Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Skaistgirys, miestelis Joniškio r.

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Skaistgirys, miestelis Joniškio r.

    Nustebau sužinojęs, kad Lietuvoje yra ...molinė bažnyčia.
    Patikrinau kitoj knygoj. Ten patikslinta - "plūkto molio bokštas"

    Skaistgirys, Joniškio r.
    Neorenesansinė, statyta 1827 m.

    Fotografuota 1999 04
    Paskutinis taisė Romas; 2024.02.13, 19:48. Priežastis: Pakeista talpykla

    #2
    Turint noro galima agromiestelių statyboje įžvelgti XX a. pr. "miesto sodo" idėjų vystymąsi. Kas iš to gavosi pasikeitus ekonominėms sąlygoms - kitas klausimas.

    Radau straipsnį, kur minima Ukmergės r. Leonpolio t.ū. Dainavos ir Joniškio r. Pergalės kolūkio gyvenvietės

    Liutauras Nekrošius
    (Urbanistika ir architektūra 2006 m. Nr.3)
    Pagrindiniai struktūralistinės architektūros konceptai
    Inovacijų gausu to meto miesto tipo gyvenviečių projektuose. Atkreiptinas dėmesys į vadinamąsias eksperimentines pavyzdines gyvenvietes. Būtent šiais projektais buvo siekiama parodyti, kaip turi atrodyti ir kiti agromiestai. Pavyzdžiu tapo Dainava (paukštininkystės tarybinis ūkis „Leonpolis“, Ukmergės r., Klausučiai (Mičiurino sodininkystės tarybinis ūkis, Jurbarko r.), Skaistgirys („Pergalės“ kolūkis, Joniškio r.), vėliau Kabiškės (Ždanovo kolūkis, Vilniaus r.). Šių eksperimentinių pavyzdinių gyvenviečių patirtis buvo pritaikyta projektuojant ir statant daugelį kitų gyvenviečių . Suplanavimo, konstrukcijų, estetikos požiūriu šiose gyvenvietėse iš tiesų buvo įgyvendinta nemažai pas mus iki tol nematytų sprendimų. Kiekvienas šių agromiestų turi aiškius identiteto bruožus. Tiesa, nors daug šių gyvenviečių statinių projektų buvo unikalūs, „pasiteisinę“ jie tapdavo kartotiniais. Taip gyvenvietės ėmė panašėti, dėl lėšų stygiaus dažnai buvo tik iš dalies įgyvendinamos.

    Tarp pavyzdinių gyvenviečių išsiskyrė Skaistgirys, kuris buvo ne naujas urbanistinis darinys, bet rekonstruotas kaimas. Čia gyvenamąjį fondą, priešingai nei daugumos naujai statytų gyvenviečių, daugiausia sudarė sodybiniai namai. Taip atsitiko dėl to, kad Skaistgirys plėtotas tuo metu, kai dar nebuvo parengti planavimo dokumentai. Gyvenamosios statybos struktūra, statinių tipai bei jų blokavimo būdai, kaip tuomet buvo skelbiama, atlikti atsižvelgiant į gyventojų apklausos rezultatus bei sociologinius ir demografiniustyrimus.Todėl čia tik 18 proc. gyventojų gyvena sekcijiniuose daugiabučiuose namuose; 36 proc. – sublokuotuose 2 ir 4 butų namuose, o kiti 46 proc. sodybiniuose namuose.
    (...)

    Dar vienas savitas Skaistgiryje įgyvendintas aplinkos humanizavimo sprendimas buvo privačių gėlynų perkėlimas arčiau gatvės. Taip jie įgijo ir miesto želdynų funkciją. Savaip adaptuota miesto-sodo idėja virto miestu-gėlynu.
    Opozicijų integralumas
    https://docs.google.com/viewer?a=v&q...AP6tGDvmmI4FUw
    http://www.spec.lt/lt/architektura-I...trukturalizmas
    Paskutinis taisė Romas; 2015.03.08, 17:40. Priežastis: Kopija iš temos "Prie Nemuno kitas..."

