Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

S. Eidrigevičiaus menų centras Panevėžyje

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Statomas: S. Eidrigevičiaus menų centras Panevėžyje

    Planuojamas S. Eidrigevičiaus menų centras Panevėžyje, planuoja rekonstruoti kino centra ''GARSAS''
    Premjeras palaiko idėją Panevėžyje įsteigti S. Eidrigevičiaus menų centrą

    Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis Panevėžyje susitiko su šio miesto savivaldybės atstovais, apsilankė miesto įmonėse, susitiko su verslininkais.

    Panevėžio miesto vadovybė premjerui pristatė savo planus mieste įkurti pasaulinio garso dailininko ir grafiko Stasio Eidrigevičiaus menų centrą. Anot Panevėžio miesto mero, šio centro įkūrimas būtų vienas svarbiausių šio laikmečio nacionalinių kultūros projektų, vykdomų regione.

    Stasys Eidrigevičius yra vienas garsiausių šiuolaikinių užsienyje gyvenančių lietuvių menininkų. Ypač svarus menininko indėlis į Lietuvos knygos, plakato, ekslibriso istoriją. S. Eidrigevičiaus kūryba įvertinta 35 svarbiais tarptautiniais apdovanojimais.

    Ministro Pirmininko S. Skvernelio nuomone, menų centro įsteigimas reikšmingai prisidėtų prie miesto kultūrinio gyvenimo, plėtojant kūrybines industrijas bei edukuojant menininkus ir visuomenę.

    Tarptautiniu mastu projektas aktualus ne tik kaip kuriama nacionalinė Lietuvos-Lenkijos bei Šiaurės šalių kultūrinės bendradarbystės erdvė ar kultūrinis taškas „Rail Baltica“ jungtyje, bet ir darantis poveikį kaimyninių, ne tik ES šalių, bet ir tokių kaip Ukrainos, Baltarusijos kultūriniam gyvenimui.

    https://jp.lt/premjeras-palaiko-idej...s-menu-centra/ ps..... Kaip ir žalia šviesa, bet mano manymu čia kažkoks per daug išpustas burbulas, tikėtis kažkokio ispūdingo projekto tikrai neverta....90 procentu šis projektas dar ilgai užsigulės...
    Paskutinis taisė Audrys; 2021.08.31, 22:48.

    #2
    Architektai kurs būsimo Panevėžyje menų centro vizijas

    Artimiausiu metu Panevėžio miesto savivaldybė ketina paskelbti Stasio Eidrigevičiaus menų centro (SEMC), rekonstruojant esamą kino teatro „Garsas“ pastatą, techninio projekto rengimo ir vykdymo priežiūros paslaugų viešųjų pirkimų konkursą.

    „Pasaulyje puikiai žinomo menininko multifunkcionalisto Stasio Eidrigevičiaus menų centro kūrimas Panevėžyje – nacionalinės svarbos ir reikšmės kultūros projektas. Tokios svarbos kultūros objektas šalia europinių „Via Baltica“ ir atsirasiančio „Rail Baltica“ kelių turėtų tapti svaria priežastimi ne tik pravažiuoti, bet ir užsukti į mūsų miestą. Kartu SEMC būtų stiprus postūmis kitoms įstaigoms – skatintų jas tobulėti, ieškoti naujų veiklos formų, kurti naujus projektus, bendradarbiavimo ryšius. SEMC turi tapti analogų neturinčiu progresyvios architektūros ženklu, modernumo ir veržlumo simboliu, Panevėžio vizitine kortele“, – sako meras Rytis Račkauskas.

    SEMC bus ne tik ekspozicijų, edukacijų, kūrybinės, unikalios transformuojamos renginių erdvės. Jo tikslas – tapti vietos, šalies bendruomenės, S. Eidrigevičiaus kūrybos gerbėjų iš viso pasaulio traukos tašku, svarbia ir šiuolaikiška miesto kultūrinių patirčių vieta.
    Pasak Teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus vedėjos Daivos Gasiūnienės, susidomėjimą architektūrinės koncepcijos viešuoju konkursu jau pareiškė per 130 architektų, tikimasi sulaukti įdomių, profesionalių ir išskirtinių architektūrinių sprendimų.

    Pasiūlymus vertins ekspertų grupė: Rimantas Pauža (Savivaldybės administracijos direktorius), D. Gasiūnienė, Audrius Ambrasas (architektas, Nacionalinės premijos laureatas, Lietuvos architektų rūmų tarybos narys), Lukas Rekevičius (architektas urbanistas), S. Eidrigevičius, Stanislawas Denko (garsus lenkų architektas) ir Johanas de Wachteris (architektas, vykdantis kultūrinius ir edukacinius projektus Olandijoje ir Belgijoje). Komisijai padės du recenzentai – architektas Audrys Karalius ir Nacionalinės dailės galerijos direktorė Lolita Jablonskienė.

