Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Deltuva*, miestelis Ukmergės r.

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #21
    Foto 2019.02


    Vaizdas į Šėtos-Kėdainių pusę




    Vaizdas Ukmergės link

    Comment


      #22
      Išsamus straipsnis apie Deltuvos miestelį

      Valstiečių laikraštis 2019.04.29
      Miestelis, kuriame žlugo Napoleoono planai
      Deltuvos miestelis – vos už 6 kilometrų į vakarus nuo Ukmergės, prie Ukmergės–Kėdainių kelio. Miestelio centre tyvuliuoja nedidelis ežerėlis, vietinių žmonių vadinamas Bambizų bala, netoliese teka Armonos upelis. Iš miestelio keliai veda į Ukmergę, Kėdainius, Veprius.
      Deltuvoje gyvena apie 560 žmonių. Dauguma gyventojų dirba žemės ūkyje ir medžio apdirbimo įmonėje. Miestelyje veikia pagrindinė mokykla, yra ambulatorija, šeimos gydytojo kabinetas, paštas, kultūros namai, biblioteka, parapiniai senelių namai, dvi parduotuvės, kavinė-baras.


      Deltuvos seniūnas Gintaras Radzevičius pasidžiaugė, kad šiais metais miestelis mini keletą gražių sukakčių. Viena iš jų – Deltuvos žemės 800-osios metinės.
      „Deltuvos žemė – vieno iš Lietuvos regionų, Aukštaitijos, senųjų žemių, pirmą kartą ji buvo paminėta 1219 metais taikos sutartyje tarp Haličo Voluinės (Ukraina) kunigaikštystės ir lietuvių žemių kunigaikščių. Tai pati seniausia žinoma XIII amžiaus pradžios informacija apie minėtą sutartį, kurią pasirašė Deltuvos kunigaikščiai Judeikis, Pukeikis, Bikšys ir Ligeikis“, – pasakojo seniūnas. (...)

      G.Radzevičius paminėjo ir dar vieną Deltuvai svarbią datą – pirmojo Nepriklausomos Lietuvos kariuomenės artilerijos šūvio 100-metį. Ta proga istorinėje vietoje prie senosios klebonijos buvo pakabinta memorialinė lenta. Šis pastatas, pastatytas XIX a. pabaigoje–XX a. pradžioje, yra glaudžiai susijęs su Lietuvos kariuomenės istorija. Pasak seniūno, 1919 metais Deltuva buvo užimta bolševikų kariuomenės, prieš kurią kovojo 200 lietuvių pėstininkų ir 20 raitelių. Jiems vadovavęs karininkas Jonas Variakojis buvo atsigabenęs keletą pirmosios Lietuvos kariuomenės patrankų. Iš jų ir buvo paleistas pirmasis sviedinys į Deltuvos kleboniją, kurioje buvo įsikūręs bolševikų kariuomenės štabas. Deja, sviedinys nesprogo – paliko tik išmuštą pėdsaką pastato sienoje. (...)


      Dar vienas įdomus Deltuvos miestelio architektūros objektas – vienos pirmųjų Lietuvoje evangelikų reformatų bažnyčios liekanos. 1815 metais ji buvo paversta – javų rezervo sandėliu nelaimės atvejams. Tarpukariu bažnyčia stovėjo apleista, išplėštais vargonais, bet nebuvo labai nuniokota. Joje Antrojo pasaulinio karo metu buvo įsikūrę vokiečių kareiviai. 1944 metais bažnyčios bokštas, kaip galimas stebėjimo punktas, vokiečių buvo susprogdintas. Šio sprogimo metu nukentėjo ir visas pastatas, kuris neremontuojamas ir neprižiūrimas gerokai apnyko. (...) Šalia bažnyčios vykdavo meno ir literatūros šventės, teatralizuoti vaidinimai. Pastato būklei kasmet blogėjant, renginiai čia nebevyksta.
      „Dabar prie bažnyčios liekanų lankytojai gali pamatyti, kaip ji atrodė kadaise. Čia yra įrengta speciali pakyla, ant kurios užlipus ir pažvelgus tiesiai pro stiklą galima išvysti realų statinį 3 D formatu“, – pasakojo Deltuvos seniūnas.


      Deltuvą garsina ir šalia miestelio vykęs praeities mūšis. Istoriniuose šaltiniuose minima, kad 1812 metais, puldamas Rusiją, Prancūzijos imperatorius Napoleonas Bonapartas su savo didžiąja armija žygiavo per Lietuvą. 140 tūkstančių karių persikėlus per Nemuną į Kauną ir be pasipriešinimo žygiuojant Maskvos link, ties Deltuva įvyko pirmasis 1812 metų Prancūzijos ir Rusijos karo mūšis. Jis istorijoje žinomas kaip Vilkmergės mūšis. (...)
      1998 metais prie dabartinio Žalgirių kaimo ir Deltuvos kapinių mūšiui atminti buvo pastatytas obeliskas.


      Nuo 1998 metų Deltuvos miestelyje kas antrus metus rengiamos įspūdingos šio mūšio inscenizacijos, kuriose dalyvauja Lietuvos ir užsienio karo istorijos klubų nariai, persirengę tų laikų kariniais mundurais. Gražios, spalvingos šventės suburia minias žmonių, kurie stebi, kaip žvanga kardai, aidi patrankų šūviai. Pasak seniūno, šventė Deltuvoje vyks ir šiais metais.


      Deltuva – gražiai sutvarkytas miestelis. Jame prieš kelerius metus pagal ES finansuojamą projektą buvo atlikti gatvių ir šaligatvių dangų, apšvietimo atnaujinimo darbai, įrengtos automobilių stovėjimo aikštelės, sutvarkytos poilsio vietos, visuomeniniai pastatai. Deltuviškiai džiaugiasi rekonstruotais Deltuvos kultūros namais, sutvarkytomis patalpomis bendruomeniniams renginiams, biblioteka, skaitykla. (...)

      http://valstietis.lt/musu-miestelis/...oleono-planai/

      Comment

      Working...
      X