Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Šiaulių Prisikėlimo aikštės rekonstrukcija

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Šiaulių Prisikėlimo aikštės rekonstrukcija

    Šiauliai planuoja milijonines investicijas plastinei miesto veido operacijai

    Šiauliai pretenduoja iš ES fondų pagal „Urban“ programą įsisavinti 85 milijonus litų ir neatpažįstamai pasikeisti. Bent jau tuo tiki administracijos direktoriaus pavaduotojas R.Kančauskas, o jam pritaria nemažai dabartinių miesto politikų. Pavaduotojas neseniai iškėlė vieno architekto idėją – Savivaldybės skverą išplėsti Aušros alėjos ir Vasario 16-osios gatvės sąskaita.

    Siūloma pirkti šalia savivaldybės esančius privačius pastatus ir daryti naują pravažiavimą, tačiau savininkas šiai dienai užsiprašęs keturių milijonų. Anot R.Kančausko, tiek mokėti yra per brangu. Yra ir kitas variantas – griauti dalį savivaldybės pastato – padaryti tunelį, pro kurį galės pravažiuoti vieno penkiaaukščio gyventojai. „Drąsūs sprendimai, tačiau galima apsieiti ir be to. Padidinus aikštę, palikti pravažiavimą, kuriuo galės naudotis tik šio namo gyventojai arba Savivaldybės svečiai“, – vardijo variantus pavaduotojas.

    Prisikėlimo aikštė galėtų dingti kartu su pavadinimu

    R.Kančauskas teigia, kad šalia Savivaldybės skvero esanti Prisikėlimo aikštė tėra aukso vertės sklypas. Jame galėtų atsirasti daugiafunkciniai pastatai – tik ne dar vienas prekybos centras. Dabar šioje aikštėje vyksta miesto renginiai. Dėl jų tenka uždaryti eismą. Aikštė, anot pašnekovo, neestetiška, o ir dėl pavadinimo būtų galima ginčytis: „Tiesiog centrinė miesto aikštė skambėtų žymiai geriau.“

    R.Kančausko nuomone, jei prisikėlimo aikštė praras savo funkcijas dėl naujosios, bus nedaug bėdų. Žiemą bus kur išlieti čiuožyklą, o vasarą – tebūnie gėlynai. Pavaduotojas patikslino, kad programa „Urban“ nėra skirta infrastruktūrai gerinti. Ji nukreipta į miesto gyvybingumo skatinimą. Minėtuosius 85 milijonus galima įsisavinti apleistose Talkšos ežero pakrantėse, miesto centrinėje aikštėje, buvusioje „Elnio“ teritorijoje, centriniame parke, Kaštonų alėjoje.
    http://www.15min.lt/naujiena/aktualu...6-415147?cf=df
    Paskutinis taisė Xedos; 2016.02.22, 19:42.

    #2
    Šiaulių Prisikėlimo aikštės rekonstrukcija

    Straipsnis apie Prisikėlimo aikštės rekonstrukcijos planus.

    Prisikėlimo aikštės likimas sprendžiamas už uždarų durų

    Dvidešimt metų aistros dėl Šiaulių miesto širdies – Prisikėlimo aikštės – sutvarkymo sukyla ir vėl aprimsta, o aikštė kaip buvo vėjo perpučiama, taip ir liko. Metų pradžioje pasigirdo vilčių, kad miestas iš Europos Sąjungos fondų gaus pinigų aikštei sutvarkyti, tačiau kaip aikštė pasikeis, kol kas diskutuojama už uždarų durų, privačiuose susitikimuose.

    Miesto vairą perimant vis kitai politikų armijai, aikštėje atsirado bankas, Pastoracinis centras, fontanas „Saulės diskai“, o dabartinės valdžios planuose – „raudoną“ aikštės dalį leisti užstatyti. Konkursas projektui dar nepaskelbtas, bet „Šiauliai plius“ pavyko sužinoti, kad kai kurios privačios architektų įmonės jau rengia aikštės rekonstrukcijos projektus. Skubama konkursui parengti tokius, kokių suinteresuotiems asmenims reikia?
    http://etaplius.lt/aikstes-likimas-s...uz-uzdaru-duru
    Paskutinis taisė Xedos; 2014.11.23, 20:44.