    „Sveikinu Panevėžį su tokiu ambicingu ir reikšmingu kultūriniu projektu. Garsaus iš čia kilusio menininko vardo centras turi didelį potencialą tapti ne tik reikšmingu miesto bendruomenės kultūros tašku, bet ir traukti lankytojus iš svetur. Panašių pavyzdžių galime rasti daugelyje Europos miestų. Architektams mestas iššūkis suderinti pastato tikslus, integruoti į kontrastingą aplinką, suteikti naujo žavesio, įkvėpti SEMC parinktos vietos kultūrinę dvasią. Didelė garbė prisidėti prie ekspertų komisijos. Nekantrauju pamatyti, kokius rekonstrukcijos sprendinius architektai pasiūlys transformuojant kino teatrą į menų centrą“, – sako vienas komisijos narių J. de Wachteris.

    Preliminariais skaičiavimais, SEMC įkūrimas kainuos 10 mln. Eur. Projektą numatyta įgyvendinti ES, valstybės, miesto biudžeto ir kitų šaltinių lėšoms iki 2022 m. https://jp.lt/architektai-kurs-busimo-panevezyje-menu-centro-vizijas/

    Comment


      #3
      Panevėžys skelbia S. Eidrigevičiaus menų centro konkursą

      Panevėžio miesto savivaldybė skelbia nacionalinės reikšmės kultūrinio objekto – Stasio Eidrigevičiaus menų centro (SEMC) – projektavimo paslaugų ir projekto vykdymo priežiūros konkursą.

      Pasaulinio garso menininko S. Eidrigevičiaus menų centras – rimtas „Via Baltica“ ir „Rail Baltica“ jungties kultūros taškas, galintis išvystyti naują kultūrinį pagreitį ir lemti kultūros įstaigų veiklų progresą. Jo tikslas – kuo didesnė kultūros įtaka žmonių gyvenimui, nepaliekant abejingų ir sukrečiant originalumu bei išskirtinumu.

      Anot miesto vyriausiosios architektės Daivos Gasiūnienės, SEMC – tai ne tik ekspozicijų erdvės: „Jo tikslas – tapti kultūros tašku, traukiančiu tiek vietos bendruomenę, tiek gyventojus iš visos Lietuvos, Stasio kūrybos gerbėjus iš viso pasaulio. SEMC taps svarbia ir šiuolaikiška miesto kultūrinės edukacijos patirčių vieta“.

      SEMC techninio projekto parengimo ir projekto vykdymo priežiūros paslaugų tarptautiniu konkursu kviečiama teikti architektūrinės idėjos ir projektavimo kainos pagrindu paremtus pasiūlymus. Numatyta 2 etapų kino centro „Garsas“ rekonstrukcija ir plėtra, aplinkos sutvarkymas, pritaikant SEMC veikloms. Projektą ketinama įgyvendinti 2 etapais, kiekvienam skiriant po 5 mln. Eur (iš viso 10 mln. Eur).

      „Mąstant apie būsimo pastato formą, pirmiausia norėtųsi, kad tai būtų Lietuvos architektūros (ir ne tik) įvykis. Matau šį statinį iš tolo, važiuojant į Panevėžį iš Vilniaus ar Kauno, Šiaulių, Rygos. Statinys kaip ženklas, simbolis. Svarbus žodis – NETIKĖTUMAS. Sekmadienio rytais žiūriu brolių Grimų pasakas LRT eteryje. Kokios jos sugestyvios, aktualios. Kiek ten išminties. Tikras įkvėpimo šaltinis. Kažkas atsiveria, pakyla, eina. Begalinė fantazija ir paprastumas. Logika. Taigi trys priesakai – fantazija, paprastumas, logika“, – apie SEMC viziją pasakoja pats S. Eidrigevičius.

      Architektų pasiūlymų laukiama iki balandžio 30 d. 13.30 val.

