Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Gamyklų konversija Paplaujoje (Architektūros parkas)

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Gamyklų konversija Paplaujoje (Architektūros parkas)

    Buvusių gamyklų vietoje - mažiausiai 600 mln. Lt investicijų

    Kostas Baubinas

    VZ.LT antradienį rašė, kad pramoninę Vilniaus senamiesčio ir Užupio rajono dalį išsidalino šešios bendrovės: UAB "Realtus", "Walzer", "Sivysta", "Mabilta", "Sermeta" ir "Vilniaus senamiesčio restauravimo direkcija".

    Trys iš šių bendrovių atskleidė numatomas investicijas. Bendra jų investijų vertė - apie 600 mln. Lt. Dar trys įmonės investicijų dydžių neatskleidė.

    Alvydas Songaila, Ispanijos kapitalo bendrovės "Walzer" pasamdytos rangovės UAB "Renova" generalinis direktorius, sako, kad buvusioje "Vilijos" gamyklos teritorijoje įmonė ketina statyti 18.000 kv. m bendro ploto gyvenamųjų namų kompleksą.

    "Įvertinus esamų pastatų nugriovimo bei kitas išlaidas, investicijos į projektą sudarys apie 90 mln. Lt", - kalba p. Songaila.

    Vytautas - Tomas Sakalauskas, "Sivystos" generalinis direktorius, sako, kad bendrovė turi nedidelį sklypą prie "Skaiteks" komplekso.

    "Su projektu dirbame jau 3 metus. Teritorijoje ketiname statyti nedidelį, 13 butų daugiabutį, į kurį investuosime apie 10 mln. Lt. Šiuo metu deramės dėl licencijų ir leidimų, juos gauti tikimės rudenį", - sako p. Sakalauskas. Bendrovė priklauso neįvardytiems fiziniams asmenims.

    Jurijus Kurejevas, "Mabiltos" generalinis direktorius, teigia, kad bendrovė teritorijoje statys daugiabučius, kotedžinio tipo namus, komercines patalpas bei požemines stovėjimo aikšteles.

    "Kartu su savivaldybe ir kitomis "Skaiteks" projektus vystysiančiomis įmonėmis sutarėme, kad teritorijos užstatymas bus vientisas ir sudarys bendrą kompleksą. Mūsų pastatai bus statomi remiantis bendruoju planu - ne didesni kaip 3 - 4 aukštų daugiabučiai bei mažesni, galbūt dvibučiai kotedžinio tipo nameliai šalia Vilnelės", - tvirtina p. Kurejevas. Ponas Kurejevas neatskleidė, kiek "Mabilta" ketina į šiuos projektus investuoti. "Mabilta" priklauso fiziniams asmenims.

    Jolanta Lunevičienė, "Realtus" Rinkodaros grupės vadovė, sako, kad kol kas dar tik vykdomi komplekso paruošiamieji darbai, tikslinama koncepcija.

    "Yra numatytas daugiafunkcinės paskirties kvartalas, bet kol kas anksti detalizuoti, kas jame bus statoma", - teigia p. Lunevičienė. Anot jos, projekto investicinė vertė sudarys apie 500 mln. Lt. "Realtus" yra dukterinė UAB "PST investicijos" bendrovė, o pagrindinį "PST investicijų" akcijų paketą valdo AB "Panevėžio keliai" ir AB PST.

    "Vilniaus senamiesčio restauravimo direkcija" (VSRD) teigia turinti žemės ir pastatų "Skaiteks" komplekse, tačiau konkrečių savo planų dar negali įvardyti.

    "Buvusioje gamykloje turime nedidelę teritoriją, tačiau dar nežinia, ką su ją darysime - galbūt parduosime, o gal patys ką nors statysime", - sako Gediminas Rinkevičius, VSRD direktorius. Tarp galimų bendrovės turimos teritorijos pirkėjų p. Rinkevičius paminėjo PST.

