Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Klaipėdos buvę tiltai

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Klaipėdos buvę tiltai

    Šiuo atveju - tiltai
    Biržos tiltas, žinomos 1730, 1807, 1836, 1854, 1872, 1879, 1904, 1924 m. rekonstrukcijos. Sunaikintas užimant miestą. Dvi paskutiniąsias lengvai atskirsite:








    Karlo tiltas (dab. Pilies) . 1829 m. pastatytas medinis varstomasis tiltas, pavadintas Vilhelmo III sūnaus princo Karolio vardu. Jo atidaroma anga buvo 11,6 m pločio. 1877— 1878 m. šis tiltas perstatytas. Nutiesus tramvajaus liniją, 1904 m. medinis Karolio tiltas pakeistas metaliniu. Jį varstė elektros variklis; anga laivams praplaukti buvo dvidešimties metrų pločio. Tilto turėklai buvo metaliniai iš tiesių ir banguotų vertikalių strypelių; turėklų viršų puošė jugendui būdingi elementai.
    Sunaikintas užimant miestą.




    Geležinkelio tiltas. 1874 m., kai buvo tiesiamas Klaipėdos—Tilžės geležinkelis, per Danę pastatytas trečiasis tiltas. Išmūrytas iš akmenų su penkiomis pusapskritėmis arkomis jis atrodė rūstokas ir didingas. Aukščiausia tilto arka buvo 13,25 m pločio ir8,5 m aukščio nuo vandens paviršiaus66. Šio tilto atramos apačioje buvo su iškyšomis, kurios per ledonešį saugojo jį nuo sužalojimo. Tačiau laivybai tiltas nebuvo patogus: pro jo apačią galėjo praplaukti burlaiviai tik nuleistais stiebais. Todėl prie tilto teko pastatyti specialų mechanizmą stiebams pakelti.
    Sunaikintas užimant miestą.




    "Kabantis". Mano galva, Eimantas turetu ji prisiminti - jis demontuotas tik pabaigus statyti naujajį tiltą...

    Nelabai pavyko nuskenuoti
    <bus tęsiama>
    Senoji Klaipėda
    F.Nietzsche - "There are no facts, only interpretations."

    #2
    Deja karai sunaikino... aciu uz vaizdus
    Lietuva jau . Bet dar .

    Comment


      #3
      Umbai, puiki tema!!! Įdomu, aktualu, informatyvu. Ačiū labai.
      Kaip po dykumą blaškiausi

      Comment


        #4
        Ačiū, Umbai
        Labai įdomu būtų palyginti, kaip tų tiltų apylinkės atrodo dabar.

        Comment


          #5
          Parašė Romas
          Ačiū, Umbai
          Labai įdomu būtų palyginti, kaip tų tiltų apylinkės atrodo dabar.
          Visada prašom
          Dabartinių Biržos ir Pilies tiltų atvaizdų nedėsiu - visi ganėtinai juos žino/matė/lankė... Tad tik glž. tiltas:


          Senoji Klaipėda
          F.Nietzsche - "There are no facts, only interpretations."

          Comment


            #6
            Ačiū už atnaujinimą.
            Ar anais laikais laivai toli plaukė aukštyn Danės upe?

            Comment


              #7
              Parašė Romas
              Ačiū už atnaujinimą.
              Ar anais laikais laivai toli plaukė aukštyn Danės upe?
              Praplaukdavo geležinkelio tilto vietą. Prieš jį buvo potašo trašų fabrikas, miesto lentvjūvės, dujų, faneros, tekstilės fabrikai... Teigiama, kad mažieji burlaiviai pasiekdavo Mažajį Tauralaukį, garlaiviai - kas juos žino, jei pratilpdavo pro arką.
              Senosios krantinės Pelenyne :
              Senoji Klaipėda
              F.Nietzsche - "There are no facts, only interpretations."

              Comment


                #8
                Šiuo atveju - paminklai
                Tik 1896 m. Liepų gatvės pradžioje atidengtas paminklas Vilhelmui I (jam valdant, Vokietija nugalėjo Prancūziją, todėl Vilhelmo vardas buvo populiarus). Paminklą sukūrė Berlyno skulptorius R. Bėrvaldas (Barwald). Bronzinė 2,7 m aukščio statula vaizdavo Vilhelmą I generolo rūbais, su aukšta kepure. Figūra stovėjo ant trijų metrų aukščio keturkampio granitinio pjedestalo, kurio priekinėje pusėje buvo iškaltas užrašas: „Vilhelmas Didysis". Kitus tris pjedestalo šonus puošė bareljefai, vaizduojantys Vilhelmo I ir jo šeimos gyvenimo momentus Klaipėdoje. Viename jų karalius (tuomet dar princas) raportuoja apie savo karinę tarnybą, kurią pradėjo Klaipėdoje. Antrajame—karalienė Luizė uždeda jam rugiagėlių vainiką. Trečiasis bareljefas vaizdavo Vilhelmo tėvą — Frydrichą Vilhelmą III, susitinkantį su caru Aleksandru. Paminklas (skulptūra su pjedestalu) stovėjo ant aštuoniakampio metaline tvorele aptverto pamato.



