Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

S. Eidrigevičiaus menų centras Panevėžyje

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė Pyp123 Rodyti pranešimą
    o man norėtųsi, kad miestas būtų patogesnis gyventi... Bet kol kas to nepastebiu, vyksta tik EU pinigų įsisavinimas... Žinoma, komformizmas patogiau, bet ar tikrai geriau?
    http://www.bernardinai.lt/straipsnis...atamsyje/80398
    Kad patogu būtu gyventi, tai turbūt visi norėtumėm, bet pagal kiekvieno žmogaus norus, ką daryti? ir ko nedaryti? taip nebus. Aš dar beveik nei vieno projekto padaryto gero nemačiau Panevėžyje. Visi beveik su gerais trūkumais. Jei galvosim apie patogūmus ir gražumus visiems, turbūt neišsimokėtumėme. Sutinku ES lėšas galėjome panaudoti kitur ir žymiai geriau, bet ar užtektų pinigų? Dar nepradėta tvarkyti Senvagė, Bendruomenių rūmų prieigos su pėsčiųjų tiltu, Skaistakalnio parkas, Čerkaso sodyba Skaistakalnio parke, Ekrano marių paplūdimys ir kiti projektai. Kitą vertus galim paprasčiau, bet daugiau projektų įgyvendinti. Beveik visi projektai nuobodūs ir dėžutės kaip 2000 metais. Sakyčiau su projektų pasiulymais ir darymais, atsiliekam nuo didžiųjų miestų, tuo labiau nuo pasaulio.

    Dėl Garso išsaugojimo, tai turbūt kažkam šilta ir patogi vieta braška, dėl to tas širšalas. Naujas pastatas irgi beryšio, bet užtat bus aplinka sutvarkyta ir vaizdas bus geresnis.Dabar kaip po karo ir ko gero nebus dar tvarkomas ilgai, nes pinigu Garso atnaujinimui nėra ir neaišku ar bus. Tai dar kokius penkis metus taip ir stovės. Galėjo ir Vilnius pasinaudoti paveldu kino teatru LIETUVA, vietoj dabartinio MO, nepasinaudojo, reiškias nereikia. MO yra geriau.

    Comment


      „Garsui“ pasiūlė šiaudinį stogą

      Panevėžio kino centro „Garsas“ rekonstrukcijos į Stasio Eidrigevičiaus menų centrą (SEMC) projektas pretenduoja sumušti rekordą kaip sukėlęs daugiausia aistrų.

      Click image for larger version

Name:	kinotetras-Garsas-ruduo-2-1980x1485.jpg
Views:	152
Size:	460,5 kB
ID:	1769223
      Ar bus lemta „Garsui“ virsti SEMC, sulaukusi Valstybinės kultūros paveldo komisijos rašto, spręs jau ir prokuratūra.

      Kultūros paveldo departamentui atsisakius tenkinti Valstybinės kultūros paveldo komisijos, esančios patarėja prezidentūrai ir Seimui, rekomendaciją svarstyti dėl „Garso“ sovietinio pastato paskelbimo saugotinu, šioji kreipėsi į prokuratūrą. Tik šįkart – jau ne dėl paties „Garso“ istorinės vertės.

      Komisija įžvelgė, kad jo vietoje turintis iškilti SEMC pastatas suprojektuotas per aukštas Panevėžio senamiesčiui, dargi neturi šlaitinio stogo, todėl Savivaldybės išduotas leidimas statybai gali būti neteisėtas.

      Buvusi Panevėžio vyriausioji architektė garantuoja, kad Savivaldybė laimėtų visus teismus dėl SEMC, tačiau iš to maža paguoda, mat svarbaus objekto statybų laiką riboja įsipareigojimai ES paramos skirstytojams. D. Gasiūnienė ironizuoja, kad saugant Panevėžio autentiškumą, šlaitiniu stogu, o dar geriau šiaudiniu, reikėtų uždengti ir patį „Garsą“.

      Saugo senamiestį

      „Valstybinė kultūros paveldo komisija kreipėsi į Panevėžio apygardos prokuratūrą, kad ji kreiptųsi į teismą dėl statybos leidimo teisėtumo.

      Komisijos nuomone, leidimas išduotas neteisėtai. Jei mes įtikinsime prokuratūrą, ji kreipsis į teismą ir šis priims sprendimą, teisėtas ar ne“, – komentavo komisijos Teisinio koordinavimo skyriaus specialistas Artūras Bundonis.

      Anot jo, komisija patikrino SEMC projekto, kuris buvo pristatytas visuomenei, atitiktį Panevėžio istorinės dalies specialiajam bei Bendrajam planui ir priėjo išvadą, kad jis neatitinka šiuose dokumentuose statyboms nustatytų reikalavimų.

      Pasak komisijos atstovo, pagal specialųjį planą aukščiausias statinys, tiek rekonstruojamas, tiek naujai statomas, Panevėžio istorinėje dalyje gali siekti iki 19 metrų. Būsimojo SEMC aukštis – daugiau nei 23 metrai.

      Click image for larger version

Name:	20191205_202439-e1576066728585.jpg
Views:	134
Size:	50,1 kB
ID:	1769224
      Garsas“ žiūrovų antplūdžiu negali pasigirti. Net Š. Barto filmo „Sutemose“ premjeroje salė buvo pustuštė.

      „Savivaldybė remiasi tuo, kad Bendrasis planas toje vietoje leidžia statyti 5 aukštų pastatą. Bet Bendrajame plane simboliai, rodantys galimą iki 5 aukštų statybą, yra už senamiesčio ribų. Jie galioja centrinei miesto daliai, bet ne istorinei“, – tvirtina A. Bundonis.

      Be to, anot jo, Panevėžio specialiajame plane numatyta, kad miesto istorinėje dalyje pastatai turi būti šlaitiniais stogais. Ant SEMC stogo suprojektuotas ne šlaitas, o apžvalgos aikštelė, nuo kurios lankytojams toli atsivertų miesto panorama.

      Daugiaaukščiams trys vietos

      Komisija klausimą dėl „Garso“ rekonstrukcijos į SEMC teisėtumo svarstė gavusi prezidentūros persiųstą pilietinės iniciatyvinės grupės „Išsaugoti „Garsą“ kreipimąsi. Pasak A. Bundonio, visuomenės atstovai pristatė būsimo pastato vizualizaciją ir komisija įvertino esant didelę tikimybę, jog projekto kriterijai neatitinka Specialiojo plano reikalavimų.

      „Iš Panevėžio senamiesčio ir taip tik fragmentai likę. Jei dar užstatys, iš viso nieko neliks.