    VSRD priklauso AB "Invalda". Bendrovės projektų "Skaiteks" teritorijoje nebuvo linkęs atskleisti ir Gediminas Pruskus, NT projektus "Invaldos" grupėje vystančios UAB "In Real" atstovas.

    "Invaldai" priklauso nedidelė, maždaug 1% viso komplekso sudaranti teritorija. Šiuo metu ruošiama programa teritorijos vystymui, tačiau konkrečių mūsų planų dar negaliu pasakyti", - kalba p. Pruskus.

    Kęstutis Apanavičius, "Sermetos" generalinis direktorius, teigia kol kas nežinantis, nei ką bendrovė statys, nei kiek investuos.

    "Mes prisijungėme prie bendros projekto vizijos. Mums priklauso buvusios "Vilniaus kailių" gamyklos pastatai, tačiau kadangi teritorija pakankamai nedidelė, prisirišome prie bendros kvartalo vizijos. Ką statysime - gyvenamuosius namus ar biurus, priklausys nuo savivaldybės patvirtinto detaliojo teritorijos plano", - dėsto p. Apanavičiaus. "Sermetos" akcininku nurodomas Vidmantas Vasiliauskas, AB "Vilniaus kailiai" prezidentas.

    VŽ.lt
    Mano galerija Flickr'yje

    #2
    Pramoninė sostinės Senamiesčio ir Užupio dalis atgims kaip daugiafunkcinė miesto teritorija

    2007-06-26
    www.vilnius.lt

    Vilniaus merui Juozui Imbrasui ir Lietuvos architektų sąjungos Vilniaus urbanistikos-architektūros ekspertų tarybai pristatytas unikalus projektas – buvusio Vilniaus Paplaujos priemiesčio vakarinės dalies plėtros vizija. Ekspertų taryba jam iš esmės pritarė.

    Projektas unikalus tuo, kad istoriniame Vilniaus priemiestyje esanti uždara pramoninė zona pirmą kartą bus konvertuojama į gyvenamąją ir daugiafunkcinę teritoriją, atvirą miestui ir miestiečiams. Šis projektas sukurtas kūrybinių dirbtuvių principu, jame derinami skirtingų plėtotojų ir investuotojų veiksmai ir interesai. Šių pokyčių organizatorius – Vilniaus miesto savivaldybė.

    Minėta teritorija driekiasi abipus Aukštaičių gatvės. Iš Šiaurės ją supa Vilnia, iš pietų – Paupio gatvė. Šiuo metu ten stovi buvusios „Skaiteks“ gamyklos pastatai, „Vilniaus kailių“, „Vilijos“ ir kitų įmonių gamybiniai ir administraciniai korpusai.

    Ši teritorija išsiskiria gamtiniu reljefo grožiu. Plėtojamos teritorijos vakarinė dalis patenka į Vilniaus senamiesčio – Pasaulio paveldo objekto teritoriją, rytinė funkciškai konvertuojamų sklypų dalis patenka į buferinę senamiesčio apsaugos zoną.

    Teritorijos plėtra ir būsimas urbanistinis-architektūrinis užstatymas planuojamas kompleksiškai, siekiant išlaikyti urbanistinį vientisumą, natūraliai įpinti ją į bendrą miesto architektūrinį audinį.

    Buvusios „Skaiteks“ gamyklos plėtros vizijos pradėtos kurti dar 2005 metais. Tuomet ir kilo mintis plačiau pažvelgti į plėtojamą teritoriją, pasitelkti didesnį nuomonių, patirties ir išraiškų spektrą. Beveik prieš metus buvo suburtas autorių kolektyvas – architektai Audrius Ambrasas, Rolandas Palekas, Saulius Pamerneckis, Henrikas Štaudė. Vienas iš pagrindinių kūrybinės grupės tikslų buvo atrasti kryptis, kuriomis miestas šioje vietoje būtų plėtojęsis natūraliai, jei ji nebūtų buvusi atiduota pramonei ir izoliuota.