    Comment


      #3
      Net neįsivaizduoju ko reikėtų tikėtis iš šios rekonstrukcijos. Jau ankčiau buvo pasirodę signalai, kad savivaldybė bando šį projektą tvarkyti už uždarų durų, per "savus".

      Prisikėlimo aikštė bus rekonstruojama

      risikėlimo aikštė bus rekonstruojama. Pinigų savivaldybė tikisi gauti iš Europos Sąjungos URBAN programos. Iš viso įvairiems projektams Šiaulių savivaldybė turėtų gauti apie 80 milijonų litų.

      Savivaldybė artimiausiu metu skelbs konkursą Prisikėlimo aikštės techniniam projektui parengti. Konkursas vyks dviem etapais – pirmajame – vizualizacija ir koncepcija, antrajame- techninis projektas.

      Dabar ruošiamos sąlygos, kaip turėtų atrodyti aikštė. Jau šiandien aišku, kad požeminės automobilių stovėjimo aikštelės nebus. Miestiečiai kviečiami teikti pasiūlymus, ką jie norėtų matyti Prisikėlimo aikštėje. Kai bus parengtas techninis projektas, savivaldybė skelbs konkursą rangovui parinkti.
      http://etaplius.lt/prisikelimo-aikst...rekonstruojama
      Paskutinis taisė Xedos; 2014.09.10, 22:33.

      Comment


        #4
        Šiaulių architektai Vytenio Rudoko iniciatyva lapkričio 18 d. 17.30 Savivaldybės Tarybos salėje organizuoja diskusiją dėl Šiaulių Prisikėlimo aikštės ateities.



        http://edem.siauliai.lt/lit/Kvieciam...utvarkymo/2252

        Comment


          #5
          Anksčiau kalbėjo apie 80 mln. Dabar jau 70 mln. .

          Už 70 milijonų tvarkys likusią bulvaro dalį, aikštes

          „Urban“ programos lėšas Šiaulių miesto savivaldybė gaus dešimties metų laikotarpiui. Europos Sąjunga skirs miestui per 70 milijonų litų, kuriuos numatyta skirti verslo plėtrai, naujų verslų kūrimosi sąlygų gerinimui, darbo vietų kūrimui. Taip pat už šias lėšas bus tvarkoma gyvenamoji aplinka. Iki 2023-iųjų numatyta rekonstruoti senąją pėsčiųjų bulvaro dalį, Prisikėlimo aikštę, amfiteatrą ir kitas centrinės miesto dalies vietas.

          „Daugiausia tai – centrinė miesto dalis ir Talkšos ežero prieigos. Patvirtinome pagrindines penkias zonas, kurioms skirsime lėšas: centrinė aikštė, Talkšos ežero pakrantė, Centrinis parkas, Elnio fabriko teritorija“, – teigė miesto savivaldybės Investicijų ir miesto plėtros skyriaus vyr. specialistė Dainora Dovidaitytė.

          Europos Sąjungos lėšas miestas gaus ateinančių metų pabaigoje, tuomet bus galima pradėti projektavimo darbus.
          http://etaplius.lt/uz-70-milijonu-tv...o-dali-aikstes

          Comment


            #6
            Ateina Urban programos eurai.

            Ima judėti Prisikėlimo aikštės projektas

            Miesto širdimi laikoma Prisikėlimo aikštė jau artimiausiu metu turėtų sulaukti architektų dėmesio. Netrukus specialistai bus kviečiami dalyvauti idėjų konkurse ir specialiai komisijai pristatyti savo pasiūlymus, kaip aikštė ir jos prieigos turėtų pasikeisti po rekonstrukcijos. Savivaldybės administracija pranešė, kad projekto įgyvendinimui bus skelbiamas konkursas – idėjų ir techninio projekto parengimo.

            Pirmiausia bus įgyvendinamas techninio projekto idėjos konkursas. Anot savivaldybės architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjos Rasos Budrytės, artimiausiu metu bus sudaroma ekspertų, vertinsiančių pateiktas idėjas, komisija.