                1907 m. pergalės prieš Napoleoną 100-o metų sukakties proga skverelyje priešais rotušę buvo atidengtas „Borusijos" paminklas, kuris kartais vadinamas Tautiniu paminklu (Nationaldenkmal). (Klaipėda buvo vienintelis Prūsijos miestas, kurio nebuvo okupavusi Napoleono kariuomenė. Spaudoje kartais būdavo pabrėžiama, kad išsilaisvinimo žygis prasidėjo kaip tik Klaipėdoje.) Paminklą sukūrė Šarlotenburgo skulptorius profesorius Peteris Brejeris (Breuer). Projektą koregavo karalius Vilhelmas II, dalyvavęs ir atidarymo iškilmėse. Bronzinė keturių metrų aukščio skulptūra buvo atgabenta traukiniu iš Berlyno. Prūsiją simbolizavo moteris antikiniais rūbais, su romėnišku šalmu ant galvos. Kairėje rankoje ji laikė skydą ir ietį (prie ieties buvo pritvirtinta lentelė su užrašu: „Borussia"), o dešinėje — durklą. Pirminiame modelyje moteris laikė sutraukytą grandinę, simbolizuojančią vokiečių tautos išsilaisvinimą. Tačiau komisijai tai, matyt, nepatiko, todėl grandinė buvo pakeista durklu. „Borusija", panaši į senovės graikų deivę Atėnę, buvo užkelta ant cilindrinio su kaneliūromis granitinio pjedestalo, o šis su skulptūra — ant laiptuoto granitinio pamato. Cilindrinį pjedestalą puošė ovalūs bareljefai. Viename jų — Frydricho Vilhelmo III ir jo žmonos Luizės portretai, kitame — metai: „1807— 1907". Ovalus jungė bronzinės girliandos. Kairėje ir dešinėje paminklo pusėje stovėjo hermos: granitiniai kvadratinio skerspjūvio pjedestalai, o ant jų — Vokietijos karvedžių ir valstybės veikėjų biustai.



                (Per Antrąjį pasaulinį karą abu paminklai dingo.)

                Po Pirmojo pasaulinio karo netoli kareivinių, miško pakraštyje, atidengtas pilko atvežtinio granito paminklas žuvusiems klaipėdiečiams — vokiečių armijos kariams. Ant laiptuoto pamato stovėjo didelis geometrinis aštuoniakampis tūris. Jis atrodė tarsi iš dviejų dalių suvožta urna, nes apatinė dalis j viršų platėjo, o nuo pusės vėl siaurėjo. (Paminklo šonas atrodė tarsi dvi ilgosiomis kraštinėmis suglaustos trapecinės figūros). Ant šio tūrio buvo užkelta segmentinė rutulio nuopjova, kuri rėmėsi j nedidelius rutuliukus. Ji tikriausiai simbolizavo prarastą tautos dalį — žuvusius kareivius. Ant vieno paminklo šono buvo iškalta „1914—1918" ir „Geležinio kryžiaus" ordino kontūras. Pilkas, grublėtu paviršiumi paminklas dvelkė rūsčiu paprastumu (po Antrojo pasaulinio karo nugriautas). Šalia paminklo buvo karių kapai. Užtat kompleksas buvo vadinamas Didvyrių prieglobsčiu (Heldenheim).


                Gaila, kad neturiu ikonografinės medžiagos šiems:
                1913 m. Uosto (buv. Malkų) gatvėje priešais Sveikatingumo namą buvo pastatytas „Gaidžio" fontanas, kurį sudarė keturios susisiekiančios dalys, o ant trijų metrų aukščio stulpo stovėjo gaidžio figūra. Fontano autorius — Berlyno skulptorius profesorius G. Janenšas (Janensch).

                Netoli Mažojo Tauralaukio dvaro ir Danės XIX a. pirmojoje pusėje pastatytas obeliskas karalienės Luizės atminimui. Kai jis sunyko, XX a. pradžioje viena miesto organizacija vietoj senojo paminklo pastatė vadinamąjį Luizės akmenį.

                Švedų vicekonsulo E. Vyžės namo kiemelio fontanėlio skulptūros:

                <bus tęsiama>
                Senoji Klaipėda
                F.Nietzsche - "There are no facts, only interpretations."