      Tokius pastatus tegul stato už senamiesčio ribų. Bendrajame plane numatytos trys vietos, kur leistina daugiaaukštė statyba – pietiniai miesto vartai, vakarinė dalis, Nemuno-Klaipėdos gatvių sankryža“, – mano A. Bundonis. Anot jo, komisija nėra nusiteikusi prieš „Garso“ rekonstrukciją į SEMC, tačiau projektas turi atitikti teritorijų planavimo dokumentų reikalavimus. Jei būsimasis pastatas būtų ne didesnis nei 19 m, taip pat šlaitiniu stogu, pasak A. Bundonio, būtų „kita kalba“.

      Būtų gerai šiaudinis

      „Tokiu atveju šlaitinį stogą reikėtų uždėti ir J. Miltinio dramos teatrui, ir tam pačiam „Garsui“, o ant jo siūlyčiau dar ir šiaudinį“, – ironizuoja buvusi Panevėžio savivaldybės vyriausioji architektė Daiva Gasiūnienė.

      Jos nuomone, Valstybinė kultūros paveldo komisija tiesiog neįsigilino į esminius dalykus. Specialiojo plano, į kurį baksnoja komisija, reikalavimai, kad Panevėžio istorinėje dalyje galimi ne didesni nei 19 metrų ir būtinai šlaitiniu stogu pastatai, pasak D. Gasiūnienės, taikomi tik naujai statomiems.

      Būsimasis SEMC pastatas traktuojamas ne kaip nauja statyba, o esamo „Garso“ rekonstrukcija. Kad Savivaldybė teisėtai išdavė leidimą rekonstruoti „Garsą“, yra patvirtinęs ir Vidurio Lietuvos statybos valstybinės priežiūros departamentas, išnagrinėjęs taip pat pilietinės iniciatyvinės grupės „Išsaugoti „Garsą“ skundą.

      Departamentas visuomenininkams atsakė, jog SEMC projektas atitinka Statybos įstatyme keliamus reikalavimus rekonstruojamiems pastatams. „Savivaldybė niekada ir nesakė, kad tai paprastasis ar kapitalinis remontas. Visada buvo skelbiama, kad „Garso“ pastatas bus rekonstruojamas, kaip numato teisės aktai“, – pabrėžė D. Gasiūnienė.

      Laikas dega

      SEMC projektuotojų Savivaldybė ieškojo paskelbusi tarptautinį konkursą. Iš devyniolikos jam pateiktų darbų MB „Syrusas“ – „IMPLMNT architects“ komandos parengtą projektą išrinko ekspertinė komisija, sudaryta iš septynių narių. Iš jų du – užsienio architektai. Komisijai priklausė ir pati D. Gasiūnienė. Anot jos, projektai turėjo būti parengti laikantis visų galiojančių Panevėžio teritorijų planavimo dokumentų – Specialiojo, Bendrojo planų nuostatų.

      Click image for larger version

Name:	Daiva-gasiuniene-e1576066832395.jpg
Views:	132
Size:	69,4 kB
ID:	1769225
      D. Gasiūnienė stebisi, kad nepaisant, jog SEMC projektas buvo pristatinėjamas ir viešinamas dar nuo 2016-ųjų, didžioji pasipriešinimo jam banga plūstelėjo tik Panevėžio savivaldybei sulaukus patvirtinimo, kad skiriamas ES finansavimas.

      „Man tiesiog gaila ir gėda dėl to, kokia dabar skleidžiama žinia, kad šita komisija neva kažką pražiopsojo“, – sako architektė. Anot jos, kultūros paveldo aspektu projektą vertinęs atestuotas ekspertas Arvydas Trapikas taip pat patvirtino, kad SEMC projekte nėra numatyta darbų, galinčių sunaikinti ar neigiamai paveikti Panevėžio istorinės dalies vertingąsias savybes ir autentiškumą. D. Gasiūnienė stebisi, kad nepaisant, jog SEMC projektas buvo pristatinėjamas ir viešinamas dar nuo 2016-ųjų, didžioji jam pasipriešinimo banga plūstelėjo tik Panevėžio savivaldybei sulaukus patvirtinimo, kad jam skiriamas ES finansavimas.

      „Toje kovoje aš tematau nusiteikimą, kad Panevėžys niekada neatsistotų, kad ir toliau raudotų esąs niekam tikęs kaimas. SEMC atsistotų greta Vilniaus MO, tik regione. Ir tam prieštaraujama. Galiu įtarti, kad ta kova surežisuota. Ar išties blogai, kad Panevėžys turės modernų pastatą, kurio išlaikymo kaštai nebus didesni nei dabartinio „Garso“, kad nereikės sėdėti su paltais septyniems žiūrovams ir žiūrėti kiną 666 vietų salėje?“ – klausia D. Gasiūnienė.

      Buvusi Panevėžio vyriausioji architektė tvirtina galinti garantuoti, kad jei SEMC projekto atitikimą teisės aktams imsis nagrinėti teismai, Savivaldybė juos visus laimės. „Ir visi tą žino puikiai. Bėda ta, kad teismams tektų sugaišti daug laiko. Gali būti, kad nespėjęs su terminais Panevėžys prarastų šitam projektui skirtą europinę paramą. Ar nėra taip, kad kažkam labai svarbu tempti laiką, kad būtų sugriauta?“ – sako D. Gasiūnienė. Pirmajam SEMC statybų etapui Savivaldybė jau yra gavusi 3 mln. Eur.

      Rangos darbų konkursą planuojama paskelbti 2019 m. pabaigoje–2020 m. pradžioje. SEMC pirmasis etapas turi būti įgyvendintas 2021–2022 m. Tam suplanuota dar 5 mln. Eur iš Valstybės investicijų programos.

      Dėl paveldo suabejojo

      Valstybinė kultūros paveldo komisija prieš kurį laiką kreipėsi ir į Kultūros paveldo departamentą, kad šis svarstytų dėl „Garso“ pastato pripažinimo saugotinu, nes jis „turėtų būti vertintinas kaip potencialiai retas kultūros paveldo objektas“.

      Visgi departamentas į tokią komisijos rekomendaciją atsikirto, jog klausimas dėl „Garso“ įrašymo į Kultūros vertybių registrą nebebus svarstomas. Mat tą jau net du kartus nagrinėjo ir sovietmečiui tipinio pastato saugotinų savybių neįžvelgė kitos vertinimo tarybos. Visgi komisijos atstovas A. Bundonis pripažįsta, jog ir pats idėją „Garso“ pastatą paskelbti saugomu kultūros paveldu vertina kritiškai.

      „Reikėjo pasakyti prieš 10, prieš 5 metus, kad „Garsas“ yra vertingas ir jį reikia įrašyti į kultūros paveldo registrą.

      Negalima taip elgtis, kad laukiam, nepriiminėjam sprendimų vertinga-nevertinga, bet kai kažkas sugalvoja pastatą tvarkyti, pradedam garsiai šūkauti, kad jis vertingas“, – sako Valstybinės kultūros paveldo komisijos atstovas.

