Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

[KAU] Kauno senamiestis nuo gotikos iki XXI a. pr.

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Miesto sodas.
    1843 m. įsteigus Kauno guberniją, carui Nikolajui I pageidaujant, paruoštas 1847 m. Kauno miesto pertvarkymo planas. Viena reikšmingiausių šio plano dalių buvo Naujamiesčio su Nikolajaus prospektu (dabartinė Laisvės alėja) suprojektavimas. Tuo metu, už miesto mūrinės tvoros buvo miesto kapinės, kurių atsiradimo datą reiktų sieti su XVIII a. pradžios švedų karu ir po jo sekusia maro epidemija. Ant kalnelio buvusių kapinių šiaurinį kraštą ribojo naujasis Vilniaus kelias, vakarų pusėje miesto gynybinė siena, pietinę ir rytinę, į vadinamą „Malūnininkų“ bokštą, vedantis kelio atsišakojimas. Jei tikėti XIX a. pradžios darytu miesto planu, prie rytinės dalies, šalia dabartinės alėjos glaudėsi kapinių koplyčia, 1847 m. už pietinėje pusėje buvusio keliuko stovėjo duonos kepykla.
    Laikantis Naujamiesčio plano, miesto kapinės buvo iškeltos į Karmelitų kapinių vietą (dabar Ramybės parkas), o po 1863 m.sukilimo, nugriauta ir kapinių koplyčia.
    Vėliau 1866 m. teritorija išnuomota Jonui Rudolfui, kuris pietiniame kapinių krašte pastatė medinį paviljoną su restoranu ir estrada koncertams. Taip buvusi kapinių teritorija virto Miesto sodu -1872 m. atidarytu viešam naudojimui.

    1882 m. J.Rudolfo restoranas Miesto sode.



    Teatro pastato pirmo aukšto planas rekonstrukcijų metu.



    Žinoma, kad 1890 m. ant buvusios kepyklos pamatų, naujasis sodo nuomininkas I.Šumanas pradėjo statyti pasilinksminimų paviljoną, tačiau matomai jo nebaigė, nes jau sekančiais metais miesto valdyba šioje vietoje vykdė naujo miesto teatro statybą. 1892 m. sausio 9 d. atidarytas Kauno miesto teatras ( architekto Justino Golinevičiaus projektas).
    Pirmojo teatro tūris buvo kelis kartus mažesnis už dabartinį. Centrinę dalį sudarė stačiakampio formos dviaukštis pastatas su prie jo, iš šonų, priglaustais vienaaukščiais „Vestfalio“ restorano ir bufeto priestatais. Pirmoji teatro salė buvo gerokai kuklesnė- stačiakampė su dviem balkonais, talpinanti 500 žiūrovų vietų. Kadangi teatrą kontroliavo gubernatoriaus vadovaujamas komitetas, jame buvo įrengta speciali ložė Kauno gubernatoriui ir tvirtovės komendantui. Teatro pastato išvaizda, su nedideliais 1916 m. vokiečių pertvarkymais išliko iki 1922 m. Skyrus lėšų 1922-1925 metais atlikta pirmoji teatro rekonstrukcija ( architektai: M.Songaila, V.Dubeneckis, P.Morkūnas). Šios rekonstrukcijos metu pastatas įgavo ryškų neobarokinį šiaurinį fasadą, paaukštinta scenos dėžė, sienos papuoštos žalia spalva. Žiūrovų salė padidėjo iki 763 vietų ir įgavo pasagos formą, padidinta scena, pažeminus grindis įrengtas trečias aukštas balkonų. Iki 1930 m.V.Dubeneckio pastangomis išpuoštas pastatas papuošė tuometinį miestą ir be abejonės buvo vienas gražiausių miesto statinių. 1930-1931 teatre atlikta antroji rekonstrukcija (architektas V.Landsbergio-Žemkalnio), pastatas gerokai padidintas ir paaukštintas, tačiau estetinė išvaizda ir poveikis Miesto sodo aplinkai nepagerėjo.

    Miesto teatro išvaizda 1892-1921 m. Šiaurinis fasadas. (XIX a.pradžia)



    Miesto teatro išvaizda 1892-1921 m. Pietinė pusė. (1895 m.; dabartinė Kęstučio g.)



    Miesto teatro išvaizda 1925-1930 m. Šiaurinis fasadas.



    Miesto teatro išvaizda 1925-1930 m. Pietinė pusė. (1931 m.)



    Miesto teatro išvaizda 1931- . Šiaurinis fasadas.



    Miesto teatro išvaizda 1931- . Pietinė pusė.