    Sukurta plėtros vizija nusako tik pagrindines užstatymo gaires, kaip toliau turėtų būti plėtojama ši teritorija, atsižvelgiant į reljefą, esamą gatvių išdėstymą, upės vagą, siekiant sukurti jaukias erdves, apžvalgos aikšteles – visa tai, dėl ko mėgstamas Vilniaus senamiestis. Keli nauji tiltai per Vilnią sukurs naujus pėsčiųjų srautus, teritorija taps lengviau pasiekiama ir sujungta su miestu. Svarbiausiu faktoriumi, sąlygojusiu teritorijos urbanistinę raidą iki XX a., buvo Vilnios vaga, kuri būdavo užtvenkiama, sukuriamos atskiros vandens atšakos, kasami kanalai. Projektuojant būsimą teritoriją atsižvelgta į numatomą visų Vilnios pakrančių sutvarkymą.

    Architektė Irena Kliobavičiūtė pažymi, kad šios teritorijos plėtrą ženkliai riboja paveldosauginiai reikalavimai sklypų morfologijai, želdinimo principams, Vilnios pakrančių tvarkymui, funkcijų įvairovei, pastatų aukščiams, užstatymo tankiui bei intensyvumui. Visa tai reikalauja individualaus, ypatingo požiūrio į formuojamą aplinką. Projekte daug dėmesio skiriama medžiaginei išraiškai, stogų formoms. Automobilių statymo problemos sprendžiamos atsižvelgiant į būtinybę saugoti archeologinį sluoksnį.

    Pasak architekto Audriaus Ambraso, sukurtas teritorijos plėtros stuburas, kuris neleis jai išsigimti, virsti banaliu daugiabučių kvartalu, bet sąlygos darnią, profesionalią ir šiuolaikišką jos plėtrą.

    Teritorija yra suskirstyta į keletą sklypų, kuriuos plėtos atskiros nekilnojamojo turto plėtros bendrovės – UAB „Realtus“, UAB „Walzer“, UAB „Sivysta“, UAB „Mabilta“, UAB „Sermeta“, UAB „Vilniaus senamiesčio restauravimo direkcija“.

    Comment


      #3
      Išties puikios žinios

      Plėtojamos teritorijos vakarinė dalis patenka į Vilniaus senamiesčio – Pasaulio paveldo objekto teritoriją, rytinė funkciškai konvertuojamų sklypų dalis patenka į buferinę senamiesčio apsaugos zoną.

      Kaip supratau iš straipsnio, bus tvarkoma visa ši teritorija. Architektų komanda taip pat solidi, tad tikėkimės nepasišiukšlins (turima galvoje "Mabiltą").

