Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

[†] Zapyškio senoji bažnyčia, Kauno r.

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #41
    Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
    Teigia, kad atkuria istorinį vaizdą, remiasi archeologiniais duomenimis ir t. t. Anksčiau šalia bažnyčios buvo aikštė ir aplink stovėjo pastatai. Tai atkuria tik vieną elementą (aikštę) ir tam naudoja šiuolaikines medžiagas (betoną). Ar labai daug istorijos ir prasmės iš tokio atkūrimo? Pabetonuoti pievas nėra sudėtinga, tereikia turėti betono. ES davė lėšų betonui, tai ir betonuoja.
    Būtų užtekę va to plano, kur čia aukščiau pateikiamas ir aprašymo informaciniame stende prie atokiau įrengtos automobilių stovėjimo aikštelės... Ir gerai šienauti pievą.

    Comment


      #42
      Parašė Knope Rodyti pranešimą
      Ir gerai šienauti pievą.
      Na, ir gal dar drenuoti. Buvo pastabų kad gerai palijus tą pievą nėra lengva prabristi.
      If a lion could speak, we could not understand him.

      Comment


        #43
        Rajono savivaldybėje kažkokia betono manija. Vilkijoje norėjo gražiame parkelyje įkalti betono antkapius, gyventojai vos sustabdė, dabar čia. Bepročiai

        Comment


          #44
          Pavyko rasti prieškarinę senosios Zapyškio bažnyčios nuotrauką su šalia stovėjusiais namais

          Ji kažkada buvo forume iki eilinio Photobucket užsilenkimo
          Paskutinis taisė Romas; 2019.11.08, 09:10. Priežastis: Pakeista nuotrauka į didesnę

          Comment


            #45
            Parašė Romas Rodyti pranešimą
            Pavyko rasti prieškarinę senosios Zapyškio bažnyčios nuotrauką su šalia stovėjusiais namai

            Ji kažkada buvo forume iki eilinio Photobucket užsilenkimo
            Šioje tai pat matomi namai.



            https://www.facebook.com/pg/senosfot...d=484532241975

            Comment


              #46
              Vilkaviškio Vyskupijos pozicija:

              Vilkaviškio vyskupija pritaria Zapyškio bažnyčios aplinkos sutvarkymo projektui
              „Maloniai ir pagarbiai prašytume šį klausimą spręsti ne emociniais, bet profesionaliais argumentais“, – rašome kreipimesi.
              „Vyskupijos pozicija yra tokia: iš mūsų pusės derinant projektą buvo vienas reikalavimas – kad bažnyčios senojo šventoriaus ribose būtų išsaugota žalia danga, į tai atsižvelgta, šventorius ir dar platesnė teritorija uždengta nauja, kokybiška velėna“, – teigiama dokumente.
              Jame taip pat teigiama, kad vyskupijos manymu, ne per daug toli nuo bažnyčios būtina sukurti įvairiems renginiams tinkamą erdvę.„Manome, jog kažkurioje erdvėje ne per daug toli bažnyčios yra būtina sausa, švari danga koncertams, renginiams, įvairiai kultūrinei veiklai, tam puikiai pasitarnautų jau suprojektuota ir baigiama įrengti betoninė danga, kuri, manoma, būtų geriau nei grįsta trinkelėmis, analogiškas pavyzdys yra Šiluvos šventovės aikštė“, – teigia Vilkaviškio vyskupija.

              https://www.delfi.lt/news/daily/lith....d?id=82729439
              Paskutinis taisė Romas; 2019.11.08, 08:39. Priežastis: Pridėta citata

              Comment


                #47
                Pasirodo, Lietuvoje yra žmonių, nepasiduodančių feisbūkinėms emocijoms.

                Iš tame straipsnyje cituoto vakarykščio Seimo kultūros komiteto posėdžio daugiau emocinių bangų dėl Zapyškio sukėlė ne Seimo politikai, kuriems už tai ir mokamos algos, o kultūros ministras...