    Ne daug žinių yra išlikę apie miesto teatrą supusį Miesto sodą. Iš išlikusių dokumentų žinoma, kad 1924 m. buvo parengtas naujas Miesto sodo planas, kuriame numatyta įrengti vasaros kino teatro sceną, restoraną, bufetą, poilsio stogines, choro paviljoną. Vėliau visi šie statiniai tam tikrą laiką stovėjo sode. Pietvakariniame sodo kampe 1926 m. buvo atidarytas vasaros kino teatras. Pradžioje medinį statinį sudarė medinė scenos pastogė šalia kurios pastatyta stoginė poilsiui. Vėliau kino teatras uždengtas stogu, o iki 1939 m. į statinio tūrį buvo įtraukta ir stoginė poilsiui. Netaisyklingas, stambių gabaritų medinis statinys darkė Miesto sodo kompoziciją ir gaisro atveju stovėjo pavojingai arti praplėsto miesto teatro pastato. Miesto valdžia ragino statinį griauti, tačiau žinoma, kad 1941m. jis dar stovėjo. Priešais vasaros kino teatrą, pietrytiniame sodo kampe, buvo įsikūrusi cukrainė, matoma 1938 m. nuotraukoje. Viduryje Miesto sodo, kiek dešiniau nuo pagrindinio teatro tako, stovėjo apvalus muzikantų paviljonas, vėliau pavirtęs kiosku. Po kiekvienos miesto teatro rekonstrukcijos buvo pertvarkomas ir sodas, keičiami takelių išvedžiojimai, klombos, jų tvorelės ir suolų išdėstymas. XIX a. pradžioje Miesto sodas buvo aptvertas metaline, žmogaus aukščio, ažūrine tvora. Tarpukariu prie pagrindinio įėjimo į sodą, iš abiejų tako pusių, stovėjo du mediniai kioskeliai. Žinoma, kad sodo nuomininkai įvairiais būdais bandydavo rinkti mokestį už ėjimą ir tai kėlė rūpesčių miesto valdžiai. 1932 m. buvo paruoštas paskutinis tarpukariu Miesto sodo perplanavimo projektas, su jame turėjusiais atsirasti puošniu koncertų salės ir restorano statiniu. Nors vakarinėje sodo pusėje turėjusio stovėti puošnaus pastato projektas buvo patvirtintas, realūs statybos darbai taip ir neprasidėjo.

    Miesto sodo vaizdas XX a. antro dešimtmečio vaizdas.



    Miesto sodo kavinė 1938 m.



    1924 m. reklama laikraštyje.



    Remtasi A.Siurblio, A.Jankevičienės, N.Tolvaišienės, A.Miškinio, B.Kviklio, V.Bičiūno darbais.
    Paskutinis taisė Ramūnas kns; 2012.01.08, 19:08.
    Rytas. Šlapia. Miglos. Tiltas. Upė.
    www.airfoto.lt

    Comment


      Restorano projektas ko gero į temą:



      Šaltinis: http://www.archyvai.lt/exhibitions/kaunasgl/p54.htm
      Paskutinis taisė Piktuolis; 2012.01.07, 21:47.

      Comment


        Įvairūs miesto sodo projektai:
        http://www.autc.lt/Public/HeritageOb...s=sodas&id=752

        Comment


          Ačiū Ramūnui kns'ui už pateiktą medžiagą apie Miesto sodą, ypač už kavinės-restorano nuotrauką. Nuo savęs norėčiau pridurti, kad prieš keletą metų teko bendrauti su garbaus amžiaus ponia, kuri nacių okupacijos metais dirbo "Valgio" (taip tuomet vadinosi) kavinėje Miesto sode. Pagal jos pasakojimą, tai buvo jos dėdės verslas, o pati kavinė (veikė šiltuoju metų laiku) buvo kairėje sodo dalyje.
          Žiūrint į Ramūno kns 1938 m. nuotrauką, ant kavinės matosi užrašas "Konrado cukrainė". Nežinau, ar tai ta pati vieta, bet 1940 ir 1944 metų telefonų knygose jau užfiksuota "Kavinė-restoranas "Valgis", Miesto sodas".

          Comment


            Miesto teatro išvaizda 1925-1930 m. Pietinė pusė. (1931 m.)

            Atvaizdas


            Manau, jog čia - teatro šiaurinė pusė.

