Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

[†] Joniškio r. bažnyčios

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    [†] Joniškio r. bažnyčios

    Nustebau, sužinojęs, kad Lietuvoje yra ...molinė bažnyčia.
    Patikrinau kitoj knygoj. Ten patikslinta - "plūkto molio bokštas"

    Skaistgirys, Joniškio r.
    Neorenesansinė, statyta 1827 m.

    Fotografuota 1999 04




    Paskutinis taisė Romas; 2024.02.13, 20:50. Priežastis: Atkurtas nuotraukų rodymas be "Photobucket" ženklų

    #2
    [†] Joniškio r. bažnyčios

    2009 07 10
    Joniškio Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia

    Viena iš įspūdingiausių.





























    Paskutinis taisė Almis; 2009.07.11, 21:31. Priežastis: Gramatinės klaidos

    Comment


      #3
      [†] Joniškio r. bažnyčios

      Nerandu Joniškio r. bažnyčių temos. Turbūt dar nėra.
      Tad į bendrą...

      Comment


        #4
        2013 07 21

        Žagarės Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčia

        Žagarės Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčia stovi Naujojoje Žagarėje, prie kelio į Joniškį, dešiniajame Švėtės krante. Turi renesanso ir baroko bruožų.

        Pirmoji bažnyčia pastatyta apie 1523 m. Jai aukojo Sirevičiai. XVII a. pradžioje minima sena medinė bažnyčia. 1600 m. įsteigta parapinė mokykla. Žagarėje 1619 m. paskirti sklypai bažnyčiai, klebonijai, kapinėms. 1633–1636 m. pastatyta nauja mūrinė bažnyčia. Ji 1804 m. gerokai apdegė. 1805–1806 m. suremontuota. Be jurisdikos miestelyje, bažnyčiai 1832 m. priklausė Daukšių, Pabalių ir Stalmokų kaimai.

        1909–1914 m. veikė Lietuvių katalikų blaivybės draugijos skyrius. Parapijai 1940 m. priklausė Juodeikių filija.
        1961–1988 m. į Žagarę ištremtas vyskupas Julijonas Steponavičius (1911–1991), Vilniaus arkivyskupijos apaštališkasis administratorius. 1972–1989 m. klebonavo Gustavas Gudanavičius (1911–1991), Helsinkio grupės narys.

        Bažnyčia turi renesanso ir baroko bruožų. Ji stačiakampio plano, vienabokštė, su siauresne trisiene apside, vienanavė. Šventoriaus tvora akmenų mūro, su metaliniais vartais. Prie tvoros priglaustos Kryžiaus kelio stočių koplytėlės.

        Wikipedia



















        Comment


          #5
















          Comment


            #6
            2013 07 21

            Senosios Žagarės bažnyčia

            Senosios Žagarės bažnyčia pastatyta ant Barboros kalnelio. Bažnyčia garsėja Barboros Umiastauskaitės (1628–1648) atminimu.

            Dvarininkui Mikalojui Syrevičiui fundavus apie 1495 m. Senojoje Žagarėje pastatyta pirmoji bažnyčia. Pasak Žemaičių vyskupo Motiejaus Valančiaus, 1605 m. medinė Senosios Žagarės bažnyčia sudegė. 1523 m. gegužės 4 d. Mikalojaus Syrevičiaus žmona Marijona Syrevičienė dovanojo bažnyčiai žemės ir netrukus buvo pastatyta nauja. 1655 m. bažnyčia dar kartą degė per švedų karą. Po 1712 metų gaisro buvo pastatyta dabartinė mūrinė bažnyčia iš plytų ir kalkakmenio. Ją fundavo Žagarės dvarininkas Albrechtas Umiastovskis. 1963 m. Senosios Žagarės bažnyčia sovietų valdžios buvo uždaryta ir Barboros Umiastauskaitės palaikai išvešti ir nežinia kur padėti. Iš pradžių joje buvo įrengtas grūdų sandėlys, vėliau Šiaulių „Aušros“ muziejaus filialas kaimo buities rakandams laikyti.1994 m. po restauracijos Senosios Žagarės bažnyčia vėl atidaryta. 1994 m. rugsėjo 24 d. Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius SJ ją atšventino. Buvo sutvarkyta bažnyčios kripta ir joje atkurtas simbolinis Barboros Žagarietės karstas. 2003 m. per šv. Petro ir Povilo atlaidus Senosios Žagarės bažnyčioje buvo pašventintas naujas centrinio altoriaus paveikslas, vaizduojantisŠventąją Barborą.