      Comment


        #4
        Informacija iš www.realtus.lt
        Parašė realtus.lt
        „Realtus“, kartu su keliomis nekilnojamojo turto plėtros įmonėmis ir „Vilniaus senamiesčio restauravimo direkcija“ dalyvauja investiciniame Užupio pramoninės dalies konversijos į polifunkcinės paskirties kvartalą projekte. Tai vienas įdomiausių ir didžiausią istorinę bei kultūrinę reikšmę turinčių nekilnojamojo turto plėtros projektų Sostinėje.
        Projektas unikalus tuo, jog yra pirmas toks Vilniuje daugeliu atžvilgiu: pirmą kartą iš dalies uždara pramoninė buvusių „Skaiteks“, „Vilijos“ ir „Vilniaus kailių“ gamyklų teritorija yra konvertuojama į (gyvenamąją) polifunkcinę ir atsiveria miestui ir miestiečiams. Joje pastatai priklauso skirtingiems savininkams - UAB „REALTUS“, UAB “WALZER“, UAB “SIVYSTA“, UAB “MABILTA“, UAB “SERMETA“, UAB“ VILNIAUS SENAMIESČIO RESTAURAVIMO DIREKCIJA“. Skirtingi plėtotojai apjungė savo pastangas, kad būtų išlaikytas būsimo kvartalo urbanistinis vientisumas. Jo plėtros vizija kurta kūrybinių dirbtuvių principu. Šių pokyčių organizatorius – Vilniaus miesto savivaldybė.
        „Realtus“ plėtoja buvusios „Skaiteks“ gamyklos teritorijos dalį, kurios pastatus 2004 metais varžytinėse įsigijo AB „Panevėžio keliai“.
        Buvusios „Skaiteks“ gamyklos plėtros vizijos pradėtos kurti dar 2005 metais. Tuomet ir kilo mintis plačiau pažvelgti į vystomą teritoriją, pasitelkti didesnį nuomonių, patirties ir išraiškų spektrą, todėl buvo suburtas autorių kolektyvas – architektai Audrius Ambrasas, Rolandas Palekas, Saulius Pamerneckis, Henrikas Štaudė. Vienas pagrindinių kūrybinės grupės tikslų buvo atrasti kryptis, kuriomis miestas šioje vietoje būtų vystęsis natūraliai, jei ji nebūtų buvusi atiduota pramonei ir iš dalies izoliuota.
        Pasak architekto Audriaus Ambraso, sukurtas teritorijos plėtros stuburas, kuris neleis jai išsigimti, virsti banaliu daugiabučių kvartalu, sąlygos darnią, profesionalią ir šiuolaikišką jos raidą.
        Plėtros vizija sukurta atsižvelgus į reljefą, esamą gatvių išdėstymą, upės vagą. Vizijoje užfiksuota pagrindinės užstatymo gairės, kaip toliau turėtų būti plėtojama teritorija, siekiant sukurti naują kvartalą, organiškai įsiliejantį į Vilniaus senamiesčio architektūrą. Jame atsiras gyvenamieji namai, viešosios erdvės, jaukios kavines su terasomis, restoranai, dailės galerijos, kiti komercinės paskirties objektai, prestižiniai verslo biurai, aikštės, žaliosios zonos, bus sutvarkytos Vilnelės prieigos. Numatyti nauji tiltai per upę sukurs naujus pėsčiųjų srautus, sujungs kvartalą su senamiesčiu.
        Projektą planuojama įgyvendinti apie 2011 metus.
        Šiek tiek plėtros vizijos vizualizacijų:










        Daugiau informacijos: www.realtus.lt

        Comment


          #5
          Matosi, kad bus jaukus kvartaliukas, gražus Užupio pratęsimas. Dar jeigu namai būtų panašūs į naujus statomus užupyje (pseudosenoviniai, o ne paprastos dėžutės) būtų visai šaunu.
          Post in English - fight censorship!

          Comment


            #6
            Architektūros parkas

            Vilnius.lt:

            Vilniaus miesto savivaldybė, pritraukusi privačius investuotojus, iki 2011 metų planuoja pastatyti pavyzdinį darnios plėtros kvartalą „Architektūros parkas“. Jame bus pritaikyti šiuolaikiniai miesto planavimo principai, įdiegti moderniausi architektūros ir inžinerijos sprendimai. Tikimasi, kad šis parkas taps pavyzdžiu, kaip toliau organizuoti miesto plėtrą.
            „Siekiant, kad Vilnius neprarastų savo veido – žaliųjų erdvių, parkų ir miškų, būtina nuspręsti, kokia kryptimi vyks tolesnė plėtra. Bendradarbiaudami su pažangiausiomis šalies statybų bendrovėmis, iššūkių nebijančiais architektais, „Architektūros parke“ įgyvendinsime ateities Vilniaus viziją – draugišką aplinkai ir vartotojams, tankiai apgyvendintą, tačiau erdvų ir šviesų“, - sakė Vilniaus miesto meras Juozas Imbrasas.
            Miesto mero teigimu, šiuo metu ieškoma partnerių šiam projektui – norinčių įgyvendinti ambicingą, kokybe ir novatoriškumu pasižymintį projektą, valdančių tinkamo dydžio sklypus tinkamoje vietoje ar norinčių susipažinti su moderniais architektūros standartais.
            Statant pavyzdinį kvartalą bus pritaikytas šiuolaikinis miesto planavimo principas, kai darbo vietos, aptarnavimo paslaugos ir būstas koncentruojasi viename kvartale. Be to, parodomajame kvartale bus užtikrintas pakankamai aukštas apgyvendinimo tankumas, tačiau išlaikomos žaliosios erdvės bei šviesos ir erdvumo pojūtis. Tai bus naujas žinsgnis miesto planavimo link.
            Tokie pavyzdiniai miesto planavimo kvartalai, vadinamieji „Architektūros parkai“ buvo įgyvendinti Štutgarte, Malmėje, Berlyne bei kituose miestuose. Pavyzdžiui, prieš daugiau nei pusę šimto metų Štutgarte buvo pristatyti daugiabučiai namai plokščiais stogais – šis principas paplito visoje Europoje. Šie kvartalai yra paskelbti architektūros paminklu ir pritraukia turistų srautus.
            Gal kas žinot, kaip čia rimtai?
            Blogas, kuris ♥ Vilnių: EziukasVilniuje.lt