    Comment


      #3
      2013 07 21

      Joniškio r.
      Skaistgirio Šv. Jurgio bažnyčia

      Skaistgirio Šv. Jurgio bažnyčia stovi Skaistgirio miestelyje, prie kelio 153 Joniškis–Žagarė–Naujoji Akmenė .

      Pirmoji bažnyčia pastatyta apie 1714 m. (tais metais Žagarės klebonas prašė Šiaulių ekonomo lentelių Skaistgirio bažnyčios stogui uždengti). Bažnyčia 1819 m. buvo uždaryta, nes galėjo sugriūti. Nauja (dabartinė) bažnyčia iš plūkto molio pastatyta 1827 m. (pirmosios pamaldos įvyko 1827 m. rugpjūčio 24 d.).
      Skaistgirys nuo seno garsėjo Šv. Jurgio (pavasarį) ir Šv. Martyno (rudenį) atlaidais. Nuo 1836 m. čia nuolat gyveno kunigas. 1905 m. įsteigta parapija.

      Bažnyčia neorenesansinė, stačiakampio plano, vienabokštė, su trisiene apside. Vienanavė. Joje 3 altoriai. Šventoriaus tvora mūrinė, su stulpiniais vartais. Jame yra medinės Kryžiaus kelio stočių koplytėlės.
      Didžiajame altoriuje yra bažnyčios globėjo Šv. Jurgio paveikslas (XIX a.), šoniniame altoriuje – kito globėjo, Šv. Martyno paveikslas (XIX a.).

      Wikipedia





      Paskutinis taisė Romas; 2015.03.08, 17:35. Priežastis: Kopija iš temos "Joniškio r. bažnyčios"

      Comment


        #4
        Apie Joniškio senųjų pastatų "rekonstrukcijas"

        "Šiaulių kraštas" 2014 m. kovo 28 d.
        Loreta RIPSKYTĖ loretar@skrastas.lt
        Europos pinigais naikinamas paveldas

        Joniškio rajono nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos (NKPVT) pirmininkas archeologas Ernestas Vasiliauskas piktinasi, kad atsakingi valdininkai nesikonsultuodami su Kultūros paveldo departamentu išduoda leidimus, pagal kuriuos pastatai renovuojant pakeičiami, ir dažnai ne į gerąją pusę. Europos Sąjungos pinigais trinamas paveldo veidas.

        „Šiaulių krašto“ redakciją pasiekė signalas, kad griaunamas istorinis XVIII amžiaus pabaigoje – XIX amžiaus pradžioje statytas buvęs Skaistgirio valsčiaus pastatas.

        Iš Europos Sąjungos lėšų laidojimo įmonė „Skaisti giria“ plečia veiklą. Pasak savininkės Vilmos Eidukienės, statinys nenukentės, senosios plytos grįš kur buvusios. Namo galą reikėjo rekonstruoti, nes buvo sutrešusios medinės konstrukcijos, kurios nebeatlaikytų naujo stogo.

        Rekonstrukcijai Joniškio rajono savivaldybės Architektūros ir teritorijų planavimo skyrius dar 2013 metų gegužės 28 dieną išdavė statybos leidimą. Tad savininkė savo užmojus realizuoja nenusižengdama įstatymams. Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus vedėja Daiva Bičkienė sako, kad išduodant leidimą vadovautasi tuo, jog pastatas nėra saugomų objektų sąraše.

        Valdininkai neįvertino pastato vertės
        Tačiau, anot Joniškio rajono NKPVT pirmininko Ernesto Vasiliausko, Savivaldybės architektūros ir teritorijų planavimo skyrius neįvertino, kad minėtas pastatas turi istorinę reikšmę Skaistgirio miesteliui ir nė nemėgino jo įtraukti bent į vietinės reikšmės saugomų objektų sąrašą.