                Gal tegul užbaigia projektą. Ne toks jis ir blogas. O su plačiakampiu objektyvu bet ką galima atvaizduoti tokiu būdu, kokio reikia.

                Comment


                  #48
                  Alfa.lt 2019.11.07
                  Zapyškio bažnyčios istorija sulaukė vietos žmonių dėmesio
                  Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnytėlė jau daugiau kaip 100 metų neveikia kaip maldos namai, o dabar prikeliama visuomenės poreikiams. (...)

                  Teko matyti Gintaro Prikockio surinktą įdomią istorinę medžiagą ir esu įsitikinęs, kad šis architektas puikiai susipažinęs su Zapyškio ir Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios istorija.
                  Atlikti archeologiniai tyrimai, restauratorių pastangomis sutvarkytas bažnyčios vidus, ant stogo iškelti tikinčiųjų širdims šventi kryžiai.

                  O visas šis dirbtinai sukeltas triukšmas yra tuščias. Jame negalima nematyti architektų gildijos konkurencijos, negražaus politinio atspalvio, noro sumenkinti Kauno rajono savivaldybę, jos darbus tvarkant mūsų krašto miestelius ir kaimus. Tai vyksta ir Kauno miesto vadų sumanymo užgrobti geriausias mūsų krašto teritorijas fone. (...)

                  Prisimenu, kiek buvo sukelta juodų purslų dėl Valdovų rūmų Vilniuje atstatymo. O dabar tai – vienas gražiausių statinių per visą Nepriklausomybės laikotarpį. Tikiu, kad ir sutvarkyta Zapyškio bažnyčia taip pat bus vienas gražiausių Kauno rajone atliktų darbų, kaip ir Raudondvario dvaras.

                  Visi kalba apie istorinę autentiką. O kokia ji turėtų būti? Juk neatkursime Povilo Sapiegos laikų, kai Nemunas tekėjo prie pat Kulautuvos, neatstatinėsime žvyrkelių ir kadaise prie bažnyčios stovėjusių trobų. Ar projektą pasmerkę politikai matė po antrojo pasaulinio karo ledų sugriautą bažnyčios fasadą, ar matė šias vietas, paskendusias potvynio vandenyse? Napoleono karių arklių sugraužtas medinius bažnyčios suolus, Dovydą, medinius vargonus?

                  Ponai politikai, nesisvaidykite tokiais žodžiais, kaip „idiotizmas“ ar „vandalizmas“.

                  Bažnyčia ir jos aplinka dabar tarnaus visuomenei, todėl reikia pagalvoti ir apie patogumą visiems – senyvo amžiaus žmonėms, neįgaliesiems, vaikams. Įvairių švenčių metų prie senosios Zapyškio bažnyčios suvažiuoja šimtai žmonių ne tik iš Kauno rajono bet ir iš Kauno bei kitų vietovių. Tai ar jie turi bristi per purvą, smėlį ir šlapią žolę? Viena kita dešimtis kvadratinių metrų kietos dangos tikrai nekenkia. Ir jokio pavojaus kraštovaizdžiui ten nėra. O pievų Zapyškyje tikrai netrūksta.

                  https://www.alfa.lt/straipsnis/50405...i-seimo-narius

                  Comment


                    #49
                    Pilotas.lt 2019.11.07
                    Architektų rūmų pirmininkas: Zapyškio blizgesiai ir purvas
                    Šalia gotikinės Zapyškio šv.Jono Krikštytojo bažnyčios ant Nemuno kranto vykstantys darbai, kur vykdoma senojo Zapyškio miestelio teritorijos pritaikymas bendruomenės poreikiams sulaukė didelio ir karšto visuomenės dėmesio. Kontraversišku projektu susidomėjo netgi pats Seimo kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis, sušaukęs atsakingų asmenų ir suinteresuotų organizacijų pasitarimą.
                    Savo įspūdžiais po posėdžio maloniai dalinasi laikinai einantis Lietuvos architektų rūmų pirmininko pareigas architektas Lukas Rekevičius.