            Comment


              Šiandien aš dalinuosi nuotraukomis. abiejų Kauno Perkūno namų seniausias piešinys (iš J. Oksas "Perkūno namas Kaune", V. 1988):

              Comment


                Kauno senoji turgavietė – tokį pavadinimą tarpukariu turėjo dabartinės Steigiamojo Seimo aikštės, vietoje buvęs turgus. Tai nebuvo pirmasis, ar seniausias miesto turgus, tačiau tuometiniams kauniečiams jis atrodė senas palyginus su vėliau įkurtomis turgavietėmis: Šančių, Žaliakalnio (Ukmergės ir Žemaičių g.kampe), Vienybės aikštės, prieplaukos krantinės. Ilgą laiką miestiečių poreikius tenkino, viena seniausių žinomų, Kauno prekyviečių- rotušės aikštė, tačiau aikštėje įrengus naująją pašto stotį, obeliską Rusijos pergalei prieš Napoleoną atminti (1843m.), galiausiai pačią rotušę 1837m pritaikius caro apsistojimui, pradėta ieškoti miesto turgui kitos vietos.
                1852 m. buvusiuose vienuolių domininkonų laukuose, už gimnazijos įrengiamas turgus, vėliau įgavęs pavadinimą „Senoji rinka“. Pagal visas dabartinės Seimo aikštę ribojančias J.Jablonskio, Šv.Gertrūdos, Gimnazijos gatves buvo pastatyti mediniai „balaganai ir pašiūrės“.
                1890-2 m. valdžia sutvarko šią turgavietę, už 228846 rub. aplink visą turgaus teritoriją pastatomos mūrinių krautuvių eilės. Taip įrengiamos 143 atskiros krautuvėlės, išnuomavus kurias, miesto valdžia gauna 35% pelno. Pradžioje turguje prekiauta beveik visomis prekių rūšimis, tačiau vėliau, atsiradus naujoms turgavietėms, pradedama specializuotis.
                Tarpukariu senoji turgavietėje prekių pagrindą sudarė: Mėsa, maisto produktai, geležies gaminiai, indai, galanterija. 1938 m. turgaus teritorijoje prekiavo 144 krautuvės ir 82 prekybinių staliukų, atvažiuodavo vežimais ir kaimo ūkininkai. Pradžioje, pagrindinė turgaus diena buvo ketvirtadienis, vėliau pradėta prekiauti ir sekmadieniais, o tarpukariu turgus veikė kasdien nuo 7-14 val. Turguje, be įprastų prekių, galima buvo apsilankyti penkiose baldų, 10- manufaktūros, 14- drabužių krautuvių arba pasistiprinti vienuolikoje arbatinių.
                Smetonos laikais produktų kainos: ruginė duona1kg.- 0,24 Lt, bulvės 50kg.-2,30Lt, kiaulienos 1kg.- 1,10Lt, 10 kiaušinių- 1,07Lt, grietinė 1kg.- 1,35Lt,
                cukraus 1kg.- 1 Lt, alaus buteliukas- 0,40Lt, Palyginimui tuometinio 1938m. darbininko vienos dienos darbo užmokestis buvo 5,55Lt.
                Senoji Kauno turgavietė buvo išlaikiusi carinės prekybos tradiciją- tai vadinamoji „talkučkė“, kurioje dažnai laikydavosi ir sukčiai. Tarpukario spauda yra aprašiusi įvairius sukčių darbus, tradicija išsilaikė ir pokariu (vagiliaujančių čigonų grupelės ir.kt.) Matyt toks turgus nesiderino su „šviesaus komunizmo statyba“ ir prekybininkai perkelti į kitas prekyvietes (naujoji Aleksoto, stoties).
                1975 m. senoji Kauno turgavietė uždaryta. Nugriautų pastatų vietoje suformuota akmeninė- betoninė miesto aikštė, įrengtas fontanas, suoleliai, pasodintos ir kelios pakrypusios eglaitės- matyt jaukumui sukurti.



                Remtasi: A.Miškinio, A.Lazauskienės, R.Šermukšnio, P.Juozapavičiaus, 1939 m.statistikos biuro leidiniu, 1933.07.20.laikraščiu "Dienos žodis"
                Paskutinis taisė Ramūnas kns; 2012.10.14, 18:19.
                Rytas. Šlapia. Miglos. Tiltas. Upė.
                www.airfoto.lt

                Comment


                  /\ Gogolio? Kokia dabar?
                  Estijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Nyderlandų, Vokietijos keliai pro automobilio langą
                  Naujas video: Niedersachsen, NL - Bremen, 126 km, 29 May 2012

                  Comment


                    Parašė Mørtã Rodyti pranešimą
                    /\ Gogolio? Kokia dabar?
                    Dabar Gimnazijos

                    Comment


                      Nežinau ar šita buvo :/

                      203 Kaunas - russ. Kirche by Kenan2, on Flickr
                      Words in English always mean something...

                      Comment


                        Kauno senamiestis 1987 m.
                        http://www.lrt.lt/mediateka/irasas/6...verus...?popup

                        Comment


                          Šie lietuviški variniai 1666 metų šilingai yra Kaunui svarbiausios LDK monetos. Gal kas žinote kodėl ar gali tai paneigti.