        Skaistgiryje apsilankęs Kultūros paveldo departamento Šiaulių teritorinio padalinio vedėjas Rytis Budrys „Šiaulių kraštui“ patvirtino, kad darbai vyksta legaliai, tačiau jis taip pat mato aplaidumą Joniškio rajono savivaldybės specialistų darbe.
        „Nesvarbu, kad pastatas nėra kultūros paveldo vertybių registro sąraše, bet Savivaldybei priklauso ir paveldosaugos funkcija. Ji turėtų atsižvelgti į pastato istorinę vertę ir derėtų konsultuotis su specialistais prieš išduodant leidimus, kad būtų išlaikyta autentiška dvasia. Pastato savininkė nenusistačiusi prieš paveldą. Mes kalbėjome, rekomendavome, kad stogą klotų lygia danga. Žinoma, šiuo atveju negalime nurodyti, tik rekomenduoti,“– sakė R. Budrys.

        Gali būti statytas XVIII amžiuje
        NKPVT pirmininkas Ernestas Vasiliauskas apgailestauja, kad rajono valdininkai nekreipia dėmesio į objektus, kurie dar tiesiogiai liudija istoriją, bet jų gali greitai nebelikti.
        „Minėtas pastatas – bene vienintelis po Šv. Jurgio bažnyčios išlikęs toks senas statinys Skaistgiryje,“ – „Šiaulių kraštui“ teigė E. Vasiliauskas.

        Skaistgirio šviesuolis, rengęs monografiją apie miestelį, Augustinas Drigotas atverčia visą turtingą pastato istoriją. XIX amžiuje čia veikė karčema. Tarpukario Lietuvoje buvo įkurtas valsčius ir daboklė–areštinė. Areštinėje, pagal išlikusius duomenis, buvo galima patekti ne tik už chuliganizmą, bet ir viešai nusikeikus. Taip pat dideliame pastate veikė kooperatyvas „Varpas“, iš kurio sandėlio 1937 metais vagys išnešė nemažai degtinės, ūkinių medžiagų.

        Čia gyvavo kultūros namai, užkandinė, pieno supirkimo punktas.
        Skaistgirio karčema pažymėta 1836 metų Žagarės gubernijos žemėlapyje. Gali būti, kad ji jau stovėjo XVIII amžiaus pabaigoje. Ant svarbaus pastato net nėra atminimo lentelės.

        Turėjo konsultuotis su specialistais

        E. Vasiliauskas išveda šio pastato analogiją su Lietuvoje žinomu Žeimelio (Pakruojo rajonas) karčemų kompleksu, kuris pripažintas valstybės saugomu kultūros paveldo objektu. Jis sako, kad kilus klausimui dėl statinio vertės, Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus specialistams derėtų kreiptis į rajono Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybą arba Kultūros paveldo departamentą, kad būtų įvertinta, ar jo nederėtų įtraukti į saugomų objektų sąrašą. Neatlikti minėto Skaistgirio miestelio pastato detalūs tyrimai, kurie galėjo atskleisti jo vertingąsias savybes.
        (...)

        http://www.skrastas.lt/?data=2014-03...&id=1395935652
        Paskutinis taisė Romas; 2015.03.08, 19:24. Priežastis: Kopija iš temos "Joniškis"

        Comment


          #5
          Parašė Salvijus Rodyti pranešimą
          Apie Joniškio senųjų pastatų "rekonstrukcijas"



          http://www.skrastas.lt/?data=2014-03...&id=1395935652
          Ar čia šitas pastatas? https://maps.google.lt/maps?q=Skaist...268.34,,1,3.99

          Comment


            #6
            Sakyčiau standartinė provincinė paveldosaugos situacija. Daugelis tų neva vyr. "specialistų" neturi net jokio normalaus apčiuopiamo išsilavinimo, kad suvoktų pastatų ar kitų objektų vertes, todėl objektai ir toliau niokojami arba tiesiog dingsta. Jeigu tai tas pastatas, kurį laimutis parodė, tai akivaizdu, kad pastatas vertinamas tik vizualumo principu.
            DINGĘS MIESTAS - MERKINĖ <<

            Comment


              #7
              Taip, tas pats.