            Senosios Žagarės bažnyčia yra renesanso stiliaus, stačiakampė, halinė, trijų navų, atskirtų dviem mediniais profiliuotais stulpais. Presbiterija siauresnė už halę, suplokštinta apsida. Prieangis taip pat siauresnis. Jis statytas 1844 m. Bažnyčios sienos storos, tinkuotos. Langai su segmentine arka. Kairėje bažnyčios pusėje nuo įėjimo yra dvejos durys: vienos iš bažnyčios vidaus, kitos į šventorių. Bažnyčios lubos lentinės. Priekinį fasadą puošia trys arkinės nišos. Stogas gotikinis, aukštas, dengtas skarda. Priekyje – bokštelis varpeliui. Bažnyčios išorė gana santūrių, monumentalių renesanso formų. Yra restauruotas tik didysis bažnyčios altorius, įterpiant į jį naujos pušinės medienos. Išlikusi architektūrinė altoriaus dalis. Sakykla tradiciškai įrengta kairėje bažnyčios pusėje, prie zakristijos sienos. Vargonų choras medinis, paremtas dviem paprastais stulpais ant akmeninių postamentų. Viršuje jie puošti pjaustinėtais, stilizuoto žiedo ornamentais. Bažnyčioje yra vertingas sakraliniu ir meniniu aspektu procesijų altorėlis. Jis medinis, baroko stiliaus. Šiuolaikiškai tapyti arba pertapyti ant presbiterijos sienų šv. Petro ir šv. Pauliaus atvaizdai. Bažnyčia pirmiausia vertinga savo autentiška architektūra. Altorius, sakykla, procesijų altorėlis vertingi meniniu aspektu, nes parodo baroko raidą Lietuvoje.

            Wikipedia

























            Comment


              #7
              2013 07 21

              Joniškio r.
              Skaistgirio Šv. Jurgio bažnyčia

              Skaistgirio Šv. Jurgio bažnyčia stovi Skaistgirio miestelyje, prie kelio 153 Joniškis–Žagarė–Naujoji Akmenė .

              Pirmoji bažnyčia pastatyta apie 1714 m. (tais metais Žagarės klebonas prašė Šiaulių ekonomo lentelių Skaistgirio bažnyčios stogui uždengti). Bažnyčia 1819 m. buvo uždaryta, nes galėjo sugriūti. Nauja (dabartinė) bažnyčia iš plūkto molio pastatyta 1827 m. (pirmosios pamaldos įvyko 1827 m. rugpjūčio 24 d.).
              Skaistgirys nuo seno garsėjo Šv. Jurgio (pavasarį) ir Šv. Martyno (rudenį) atlaidais. Nuo 1836 m. čia nuolat gyveno kunigas. 1905 m. įsteigta parapija.

              Bažnyčia neorenesansinė, stačiakampio plano, vienabokštė, su trisiene apside. Vienanavė. Joje 3 altoriai. Šventoriaus tvora mūrinė, su stulpiniais vartais. Jame yra medinės Kryžiaus kelio stočių koplytėlės.
              Didžiajame altoriuje yra bažnyčios globėjo Šv. Jurgio paveikslas (XIX a.), šoniniame altoriuje – kito globėjo, Šv. Martyno paveikslas (XIX a.).