      Skaitykite daugiau: https://sekunde.lt/leidinys/sekunde/...iaudini-stoga/

      Comment


        ..bet kai kažkas sugalvoja pastatą tvarkyti, pradedam garsiai šūkauti, kad jis vertingas“, – sako Valstybinės kultūros paveldo komisijos atstovas.
        Klerkas, turedamas galvoje "naikinti", sumane vietoje zodzio "naikinti" pavartoti zodi "tvarkyti".
        ***


        O siap, miesto centra bandyti "papuosti" naujos statybos tarybiniu laiku penkiaauksciu, yra nesveika idea. Gerai butu, jei jos galu gale pavyktu atsimusti.

        Bandau (pagalbon pasitelkes Sigmundo Froido pasamoningu mentaliniu procesu teorija) perprasti minties eiga to architekto, kuris ta nevykusi Eidrigeviciaus centro pastata suprojektavo: matyt, vaikysteje jis pats gyveno blokiniame penkiaaukstyje, o uz transformatorines budos su kitais kiemo vaikais zaide slepynes.

        Paauges, stojo i architektura su kilnia mintimi veliau projektuoti grazius namus, kurie butu priesingybe tipiniams penkiaauksciams. Baige mokslus, sedo prie braizybinio stalo projektuoti savo svajone ir va, islindo is po jo ranku tas pats tipinis tarybinis penkiaaukstis ir dar su transformatorine buda salia jo: mat jo vaikystes penkiaaustis jo pasamoneje tapo mastymo matrica, kuria nuo jo vaikystes visiems laikams mirtinai atsispaude jo sieloje kaip grozio etalonas ir idealo isikunijimas.
        Paskutinis taisė hobo; 2019.12.14, 17:22.

        Comment


          Vietoje sovietinio „Garso“ planuojamas menų centras gali ir neiškilti – atsirado abejonių

          2022-aisiais metais Panevėžio kino centro „Garsas“ vietoje turėtų iškilti Stasio Eidrigevičiaus menų centras. Nors miesto savivaldybė ramina, kad centras tikrai iškils, paveldosaugininkai mano, kad sovietmečiu statytas pastatas galėtų būti saugomas kaip kultūrinis paveldas. Įsikišo ir prezidentūra, kuriai pavaldi Valstybinė kultūros paveldo komisija kreipėsi į prokuratūrą dėl S.Eidrigevičiaus menų centro statybos teisėtumo.

          Kreipėsi į Prezidentą


          Panevėžyje planuojama nugriauti sovietmečiu statytą kino centrą „Garsas“. Jo vietoje jau 2022 metais turėtų iškilti Stasio Eidrigevičiaus menų centras. Tačiau su tuo sutinka ne visi. Po gautų skundų kino centro likimu susidomėjo ir prezidentūra.

          „LR Prezidentūra, gavusi keleto Panevėžio visuomeninių organizacijų laiškus dėl kino teatro „Garsas“ išsaugojimo, įprasta tvarka kreipėsi į Valstybinę kultūros paveldo komisiją (VKPK), prašydama išsakyti savo ekspertinę nuomonę šiuo klausimu. Reaguodama į tai, VKPK pateikė savo išvadą ir ją persiuntė visoms suinteresuotoms pusėms“, – tokį komentarą 15min atsiuntė Prezidento komunikacijos grupė.

          15min anksčiau skelbė VKPK išvadą, kurioje rašoma, kad „kino centro „Garsas“ kultūrinės vertės ir įrašymo į Kultūros vertybių registrą klausimas turėtų būti skubiai svarstomas Kultūros paveldo departamento Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryboje“.

          Tačiau su VKPK raginimu persvarstyti „Garso“ išsaugojimo klausimą nacionaliniu mastu nesutinka Kultūros paveldo departamentas.

          Įsikišo ir Prokuratūra

          Galiausiai, VKPK kreipėsi į prokuratūrą dėl Stasio Eidrigevičiaus menų centro statybos teisėtumo.

          „Šiuo metu esame laukime, nes VKPK kreipėsi į Panevėžio apygardos prokuratūrą prašydama ginti viešąjį interesą ir išsiaiškinti, ar teisėtai išduotas statybų leidimas vietoje kino centro „Garsas“ statyti Stasio Eidrigevičiaus menų centrą“, – 15min komentavo kino centro „Garsas“ Rinkodaros specialistė Inga Klezytė.

          „Tokį prašymą gavome ir jį nagrinėjame. Sprendimas nėra priimtas“, – patvirtino Panevėžio apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus vyriausioji prokurorė Lidija Burbienė.

          Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) 15min informavo gavusi prokurorų prašymą atlikti patikrinimą. Inspektoriai paprašė Kultūros paveldo departamento pateikti išvadą dėl „Garso“ rekonstrukcijos leidimo. Gavusi išvadas VTPSI žada atlikti patikrinimą.

          15min klausė „Garso“ atstovės, ar kino centro pastatą reikėtų išsaugoti ar nugriauti bei nuomonės apie „Garso“ vietoje planuojamą statyti Stasio Eidrigevičiaus menų centrą, tačiau į juos nebuvo atsakyta.

          „Šiais dviem klausimais viešai laikomės neutralios pozicijos ir koncentruojamės į kasdienę kino centro veiklą, vykdome kino seansus bei kino edukacines programas“, – teigė I.Klezytė.

          Savivaldybė: projektas vyksta numatyta eiga

          Pasak Panevėžio miesto savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus vyr. komunikacijos specialistės Loretos Kaškelienės, kilęs šaršalas neturėjo įtakos Stasio Eidrigevičiaus menų centro projekto eigai.

          „Šiuo metu projektas vyksta numatyta eiga. Planuojama, kad Stasio Eidrigevičiaus menų centras iškils 2022 m.“, – 15min teigė ji.

          Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/verslas/naujien...1253188?copied

          Comment


            Panevėžyje sukurta peticija už S. Eidrigevičiaus menų centro kūrimą

            Click image for larger version

Name:	tit-SEMC-700x400.jpg
Views:	133
Size:	62,1 kB
ID:	1774022
            S. Eidrigevičiaus menų centras.

            Brandžiai visuomenei būdingas santūrumas ir apmąstyta reakcija į vykstančius procesus. Be abejo, demokratinėje visuomenėje neišvengiama nuomonių įvairovė ir tai yra labai gerai. Tačiau tai, kas pastaruoju metu plinta viešojoje erdvėje, pasiekia svarbiausias Lietuvos Respublikos institucijas, peržengia bet kokios demokratiškos diskusijos ribas ir ne tik neramina, bet gali turėti įtakos viso Panevėžio regiono vystymosi perspektyvai.