                Comment


                  #9
                  Ačiū, foto tikrai labai gražios. Ir Klaipėda prieš karą labai gražus miestas buvo, nors ir dabar ji labai graži ;D.

                  Comment


                    #10
                    Ačiū už temą!
                    GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                    Comment


                      #11
                      Tikrai dekui uz tema ir senus vaizdus

                      beje, dar lygtais buvo tiltas ir liepu gatves gale, nes platindami dabartini tilta toje vietoje lygtais isarde senas atramas(jei neklystu)

                      manau kad buvo netoli sio tilto ir kitas - siaurojo gelezinkelio tiltas per dane, o gal tai buvo vienas ir tas pats irenginys, gal kas turi ziniu apie siuos statinius, nes nesu niekad mates jokios medziagos apie juos ?


                      joa senoji klaipeda buvo tikrai nuostabi, betgi buvo, o kas buvo tas prazuvo ... gaila kad rusai didele dali miesto subombardavo ir po to pakeite uzsatyma ir isplanavima, betgi reikia pasidziaugti, kad bent siek tiek kazko liko, o ne taip kaip karaliauciu sudrapalino ... nuo zemes nuslave ir visai bereikalo taip pat kaip ir pacia klaipeda ne is sio nei is to su "katiusiom" pasprogdino

                      vokieciai irgi kad dauguma dalyku, kartu ir uosta uzminavo... karas yra ziaurus dalykas, bet dar ziauresnis yra dabartinis nesiskaitymas su paveldu, ypac i buvusia skerdykla paziurejus , nusiperka visokie dvasios bedziai is paskutiniu kapeiku, o po to konservuoja arba laukia kol patys pastatai nugrius, kad tik nereiktu nieko restauruoti, o galetu sau slovika pasistatyti ir greita pelna gauti .

                      betgi islieku optimistu ir galvoju kad su laiku viskas bus gerai - atsikratysim istorijos ir paveldo neigimo
                      Propoganda ir penas mintims >>>

                      Idėjos, mokslo pasiekimai ir įdomybės
                      www.ted.com

                      Comment


                        #12
                        betgi yra ir vienas pliusas naujo isplanavimo ... lengva su masina visur sukiotis, o jeigu butu ikikarinis buves su visom mazom ir kreivom gatvelem tai ojojoi kaip butu linksma
                        Propoganda ir penas mintims >>>

                        Idėjos, mokslo pasiekimai ir įdomybės
                        www.ted.com

                        Comment


                          #13
                          Super nuotraukos! Kaip suprantu, siuo metu "Borusijos" paminklo vieta tuscia nestovi - ten yra "Zvejo" paminklas. Ar ne taip?
                          Ir dar, kas galetu pakomentuoti, kodel Liepu gatve yra tokia plati? Gal ten anksciau per viduri buvo zalia juosta, skyrusi dvi gatves? Aciu.

                          Comment


                            #14
                            1.Taip
                            2. Buvo žalia juosta su medžiais, manau ateityje šioje temoje UMBAS įdės vaizdų, kur liepų gatvės pradžia gerai matosi.
                            GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                            Comment


                              #15
                              Parašė Eimantas
                              1.Taip
                              2. Buvo žalia juosta su medžiais, manau ateityje šioje temoje UMBAS įdės vaizdų, kur liepų gatvės pradžia gerai matosi.

                              Senoji Klaipėda
                              F.Nietzsche - "There are no facts, only interpretations."

                              Comment


                                #16
                                reikėtų užvesti panašią temą ir apie kitų lt miestų išnykusiuosius, bet, aišku, info bus nelengva rast
                                You might surprise yourself.

                                Miestai.net FB

                                Comment


                                  #17
                                  Parašė spirit
                                  reikėtų užvesti panašią temą ir apie kitų lt miestų išnykusiuosius, bet, aišku, info bus nelengva rast

                                  KOdėl užversti?

                                  Visai nesutinku, reikia tik paieškoti ir manau, kad kiekvienas suras apie savo mistą kokios nors senesnės informacijos.
                                  Labai idomi tema ir ši tema niekad netaps neaktualia.
                                  Parašas :)

                                  Comment


                                    #18
                                    Ne uzversti , o uzvesti

                                    Comment


                                      #19
                                      Parašė Deividas
                                      Ne uzversti , o uzvesti
                                      Sorry, ne taip perskaičiau
                                      Parašas :)

                                      Comment


                                        #20
                                        Parašė Svecias
                                        KOdėl užversti?

                                        Visai nesutinku, reikia tik paieškoti ir manau, kad kiekvienas suras apie savo mistą kokios nors senesnės informacijos.
                                        Labai idomi tema ir ši tema niekad netaps neaktualia.
                                        You might surprise yourself.

                                        Miestai.net FB

                                        Comment

                                        Working...
                                        X