              Wikipedia



















              Comment


                #8








                Comment


                  #9
                  2013 07 21

                  Joniškio r.
                  Kalnelio kaimo Šv. Jono Krikštytojo kapinių koplyčia

                  Kalnelio kaimo Šv. Jono Krikštytojo kapinių koplyčia, pasak padavimų, gali būti pastatyta buvusioje senovės lietuvių tikybos šventoje vietoje - romuvoje. Koplyčia, esanti rytinėje Kalnelio kaimo dalyje, yra XIX a. pradžios liaudies architektūros statinys. 1939 m. koplyčia buvo suremontuota, pakeista dalis fasado konstrukcijų, pristatytas bokštelis, tačiau ši koplyčia yra išlaikiusi ir daug autentiškų elementų. Kapinėse yra įdomių metalinių kryžių, mažai besikartojančiais elementais, ir lietinis 1849 m. kryžius. Kaltinės kapaviečių tvorelės rodo aukštą kalvių meninį lygį.

                  joniskis.lt (jei pamenu)

















                  Comment


                    #10
                    Rudiškių Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčia

                    fot. Stasys Vaitkus, 1938 m.

                    bažnyčia nuo šventoriaus



                    prieangis



                    didysis altorius



                    vargonų dumplės


                    © Šiaulių „Aušros“ muziejus

                    Comment


                      #11
                      Skaistgiro bažnyčia - vienintėlė Lietuvoje, pastatyta iš plūkto molio
                      Foto 2014.07












                      Koplytėlės (stacijos) - su užrakinomis skulptūrėlėmis


                      Paskutinis taisė Romas; 2024.02.13, 20:53. Priežastis: Atkurtas nuotraukų rodymas be "Photobucket" ženklų

                      Comment


                        #12
                        Kelios vertikalios Skaistgirio bažnyčios nuotraukos
                        Foto 2014.07








                        Marijos skulptūra bažnyčios šventoriuje




                        Skaistgirio rūpintojėlis
                        Paskutinis taisė Romas; 2024.02.13, 20:55. Priežastis: Pakeista nuotraukų talpykla

                        Comment


                          #13
                          Skaistgirio bažnyčios stacijos (kryžiaus stotys) su angeliukais






                          Paskutinis taisė Romas; 2024.02.13, 20:56. Priežastis: Pakeista talpykla

                          Comment


                            #14
                            Kriukų Šv. Lauryno bažnyčia buvo pastatyta 1792 metais, o sugriauta per vėtrą 1993 metų sausio 14 d. (kai kur - 1994 m. sausį)

                            Joniškio rajono valdybos paskirta komisija surašė neguodžiančias išvadas: bokštas virsdamas sudaužė pagrindinės navos stogą, išjudino išorines sienas, sunaikinta apie 70 procentų pagrindinių pastato konstrukcijų. Nuspręsta bažnyčią visiškai nugriauti ir, neliečiant šventoriaus tvoros su stacijų koplytėlėmis, toje pačioje vietoje pastatyti naują mūrinę. Tam pritarė Paminklotvarkos departamentas. Bokštas turėjo būti kaip senasis, o pati bažnyčia, kaip 1995 m. skelbė rajono spauda – naujoviška, „galbūt panašios Lietuvoje iš viso nėra“. Vietos gyventojai iki šiol įsitikinę, kad bažnyčios sienos dar buvusios tvirtos, tereikėję suręsti naują bokštą ir uždengti stogą.

                            Į griovimo darbus, tikintis, kad iškils nauja šventovė, įsijungė daug žmonių, (...) Buvo renkamos aukos iš parapijiečių, kurie padžioje noriai dėjosi. Tačiau po poros metų klebonas jau apgailestavo, kad trūksta lėšų, ne sykį paramos kreiptasi į rajono valdžią, turtingesnius žmones, ieškota rėmėjų ir užsienyje.

                            Prieš pradedant statybas šventoriuje, 1994 m. vasarą vyko žvalgomieji archeologiniai tyrimai (...) Iškasus du šurfus – buvusios bažnyčios vietoje ir šventoriaus teritorijoje – aptikta žmonių kaulų. (...)
                            Apie metus užtrukę tyrinėjimai statybos darbus nukėlė. O kai atėjo laikas jų imtis, nebebuvo tokios euforijos, valstybė, savivaldybė negalėjo sau leisti prabangos skirti milijonų.