            Anot Rasos Budrytės, ekspertų komisijos geriausiai įvertinti konkurso dalyvių pasiūlymai turėtų atsirasti maketuose, kurie visuomenei būtų pristatyti rugsėjo mėnesį, per miesto gimtadienį. Bene svarbiausios miesto vietos rekonstrukcijos įgyvendinimui svarų žodį galės tarti ir visuomenė.

            Geriausiems idėjų autoriams savivaldybės administracija yra numačiusi skirti pinigines premijas. Iš biudžeto Prisikėlimo aikštės ir jos prieigų sutvarkymo idėjos parinkimui skirta maždaug 30 tūkstančių eurų. Iš viso projektavimo darbams numatyta apie šimtas tūkstančių eurų. Aikštės ir jos prieigų rekonstrukcija bus įgyvendinta už milijonines URBAN programos lėšas.
            http://etaplius.lt/ima-judeti-prisik...stes-projektas

            Comment


              #7
              Apie Prisikėlimo aikštės rekonstrukcijos konkursą:

              ŠIAULIŲ MIESTO CENTRINĖS DALIES – PRISIKĖLIMO AIKŠTĖS SU PRIEIGOMIS SUTVARKYMO IDĖJOS KONKURSUI IR TECHNINIAM PROJEKTUI PARENGTI

              Projekto pavadinimas – Šiaulių miesto centrinės dalies – Prisikėlimo aikštės su prieigomis sutvarkymo idėjos konkursas ir techninio projekto parengimas.

              Trumpas teritorijos apibūdinimas – projektuojamas objektas – apie 9,0 ha teritorija Šiaulių miesto centrinėje dalyje, senamiestyje tarp Vasario 16-osios, Vilniaus, Varpo gatvių ir Aušros alėjos, bei jų išklotinės – tai Šiaulių miesto Prisikėlimo aikštė ir jos prieigos greta Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedros, Šiaulių miesto savivaldybės ir Šiaulių valstybinės kolegijos bei jų prieigų

              ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

              Nagrinėjama teritorija, kurioje privalu įvertinti esamą užstatymą, objektų struktūrą ir svarbą, inžinerines komunikacijas, transporto jungtis ir t. t., sudaro apie 28 ha, o planuojama techniniu projektu teritorija sudaro apie 9 ha.



              Techninio projekto ribos – 2-oji schema.



              2.5. Numatyti galimus aikštės sutvarkymo idėjos realizavimo etapus atskirai kiekvienai jos zonai – „A“, „B“ ir „C“ (žr. 3-iąją schemą). Pateikti bendrą orientacinę visų statybos darbų kainą bei atskirų etapų orientacines kainas. Galimi ir kiti etapų variantai, pasirenkami autoriaus nuožiūra, tačiau būtina įvertinti tą aplinkybę, kad realizuoti visą projektą iš karto finansiškai gali būti sudėtinga, todėl kiekvienas etapas turi būti suplanuotas taip, kad jį įgyvendinus naujai pertvarkyta erdvė taptų visiškai funkcionali, o atskirus etapus būtų galima įgyvendinti iš skirtingų finansavimo šaltinių.



              Viešasis pirkimas vykdomas atvirojo konkurso būdu dviem etapais pagal paslaugos pirkimo sąlygas – pirmame etape konkurso būdu išrenkamas geriausios idėjos autorius, o antrame etape – su pirmos, antros ir trečios vietų laimėtojais deramasi dėl galutinės techninio projekto parengimo kainos. Pirmųjų trijų vietų laimėtojai apdovanojami premijomis:
              I vieta – 50 000 Lt;
              II vieta – 20 000 Lt;
              III vieta – 10 000 Lt.