              Comment


                #8
                Skaistgiro bažnyčia - vienintėlė Lietuvoje, pastatyta iš plūkto molio
                Foto 2014.07






                Skaistgirio bažnyčios stacijos (kryžiaus stotys) su angeliukais
                Paskutinis taisė Romas; 2024.02.13, 19:48. Priežastis: Atkurtas nuotraukų rodymas be "Photobuket" ženklų

                Comment


                  #9
                  Skaistgirio kultūros namai


                  Antanas Adomaitis, "Joniškio rajonas", Vilnius, "Mintis", 1988
                  Paskutinis taisė Romas; 2016.11.20, 21:36. Priežastis: Kopija iš temos "Kultūros centrų pastatai"

                  Comment


                    #10
                    Sukurta atskira tema Skaistgirio miesteliui
                    Jis garsus vienintele Lietuvoje bažnyčia, kuri (bent jau bokštas) pastatyta iš plūkto molio.
                    Sovietiniais laikais Skaistgirys buvo Joniškio rajono "Pergalės" kolūkio centrinė gyvenvietė, kuri buvo pirmoji pripažinta gražiausia. Kolūkio primininkas Jonas Vilūnas 1963 m. iniciavo ir 10 ha (kitur- 12 ha) parko įrengimą.

                    Kelios nuorodos apie Skaistgirio parką

                    J. Vilūnas ir jo vardu pavadintas parkas Skaistgiryje
                    J. Viliūnas gimė 1912 m. Skaistgirio miestelyje (...) Iš Viliūnų sodybos grožis sklido greitai. Netrukus ir Skaistgirys buvo pripažintas gražiausia Lietuvos gyvenviete. Daug dėmesio tam skyrė J. Vilūnas, apsodinęs net iš tėvų gautą žemę gražiu parku su retų veislių medžiais ir krūmais. Dirbdamas kolūkio pirmininku siekė, kad žmonės geriau, gražiau ir turtingiau gyventų. (...)
                    Pirmiausia šalia pirmininko sodybos eglių kaip dukros pabiro mažos eglaitės. Tai buvo 12 ha kolūkinio parko pradžia. O vėliau jame įsikūrė: penkių rūšių kėniai, įvairiausi šermukšniai, guobos, raudonlapiai ir paprastieji ąžuolai, riešutmedžiai, bukai, uoginiai kukmedžiai..Tuo laiku kolūkio parke jau buvo įvairių medžių ir krūmų iki 220 rūšių. Parkas tampa ne tik poilsio, bet ir susipažinimo su retesniais augalais vieta. Prie kiekvieno medžio ir krūmo lentelė su lietuviškais ir lotyniškais pavadinimais. 2007 m Skaistgirio parkui suteiktas Jono Vi;ūno vardas

                    http://www.grazitumano.lt/mediawiki/...s_Skaistgiryje
                    2013-09-12
                    Skaistgirio parko estradoje prasidėjo darbai
                    Prasidėjo darbai Skaistgirio parke. Darbų rangovo „Joniškio Hidrostatybos“ darbininkai pradėjo kloti trinkelėmis parko takelius ir estrados aikštelės dangą.

                    http://joniskiovvg.lt/Naujienos/Skai...asidejo-darbai
                    Skaistgirio parkas žaliuoja jau 50 metų


                    2014 m. rugpjūčio 28 d.
                    Skaistgirio parkas žaliuoja jau 50 metų
                    Skaistgirio parkui suėjo penki dešimtmečiai. Įkurtas buvusio kolūkio pirmininko Jono Viliūno, jis iki šiol, dabar jau su atnaujinta estrada, suoleliais, džiugina medžių paunksme.