                    Seimo Kultūros Komiteto posėdyje, mandagiai atsiprašius iš anksto, norėta sudoroti Zapyškio aplinkos tvarkymo autorių architektą Gintarą Prikockį.
                    Man davė pasisakyt ir aš pasisakiau maždaug taip:
                    1. Projektų gerumas ar blogumas neturi būti vertinamas feisbuke. Vertinimas turi būti tikrai ne politinis ir tikrai ne feisbuke, ir tikrai ne iš kelių nebaigtos statybos nuotraukų. Projektą gali ir turi vertinti EKSPERTAI.
                    2. Projektą dauguma mano apklaustų architektų ir aplinkosaugininkų arba labai vertina, arba labai peikia. Jis nepalieka abejingų. Tai – įdomaus, ne beveidžio projekto požymis. Su kuo visus ir sveikinu.
                    3. Projektas dabar blizga. Jis naujas. Blizgės ir bus ryškus artimiausius pusę metų, gal metus. Vėliau papilkės, apaugs samanom, apsineš laiko patina, ir nustos kontrastuoti. Taip atsitinka kiekviename senamiestyje su kiekvienu nauja perdengtu čerpių stogu – iš pradžių blizga kaip išvaškuotas, o po to susilieja su aplinka.
                    4. Sausai žiūrint, visos procedūros, kiek man žinoma, išlaikytos. Tai nėra skubos projektas ir tai nėra bukas siekis sutalpinti į arą kuo daugiau kvadratinių metrų, tai kitos dimensijos projektas. Man regis, jis atitinka visą virtinę tarptautinių konvencijų ir chartjų, kuriose aiškiai nurodoma neklaidinti stebėtojo ir neimituoti senovės – kas nauja, turi būti nauja, kas sena – turi būti aiškiai akcentuojama. Man regis, būtent tai projektas ir daro.
                    5. Triukšmas nemaža dalimi kyla todėl, kad paveldo tvarkybos projektų nereikia viešinti ir aptarinėti su visuomene. Visus statybos ar rekonstrukcijos projektus viešiname, darome viešus susirinkimus, jie marga portaluose ir spaudoje – visi žino kur kas kaip daroma. Su paveldo tvarkybos projektais to nedarome, įstatymai to nenumato. Ir kaip matome, tai tampa problema. Todėl rekomenduoju plėsti viešinamų objektų sąrašą, ir tvarkybos darbai, kuriuos kalbama ne apie sausą konservavimą ar restauravimą, o apie architektūriškesnius sprendinius – būtų taip pat viešinami.
                    (...)
                    O apskritai – neturime bijoti naujų architektūrinių sprendimų ir naujų medžiagų, nes ne jos lemia paveldo išsaugojimą. Išsaugojimą lemia bendruomenių RŪPESTIS ir galimybė objektą NAUDOTI.

                    http://pilotas.lt/2019/11/07/varpine...iai-ir-purvas/

                    Po garsiojo Seimo Kultūros komiteto posėdžio daugiau buvo cituojama BNS išplatinta kultūros ministro nuomonė apie "agresyvų sprendimą", bet didesnio dėmesio nesulaukė Architektų rūmų pirmininko L Rekevičiaus pasisakymas.

                    15min.lt 2019.11.06
                    M.Kvietkauskas žada: Zapyškio bažnyčios prieigų projektas bus pakeistas, nes taip būti negali
                    L.Rekevičius: kad projektas blogas, buvo nuspręsta feisbuke
                    Lietuvos architektų rūmų pirmininkas Lukas Rekevičius posėdyje pareiškė, kad sprendimas bažnyčios prieigas iškloti betonu nėra vienareikšmiškai blogas.
                    „Kad jis yra blogas, buvo nuspręsta feisbukokratijos būdu – kažkas, gal mažiau tvarkybos projektuojantis architektas pasakė, kad tai yra blogai, tai labai plačiai nuskambėjo ir iš esmės visi, kuriems yra gerai, garsiau nepasisako“, – kalbėjo jis.
                    (...)
                    Jis pabrėžė, kad betonas, kaip ir kitos naujai panaudotos medžiagos, pradžioje atrodo vienaip, o praėjus kuriam laikui – visai kitaip. Architektas pabrėžė esantis tikras, kad po kurio laiko tas pats betonas žiūrėsis visiškai kitaip ir taip smarkiai nekontrastuos su aplinka.
                    „Neturėtume vertinti penkių galbūt šiek tiek tendencingai padarytų nuotraukų“, – nedaryti skubotų išvadų ragino jis.