            Atsakas kitai peticijaii

            Pernai gegužės 7 dieną internetinėje platformoje Peticijos.lt buvo pradėti rinkti parašai po peticija „Ne kino centro „Garsas“ Panevėžyje sunaikinimui“. Šios peticijos tekstas sąmoningai klaidinantis žmones, teiginiai peticijos tekste neturi nieko bendro su tikrove ir manoma, jog tai yra manipuliavimas sentimentais, iškreipiant faktus.

            Todėl, kaip atsakas minėtai peticijai platformoje Peticijos.lt praėjusą savaitę pradėti rinkti parašai po peticiją „Už Stasio Eidrigevičiaus menų centro kūrimą rekonstruojant kino centrą „Garsas“.

            Click image for larger version

Name:	garsas.jpg
Views:	137
Size:	136,8 kB
ID:	1774023

            Peticija adresuota šalies valdžiai

            Ši peticiją, kurią jau pasirašė per 500 asmenų, adresuota Lietuvos prezidentui Gitanui Nausėdai, Lietuvos Seimui, Kultūros ministerijai, Panevėžio miesto savivaldybei.

            „Mes, žemiau pasirašiusieji, palaikome multifunkcinio Stasio Eidrigevičiaus menų centro (SEMC) kūrimą rekonstruojant kino centrą „Garsas“.
            Peticiją galite pasirašyti čia.
            Panevėžio miestas stokoja auditorijos poreikiams pritaikytų kultūrinių erdvių su įdomiais, aktualiais ir šiuolaikiškais veiklų modeliais. Neabejojame, kad SEMC prisidės prie pasaulinių meno tendencijų populiarinimo, įtrauks visas menų rūšis, tame tarpe sustiprins ir nekomercinį kiną Panevėžyje, skatins ir įkvėps lankytojus, ypač vaikus, domėtis menu, kurs naują viešąją erdvę.

            Click image for larger version

Name:	Capture-32.jpg
Views:	130
Size:	97,6 kB
ID:	1774024
            ​​​​​​​S. Eidrigevičiaus menų centras.

            Negana to, SEMC taps kūrybiško šiuolaikinio miesto simboliu bei gerins Panevėžio regioninį ir tarptautinį įvaizdį, o Lietuva galės didžiuotis vieno žinomiausių šiuolaikinių lietuvių dailininkų, multifunkcionalisto Stasio Eidrigevičiaus kūrinių kolekcija, kurią jis dovanos, pastačius menų centrą.

            Dabartinio kino centro „Garsas“ pastato būklė yra prasta, didelės sąnaudos šildymui ir infrastruktūrai palaikyti yra nuostolingos, vietų skaičius neadekvatus šiandienos sąlygoms, o ir pati įstaiga nėra patraukli miesto gyventojams – tai patvirtina ir iškalbinga statistika, atspindinti menką lankytojų skaičių 666 ir 78 vietų kino salėse.

            Todėl akivaizdu, kad vienos iniciatyvinės grupės „Išsaugokime Garsą“ atstovaujama pozicija išlaikyti esamą kino centro „Garsas“ padėtį neatspindi daugumos panevėžiečių ir mieste aktyviai veikiančių bendruomenių pozicijos.

            Mes prašome užtikrinti SEMC projekto įgyvendinimą ir neatimti galimybės Panevėžio miestui sukurti patrauklų šiuolaikišką kultūros objektą“, – rašoma peticijoje.

            Svari priemonė

            Panevėžio miesto savivaldybės Tarybos narė Vitalija Vasiliauskaitė sakė, kas peticija – svari priemonė ir atsakas prieš tai buvusiai peticijai.

            „Nėra išsakyta vieša nuomonė už SEMC steigimą, rekonstruojant kino centrą „Garsas“. Reikia argumentuotai ją išsakyti, kodėl Panevėžiui reikalingas toks menų centras ir kodėl būtina rekonstruoti kino centrą „Garsas“. Panevėžio, ir ne tik Panevėžio, visuomenė turi girdėti ir žinoti visus „už“, kodėl reikia SEMC bei žinoti visus argumentuotus „prieš“ kino centro „Garsas“ išsaugojimą. Antra vertus, išsaugoti kino centrą – nerealu. Įstaiga pavaldi Panevėžio miesto savivaldybei, kuri turi teisę reorganizuoti brangiai miesto biudžetui kainuojančią kultūros įstaigą“, – aiškino miesto politikė. Dalintis: https://jp.lt/panevezyje-sukurta-pet...centro-kurima/

            Comment


              O kur galima pasirasyti toje pirmoje peticijoje, kuri uz "Garsa"?

              Comment


                Panevėžio prokurorai vis dar aiškinasi, ar verta išsaugoti „Garsą“

                Lietuvos Prezidentūra, gavusi keleto Panevėžio visuomeninių organizacijų laiškus dėl kino teatro „Garsas“ išsaugojimo, dar praeitais 2019 metais kreipėsi į Valstybinę kultūros paveldo komisiją (VKPK), prašydama išsakyti savo ekspertinę nuomonę šiuo klausimu.

                VKPK pateiktoje išvadoje rašoma, kad kino centro „Garsas“ kultūrinės vertės ir įrašymo į Kultūros vertybių registrą klausimas turėtų būti svarstomas Kultūros paveldo departamento Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryboje, bet su VKPK raginimu persvarstyti „Garso“ išsaugojimo klausimą nacionaliniu mastu nesutinka Kultūros paveldo departamentas.

                Juolab kad Panevėžio miesto savivaldybės Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba tris kartus svarstė „Garso“ kultūrinės vertės nustatymo ir teisinės apsaugos suteikimo klausimą – nuspręsta kino centro „Garsas“ pastato neįrašyti į Kultūros vertybių registrą ir nesuteikti jam teisinės apsaugos.

                VKPK kreipėsi į Panevėžio apygardos prokuratūrą prašydama ginti viešąjį interesą ir išsiaiškinti, ar teisėtai išduotas statybų leidimas rekonstruojant kino centrą „Garsas“ statyti Stasio Eidrigevičiaus menų centrą (SEMC).

                Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Rasa Stundžienė naujienų portalui JP paaiškino, kad Panevėžio apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyrius dar negali pateikti sprendimo.

                „Tyrimas vyksta toliau. Jį atlieka Panevėžio apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokuroras Remigijus Senkus. Sprendimas nepriimtas. Jam priimti pratęstas terminas iki sausio 21 dienos. Paprašyta Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) papildomų dokumentų dėl „Garso“ rekonstrukcijos leidimo“, – informavo prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė R. Stundžienė.

                https://jp.lt/panevezio-prokurorai-v...saugoti-garsa/

                Comment


                  SEMC dega ambicijų lauže

                  Kino centro „Garsas“ pastatui, menančiam 1968-uosius, parengtas virsmas į modernų Stasio Eidrigevičiaus menų centrą (SEMC) su požemine automobilių stovėjimo aikštele, pagalbinėmis patalpomis, meno kūrinių saugyklomis rūsyje bei keturiais antžeminiais aukštais.