      Konkurso vertinimo komisija: Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktorius, architektas Rimantas Pauža, Teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus vedėja D. Gasiūnienė, menininkas S. Eidrigevičius, A. Ambraso architektų biuro vadovas, Nacionalinės premijos laureatas Audrius Ambrasas, vienas architektūros biuro „Aketuri architektai“ įkūrėjų Lukas Rekevičius, architektas, biuro „Wizja“ įkūrėjas Stanislawas Denko (Lenkija), „Johan de Wachter architects“ biuro įkūrėjas Johanas de Wachteris (Olandija).

      https://jp.lt/panevezys-skelbia-s-ei...ntro-konkursa/

      Comment


        #4
        Architektų susitikimas dėl būsimojo S. Eidrigevičiaus menų centro

        http://www.panevezys.lt/lt/naujienos...-del-dm28.html
        2018.03.23
        Komunikacijos skyriaus praktikantė Gabrielė Norvaišienė

        Kovo 22 d. Panevėžio miesto savivaldybėje vyko informacinis susitikimas dėl techninio projekto „Stasio Eidrigevičiaus menų centras. Kino teatro pastato rekonstravimas“ (SEMC) konkurso. Juo susidomėjusiems architektams pristatyti reikalavimai ir sąlygos, teritorijos analizė, Panevėžio miesto trimatis modelis.

        Pagrindinis konkurso tikslas – sukurti S. Eidrigevičiaus, vieno garsiausių iš Panevėžio krašto kilusių menininkų, menų centro pastato architektūrinius sprendimus, pastatyti šiuolaikišką daugiafunkcį menų, kultūrinio dialogo, kūrybinių industrijų ir edukacijos centrą, sujungsiantį profesionalaus meno ir vietos kūrybinį potencialą. Siekiama, kad SEMC būtų šio menininko kūrybos simbolis, kuris trauktų žmones atvykti į Panevėžį ir apsilankyti menų centre.

        SEMC planuojama pastatyti 2 etapais: rekonstruojant ir praplečiant ,,Garso“ kino teatrą, sutvarkant ir centro veiklai pritaikant viešąsias edves. Tam numatyta skirti 10 mln. eurų.

        Architektūrinio konkurso laimėtojui bus įteiktas 15 000 eurų piniginis prizas.

        Comment


          #5

          Comment


            #6
            Konkurso darbai

            http://www.semc.lt/darbai/
            Life is a game that no one wins

            Comment


              #7
              Aiškėja, kaip atrodys vietoj kino centro „Garsas“ įsikursiantis naujas menų centras

              Panevėžio dailės galerijos keramikos paviljone eksponuojami architektų, dalyvavusių Stasio Eidrigevičiaus menų centro (SEMC) konkurse, darbai. Jų gauta net devyniolika.

              Visuomenė apžiūrėti architektų darbus galės iki birželio 3 dienos. Konkurso prizų fondas – 15 tūkst. eurų.
              Vertins komisija

              Panevėžio miesto savivaldybės Teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus vedėja Daiva Gasiūnienė naujienų portalui JP sakė, kad tarptautinė ekspertų komisija pateiktus architektų pasiūlymus vertins gegužės 9 dieną.

              „Dailės galerijoje eksponuojami pateiktų darbų grafinės dalys. Gegužė 9 d. susirinks tarptautinė vertinimo komisija ir Dailės galerijoje ekspertai įvertins pateiktus darbus. Įvertinti darbai balais pateikiami viešųjų pirkimų komisijai ir tik tada bus atplėšti vokai bei paaiškės, kuris darbas geriausias“, – aiškino D. Gasiūnienė.
              Laimėtojas – mėnesio pabaigoje

              Pasak miesto architektės, konkursinių darbų grafinės dalis sužymėtos kodais.

              „Todėl nežinome, koks kieno darbas ir iš kur yra architektas, pateikęs konkursui medžiagą. Sprendžiant pagal grafines dalis, turiu pripažinti, yra vertingų ir profesionaliai atliktų darbų. Kadangi konkurso sąlygos buvo parengtos atsakingai, darbuose išryškėja aplinka ir SEMC pastatas, kurie, manau, puikiai integruosis į miestą“, – teigė miesto architektė ir sakė, kad laimėtojas planuojamas paskelbti gegužės pabaigoje.
              Komisijoje užsieniečiai

              Konkursui pateiktus darbus vertins solidi komisija: Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktorius, architektas Rimantas Pauža, Teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus vedėja Daiva Gasiūnienė, menininkas Stasys Eidrigevičius, architektai Audrius Ambrasas, Lukas Rekevičius, Stanislawas Denko (Lenkija), Johanas de Wachteris (Olandija).

              Recenzentai – architektas, architektūros kritikas Audrys Karalius, dailėtyrininkė, Nacionalinės dailės galerijos vadovė Lolita Jablonskienė.
              Centras – nacionalinės svarbos projektas

              SEMC – Savivaldybės sumanytas įkurti šiuolaikiškas, kokybiškas, miesto ir Lietuvos kultūrinius poreikius atitinkantis daugiafunkcis menų centras. Jis turėtų atsirasti dabartinio kino teatro „Garsas“ pastate, šį rekonstravus, sutvarkius ir SEMC veiklai pritaikius viešąsias erdves.