              Antrasis etapas – techninis projektas.
              Techniniame projekte privalo būti išspręsti visi uždaviniai, paminėti antrame projektavimo užduoties skyriuje.
              3. Tyrinėjimai ir projektavimas, kuriuos privalo atlikti projektuotojas:
              3.1. Kompleksiniai geodeziniai tyrinėjimai, kurie pateikiami skaitmeninėse laikmenose ir LKS-94 koordinačių sistemoje, tarp jų – topografinės nuotraukos atnaujinimas.
              3.2. Archeologiniai tyrimai.
              3.3. Architektūriniai istoriniai tyrimai.
              4. Projektavimo stadija – techninis projektas.
              5. Statybos rūšis – rekonstravimo darbai.
              6. Finansavimo šaltinis: Šiaulių miesto biudžeto lėšos, URBAN programos lėšos, kiti šaltiniai.
              7. Projektavimo paslaugų mastas.
              http://web.siauliai.lt/taktaifs/v/20...A7C162E293.doc

              Maloniai nustebino tai, kad bus rekonstruojamos ir Vasario 16-osios bei Varpo g. atkarpos, taip pat Vilniaus g. dalis. Bet pats geriausias siurprizas turbūt yra tai, kad bus tvarkomi ir laiptai link Auksinio berniuko.

              Comment


                #8
                URBAN projekto lėšos keliaus ne ten, kur tikėtasi

                Šiaulių įmonės, gyventojai kviečiami teikti pastabas ir pasiūlymus siekiant tobulinti ar keisti Vyriausybės paviešintą URBAN projekto aprašą. Jame nurodyti reikalavimai sumažino politikų optimizmą sutvarkyti viešąsias miesto erdves taip, kaip buvo tikėtasi anksčiau. Savivaldybėje aptarus aprašą, diskutuota apie jo sąlygas, galimus planus tvarkytinose teritorijose.

                Pateikė aprašą su taisyklėmis

                Vyriausybė Šiauliams, kaip ir kitiems šalies didiesiems miestams, liepos 17-ąją pateikė aprašą, kuriame nurodyta, kam galima panaudoti taip vadinamąsias URBAN lėšas. 2015-aisiais yra galimybė sulaukti apie du milijonus, o iki 2020-ųjų metų Šiaulių regionas galėtų įsisavinti per 20 milijonų eurų. Pagal pateiktas taisykles iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų nebus finansuojama naujų pastatų statyba, senųjų renovacija, švietimo įstaigų veikla ar kultūros paveldo objektų tvarkymas, požeminių automobilių stovėjimo aikštelių įrengimas ir panašiai.

                Siekiant padidinti gyventojų užimtumą, programos URBAN lėšomis Šiaulių miesto savivaldybė ketina tvarkyti Prisikėlimo aikštę, bulvaro dalį iki Draugystės prospekto, amfiteatrą, centrinį miesto parką, Didždvario parką, Kaštonų alėją, Talkšos ežero pakrantę bei buvusio „Elnio“ fabriko teritoriją. Iškilus apribojimams, laukiama pasiūlymų, kaip šios teritorijos galėtų keistis. Meras konkretų siūlymą jau turi. „Galima atgaivinti gamtininkų stotį, tokiu būdu galima pasiekti pagrindinio URBAN lėšų panaudojimo tikslo – užimtumo didinimo. Gamtininkų stotis yra nuostabi vieta, kurią išvysčius gali atsirasti gyvybė, tuo labiau, kad Talkšos pakrantė tampa vis populiaresniu traukos objektu. Pastebėjote, kad lėšos negali būti skirtos švietimo įstaigoms, o kas draudžia padėti kablelį ir pasakyti, kad išskyrus, formaliam švietimui“, – sako meras Artūras Visockas.

                Nuvylė taisyklės

                Aprašo pristatyme dalyvavęs miesto tarybos narys, buvęs meras Justinas Sartauskas, kurio vadovaujama taryba buvo nusprendusi, kur panaudoti URBAN programos lėšas, nustebo, kad nebus galima finansavimo skirti kultūros centro renovacijai, amfiteatro statiniams – atlikėjų persirengimo kambariams, tualetams, scenai, gatvių tvarkymui, inžineriniams tinklams tiesti, išskyrus lietaus nuotėkas. Finansavimas galimas nebent bendruomenių namų statybai, tačiau lėšų jų išlaikymui taip pat nenumatyta.

                „Ypač skaudu, kad nefinansuojami inžineriniai tinklai, t. y. vandentiekis, kanalizacija, šilumos tinklai, nes teritorijos tvarkomos ilgam – 20-25 metams, ir teritorijos, kurios seniai netvarkytos, yra apgailėtinos būklės. Savivaldybės įmonėms „Šiaulių energija“, „Šiaulių vandenys“ labai aktualu, ar reikės imti lėšų iš savo strateginių planų ir juos koreguoti į tą teritoriją, kur yra URBAN, ar jie susitvarkys lėšas kartu su URBAN lėšomis“.