                  Click image for larger version

Name:	2-1 (4).jpg
Views:	133
Size:	180,3 kB
ID:	1782002
                  Du kartus statybos leidimą „Garso“ rekonstrukcijai į SEMC įvardiję kaip teisėtą, trečią kartą statybų inspektoriai paskelbė priešingą išvadą, kai Savivaldybė jau rengiasi skelbti konkursą rangos darbams pirkti.

                  Pirmajame vieta numatyta kavinei, erdviam holui, sanitarinėms patalpoms, apsaugos postui, antrame įsikurtų menų centro administracija, edukacinė zona. Trečiasis ir ketvirtasis aukštai būtų skirti ekspozicijų salėms. Ant pastato stogo suprojektuota lauko terasa – apžvalgos aikštelė, atverianti miesto panoramą. Pagal projektą, su pagrindiniu SEMC pastatu koridoriumi sujungtame kube turėtų atsirasti 70-80 vietų salė žiūrovams, pritaikyta kino rodymui.

                  Tokiai vizijai išpildyti jau parengusi dokumentus rangos darbų konkursui skelbti Panevėžio savivaldybė sulaukė žinios, šiuos planus galinčios pasiųsti į istoriją. Verdantis mūšis dėl kino centro „Garsas“, numatyto rekonstruoti į SEMC pasiekė kulminaciją. Savivaldybės išduotą statybos leidimą kino centro pastato rekonstrukcijai jau du kartus pripažinusi teisėtu, Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI), įvertinusi trečiąkart, pareiškė, jog dokumentas – neteisėtas.

                  Statybų prievaizdai atkreipė dėmesį, jog pagal pačios Savivaldybės tarybos patvirtintą miesto istorinės dalies specialųjį planą „Garso“ vietoje leistinas ne aukštesnis nei 19 m pastatas. Būsimojo SEMC aukštis siektų 25,8 m.

                  Savivaldybės atstovai atremia, kad ne didesnis nei 19 m aukštis privalomas tik naujai statomiems objektams, o tai, kas bus daroma su kino centro pastatu, pagal teisės aktus įvardijama kaip rekonstrukcija.

                  Trečias kartas

                  VTPSI dar rugsėjį gavo pilietinės iniciatyvinės grupės „Išsaugoti Garsą“ prašymą dėl viešojo intereso gynimo, adresuotą ir Panevėžio apygardos prokuratūrai.

                  Šiame rašte nurodyta, kad inspekcija prieš tai dukart netinkamai išnagrinėjo pilietinės iniciatyvinės grupės kreipimąsi dėl galimų pažeidimų išduodant statybos leidimą kino centro „Garsas“ pastato rekonstrukcijai. Abu kartus inspekcija buvo pasisakiusi, kad leidimas rekonstruoti „Garsą“ – teisėtas.

                  Visuomenininkai su tuo nesutiko ir kreipėsi į Valstybinę kultūros paveldo komisiją. Šioji – į prokuratūrą, o gruodžio vidury inspekcija gavo Panevėžio apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prašymą atlikti patikrinimą dėl planuojamų statybų Panevėžio miesto istorinėje dalyje – Respublikos g. 40 teisėtumo. Atsižvelgusi į šį prokurorų raštą, inspekcijos Teritorijų planavimo valstybinės priežiūros departamentas atliko patikrinimą dėl planuojamojo SEMC teritorijoje galiojančių teritorijų planavimo dokumentų, jų sprendinių (aukštingumo).

                  Inspekcija nustatė, kad nors „Garso“ pastatas, rekonstruojamas į SEMC, nėra įrašytas į Kultūros vertybių registrą, tačiau patenka į Panevėžio istorinės dalies teritoriją, kurioje, be Detaliojo bei Bendrojo planų reikalavimų, galioja dar ir Specialusis planas. O jis, Savivaldybės tarybos patvirtintas dar 2013-aisiais, numato, kad šioje vietoje pastatų aukštis gali siekti iki 19 m. Inspekcija padarė išvadą, kad SEMC projekte nurodytas rekonstruojamo pastato aukštis – 25,80 m prieštarauja Specialiojo plano reikalavimams.

                  „Patikrinimo akto išvadoje nustatyta, kad statybą leidžiantis dokumentas išduotas neteisėtai“, – paskelbė VTPSI Vidurio Lietuvos statybos valstybinės priežiūros departamentas.

                  Laukia oficialaus pranešimo

                  Toks statybos prievaizdų raštas gali tapti esmine detale jau metus besitęsiančioje „Garso“ gynėjų ir jo vietoje SEMC norinčiųjų matyti kovoje. Nors Kultūros ministerija Panevėžiui jau yra skyrusi 3 mln. Eur finansavimą sovietmečiu statyto kino centro pastato rekonstrukcijai į modernųjį SEMC, projektui gresia pakliūti į aklavietę, jei Savivaldybei prisieis stabdyti statybos leidimą.

                  „Pagal VTPSI išvadą reiškia, kad ir viešbučio Laisvės aikštėje negalėtume rekonstruoti, nes pažeistume specialiojo plano sprendinius, arba turėtume jį nupjauti.“ V. Bubliauskaitė

                  Jos atstovai tvirtina, jog apie VTPSI tokį svarbų raštą žinantys tik iš viešojoje erdvėje pasklidusios informacijos. Oficialiai Panevėžio savivaldybė nesanti apie jį informuota. Šis Panevėžiui reikšmingas inspekcijos atsakymas adresuotas trims institucijoms – „Garso“ gynėjų prašymą gavusiai Valstybinei kultūros paveldo komisijai, Panevėžio apygardos prokuratūrai bei pačiai pilietinei iniciatyvinei grupei „Išsaugoti „Garsą“.

                  Laikinai Panevėžio mero pareigas einantis vicemeras Valdemaras Jakštas teigia, jog Savivaldybė laukianti oficialaus rašto ir tuomet pateiksianti savo argumentus.

                  Mato paradoksą

                  Panevėžio savivaldybės išduoto statybos leidimo „Garsą“ rekonstruoti į SEMC teisėtumą VTPSI nagrinėjo jau du kartus. Pernai liepą ir rugpjūtį pateiktuose inspekcijos atsakymuose teigta, kad leidimas išduotas teisėtai.

                  „Konkretaus įvardijimo dėl aukštingumo nebuvo, bet jei nagrinėjo leidimo teisėtumą, inspekcija turėjo patikrinti viską, pradedant projekto atitiktimi teritorijų planavimo dokumentams ir baigiant viešinimo, kultūros paveldo aspektais“, – teigia Savivaldybės Teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus vedėjas Saulius Glinskis.