                    https://www.15min.lt/naujiena/aktual...ali-56-1227254

                    Comment


                      #50
                      Tikiuosi projektas bus įgyvendintas toks, koks buvo suplanuotas. Labiausiai gaila, kad visam šitam šurmuly garsiausiai skamba balsas tų žmonių, kuriems Zapyškio bažnyčia yra viso labo fonas kitam selfiui.
                      Miestai ir architektūra - http://www.miestai.net

                      Comment


                        #51
                        Kas vyksta Kaune / Delfi.lt 2019.11.08
                        Kauno meras Matijošaitis pasisakė apie Zapyškio bažnyčią
                        Pirmiausia reikia pareikšti užuojautą Kauno rajono savivaldybės vadovams dėl to, kad kurį laiką Kaune destrukciją skleidęs Audrys Karalius dabar tą patį bando tęsti ir rajone. Prisidengdamas garbinga architekto profesija, jis padarė nemažai žalos, (...)

                        Vertinu konstruktyvią kritiką, tikslius ir aiškius pastebėjimus su idėjomis, ką būtų galima padaryti geriau. Tačiau tai reikalauja pastangų, o garsiai sakyti bet ką – paprasta, nesunku. Taip pat nesudėtinga padaryti nevykusią, tendencingą nuotrauką ir iššaukti didžiulį triukšmą, net nesigilinant į istorines detales ar kitas aplinkybes. Kai kas, artėjant Seimo rinkimams, sugeba net iš Vilniaus atvažiuoti, kad atkartotų tą kadrą nusifotografuodami asmenukei. (...)

                        XVI amžiaus gotikinei bažnyčiai Zapyškyje sugrąžinama tai, kas ten buvo prieš šimtą metų. Pakanka sulyginti šiandieninį planą su 1921 metų tarpukario brėžiniais. Aiškiai matyti, kad išdėstymas yra kone identiškas – atkuriamos tos pačios kadaise išnykusios miestelio turgaus aikštės ribos. tik smėlio ir žvyro dangą pakeitė kitos statybinės medžiagos. Ar betonas – geriausias pasirinkimas? Diskusijos vertas klausimas, bet ginčytis dėl to reikėjo kur kas anksčiau.

                        https://www.delfi.lt/news/daily/lith....d?id=82737725

                        Comment


                          #52
                          Diena.lt 2019.11.11
                          Kritikuojamas Zapyškio projektas sulaukia vis daugiau jį palaikančių

                          https://kauno.diena.lt/naujienos/kau...ikanciu-938946


                          Lrytas 2019.11.11
                          Po audros prie Zapyškio bažnyčios architektas G. Prikockis ramus: „Vaizdas ten pasikeis“
                          https://www.lrytas.lt/bustas/archite...eis--12491065/

                          Comment


                            #53
                            KVAD 2019.12.09
                            Galutiniai sprendimai dėl Zapyškio bažnyčios prieigose vykdomo projekto bus priimami pavasarį
                            http://www.kpd.lt/news/4416/158/Galu...-pavasari.html


                            Kas vyksta Kaune 2019.12.10
                            Pažeidimų nerado – Zapyškio betoną gelbės želdiniais
                            Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos sudaryta komisija įvertino Kauno teritorinio padalinio administracinius veiksmus išduodant sąlygas projektavimui ir derinant šiuos projektus. (...)