              SEMC bus ne tik ekspozicijų erdvės, bet taps kultūrine vieta traukiančią tiek vietos bendruomenę, tiek gyventojus iš visos Lietuvos bei S. Eidrigevičiaus kūrybos gerbėjus iš viso pasaulio. Menų centras taps svarbia ir šiuolaikiška miesto kultūrinės edukacijos patirčių vieta.

              SEMC – nacionalinės svarbos ir reikšmės kultūros projektas. Svarbus „Via Baltica“ ir „Rail Baltica“ jungties taškas turėtų suteikti naują kultūrinį pagreitį, inspiruoti miesto kultūros įstaigų veiklos plėtrą ir aukštesnę kokybę.


              Apie projektą

              Stasio Eidrigevičiaus menų centrui skiriama 86,3 a. teritorija Panevėžio miesto istorinėje dalyje greta Nevėžio Senvagės parko, šalia Panevėžio bendruomenės rūmų ir Panevėžio konservų fabriko.

              Šiandien kino teatras „Garsas“ veikia kaip nekomercinio kino teatras, tačiau dėl mažo lankomumo, pastatas esamai funkcijai yra gerokai per didelis, dėl to numatyta jo funkcijas perkelti į senamiestyje įsikūrusį teatrą „Menas“.

              Menų centro projekto įgyvendinimas planuojamas dviem etapais, skiriant 10 milijonų eurų biudžetą (po 5 mln. eurų kiekvienam iš etapų).

              Pastato plotas: iki 4 500 m².

              https://jp.lt/aiskeja-kaip-atrodys-v...-menu-centras/

              Comment


                #8
                Apklausa: išrinkite geriausią S. Eidrigevičiaus menų centro projektą

                Panevėžio miesto Dailės galerijos keramikos paviljone eksponuojami architektų, dalyvavusių Stasio Eidrigevičiaus menų centro (SEMC) konkurse, darbai. Jų gauta net 19. Visuomenė apžiūrėti architektų darbus galės iki birželio 3 d. Naujienų portalas JP kviečia savo skaitytojus išreikši nuomonę ir balsuoti, kuris architektų pasiūlytas projektas yra geriausias ir kuris turėtų atsirasti vietoj kino centro „Garsas“.

                Tarptautinė ekspertų komisija pasiūlymus vertins jau gegužės 9 d. Laimėtoją planuojama paskelbti gegužės pabaigoje. Konkurso prizų fondas – 15 tūkst. Eur.
                Panevėžio miesto savivaldybės Teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus vedėja Daiva Gasiūnienė naujienų portalui JP sakė, kad konkursinių darbų grafinės dalis sužymėtos kodais.

                „Todėl nežinome, koks kieno darbas ir iš kur yra architektas, pateikęs konkursui medžiagą. Sprendžiant pagal grafines dalis, turiu pripažinti, yra vertingų ir profesionaliai atliktų darbų. Kadangi konkurso sąlygos buvo parengtos atsakingai, darbuose išryškėja aplinka ir SEMC pastatas, kurie, manau, puikiai integruosis į miestą“, – teigė miesto architektė.
                Konkursui pateiktus darbus vertins solidi komisija: Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktorius, architektas Rimantas Pauža, Teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus vedėja Daiva Gasiūnienė, menininkas Stasys Eidrigevičius, architektai Audrius Ambrasas, Lukas Rekevičius, Stanislawas Denko (Lenkija), Johanas de Wachteris (Olandija).

                Recenzentai – architektas, architektūros kritikas Audrys Karalius, dailėtyrininkė, Nacionalinės dailės galerijos vadovė Lolita Jablonskienė.

                SEMC – nacionalinės svarbos ir reikšmės kultūros projektas. Svarbus „Via Baltica“ ir „Rail Baltica“ jungties taškas turėtų suteikti naują kultūrinį pagreitį, inspiruoti miesto kultūros įstaigų veiklos plėtrą ir aukštesnę kokybę.

                1.

                2.

                3.

                4.

                5.

                6.

                7.

                8.

                9.

                10.

                11.

                12.

                13.

                14.

                15.

                16.

                17.

                18.

                19.

                https://jp.lt/apklausa-isrinkite-ger...ntro-projekta/

                Balsuoti gali kiekvienas......