                  To paties skyriaus specialistė Vita Bubliauskaitė tvirtina, jog dabar statybos leidimą kaip neteisėtą įvertinusi inspekcija praleido esminę detalę.

                  „Statybų inspekcija jau du kartus tikrino statybų leidimo teisėtumą ir abu kartus nustatė, kad šitas dokumentas yra teisėtas. Trečią sykį vertino jo atitiktį Panevėžio istorinės dalies specialiajam planui. Kiek mums žinoma – juk oficialaus rašto niekas mums neatsiuntė, – jie pamiršo paminėti vieną labai svarbų dalyką. 19 metrų aukštingumas specialiajame plane numatytas tik naujai statomiems pastatams. SEMC nėra naujai statomas, tai yra „Garso“ pastato rekonstrukcija, todėl šiuo atveju negali būti taikomas 19 m aukštis, nurodytas specialiajame plane“, – aiškino V. Bubliauskaitė.

                  Specialistė tikina, jog kino centro pastato rekonstrukcijai į SEMC išduotas statybos leidimas, priešingai, nei konstatavo VTPSI, atitinka ir tuo metu galiojusį specialųjį planą, taip pat bendrąjį ir detalųjį planus.

                  „Pagal VTPSI išvadą reiškia, kad ir viešbučio Laisvės aikštėje negalėtume rekonstruoti, nes pažeistume specialiojo plano sprendinius, arba turėtume jį nupjauti iki 19 m, mat dabar yra aukštesnis. Čia visiškas paradoksas“, – komentavo V. Bubliauskaitė.

                  Rengiasi rangos konkursui

                  Specialistė sako nemananti, kad VTPSI išvada gali turėti įtakos tolesnei SEMC projekto eigai. Anot jos, statybą leidžiantį dokumentą gali panaikinti tik teismas.

                  Šiuo metu SEMC projektas jau pasiekęs stadiją, kai dar po mėnesio galėtų būti skelbiamas viešųjų pirkimų konkursas rangos darbams. Pasak V. Bubliauskaitės, rangos pirkimo konkursui dokumentai jau parengti ir pateikti derinti Centrinei projektų valdymo agentūrai. Jos pastabas bei rekomendacijas tikimasi gauti per 3–4 savaites. Kitas žingsnis turėtų būti konkurso paskelbimas ieškant rangovo, kino centrą rekonstruosiančio į SEMC.

                  Pasak V. Bubliauskaitės, Kultūros ministerija šiam projektui yra skyrusi 3 mln. eurų europinės paramos. Dar 5 mln. eurų Panevėžiui pažadėta iš Valstybės investicijų programos.

                  „Tikėtina, kad 2022 m. SEMC pirmas etapas, kuriam išduotas statybos leidimas, turėtų būti baigtas“, – teigė specialistė.

                  Lenktyniauja peticijomis

                  Suplanuotas „Garso“ virtimas į SEMC Panevėžį dalija į skirtingas stovyklas. Grupė „Išsaugoti „Garsą“ dar pernai gegužę virtualioje erdvėje paskelbė peticiją „Ne kino centro „Garsas“ Panevėžyje sunaikinimui“ ir iki šiol yra surinkusi 2 850 parašų. Visuomenininkai skelbia, kad raštu pasirašė dar 1259-i žmonės.

                  O šių metų sausio pradžioje atsaką davė ir SEMC palaikytojai. Jų peticija „Už Stasio Eidrigevičiaus menų centro kūrimą rekonstruojant kino centrą „Garsas“ jau surinkusi 848 parašus.

                  Click image for larger version

Name:	3-Copy.jpg
Views:	129
Size:	484,0 kB
ID:	1782003

                  Click image for larger version

Name:	4-Copy.jpg
Views:	136
Size:	463,5 kB
ID:	1782004

                  Click image for larger version

Name:	2-Copy.jpg
Views:	133
Size:	176,3 kB
ID:	1782005

                  Click image for larger version

Name:	5-Copy.jpg
Views:	125
Size:	200,5 kB
ID:	1782006

                  Click image for larger version

Name:	1-Copy.jpg
Views:	124
Size:	517,9 kB
ID:	1782007

                  https://sekunde.lt/leidinys/sekunde/...mbiciju-lauze/

                  Comment


                    Parašė Audrys Rodyti pranešimą
                    ... specialistė ... tvirtina ... :

                    „Statybų inspekcija jau du kartus tikrino statybų leidimo teisėtumą ir abu kartus nustatė, kad šitas dokumentas yra teisėtas.
                    ... SEMC nėra naujai statomas, tai yra „Garso“ pastato rekonstrukcija ..."
                    1. Naujo statinio statyba:
                    Pagal LR Statybos įstatymą (pirmas skirsn., 2 str.):
                    „17. Naujo statinio statyba – statybos rūšis, kurios tikslas – statinių neužimtame žemės paviršiaus plote pastatyti statinį, atstatyti visiškai sugriuvusį, sunaikintą, nugriautą statinį.“
                    Kaip mano paprasto piliecio galva, is istatymo teksto aiskiai matyti, kad seno pastato griovimas ir tame sklype visiskai naujo pastato (o musu atveju - net dveju pastatu) statymas tikrai nera sugriauto pastato "rekonstrukcija". Cia grynai naujos statybos.

                    Pamascius, isejo sugalvoti tik du variantus:

                    1. Jei specialiste neskaite istatymo, tai mano manymu, tada ji nera jokia specialiste. Jei taip, tada klausimas, kodel ji uzima atsakinga valdiska vieta, kuriai netinka pagal savo kvalifikacija?

                    2. Jei "specialiste", atvirksciai, zino istatyma, tai tada iseina, kad samoningai skelbia informacija, kuri yra nevisai teisinga - ar ne taip? Ir vel gi tas pats klausimas, kodel uzima atsakinga valdiska vieta zmogus, kuris viesai sako netiesa?

                    Bet, aisku, auksciau paminetuose punktose as galiu visiskai klysti - kadangi mano giliu isitikinimu musu laikais taip nebuna, kad valdyska darba dirbtu nekvalifikotas arba etikos principu nesilaikantis zmogus. Ir tada iseina, kad as matyt kazka praleidau ir tiesa visai kitokia.

                    Kadangi gyvenimas yra labai sudetingas ir mes ne viska galim zinoti, todel neskubam ka nors kaltinti, ir geriau gal kartu pagalvokime, gal cia yra visai kitokia tiesa?
                    Paskutinis taisė hobo; 2020.02.11, 07:35.

                    Comment


                      Parašė hobo Rodyti pranešimą



                      Kaip mano paprasto piliecio galva, is istatymo teksto aiskiai matyti, kad seno pastato griovimas ir tame sklype visiskai naujo pastato (o musu atveju - net dveju pastatu) statymas tikrai nera sugriauto pastato "rekonstrukcija". Cia grynai naujos statybos.

