Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

[†] Mažeikių r. bažnyčios

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #21
    Tirkšlių bažnyčios atvirukas 1936

    Click image for larger version

Name:	Tirkšliai.bažnyčia 1936.jpg
Views:	355
Size:	263,9 kB
ID:	1719751

    parodos.emuziejai.lt
    Keliauju per Lietuvą

    Comment


      #22
      Žemaičių žemė 2007/3

      Naras Baužinskas
      Kas XX a. I pusėje projektavo bažnyčias Žemaitijoje
      Tirkšlių Kristaus Karaliaus bažnyčia
      1936 m. sudegus 1766 m. statytai Tirkšlių bažnyčiai, kunigas Antanas Kiela (1899–1983) pradėjo rūpintis naujos bažnyčios projektu ir statyba. Raudonų plytų mūro neogotikinių formų bažnyčią tų pačių metų gruodžio mėnesį suprojektavo architektas Vaclovas Michnevičius (1866–1947). Techninę priežiūrą atliko inžinierius Stasys Bukovskis. Bažnyčia pastatyta 1939 m.

      Dauguma V. Michnevičiaus projektuotų šventovių stovi Lietuvos šiaurės rytų dalyje, Vilniuje, Kaišiadoryse, Kaune, jų apylinkėse. Žemaitijoje V. Michnevičiaus projektuotų bažnyčių yra nedaug. Lietuvos centriniame valstybės archyve surastas Tirkšlių bažnyčios projektas buvo didelė staigmena ir parodė, kad dar ne visos V. Michnevičiaus projektuotos bažnyčios iki šiol buvo žinomos. Pradėjęs bažnyčias projektuoti dar XIX a. pabaigoje, V. Michnevičius kūrė visokio dydžio istorizmo laikotarpiui būdingas neogotikinio, neoromaninio stiliaus šventoves. Kai kuriose iš jų persipina neorenesansiniai, neobarokiniai ir orderiniai elementai. Tokia yra ir Tirkšlių Kristaus Karaliaus bažnyčia.

      Stačiakampė halinė trijų travėjų neogotikinio silueto vienbokštė bažnyčia rytiniame gale turi žemesnę presbiteriją ir dvi zakristijas abipus jos. Vakariniame bažnyčios gale simetriškai zakristijoms suprojektuotos dvi neaukštos stačiakampio plano koplyčios. Pagrindinį fasadą formuoja truputį į priekį ištrauktas trijų tarpsnių aukšta smaile užsibaigiantis bokštas ir V. Michnevičiaus neogotikinėms bažnyčioms būdingas laiptuotas frontonas. Jo laiptuotumą dar pabrėžia atitinkamai surikiuotos smailiaarkės nišos, sukomponuotos virš fasade esančių trijų durų. Visi kiti bažnyčios langai, išskyrus zakristijų, yra aukšti stačiakampiai, surikiuoti po 3 arba 2. Didžiąsias duris rėmina dvi poros keturkampių kolonėlių, nešančių trikampį frontoną. Virš jo ir tarp minėtų kolonėlių įkomponuotos apvaliosios skulptūros. Pagal autoriaus sumanymą bažnyčioje turėjo būti trys altoriai. Nedidelėje pusapvalėje apsidėje įkomponuoto centrinio (didžiojo) altoriaus kompoziciją sudarė virš mensos kylantis aukštas kryžius su Nukryžiuotuoju. Po visa rytine bažnyčios dalimi buvo suprojektuotas laidojimo-šarvojimo rūsys su įėjimais į jį iš abiejų zakristijų. Projekte abi šios patalpos turi autonomiškus įėjimus iš šventoriaus.

      Statybos metu projektas kiek pakito: atsisakyta bokšto trečiojo tarpsnio, todėl bažnyčios siluetas neteko dalies grakštumo. Vietoje bokšto antro tarpsnio viršuje suprojektuoto laikrodžio įkomponuotas apskritas langas. Nebuvo sukurtos ir projekte numatytos apvaliosios skulptūros virš frontono ir abipus įėjimo.

      http://www.samogit.lt/Zurnalas/2007_...2007_3_8_9.pdf

      Tirkšlių bažnyčios nuotrauka iš "Lietuva senose fotografijose"

      https://www.facebook.com/senosfotografijos/

      Comment


        #23
        Viekšnių bažnyčia
        Foto 2020.09








        Įdomi šventoriaus tvora








        Comment

        Working...
        X