                            Atlikusi dokumentų ir procedūrų patikrinimą, Komisija konstatavo, kad KPD Kauno teritorinio skyriaus darbuotojai 2013-2014-2017-2019 metais administracines procedūras atliko teisės aktų nustatyta tvarka, remdamiesi vertingųjų savybių aktais, pateiktų istorinių ir archeologinių tyrimų analize.

                            Atkreiptinas dėmesys, kad teritorinio padalinio specialistams teiktose projekto vizualizacijose danga atrodė kiek kitaip, nei šiuo metu matoma vykdant darbus – ji buvo gerokai panašesnė į natūralų sukietintą žvyrą, nekontrastavo bažnyčią supančiame kraštovaizdyje.

                            Kadangi projektas dar nebaigtas įgyvendinti, jį baigiant gali būti koreguojama tiek dangos struktūra, tiek spalva, formuojami želdiniai, įterpiami aikštę skaidantys architektūriniai elementai.

                            Tiek projekto organizatoriai, architektai, tiek KPD Kauno skyriaus specialistai sutiko, kad nežiūrint formaliai teisingai atliktų procedūrų, atsižvelgiant į Zapyškio bažnyčios, kaip nacionalinio reikšmingumo lygmens saugomo gotikos paminklo vertę, galėjo būti inicijuota ir platesnė institucijų bei visuomenės diskusija

                            https://kaunas.kasvyksta.lt/2019/12/...es-zeldiniais/

                            Comment


                              #54
                              Emocingas feisbūke šaršalą sukėlusio Pilotas.lt straipsnis

                              Pilotas.lt 2019.12.10
                              KPD vertinimas „Kaip visada”: Svarbiausia Zapyškio projekte – išlaikytos procedūros

                              KPD komisija išnagrinėjo „Zapyškio problemą“ ir paskelbė išvadą, kuri visai nenustebino: viskas gal ir nelabai gerai, bet už tai labai teisingai atlikta procedūriniu aspektu. Kad Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos saugo ne istorinį paveldą, o „paveldinius popierius“ – tiesa ne nauja. Čia dar niekada Raidė neužleido pozicijos Esmei.

                              Todėl visai nestebina ir dramatiškas KPD direktoriaus Vidmanto Bezaro rankų grąžymas, kad projektinių „sprendinių pristatymui dėmesio nepakako” arba „kad nacionalinio reikšmingumo lygmens, ir dar paminklo statusą turinčių objektų projektavimo sprendiniams reikia žymiai platesnių diskusijų nei tik vietos bendruomenėje ar savivaldybėje”.
                              KPD direktorius ko gero net „nežino”, kad Zapyškio projektas iš esmės yra slaptas – viešai jis neprieinamas. Todėl ši tolima nuo realybės KPD retorika iš esmės yra kolaboravimas projektą slepiant, o ne jį viešinant. Juolab, kad KPD Zapyškio atveju kažkodėl ėmė ir užmiršo turintis iniciatyvą tokio pobūdžio projektą nusiųsti svarstymui į Kauno Regioninę architektūros tarybą.
                              Gal dėl to, kad, anot V.Bezaro, „šį projektą rengė didelį autoritetą, patyrimą ir paveldo eksperto atestatą turintis architektas, derino taip pat kvalifikuota KPD Kauno skyriaus specialistė”…
                              Todėl ypač stebina, jog KPD direktorius kritikuoja vertinančius Zapyškio pertvarkymus iš statybvietės nuotraukų žiniasklaidoje, tačiau nė piršto nepajudina, kad projektas būtų vertinamas iš originalios projektinės medžiagos.