            Comment


              #7
              Vat įdomu kurioje vietoje tas kvartalas bus?

              „Siekiant, kad Vilnius neprarastų savo veido – žaliųjų erdvių, parkų ir miškų, būtina nuspręsti, kokia kryptimi vyks tolesnė plėtra. Bendradarbiaudami su pažangiausiomis šalies statybų bendrovėmis, iššūkių nebijančiais architektais, „Architektūros parke“ įgyvendinsime ateities Vilniaus viziją – draugišką aplinkai ir vartotojams, tankiai apgyvendintą, tačiau erdvų ir šviesų“, - sakė Vilniaus miesto meras Juozas Imbrasas.
              Paskaičius "žalius" Imbarso žodžius, kažkaip padvelkia ta pačia "Velgos" teritorija. Žinant, kad dabar "Akropolio" dabrai įstrigę irgi. Visko tikėtis galima... Kitas variantas - būsima Šiaurinės g. teritorija tarp Šeškinės ir Fabijoniškių, tiksliau visų pamėgta kūdra, dujotiekis, aukštos įtampos 110kv linija, vienu žodžiu - geomorfologinis draustinis... Dar tokia mintis kilo, kad puikiai tiktų "Pasakų parkas", kuris yra gan apleistas ir nemažas...
              Kodėl "Apylanka"? Todėl, kad "Darbai"...

              Comment


                #8
                Man labiausiai asocijuojasi su "Darnios plėtros projektu": http://www.dpp.lt/index.php?id=11 ("Lietuvos kino studijos" teritorijos konversija). Aišku, būtų malonu sužinot, kad tai ne tas pats projektas, nes darnios plėtros nebus per daug
                Na, o "Akropolis" ir darnioji plėtra manau nesuderinamos sąvokos.
                Ir dar, mano manymu, "Architektūros parko" visgi nereiktu asocijuoti su parkais ir parkeliais. Gal ir turima omenyje gan žalią rajoną, bet nemanau kad tai bus miestas - parkas, miestas - sodas ar pan.

                Comment


                  #9
                  Šitą idėją kažkas sugalvojo šiųmetės Kanų parodos metu, man atrodo. Ten taip ant smūgio susikvietė visus litovcus kitai dienai, turbūt pasėdėjo (pats nebuvau, todėl negaliu tvirtai teigti, bet, kad ta idėja nauja ten pirmą kartą nuskambėjo, tai faktas), kažką pasvaigo, neva nutarė/pritarė ir va dabar skambiu pavadinimu PR savivaldybė suka. Maždaug, ateikit su savo sklypais, savo pinigais, darykit kokybišką architektūrą su plokščiais stogais, o mes pasiimsim garbę ir šlovę "Savivaldybė planuoja pastatyti". Stadiono nesugeba pastatyti, o tai kas duos pinigų kažkokaim architektūros parkui, kuris visų pirma yra komercinis projektas - ten bus tie patys butai, biurai ir prekybos patalpos. Na, gal bent pažadės, kad kas darys kokybišką architektūrą, tai palengvintom sąlygom detalųjį patvirtins ne per 2 metus, o per metus, o atkatas už leidimus su 50 proc. nuolaida. Gal tada ir atsiras suinteresuotų po ta vėliava kurti kažką ypatingo ir realizuoti už labai žemas kainas (kokybė lygu dideli kaštai ir taip iškreiptoj statybų rinkoj mūsų šalies).