                      Pamascius, isejo sugalvoti tik du variantus:

                      1. Jei specialiste neskaite istatymo, tai mano manymu, tada ji nera jokia specialiste. Jei taip, tada klausimas, kodel ji uzima atsakinga valdiska vieta, kuriai netinka pagal savo kvalifikacija?

                      2. Jei "specialiste", atvirksciai, zino istatyma, tai tada iseina, kad samoningai skelbia informacija, kuri yra nevisai teisinga - ar ne taip? Ir vel gi tas pats klausimas, kodel uzima atsakinga valdiska vieta zmogus, kuris viesai sako netiesa?

                      Bet, aisku, auksciau paminetuose punktose as galiu visiskai klysti - kadangi mano giliu isitikinimu musu laikais taip nebuna, kad valdyska darba dirbtu nekvalifikotas arba etikos principu nesilaikantis zmogus. Ir tada iseina, kad as matyt kazka praleidau ir tiesa visai kitokia.

                      Kadangi gyvenimas yra labai sudetingas ir mes ne viska galim zinoti, todel neskubam ka nors kaltinti, ir geriau gal kartu pagalvokime, gal cia yra visai kitokia tiesa?
                      Pirma:
                      Rekonstrukcijų pavyzdžių tikrai yra:

                      Verslo centras vietoje Respublikos viešbučio Kaune
                      LIDL Parduotuvė Panevėžyje Smėlynės 112

                      Antra:
                      Reikia mokėti ne tik putoti, bet ir skaityti:
                      Naujo statinio statyba – statybos rūšis, kurios tikslas – STATINIU NEUŽIMTAME žemės paviršiaus plote.
                      Jeigu jums šis sklypas atrodo neužimtas jokiu statiniu, reikėtų apsilankyti pas gydytoją
                      Neišmeskite spalvų

                      Comment


                        Parašė dts Rodyti pranešimą
                        Antra:
                        Reikia mokėti ne tik putoti, bet ir skaityti:
                        Naujo statinio statyba – statybos rūšis, kurios tikslas – STATINIU NEUŽIMTAME žemės paviršiaus plote.
                        po žodžio "plote" yra taškas "." ar kablelis ","?

                        Comment


                          Parašė hobo Rodyti pranešimą
                          Kadangi gyvenimas yra labai sudetingas ir mes ne viska galim zinoti, todel neskubam ka nors kaltinti, ir geriau gal kartu pagalvokime, gal cia yra visai kitokia tiesa?
                          Kažkas turi būti ir iešmininku.
                          https://neologisms_lit.enacademic.co...%C5%A1mininkas
                          Paskutinis taisė Pyp123; 2020.02.11, 21:26.

                          Comment


                            Cirkas tesiasi

                            Inspekcija: Panevėžio S.Eidrigevičiaus menų centrui statybų leidimas išduotas neteisėtai

                            Panevėžio savivaldybė neteisėtai išdavė statybų leidimą Stasio Eidrigevičiaus menų centrui vietoje nugriauti ketinamo kino teatro „Garsas“, konstatavo Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija.

                            Click image for larger version

Name:	panevezio-kino-centras-garsas-5e09ce41e8bb0.jpg
Views:	130
Size:	536,0 kB
ID:	1782481

                            Kaip BNS informavo inspekcija, specialistai, patikrinę 2018-ųjų pabaigoje savivaldybės administracijos išduotą statybos leidimą kultūros paskirties pastatui Respublikos gatvėje rekonstruoti, nustatė, kad pastatas yra miesto istorinėje dalyje, nekilnojamojo kultūros paveldo vietovėje. Statybas šioje vietoje reguliuojantys teisės aktai be kitą ko apibrėžia ir pastatų aukštingumą.

                            „Statybos leidimo dokumento patikrinimo akte nurodyta, kad statinio projekte, kurio pagrindu išduotas leidimas, projektuojamas rekonstruojamo pastato aukštis neatitinka Panevėžio miesto istorinės dalies teritorijos ir apsaugos zonos ribų nustatymo ir tvarkymo specialiojo plano sprendinių. Todėl konstatuota, kad statybos leidimo dokumentas išduotas neteisėtai“, – atsakyme BNS tvirtina inspekcija.

                            Pabrėžiama, kad nagrinėjant specialiojo plano sprendinius, kilo klausimų ir dėl leidimo akte nurodytų išvadų, todėl nuspręsta atlikti papildomą aplinkybių tyrimą ir spręs, ar kreiptis į teismą dėl statybos leidimo panaikinimo. Tam įstatymai numato du mėnesius.

                            „Garso“ kino teatrą siekiantys išsaugoti visuomenininkai bei Seimui atskaitinga Valstybinė kultūros paveldo komisija kreipėsi į prokurorus, prašydami stabdyti teatro griovimą. Panevėžio apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai šiuo metu dar vertina pateiktą informaciją

                            Į šį klausimą pernai lapkričio pabaigoje įsikišo ir Prezidentūra – Prezidento patarėja švietimui, mokslui ir kultūrai Sonata Šulcė paragino politikus plačiau aptarti šį klausimą su visuomene ir „išgirsti bendruomenės lūkesčius“.

                            Savivaldybė planuoja, kad S.Eidrigevičiaus menų centras vietoje „Garso“ būtų pastatytas iki 2022-ųjų.

                            Čia planuojama įrengti ekspozicijų sales, transformuojamas edukacines erdves, holus, infocentrą, parduotuvę-meno knygyną, mediateką ir kitas patalpas, vėliau – anstatą su stogu, pritaikytu apžvalgos aikštelei, ekspozicijoms ir kameriniams renginiams.

                            Muziejaus nuolatinės ekspozicijos pagrindą sudarys pasaulinio garso menininko, multifunkcionalisto Stasio Eidrigevičiaus kūrybos darbų kolekcija. Taip pat bus pristatomi Panevėžyje vykstančių meno bienalių, simpoziumų metu sukurti profesionaliojo meno kūriniai.

                            Bendra pirmojo projekto etapo vertė siekia daugiau kaip 11,3 mln. eurų.

                            Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/verslas/naujien...1274720?copied

                            Comment


                              Parašė Audrys Rodyti pranešimą
                              Cirkas tesiasi
                              Cirkas jau antrą kadenciją

                              Comment


                                Ta prasme jus ten RYO susimušat dėl vietų kino teatre, ar tik šiaip nenorit meno centro, kuris turėtų perspektyvą skambėt plačiai nemažiau už teatrą?
                                Show must go von!

                                Comment


                                  Parašė VNS Rodyti pranešimą
                                  Ta prasme jus ten RYO susimušat dėl vietų kino teatre, ar tik šiaip nenorit meno centro, kuris turėtų perspektyvą skambėt plačiai nemažiau už teatrą?
                                  Prie ko čia meno centras?