                              Taigi, užuot atlikus konkrečius ir ryžtingus veiksmus čia ir dabar – viešinant ir iš esmės vertinant projektą, o ne tik papurenant jį hermetiškai-draugiškoje KPD sistemoje – V.Bezaras perkelia problemą į abstrahuotus teisėkūros horizontus: „Artimiausiu metu Kultūros paveldo departamentas parengs siūlymus teisės aktų pakeitimams, sugriežtinantiems tokių objektų ir jų aplinkoje vykdomų darbų priežiūrą ir praplečiantiems informavimo lauką.“
                              Suprask, paveldinės Raidės sargyba bus dar labiau sutankinta, sugriežtinta ir neįveikiama.
                              Tačiau čia pat parodinis KPD griežtumas atskiedžiamas raminamaisiais kvadužėlių aliejais: „kontrastus mažinančios aikštės dangos ir aplinkos korektūros dar yra galimos ir apie jų įdiegimą projekto vystytojai spręs kito vegetacijos sezono metu”. (....)

                              http://pilotas.lt/2019/12/10/archite...os-proceduros/

                              Comment


                                #55
                                Parašė Romas Rodyti pranešimą
                                Emocingas feisbūke šaršalą sukėlusio Pilotas.lt straipsnis
                                Jeigu neklystu, Pilotas.lt redaktorius yra Audrys Karalius.
                                Ko norėti iš amžino žliumbiko.

                                Comment


                                  #56
                                  Alkas. lt 2019.11.28
                                  Atgimstanti Zapyškio bažnyčia bus matoma ir naktį

                                  Lrytas.lt 2019.12.19
                                  Zapyškį nušviečia ir senoji bažnyčia, ir gyventojų išmonė
                                  Išskirtinio grožio gotikinė Zapyškio bažnyčia Kauno rajone šiomis dienomis ypač vilioja smalsuolius, nes vakarais ji apšviečiama. (...)
                                  Susidomėjimas šia bažnyčia dar labiau padidėjo nuo gruodžio 5 dienos, nes jos fasadas apšviečiamas prožektoriais. Savaitgaliais prožektoriai jau šviečia nuo 17 iki 24 valandos, o kalėdiniu laikotarpiu švytės naktimis iki paryčių.

                                  https://www.lrytas.lt/kultura/meno-p...mone-12911627/

                                  Comment


                                    #57
                                    Tyrimas baigtas: įvertinta gotikinę bažnyčią „papuošusi“ betono aikštė
                                    Unikalios, istorinės bažnyčios gaivinimas, ar valstybės saugomo paminklo kraštovaizdžio subjaurojimas masyviu betono luitu? Šios diskusijos užvirė praėjusių metų lapkričio pradžioje socialiniuose tinkluose paviešinus, kaip atrodo Kauno rajone, Zapyškyje esančios gotikinės Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios prieigos. Tyrimą pradėjęs Kultūros paveldo departamentas (KPD) galiausiai nusprendė, jog pažeidimų nėra...
                                    Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/news/daily/lith....d?id=83538701
                                    Svarbiausia reikia suprasti, kad nieko nesupranti...

                                    Comment


                                      #58
                                      dabar šoka G.Prikockis ir jo draugai iš džiaugsmo...

                                      Comment


                                        #59


                                        Senoji Zapyškio turgaus aikštė XIX a. buvo visai ne prie bažnyčios, senasis miestelis buvo linijinio plano su pagrindine viena gatve kur ir vykdavo turgūs. Šiame XIX a. žemėlapyje tai gerai matosi, bažnyčia stovi atokiau nuo miestelio, aplink bažnyčią keletas sodybų.



                                        Šitas 1937 m. aikštės planas tėra neįgyvendintas (jau įgyvendintas) tarpukario projektas, 1923 m. nuotraukoje nieko panašaus nėra. Dabar pasinaudojus europiniais pinigais ir buvo tai prastumta. O juk nieko nereikėjo tvarkyti, viskas buvo gerai, šitą betono aikštę mašinoms ar renginiams galėjo ir už 100 metrų išbetonuoti, o prie senosios bažnyčios tereikėjo padorų keliuką nutiesti pėstiesiems.

                                        Comment


                                          #60
                                          Pirmoje nuotraukoje bus metai sumaišyti, šioje prie bažnyčios dar matosi sodybos

                                          Comment

                                          Working...
                                          X