                  Idėja gera, sveikintina, bet realiai mažai tikėtina, ypač su dabartine Vilniaus valdžia, kuriai teoriškai tuoj nulėks galvos nuo ešafoto.

                  O kokybės postūmis ar šiaip ar taip jau turės vykti, rinka pereina į kitą fazę, liks tik stiprūs vystytojai, kuriems neužteks vien gražių vizualizacijų, jau ir pats produktas turės būti kokybiškas, kad būtų konkurencingas.
                  Jūsų,
                  Analitikas PlėtRa™

                  Komentaro autorius neatsako už nieką išskyrus save - galvokit savo galva, jis nėra Jūsų dvasinis gyvenimo vadovas.

                  Comment


                    #10
                    Vilniuje planuojamas pavyzdinis kvartalas

                    Vilniaus miesto savivaldybė kartu su nekilnojamojo turto vystytojais sostinės Užupio rajone ir dabartinėse pramoninėse teritorijose už jo planuoja Architektūros parką - pavyzdinį gyvenamųjų namų kvartalą, kuris „turėtų būti rodomas architektūros vadovėliuose“. Parkui numatyta apie 58 ha plotas Paupio ir Paplaujos teritorijose.

                    Antradienį sostinės meras Juozas Imbrasas ir projekto partneriai pasirašė ketinimų protokolą.

                    „Architektūros parke bus įgyvendinti patys naujausi šiuo metu pasaulyje egzistuojantys miestų planavimo principai, architektūros, inžinerijos sprendimai, o pramonė susikurs sau naujas modernias gamyklas už miesto“, - kalbėjo J. Imbrasas.

                    Projekto partneriais tapo kompanijos, valdančios žemės sklypus pramoninėje teritorijoje: bendrovė „Naujasis užupis” čia vysto du buvusios „Skaiteks” gamyklos sklypus (iš viso beveik 5 ha), bendrovė „Sermeta” vysto 1,3 ha „Vilniaus kailių” gamyklos sklypą, bendrovės „Audėjas” ir „Markučiai” - du savo gamyklų sklypus po 5 ha.

                    Projekto partnerių teritorijos yra šalia viena kitos ir užima apie 16 ha plotą visoje parkui numatytoje teritorijoje.

                    Savivaldybė, kaip visos teritorijos planavimo organizatorė, įsipareigojo dalyvauti organizuojant atskirų teritorijų planavimo dokumentų rengimo ir tvirtinimo procedūras, rengti konkursus pasirenkant projektuotojus bei statybos darbų rangovus.

                    Projektą planuojama realizuoti keliais etapais.

                    „Prasidėjęs nuo Paupio, kvartalas eis tolyn Markučių link - atsiras gatvės, lygiagrečiai bus tiesiami inžineriniai tinklai, tvarkomos Vilnelės krantinės, per upę bus nutiesti tilteliai, atsiras pėsčiųjų ir dviračių takai, jungiantys Senamiestį, Užupį, naujai kuriamą rajoną ir Pavilnių regioninį parką”, - kvartalo viziją piešė savivaldybės miesto plėtros departamento direktorius Artūras Blotnys.

                    Jo teigimu, namai Architektūros parke bus skirtingi, nes juos projektuos skirtingi architektai, nedideli, pritaikyti senamiesčio erdvėms.

                    Kiek kainuos butai Architektūros parke? Į šį klausimą projekto dalyviai kol kas negali atsakyti.

