lietuvoje išliks panašūs, tai yra kasmet vidutiniškai atnaujinama po 500 namų. Kaip rodo pastarųjų metų patirtis, tai yra optimalu, siekiant užtikrinti tinkamą daugiabučių namų atnaujinimo kokybę ir nesukelti papildomų įtampų šalies statybų bendrovėms bei kitoms įmonėms, dalyvaujančioms daugiabučių renovacijos rinkoje,“ – tvirtino V. Serbenta.

    Trumpas atokvėpis

    Panevėžys, deja, tokiais renovacijos mastais, kaip kiti didieji miestai, pasigirti negali. Būsto energijos taupymo agentūrai iš miesto buvo pateiktos 8, o iš rajono – tik viena paraiška. BETA Projektų įgyvendinimo skyriaus specialistės Daivos Gailiūnienės žiniomis, norinčiųjų renovuoti savo daugiabučius buvo ir daugiau, tačiau nespėta laiku parengti investicinių planų. „Palyginti su visomis šalies savivaldybėmis, Panevėžys pasirodė gana kukliai. Rajone pateikta tik viena paraiška, bet čia jau atnaujinti beveik visi dideli daugiabučiai, o mieste, kiek žinau, daug kas nesuspėjo atlikti visų reikalingų darbų“, – teigė D. Gailiūnienė

    „Mes būsime jam jau pasirengę, turėsime paruoštus investicinius planus. Daugiau laiko ir resursų galėsime skirti tiems, kurie norės į renovacijos procesą įsitraukti kitais metais. Niekur nepavėluosime.“ G. Ruzgys

    Panevėžio savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus vyriausiasis specialistas Arvydas Šatas įsitikinęs, kad skaičiai neatspindi tikrosios situacijos. Per priešpaskutinį Aplinkos ministerijos kvietimą norinčiųjų atnaujinti savo daugiabučius buvo gerokai daugiau, nei miestui skirta kvotų. Pakviesta buvo 19 daugiabučių, bet vėliau prisijungti galėjo dar 7, kurie jau buvo pasirengę ir pasitvirtinę investicinius planus. „Per paskutinį etapą buvo atnaujinti ar jau baigiami darbai 28 daugiabučiuose. Tai nemaži skaičiai. Iš viso mieste renovuoti 127 daugiabučiai iš 570, vadinasi, penktadalis jau renovuota. Paskutiniu etapu pateiktos 8 paraiškos, dar tiek pat namų dėl tam tikrų nenumatytų kliūčių nespėjo parengti investicinių planų. Tad čia tik lengvas atokvėpis prieš kitą renovacijos etapą“, – mano A. Šatas.

    Pritrūko laiko

    Daugelį Panevėžio daugiabučių administruojančio Panevėžio butų ūkio direktorius Gintaras Ruzgys patvirtino: norinčiųjų renovuotis buvo dvigubai daugiau, tačiau paskelbus konkursą investiciniams planams rengti, taip ir neatsirado, kas galėtų imtis šio darbo. Visi kvalifikuoti investicinių planų rengėjai jau buvo prisiėmę kitų darbų.
    „Mūsų pagrindiniai kriterijai buvo tie, kad investicinių planų rengėjas būtų kvalifikuotas, turėtų rekomendacijas, neviršytų nustatytos kainos lubų ir darbus atliktų laiku. Nurodėme, kad darbai turėtų būti atlikti per mėnesį, bet tikriausiai tai buvo per trumpas laiko tarpas“, – apgailestavo G. Ruzgys.
    Tik per antrąjį investicinių planų rengimo konkurso etapą buvo rastas laimėtojas, parengsiantis investicinius planus 8 daugiabučiams. Nors ir nespėta įšokti į nuvažiuojantį renovacijos traukinį, tačiau bus pasiruošta būsimam Aplinkos ministerijos kvietimui.
    „Mes būsime jam jau pasirengę, turėsime paruoštus investicinius planus. Daugiau laiko ir resursų galėsime skirti tiems, kurie norės į renovacijos procesą įsitraukti kitais metais. Niekur nepavėluosime“, – teigė G. Ruzgys.

    Skaitykite daugiau: https://naujienos.alfa.lt/leidinys/s...mpai-neleteja/

    Comment


      Nemuno g. 17, 19, 21





      Comment


        Klaipėdos gatvė 1

        Comment


          Parašė Audrys Rodyti pranešimą
          Klaipėdos gatvė 1
          Kosmonautų g. 1
          دائما الليتوانيه

          Comment


            Pažiūrėkit prie progos, kaip atrodo Molainių 50. Va ką reiškia viena pirmųjų renovacijų. Nors ir metų jau gal 10 ir daugiau praėjo, bet realybėje dabar reiks priverstinos renovacijos
            "I killed the Bank" - Andrew Jackson

            Comment


              https://www.google.com/maps/place/Mo...3!4d24.3287982

              Didžioji dalis 'polistirolinės' renovacijos namų yra nevykę ir bus nevykę.

              - neapsaugoti nuo vandalizmo. Neįmanoma įdaužų gražiai suremontuoti ir pataikyti spalvos. Bando kai kuriuose projektuose pirmą aukštą apklijuoti plytelėmis.

              - apsineša nuo gatvės dulkėmis, nulyja lietus, kai kurie pradeda apsamanoti. Gamta įveda žalią spalvą RAL ....

              - reikia kas keli metai perdažyti, remontuoti tinką.

              Vienu žodžiu -patyskalti.
              Skaniai, pigiai, daug ir gerai - nebūna.

              Comment


                Labai jau daug daugiabuciu yra renovuotu ar tiesiog nedaug pagrazintu del isvaizdos.... Su laiku bandysiu visus renovuotus namus ideti ir suskaiciuoti kiek jau renovavo.

                Elektros g. 6

                Comment


                  J. Basanaviciaus 3 ir 3a

                  Comment


                    Ukmerges g. 25









                    Comment


                      J. Basanaviciaus g. 2

                      Comment


                        V. Kudirkos g. 3



                        Comment


                          Vilniaus g. 6





                          Comment


                            Klaipedos g. 118

                            Comment


                              Klaipedos g. 116 vyksta darbai

                              Comment


                                Kranto g. 47



                                Comment


                                  Savanoriu a. 3



                                  Comment


                                    Margirio g. 9, 11, 13, 15 Pilenu mikrorajonas









                                    Comment


                                      Kranto g. 2





                                      Comment


                                        Laisves a. 7







                                        Comment


                                          Nevezio g. 40 foto 2018-05-01





                                          Comment

                                          Working...
                                          X