                            https://lt.wikipedia.org/wiki/Kriuk%...5%BEny%C4%ia
                            Foto 2015.07








                            Dabartinė laikina bažnyčia


                            Senosios bažnyčios pamatai


                            Stacijos šventoriuje. Viduje nieko nėra suagant jas nuo vagių






                            1992 m. pastatytas rūpintojėlis bažnyčios 200-mečiui paminėti.
                            Po metų bažnyčios neliko
                            Paskutinis taisė Romas; 2024.02.18, 12:20. Priežastis: Atkurtas nuotraukų rodymas be "Photobucket" ženklų

                            Comment


                              #15
                              Kriukai

                              Kriukų šv. Lauryno bažnyčia apie 1930 m.


                              Kriukų bažnyčios bokšto 1932 m. projektas

                              Abi nuotraukos iš: Nijolė Steponaitytė. KRIUKAI. Paskelbta 2010 m.
                              http://www.ziemgala.lt/saugykla/pdf/6_steponaityte.pdf


                              Kriukų bažnyčios bokštas buvo pastatytas 1936 m.

                              Comment


                                #16
                                Kriukai

                                Pavyko surasti straipsnį su Kriukų bažnyčios nuotraukomis


                                "Kelmės kraštas" 2015 m. gegužės 2 d.
                                Loreta Ripskytė. Kriukai tebegyvena bažnyčios iliuzija

                                1993 metų sausio 14-ąją Lietuvą talžęs uraganas nepagailėjo 200 metų medinės Kriukų Šv. Lauryno bažnyčios, įstumdamas tarsi kamštį vidun bokšto kupolą. Suniokotą bažnyčią nuspręsta griauti ir statyti naują, erdvesnę, stipresnę. Prabėgus daugiau kaip dvidešimčiai metų šioje vietoje stovi tik išlieti pamatai, o tikintieji meldžiasi už šventoriaus ribų įrengtuose maldos namuose. Bet bažnyčios iliuzija tebegyvena žmonių mintyse.
                                (...)


                                Taip kadaise atrodė Kriukų Šv. Lauryno bažnyčia.

                                Laimos Kasiulienės archyvo nuotr.

                                Uraganas nuvertė bažnyčios bokštą, sienos liko, bet komisijos išvada buvo tokia: sunaikinta apie 70 procentų pagrindinių pastato konstrukcijų, reikia griauti ir statyti naują.

                                Giedriaus Baranausko nuotr.

                                Šia nuotrauka su uragano sugriautos Kriukų bažnyčios vaizdu „Šiaulių kraštas“ pradėjo 1993 metų sausio 23-iosios numerį. Griuvėsiai jau buvo išvalyti.

                                Giedriaus Baranausko nuotr.

                                http://kelmes.krastas.lt/?data=2015-...ied=2015-05-02

                                Comment


                                  #17
                                  Kriukų bažnyčia

                                  Kriukų bažnyčia Antano Krištopaičio (1921-2011) akvarelėse






                                  Nuotraukos iš: Antano Krištopaičio medinių bažnyčių akvarelės
                                  http://www.ausrosmuziejus.lt/Parodos...yciu-akvareles

                                  Comment


                                    #18
                                    Joniškio Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia
                                    Foto 2015.07














                                    Comment


                                      #19
                                      Kelios nuošalesnės bažnyčios:
                                      Gasčiūnų Šv. Stanislovo Kostkos bažnyčia ir varpinė, XVIII a., foto-2008




                                      Juodeikių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia, 1920 m., foto-2008


                                      Rūdiškių Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčia, 1868 m., foto-2004


                                      Žukančių Nukryžiuotojo Jėzaus bažnyčia, 1861 m., foto-2004

                                      Comment


                                        #20
                                        Stasys Vaitkus (1907 - 1989)
                                        Kriukų bažnyčios varpinė 1938 m.

                                        Šiaulių „Aušros“ muziejus. Inv. Nr. ŠAM Poz. Nr. 595/III-1
                                        https://www.limis.lt/valuables/e/805391/150000015027101

                                        Comment

                                        Working...
                                        X