                    „Be abejo, verslas nėra labdaros organizacija, todėl, jeigu nebus viešojo sektoriaus palaikymo, kainos bus tokios, kokios yra visoje Lietuvoje. Jos yra aukštos, nes visa našta dabar užkraunama vystytojams, o iš tiesų - vartotojams”, - sakė Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos direktorė Dalia Bardauskienė.

                    Savivaldybės specialistų teigimu, Architektūros parko idėja jiems kilo lankantis Europos būsto architektūros parodose. Pavyzdinių architektūrinių kvartalų istorija siekia 1901 m. Tradiciniais jie tapo Vokietijoje, Švedijoje, Suomijoje ir kitose šalyse.





                    http://www.delfi.lt/news/economy/rea...hp?id=17894041
                    gera gyventi gerai

                    Comment


                      #11
                      Kaip suprantu, čia tas pats reikalas: Archparkas
                      Tik kažkaip į tą archparką įtraukta gerokai ilgesnė Vilnelės pakrantė
                      malonu, kad klausiama gyventojų nuomonės. ir net turiu vilties, kad į ją bus atsižvelgta, nes visgi kūrybinės dirbtuvės organizuojamos...
                      Blogas, kuris ♥ Vilnių: EziukasVilniuje.lt

                      Comment


                        #12
                        Vilnelės slėnis

                        Kaip matau kad tai yra gan stambokas projektas, vertas atskiros temos, apie ji dar plačiau su vizualizacijomis galima rasti:
                        http://www.development.lt/2010/vilni...audejas:geras:

                        Vilnelės slėnyje po kelerių metų turėtų atsirasti naujas kvartalas
                        http://www.delfi.lt/news/economy/rea....d?id=36834413

                        Sostinėje Vilnelės slėnyje esančioje teritorijoje per kelerius metus turėtų atsirasti naujas daugiafunkcinės paskirties kvartalas. Kaip ketvirtadienį pranešė sostinės savivaldybė, tarp Senamiesčio ir Pavilnių parko įsiterpęs ir maždaug 78 hektarų teritoriją užimantis „Architektūros parkas" bus plėtojamas etapais.

                        Miesto plėtros departamento Plėtros ir planavimo skyriaus vedėjos Rūtos Matonienės teigimu, šiuo metu savivaldybė įpusėjusi 16 hektarų ploto detaliojo plano rengimą. Pirmąjį kuriamo parko etapą ketinama įgyvendinti per 5-7 metus.

                        Pasak savivaldybės, šalia Užupio, Vilnelės slėnyje esančioje teritorijoje, išsaugant vietovės landšaftą ir kultūros paveldą, siekiama sukurti multifunkcinės paskirties kvartalą.

                        „Architektūros parkas" bus pradedamas plėtoti nuo buvusios „Skaiteks" gamyklos teritorijos, o konkreti būsimo kvartalo architektūra bus pradėta kurti po to, kai detaliajam planui pritars reikiamos institucijos ir paveldosaugos specialistai.

                        R.Matonienės duomenimis, dalį teritorijoje esančių pastatų planuojama nugriauti. Vienas pastatas pripažintas istoriškai vertingu, dėl kito vis dar svarstoma.

                        "Yra keli objektai toje teritorijoje, kurie nustatyti vertingi, vienas gamyklos korpusas yra nustatytas kaip istoriškai vertingas, jis bus saugomas. Tik bus šiek tiek sudėtingiau, kadangi ten yra taršos pakankamai daug. Tai buvo skaitliukų skaičiavimo technikos gamykla sovietmečiu ir ten su cheminėmis medžiagomis dirbta", - BNS sakė R.Matonienė.

                        Pasak jos, pastatas turės būti išvalytas nuo cheminės taršos.

                        "O likusi dalis aišku bus išgriauta, nes ten statiniai yra menkaverčiai, architektūrinės vertės neturi, vizualiai jie yra neįdomūs ir užima vertingą vietą", - dėstė R.Matoniene.