                    Atvažiavus į Skaistgirį pirmiausia svečio dėmesį atkreipia gražiai sutvarkytas seniūnijos pastatas ir prie jo prisišliejęs parkas su ūksmingais takeliais, gėlynais, estrada. Parkas buvo pasodintas prieš penkiasdešimt metų.
                    Šviesaus atminimo grožio puselėtojas Jonas Viliūnas, sumanęs kurti parką, ne kartą susidūrė su pasipriešinimu. Nesuprato jo nei rajono valdžia, nei jo paties brigadininkai...

                    http://www.skrastas.lt/?data=2014-08...ied=2014-08-28

                    Comment


                      #11
                      Foto 2014.07
                      Kaštonų gatvė eina nuo 153 plento Joniškis - Žagarė link bažnyčios










                      Skaistgiryje dar yra išlikę molinių pastatų


                      Paskutinis taisė Romas; 2024.02.13, 20:03. Priežastis: Pakeista talpykla

                      Comment


                        #12
                        Kaštonų gatvė einant link 153 plento


                        Pakeliui - Skaistgirio gaisrinė


                        Sankryža su 153 plentu Joniškis - Žagarė

                        Paskutinis taisė Romas; 2024.02.13, 20:08. Priežastis: Atkurtas nuotraukų rodymas

                        Comment


                          #13
                          Kelios nuotraukos nuo bažnyčios Joniškio link.
                          Anksčiau pagrindinis kelias ėjo per patį miestelį, Aušros ir Kaštonų gatvėmis




                          Kaštonų ir Aušros gatvių sankryža
                          Paskutinis taisė Romas; 2024.02.13, 20:09. Priežastis: Atkurtas nuotraukų rodymas be "Photobucket" ženklų

                          Comment


                            #14
                            Apie šį pastatą Kaštonų gatvėje buvo užsiminęs Salvijus. Tai - XIX amžiaus pradžioje statytas buvęs Skaistgirio valsčiaus pastatas.


                            Nežinant istorijos - tai dar vienas už ES pinigus rekonstruojamas pastatas


                            Kaip ir nieko ypatingo, tik užkliuvo ES paramos užrašas apie laidotuvių veiklos "konkurencingumo didinimą"
                            Paskutinis taisė Romas; 2024.02.13, 20:10. Priežastis: Pakeista talpykla

                            Comment


                              #15

                              Skaistgirys 1967 m.
                              Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus
                              Fotografas Aleksandras Medvedevas

                              Skaistgirio vidurinė mokykla

                              Inv. Nr. ČDM Ta 7550
                              https://www.limis.lt/valuables/e/805209/348225812

                              Individualūs namai Pergalės gatvėje

                              Inv. Nr. ČDM Ta 7558
                              https://www.limis.lt/valuables/e/805209/348495243

                              Individualūs namai Taikos gatvėje

                              Inv. Nr. ČDM Ta 7628
                              https://www.limis.lt/valuables/e/805209/361623225
                              Paskutinis taisė Romas; 2024.02.13, 17:27.

                              Comment


                                #16
                                Skaistgirys buvo viena XX a. 7-ojo dešimtmečio parodomųjų kolūkinių gyveneviečių

                                Skaistgirio genplanas 1967 m.
                                A.Medvedevas

                                Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus Inv. Nr. ČDM 7547
                                https://www.limis.lt/valuables/e/805209/379702324

                                Naujai apsodintas Skaistgirio parkas su statomu amfiteatru ir estrada 1967 m.
                                Fotografas Aleksandras Medvedevas
                                Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus Inv. Nr. ČDM 7629
                                https://www.limis.lt/valuables/e/805209/361626806

                                Tam parkui jau beveik 60 metų
                                2013.09.12
                                P.S. Įkėlus naujų nuotraukų buvo proga atstatyti anksčiau įkeltų nuotraukų rodymą be "Photobucket" ženklų

                                Comment

                                Working...
                                X