Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Lioliai, miestelis Kelmės r.

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Lioliai, miestelis Kelmės r.

    Lioliai – miestelis Kelmės rajono savivaldybės teritorijoje, prie kelio Kelmė–Raseiniai, 9 km į pietus nuo Kelmės. Istoriniuose šaltiniuose nuo XV a. yra žinomas Liolių dvaras. 1508 m. Liolių dvaro savininkas Mykolas Viekavičius gavo Abiejų Tautų Respublikos karaliaus Žygimanto Senojo leidimą aplink dvarą kurti miestą, rengti turgus ir laikyti smukles. Nuo to laiko Lioliai pradėjo plėstis. Pirmąją Liolių bažnyčią Mykolas Viekavičius pastatydino 1522 m.

    Dabartiniu metu Lioliai yra seniūnijos ir seniūnaitijos centras, kuriame gyvena 440 gyventojų. Miestelyje stovi Liolių šv. apaštalų Simono ir Judo Tado bažnyčia (pastatyta 1768 m.), veikia Liolių pagrindinė mokykla, socialinės globos namai, kultūros namai, ambulatorija, paštas, dvi parduotuvės, automobilių remonto dirbtuvės, dirba ugniagesių komanda.

    https://www.kelme.lt/lit/Istorija-

    Liolių miestelio mokiniai siekia atgaivinti gimtojo krašto istoriją
    https://alkas.lt/2013/08/01/lioliu-m...asto-istorija/

    2013 08 01

    Lioliai – nedidelis, iš pirmo žvilgsnio niekuo neišsiskiriantis miestelis Kelmės rajone. Tačiau, kaip dažnai pasitaiko, pirmas žvilgsnis apgaulingas. Liolių miestelio ir jo apylinkių žmonės gali didžiuotis įdomiais ir vertingais kultūros, gamtos paveldo paminklais, kuriuos geriau vieną kartą pamatyti, nei šimtą kartų gailėtis ten nenuvykus. Į pagalbą turistams skuba Liolių pagrindinės mokyklos mokiniai, kurie rudenį ketina sudaryti pažintinį maršrutą po gimtąjį kraštą.

    Lioliuose, kurie šiemet švenčia 505-ąjį jubiliejų, iš tiesų yra kur akis paganyti.

    Kiekvienam vertėtų užsukti į Liolių šv. apaštalų Simono ir Judo Tado bažnyčią su, ko gero, vienintele Lietuvoje baroko stiliaus varpine. Viena seniausių medinių bažnyčių šalyje pasižymi išskirtine architektūra, puošniu interjeru, kuriame gausu autentiškų XVIII–XIX a. paminklų.

    Iki šių dienų išlikę kai kurie Liolių dvaro, aplink kurį kūrėsi miestelis, pamatai. Šlovingą miestelio praeitį taip pat mena legendomis apipintas Vainikės (Gaučiškės) piliakalnis. Kol kas neįminta Maironių akmens su vaiko pėda mįslė. Besidomintieji pokario istorija ir rezistencinėmis kovomis būtinai stabtelės Virtukų mūšio vietoje.

    Surinkę informaciją apie gimtojo krašto praeitį, lankytinus objektus mokiniai parengė ir išleido informacinį lankstinuką. Jame ypatingą dėmesį skyrė mokyklos, kuri šiemet mini 90 metų sukaktį, istorijai. Į kasdienius rūpesčius panirę, miestelio praeitį primiršę gyventojai džiaugėsi, kad jaunimas padėjo pažvelgti į Liolius naujai.
    Kelmės rajono Liolių pagrindinė mokyklos istorija
    https://www.lioliai.kelme.lm.lt/?Mokykla:Istorija
    Liolių mokykla rašytiniuose šaltiniuose pirmą kartą paminėta 1823 metais. Čia veikė parapijinė mokykla, kurioje mokėsi 4 mokiniai. 1901 metais Lioliuose įkurta rusiška liaudies mokykla, kurioje mokėsi daraktoriai. 1905 11 27 įvykęs gyventojų mitingas reikalavo lietuviškos mokylos. Nuo 1905 m. buvo leista mokyti lietuviško rašto.

    1904 m. prie posūkio Kelmės link dvarininkas Kiprijonas Ivanavičius pastatė mokyklą. 1941/43 m.m. mokykla buvo įsikūrusi Legeckienės name, kuris per karą sudegė. 1944/45 m.m. mokykla įsikūrė Kiprijono Įvanavičiaus dvare. Pokario metais buvo pastatyta medinė mokykla. Mokyklos senasis pastatas pastatytas 1963 m., o priestatas su sporto sale 1982 09 01. Centrinis šildymas įvestas 1972 m.
    Liolių bažnyčia ir koplyčia su fotografijomis aprašytos čia, bet kaip suprantu jos jau yra forumo religinėse temose.
    https://www.vle.lt/straipsnis/lioliai/

    #2
    Tragedija Lioliuose
    https://www.skrastas.lt/krasto-zinio...do-dvi-sesutes
    Policija atlieka tyrimą. Ant betoninės plokštės pastebėtos slydimo žymės. Pirminiais duomenimis, mergaičių mirtis traktuojama kaip nelaimingas atsitikimas. Manoma, jog prie tvenkinio atėjusios <...> Ir nuslydo nuo apdumblėjusios betoninės plokštės į vandenį.

    Vietos gyventojai sako, jog anksčiau, kai tvenkinys buvo apaugęs medžiais, buvo saugiau – galėjai įsikibti. Tačiau vėliau pakrantės buvo išvalytos, medžiai iškirsti. Užtvankos krantai apdėti betono plokštėmis. Atrodo tvarkingai. Bet pavojinga. Paslydęs ant apdumblėjusių plokščių sunkiai beišsigelbėtų ir suaugęs žmogus.

    160 metrų ilgio ir 80 metrų pločio Dratvens upės užtvanka, kurioje yra penkis ir daugiau metrų gylį siekiančių vietų, nusineša jau ne pirmą gyvybę.

    Ypač pavojingi betono plokštėmis išdėti krantai. Betono plokštės apdumblėja. Tampa labai slidžios. Patirties ir atsargumo stokojantiems mažiems vaikams tai gali tapti mirties spąstais. Kiek atmena vietos gyventojai, tai jau ketvirtoji nelaimė, susijusi su šiuo vandens telkiniu. Tik iki šiol čia paskęsdavo suaugę žmonės.
    Svetimo skausmo nebūna...
    Ištikus neapsakomai tragedijai mūsų bendruomenės tarpe, mokyklos projekto partnerių pasiūlyta mintis tragedijos ištiktai šeimai suteikti materialinę pagalbą, neliko be atgarsio.
    Dabar rašo buvę mokiniai ir klausia, kur būtų galima suteikti pagalbą. Sąskaitos numeris LT594010043800340010 Suteikta parama bus perduota šeimai! Iš anksto dėkojame visiems geros valios žmonėms.
    https://www.lioliai.kelme.lm.lt/?Naujienos_2020-2021

    Comment

    Working...
    X