                        Tuo metu kada detaliau bus planuojama likusi "Architektūros parko" teritorija kol kas neaišku.

                        "Šitai teritorijai ateityje numatyta tikrai ne pramoninė vizija", - sakė R.Matonienė.

                        Projektas inicijuotas 2008-aisiais. „Architektūros parko" detaliojo plano organizatorius - Vilniaus miesto savivaldybė, pirmojo etapo detaliojo plano rengėjas – „Vilniaus planas".
                        Lauksim kas bus toliau

                        Comment


                          #13
                          Spauda toliau gąsdina, kad JAV krizė baigsis tik 2014 m., suprask Lietuvoje dar vėliau, tad tokiems projektams nauja tema nesavalaikė, reiktų palaukt kokius dešimt metelių
                          http://m.lrytas.lt/-1308629241130735...ms-belieka.htm

                          Comment


                            #14
                            As tai manau kad statybos prasides neuzilgo, juk ta vieta ne priemiestis, atstumas iki aušros vartu yra mazdaug kilometras, potecialiu pirkeju manau kad tikrai atsiras, nes ta gamykla dabar ta vieta labai bjauroja, o is tikruju tai yra visai neblogas gamtos kampelis visai netoli centro

                            Comment


                              #15
                              Parašė Raptor Rodyti pranešimą
                              As tai manau kad statybos prasides neuzilgo, juk ta vieta ne priemiestis, atstumas iki aušros vartu yra mazdaug kilometras, potecialiu pirkeju manau kad tikrai atsiras, nes ta gamykla dabar ta vieta labai bjauroja, o is tikruju tai yra visai neblogas gamtos kampelis visai netoli centro
                              O aš manau, kad prasidės neužtrumpo. Apie šį projektą pirmąkart išgirdau dar kokiais 2007 metais kartu su tokiais projektais kaip Tauro alaus daryklos konversija, Verdispar kvartalas Ukmergės g., Kaušpėdo kvartalas Žalgirio gatvėje ir net anksčiau nei Verslo trikampio plėtros pasiūlymai ar verslo centrai nebaigto statyti viešbučio vietoje Konstitucijos pr., jau net nekalbu apie nesuskaičiuojamus Naujamiesčio naujai planuojamus kvartalus, numatomas gamyklų konversijas, prekybcentrį su dengta slidinėjimo trasa prie Gariūnų ir kt. Kai bus įgyvendinti šie projektai (spėju apie kokius 2018-2020), ateis laikas ir šiai vietai. Taigi, visai незадолго.
                              http://m.lrytas.lt/-1308629241130735...ms-belieka.htm

                              Comment


                                #16
                                Parašė music Rodyti pranešimą
                                Taigi, visai незадолго.

                                Comment


                                  #17
                                  Taip išeina, greitai. Jei nezadolgo
                                  N N N

                                  Comment


                                    #18
                                    „Architektūros parkas” grąžins miestui senamiesčio dalį

                                    Comment


                                      #19
                                      Parašė Raptor Rodyti pranešimą
                                      Kaip matau kad tai yra gan stambokas projektas, vertas atskiros temos, apie ji dar plačiau su vizualizacijomis galima rasti:
                                      http://www.development.lt/2010/vilni...audejas:geras:
                                      Ar tikrai Vilnaius architektūros parkas (Paupyje, prie "Skaitliukų") yra tas pat, kaip Audėjo konversijos projektas?

                                      Comment


                                        #20
                                        Parašė Romas Rodyti pranešimą
                                        Ar tikrai Vilnaius architektūros parkas (Paupyje, prie "Skaitliukų") yra tas pat, kaip Audėjo konversijos projektas?
                                        Bendras projektas, apimantis tiek Paupį, tiek Markučius- 76 ha, kurių pirmas etapas tik šešiolika
                                        http://m.lrytas.lt/-1308629241130735...ms-belieka.htm

                                        Comment

                                        Working...
                                        X