                Finansavimas gali didėti arba mažėti

                Projektui finansuoti Europos Sąjunga skiria 85 proc. reikalingų lėšų, valstybė ir savivaldybė – po 7,5 proc. Įgyvendinus kai kuriuos reikalavimus, pavyzdžiui, kartu su paraiška pateikus parengtą techninį projektą, finansavimas iš valstybės gali padidėti. Ir atvirkščiai, pradelsus terminus – sumažėti.
                http://etaplius.lt/urban-projekto-le...buvo-tiketasi/

                Comment


                  #9
                  Vyksta architektūrinis konkursas - centrinės aikštės sutvarkymas.
                  Darbai: http://www.architektusajunga.lt/nauj...onkurso-darbai
                  N N N

                  Comment


                    #10
                    Parašė LBP Rodyti pranešimą
                    Vyksta architektūrinis konkursas - centrinės aikštės sutvarkymas.
                    Darbai: http://www.architektusajunga.lt/nauj...onkurso-darbai
                    Tai taip išeina, kad centukų aikštė vėl bus renovuojama? Ar tai būtina? Ir dabar puikiai atrodo. O šiaip nė vienas projektas nesužavėjo.
                    Iš esmės prisikėlimo aikštę būtų galima sutvarkyti ir be didelių investicijų. Pakaktų sumažinti aikštės tūrį užpildant želdynais, įrengti normalų apšvietimą, iškloti trinkelėmis ir vaizdas būtų puikus. O dabar esu tikras, bus sukišti milijonai, bet rezultatas bus prastas.
                    Jeigu jau reikėtų balsuoti už vieną blogybę(projektą) iš visų pateiktų, balsuočiau už projektą 232912. Tik nesutikčiau su želdynų šalinimu, kai kuriuos medžius galima šalinti, bet didžiąją dalį būtina palikti, nes juos pašalinus, aikštė taps per daug atvira ir nejauki

                    Comment


                      #11
                      Patiko projektai kur naikinama Aušros-Tilžės sankryža. Tunelis gal per cRootAi, bet ideja atiduoti erdve zmonems man patinka.

                      Comment


                        #12
                        Mano požiūriu, aikštę reikėtų dalinti į dvi dalis, vieną dalį skiriant rekreacijai, poilsiui, likusią dalį paliekant masiniams susibūrimams, šventėms.
                        Sėkmingai rekonstruoto Bernardinų sodo elementus būtų galima perkelti ir į Šiaulių prisikėlimo aikštę, rekreacinėje zonoje įrengiant fontaną, kavinukę, preciziškai apželdinant. O erdvę priešais kolegiją palikti šventėms, rekonstruojant aikštės dangą, galbūt performuojant pačią aikštės struktūrą.

                        Comment


                          #13
                          Nieko gero....Nei antros, nei trečios vietos variantai visiškai nežavi.

                          Prisikėlimo aikštės sutvarkymo konkurse pirma vieta neatiteko niekam

                          Savivaldybės rengtas Šiaulių miesto centrinės dalies – Prisikėlimo aikštės su prieigomis – sutvarkymo projekto architektūrinės koncepcijos projekto konkursas eina į pabaigą. Projekto vertinimo komisija paskelbė pasiūlymų eilę. Konkursui buvo pateikti 6 projektai. Du pasiūlymai atmesti, nes neatitiko minimalių kvalifikacinių reikalavimų, keliamų paslaugos teikėjui.

                          Pirmos vietos niekam neskyrė

                          Komisija nusprendė neskirti pirmosios vietos laimėtojo, kadangi nei vienas projektas nesurinko vidutinio įvertinimo balais „gerai”, kaip buvo nurodyta konkurso sąlygose. Antros vietos laimėtoju paskelbta vienintelė konkurse dalyvavusi šiauliečių įmonė UAB „RS studija“ ir architektas Vytenis Rudokas, kurie sukūrė projektą „ABC“. Laimėtojui bus išmokėta 5800 Eur premija.