                          Iš D.Kauburio rinkinio.
                          Rytas. Šlapia. Miglos. Tiltas. Upė.
                          www.airfoto.lt

                          Comment


                            Parašė Ramūnas kns Rodyti pranešimą
                            Smetonos laikais produktų kainos: ruginė duona1kg.- 0,24 Lt, bulvės 50kg.-2,30Lt, kiaulienos 1kg.- 1,10Lt, 10 kiaušinių- 1,07Lt, grietinė 1kg.- 1,35Lt,
                            cukraus 1kg.- 1 Lt, alaus buteliukas- 0,40Lt, Palyginimui tuometinio 1938m. darbininko vienos dienos darbo užmokestis buvo 5,55Lt.
                            Alus kažko labai jau pigus - tuo metu pramoninio alaus butelis kainuodavo apie litą, kas atitiko apie 10 litų šių laikų kainomis:

                            http://www.verslosavaite.lt/index.ph...lamu-foto.html

                            Viename bloge rašančiame apie alų buvo išsamus straipsnis apie "smetoninio" alaus kainas - deja dabar neberandu...

                            Comment


                              Parašė Ramūnas kns Rodyti pranešimą
                              Šie lietuviški variniai 1666 metų šilingai yra Kaunui svarbiausios LDK monetos. Gal kas žinote kodėl ar gali tai paneigti.

                              Atvaizdas


                              Iš D.Kauburio rinkinio.
                              Kaldintos jos Kaune.

                              Comment


                                Apart to, kad Kauno kalykloj nukalta, tai konkreciai sitas silingas niekuom neypatingas

                                Comment


                                  Sveiki, noriu pasidalinti keliomis M. Valančiaus g., darytomis kas pusšimtį metų.
                                  1. M. Valančiaus g. 1920-1926. Įdomiausia foto. Fotogtrafuota iki 1926 m. kampinio pastato Raguvos g. 11 rekonstrukcijos. Panašu, kad rekonstruojant paliktas I a. O kampinis pastatas matomas kone visuose planuose nuo XVIII a. pab. “Bernelių užeigos“ name M. Valančiaus g. 9 iškaba "Švarco viešbutis". Švarcams valda priklausė 1901–1940 m.



                                  2. M. Valančiaus g. 1968 m. (M. Sakalausko fotografija). Iki “Bernelių užeigos“ restauracijos-pritaikymo 1986 m. Tarp žinybinio susirašinėjimo restauracijos klausimais dokumentų yra toks sakinys: "Šis liaudies architektūros medinis paminklas (X)IX amž. atvežtas iš Viekšnių ir pastatytas ant senų XVII amž. rūsių".



                                  3. M. Valančiaus g. 2015-03-25.

                                  Comment


                                    Gal kartais galit pasakyt šio pastato (viduryje) senąją paskirtį, nes kiek esu girdėjęs, tai lyg buvusi karčema, bet niekur nerandu jokios informacijos.

                                    ,, - Il parait que monsieur est decidement pour les suivantes.
                                    - Que voulez-vous, madame? Elles sont plus fraiches."

                                    Comment


                                      Parašė Raelis Rodyti pranešimą
                                      Gal kartais galit pasakyt šio pastato (viduryje) senąją paskirtį, nes kiek esu girdėjęs, tai lyg buvusi karčema, bet niekur nerandu jokios informacijos.

                                      Atvaizdas
                                      Senoji klebonija Kaune http://www.autc.lt/lt/architekturos-...2&ss=klebonija

                                      Comment


                                        Tai senoji klebonija yra namas kairėje.
                                        ,, - Il parait que monsieur est decidement pour les suivantes.
                                        - Que voulez-vous, madame? Elles sont plus fraiches."

                                        Comment


                                          Parašė Raelis Rodyti pranešimą
                                          Tai senoji klebonija yra namas kairėje.
                                          Kairėje pusėje esanti klebonija XVIIIa. rekonstruota, prie Vilniaus gatvės pastatyti barokiniai vartai į kiemą, rytiniame namo gale sumūrytas vienaaukštis priestatas. 1923 m. virš barokinių vartų sumūrytas dviejų aukštų pastatas. Gotikinis namas (klebonija) ilgokai ir klaidingai buvo laikomas karčema, kurią karalius Aleksandras 1503 metais dovanojo Kauno parapinei bažnyčiai.

                                          Kauno architektūra. Vilnius "Mokslas" 1991.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X