                                  Comment


                                    Statybų inspekcija iš naujo vertins SEMC statybų leidimą

                                    Po statybų prievaizdų verdikto, jog Stasio Eidrigevičiaus menų centro statybų leidimas (SEMC) išduotas neteisėtai – naujas posūkis.

                                    Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija (VTPSI) imasi tirti tokias savo pačios išvadas.

                                    „Papildomai nagrinėjant SP (Panevėžio miesto istorinės dalies teritorijos ir apsaugos zonos ribų nustatymo ir tvarkymo specialiojo plano – aut. past.) sprendinius, kilo klausimų dėl statybos leidimo patikrinimo akte nurodytų išvadų, todėl nuspręsta atlikti papildomą aplinkybių tyrimą“, – patvirtino VTPSI atstovė spaudai Ieva Liutkutė.

                                    Anot jos, inspekcija turi teisę kreiptis į teismą dėl statybos leidimo panaikinimo per du mėnesius nuo šio dokumento patikrinimo akto surašymo dienos. Visgi nors aktas surašytas, statybų prievaizdai kol kas jo į teismą neneš. Pasak I. Liutkutės, inspekcija per šį laikotarpį „atliks papildomą aplinkybių vertinimą ir nuspręs, ar yra pagrindo kreiptis į teismą dėl statybos leidimo dokumento panaikinimo.

                                    Kliuvo aukštis

                                    Išvadas, jog kino centro rekonstrukcijai išduotas statybos leidimas yra neteisėtas, VTPSI paskelbė praėjusią savaitę. Tokį sprendimą inspekcija aiškino tuo, jog Panevėžio istorinės dalies specialiajame plane kino centro „Garsas“ vietoje leistinas pastatų aukštis gali būti ne daugiau nei 19 m, o planuojamo SEMC pastato aukštingumas numatytas 25,8 m.

                                    Panevėžio savivaldybė atrėmė, kad tokią išvadą priėmę statybų inspektoriai praleido esminę detalę – 19 m aukštingumas specialiajame plane numatytas tik naujai statomiems pastatams, o rekonstruojami gali būti ir aukštesni. Pagal teisės aktus 1968-aisiais statyto kino centro pastato pertvarka į modernųjį SEMC atitinka rekonstrukcijos apibrėžimą.

                                    „Pagal VTPSI išvadą išeina, kad ir viešbučio Laisvės aikštėje negalėtume rekonstruoti, nes pažeistume specialiojo plano sprendinius, arba turėtume jį nupjauti iki 19 m, mat dabar yra aukštesnis. Čia visiškas paradoksas“, – komentavo Panevėžio savivaldybės Teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus specialistė Vita Bubliauskaitė.

                                    Du kartus pripažino teisėtu

                                    VTPSI dar rugsėjį gavo pilietinės iniciatyvinės grupės „Išsaugoti „Garsą“ prašymą dėl viešojo intereso gynimo, adresuotą ir Panevėžio apygardos prokuratūrai. Šiame rašte nurodyta, kad inspekcija prieš tai dukart netinkamai išnagrinėjo pilietinės iniciatyvinės grupės kreipimąsi dėl galimų pažeidimų išduodant statybos leidimą kino centro „Garsas“ pastato rekonstrukcijai. Abu kartus inspekcija buvo pasisakiusi, kad leidimas rekonstruoti „Garsą“ – teisėtas. Visuomenininkai su tuo nesutiko ir kreipėsi į Valstybinę kultūros paveldo komisiją. Šioji – į prokuratūrą, o gruodžio vidury inspekcija gavo Panevėžio apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prašymą atlikti patikrinimą dėl planuojamų statybų Panevėžio miesto istorinėje dalyje – Respublikos g. 40 teisėtumo.

                                    Panevėžio apygardos prokuratūra kol kas nėra priėmusi sprendimo, ar kreipsis į teismą dėl kino centro rekonstrukcijai į SEMC išduoto leidimo.

                                    Rengiasi rangos konkursui

                                    Savivaldybė planuoja, kad SEMC vietoje „Garso“ būtų pastatytas iki 2022-ųjų.

                                    Savivaldybė jau yra parengusi dokumentus rangos pirkimo konkursui ir pateikusi juos derinti Centrinei projektų valdymo agentūrai. Jos pastabas bei rekomendacijas tikimasi gauti per 3–4 savaites. Kitas žingsnis turėtų būti konkurso paskelbimas ieškant rangovo, kino centrą rekonstruosiančio į SEMC.

                                    Kultūros ministerija šiam projektui yra skyrusi 3 mln. eurų europinės paramos. Dar 5 mln. eurų Panevėžiui pažadėta iš Valstybės investicijų programos.

                                    Kino centro „Garsas“ pastatui, menančiam 1968-uosius, parengtas virsmas į modernų Stasio Eidrigevičiaus menų centrą (SEMC) su požemine automobilių stovėjimo aikštele, pagalbinėmis patalpomis, meno kūrinių saugyklomis rūsyje bei keturiais antžeminiais aukštais. Pirmajame vieta numatyta kavinei, erdviam holui, sanitarinėms patalpoms, apsaugos postui, antrame įsikurtų menų centro administracija, edukacinė zona. Trečiasis ir ketvirtasis aukštai būtų skirti ekspozicijų salėms. Ant pastato stogo suprojektuota lauko terasa – apžvalgos aikštelė, atverianti miesto panoramą. Pagal projektą su pagrindiniu SEMC pastatu koridoriumi sujungtame kube turėtų atsirasti 77 vietų salė žiūrovams, pritaikyta filmams rodyti.

                                    Būsimojo menų centro nuolatinės ekspozicijos pagrindą sudarys pasaulinio garso menininko, multifunkcionalisto Stasio Eidrigevičiaus kūrybos darbų kolekcija. Taip pat bus pristatomi Panevėžyje vykstančių meno bienalių, simpoziumų metu sukurti profesionaliojo meno kūriniai.

                                    Bendra pirmojo projekto etapo vertė siekia daugiau kaip 11,3 mln. eurų.

                                    https://sekunde.lt/leidinys/sekunde/...atybu-leidima/

                                    Comment


                                      Parašė Pyp123 Rodyti pranešimą
                                      Prie ko čia meno centras?
                                      Na, taigi jį nori statyti, duh.
                                      Post in English - fight censorship!

                                      Comment


                                        Panevėžio temoj gal ir per drąsiai su tuo menu išsišokau Tai kas tam Eidrigevičiaus centre bus? Lidlas?
                                        Show must go von!

                                        Comment


                                          Parašė index Rodyti pranešimą

                                          Na, taigi jį nori statyti, duh.
                                          Nepamenu, kad kas nors prieštarautų dėl menų centro steigimo. Nesutariama dėl pastato.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X