                          Trečioje vietoje liko MB „Archcentras“ ir jų projektas „Valdovas“. Projekto autoriams skirta 3000 Eur premiją. Vertinimo komisijos sudarytoje eilėje ketvirti liko ūkio subjektų grupė: UAB „Archimetras“ ir Kauno SĮ „Kauno planas, o penkti – UAB „NPS projektai“. Pirmai vietai numatyta 14500 Eur premija nebus išmokėta.

                          Su nugalėtojais bus sudarytos sutartys

                          Pasiūlymų eilė sudaryta iš pasiūlymų, kurie atitiko pirkimo dokumentuose nustatytus tiekėjų kvalifikacijos reikalavimus ir reikalavimus, nustatytus pasiūlymo rengimui ir eilėje surašyti balų mažėjimo tvarka. Su Projekto konkurso laimėtojais UAB „RS studija“ ir MB „Archcentras“ bus sudarytos autorinės sutartys dėl autoriaus turtinių teisių perleidimo Savivaldybei. Pasirašius sutartis abi įmonės bus kviečiamos į neskelbiamas derybas dėl techninio projekto rengimo. Šįkart paslaugos kaina nebus lemiamas veiksnys, pasiūlymai bus vertinami pagal ekonominio naudingumo kriterijų. Techninio projekto rengimui lėšos planuojamos 2016 m. biudžete.

                          ABC – maksimaliai universali erdvė

                          Klasikiniais principais suformuota, 2 amžius egzistuojanti Prisikėlimo aikštė yra vienintelė aikštė miesto centrinėje dalyje. Ji turi būti maksimaliai universali savo forma, turiniu ir funkcijomis.

                          Dviejų dalių aikštė – istorijos ir šiuolaikiškumo darna. Katedra, skveras, paminklas tautos laisvei – istorija, renginių aikštė ir nauji visuomeniniai pastatai – moderni, universali šiandienos dvasia. Dvi skirtingas aikštės dalis jungia tvirta klasikinė kompozicija ir nuoseklus perėjimas nuo istorijos ir sakralumo prie atrakcijų ir kasdienybės. Aikštės erdvėje dominuoja ir konsoliduoja visus aikštės elementus kompozicinis trikampis – Katedra, paminklas ir centrinis vėliavos simbolis. Šiaulių, kaip istorinio miesto reabilitacija – tapusių ikonomis istorinių fotografijų eksponavimas natūroje – skaidri istorinė fotografija sutapatinama su šiandien dienos vaizdu“, – ABC idėją pristato kūrėjai.

                          „Valdovo“ aikštė – teatrui šlovinti

                          „Pagrindinė miesto aikštė turi atlikti, pirmiausia, reprezentacinę funkciją. Didžiausias dėmesys skiriamas šiam aspektui įgyvendinti. Numatoma skulptūra aukština aukščiausią meno rūšį – teatrą“, – idėją atskleidžia autoriai.
                          http://etaplius.lt/prisikelimo-aikst...titeko-niekam/

                          Comment


                            #14
                            Antra vieta. "ABC".







                            Comment


                              #15
                              Trečia vieta. "Valdovas".







                              Paskutinis taisė Xedos; 2016.02.11, 13:29.

                              Comment


                                #16
                                Iš karto buvo aiškus rezultatas. Eilinis dar vienas akmuo į suformuotos biurokratinės sistemos daržą, kai pasitvirtintos taisyklės, detalieji ir visi kiti planai, paveldosauga užprogramuoja niekinį rezultatą. Pertekliniai kvalifikaciniai reikalavimai, neturintys absoliučiai jokios įtakos siūlomų sprendinių kokybei. Todėl konkursuose nedalyvauja stiprūs arch. biurai, galintys pasiūlyti gerų, stiprių idėjų. O jeigu sudalyvauja ir pasiūlo, būna diskvalifikuoti, nes neatitiko kvalifikacinių reikalavimų arba savo sprendiniais ignoravo / pažeidė kokio dokumento sprendinius.