                Comment


                  #9
                  Asmeniskai mano favoritu penketukas butu:

                  1 vieta nr.3
                  2 vieta nr.15
                  3 vieta nr.8
                  4 vieta nr.6
                  5 vieta nr.4

                  Comment


                    #10
                    Man
                    1 vieta Nr. 15
                    2 vieta Nr. 3
                    3 vieta Nr. 9
                    4 vieta Nr. 14

                    Comment


                      #11
                      15-tas normaliausiai atrodo.

                      Comment


                        #12
                        Na, kažkaip visi tyli, nors rezultatai jau senokai aiškūs. Laimėjo prognozuotas (architektų bendruomenėje) darbas Nr. 5.
                        N N N

                        Comment


                          #13
                          Laimėtojas tai meh...

                          Comment


                            #14
                            Pagal čia aukščiau sukeltą seką, 2 vietą užėmė nr. 14, 3 - nr. 3, 4 - nr. 9, o nr. 15 atrodo apskritai buvo diskvalifikuotas.
                            Paskutinis taisė LBP; 2018.06.12, 23:06.
                            N N N

                            Comment


                              #15
                              Pilkoje vietoje pilka dėžutė. Reikėjo 6 įbombint, tai būtų gyvybės įnešę. Kažko jis man primena LA Pershing square.

                              Comment


                                #16
                                Na, tiesą sakant 6 užėmė antrą vietą. Susipainiojau, nes darbų eilė su devizais, lengviau per http://www.semc.lt/darbai/ suvesti galus.
                                Visa seka:
                                1. 200300
                                2. TINKLAS
                                3. 220430
                                4. 500002
                                5. 770000
                                6. 111312
                                7. 111111
                                8. 500151
                                9. 674230
                                10. 260493
                                11. 369978
                                12. 666111
                                13. 161803
                                14. 368837
                                15. 303135
                                N N N

                                Comment


                                  #17
                                  Parašė Creatium Rodyti pranešimą
                                  Pilkoje vietoje pilka dėžutė. Reikėjo 6 įbombint, tai būtų gyvybės įnešę. Kažko jis man primena LA Pershing square.
                                  Sakyčiau, kad nereikia daryti išvadų anksčiau laiko. Viskas priklausys nuo išorės fasadui pasirinktų medžiagų, apšvietimo vakare ir aikštės elementų. Iš dalies džiaugiuosi, kad nėra bandymo integruoti to seno sovietinio pastato.
                                  Neišmeskite spalvų

                                  Comment


                                    #18
                                    Parašė dts Rodyti pranešimą

                                    Sakyčiau, kad nereikia daryti išvadų anksčiau laiko. Viskas priklausys nuo išorės fasadui pasirinktų medžiagų, apšvietimo vakare ir aikštės elementų. Iš dalies džiaugiuosi, kad nėra bandymo integruoti to seno sovietinio pastato.
                                    Na, Panevėžys ne toks turtingas miestas kaip Kaunas, ar tuo labiau Vilnius (abejose miestuose yra pilna blogų naujų pastatų pvz.), tad man kyla pagrįsta abejonė dėl fasado kokybės. Fasadas bus sudarytas iš vientisų sienų, su minimaliu stiklo elementu pirmame aukšte, tad fasado medžiagų kokybė vaidins pagrindinį vaidmenį. O iš projekto laimėtojo, matyti, kad buvo pasirinktas vienas pigiausių variantų, bet bent jau ne pats prasčiausias. Visgi kaip įprasta Lietuvoje skandinaviškai minimalistinis, šiuo atveju, kitas variantas - labiau senamadiškas.

                                    Pažiūrėsim kokia fasado kokybė bus, nes formos, raštai čia nežais, toks ir bus šio pastato vertinimas (pagal esamas galimybes).

                                    Comment


                                      #19
                                      Man atrodo labai subtilus darbas. Ir urbanistiškai, kad ir koks dominuojantis, bet kažkaip sužaidžia smagiai

                                      Comment


                                        #20
                                        Parašė Creatium Rodyti pranešimą
                                        Pilkoje vietoje pilka dėžutė. Reikėjo 6 įbombint, tai būtų gyvybės įnešę. Kažko jis man primena LA Pershing square.
                                        Kad 6as prasčiausias pasiūlymas, kažkokia klaiki neskoninga chaotiška makalynė.
                                        Laimėjęs darbas atitinka „balto kubo“ idėją. Tai XX a. amžiuje susiformavusi, dabar jau tradicinė samprata, kad meno ekspozicijai erdvė turi būti kuo neutralesnė. Aišku čia kalbama apie vidų visų pirma, bet neretai tai „eksportuojasi“ ir išorėn, kaip kad pvz Libeskindo meno galerija Vilniuje, kad ir papjaustytas, bet baltas kubas.

                                        Comment

                                        Working...
                                        X