                                Tiesą sakant, sunkiai įsivaizduoju gerą teiginį konkurse, kuris vykdomas kaip vviešasis pirkimas, o juo rūpinasi savivaldybių klerkai.
                                N N N

                                Comment


                                  #17
                                  Parašė LBP Rodyti pranešimą
                                  Iš karto buvo aiškus rezultatas. Eilinis dar vienas akmuo į suformuotos biurokratinės sistemos daržą, kai pasitvirtintos taisyklės, detalieji ir visi kiti planai, paveldosauga užprogramuoja niekinį rezultatą. Pertekliniai kvalifikaciniai reikalavimai, neturintys absoliučiai jokios įtakos siūlomų sprendinių kokybei. Todėl konkursuose nedalyvauja stiprūs arch. biurai, galintys pasiūlyti gerų, stiprių idėjų. O jeigu sudalyvauja ir pasiūlo, būna diskvalifikuoti, nes neatitiko kvalifikacinių reikalavimų arba savo sprendiniais ignoravo / pažeidė kokio dokumento sprendinius.

                                  Tiesą sakant, sunkiai įsivaizduoju gerą teiginį konkurse, kuris vykdomas kaip vviešasis pirkimas, o juo rūpinasi savivaldybių klerkai.
                                  Jeigu tie biurai neatitinka kvalifikacinių reikalavimų, kažin, ar jie jau tokie stiprūs.
                                  Flickr

                                  Comment


                                    #18
                                    Aš kalbu apie kvalifikacinius reikalavimus, kurie neturi jokios teigiamos įtakos siūlomų sprendinių kokybei, tačiau "atsijoja" mažesnes komanda, kurios gali pasiūlyti gerų architektūrinių - urbanistinių idėjų.
                                    Reikalavimai ekonominiai, tačiau ne liudijantys profesinį pajėgumą, kompetenciją. Būtent todėl eilinį kartą matom absurdiška konkurso - pirkimo rezultatą. Aišku, reikia pabrėžti ir tai, kad pati savivaldybės valdžia nežino, ko nori. Todėl toks ir rezultatas.

                                    Palyginimui galiu pateikti neseniai įvykusį konkursą - pirkimą Kaune, Aleksote. Praktiškai jokių kvalifikacinių reikalavimų, išskyrus architekto kvalifikacijos atestatą. Viskas. Rezultatas atitinkamas. Teisybės dėlei reikia pasakyti, kad esu šališkas, nes dalyvavau Kauno konkurse ir užėmiau 2 vietą.
                                    Šiaulių atveju architektų biurai tiesiog nedalyvavo, tame tarpe ir mūsų.

                                    http://www.laskaunas.lt/naujienos/30...imo-konkursas/

                                    Aišku, liūdniausia šitoje situacijoje, kad savivaldybės nenori kartu su Architektų sąjunga organizuoti įprastų architektūrinių konkursų, galinčių duoti gerų idėjų ir rezutlatų. Po to jau galima tų idėjų pagrindu rengti viešuosius pirkimus statybos darbams.

                                    Dar vienas pavyzdys - architektūrinis konkursas Klaipėdoje. Objektas nedidelis, bet esmė sąlygose - vienintelis reikalavimas buvo būti baigus architektūros studijas. Būti architektu Vėlgi, rezultatas atitinkamas - tiek darbų gausa, tiek jų kokybe. O ir užsakovas X kiškių vienu metu nušauna - gali rinktis iš krūvos idėjų, ne tik nugalėtojų:
                                    http://www.architektams.lt/konkursai...cijai-sukurti/
                                    Paskutinis taisė LBP; 2016.02.11, 14:05.
                                    N N N

                                    Comment


                                      #19
                                      Spredimai tiesa sakant sokiravo ir cia ne is gerosios puses.
                                      "I just want you to know that, when we talk about war, we're really talking about peace." —Washington, D.C. June 18, 2002


                                      - George W. Bush President of the USA

                                      Comment


                                        #20
                                        Parašė DeSadas Rodyti pranešimą
                                        Spredimai tiesa sakant sokiravo ir cia ne is gerosios puses.
                                        Rinktis ir taip nelabai buvo iš ko, bet išrinko turbūt pačius prasčiausius. Baisu ir pagalvoti, kad Urban lėšos bus sukištos į tokius projektus .

                                        Comment

                                        Working...
                                        X