Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Biržų regioninis parkas ir Biržų rajonas

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Biržų regioninis parkas ir Biržų rajonas

    2009 09 26
    Karvės ola

    Paslaptingos Biržų krašto žemės galmės. Nuo seniausių laikų gamta čia krečia pokštus. Tai vienur, tai kitur įgriūva žemė, atsiranda smegduobės. Skirtingai nei kitur, Biržų rajone gipso ir dolomito klodai yra labai arti žemės paviršiaus, todėl gruntiniams vandenims juos išplovus žemė įgriūna. Senoliai pasakoja apie prasmegusias trobas, žemių prarytus galvijus. Įgriuvose dingsta upeliai, o kitur įgriuvos, užpildytos vandens, sudaro nedidelius ežerėlius. Sausų smegduobių gausu Karajimiškyje, Naciūnuose (Biržų rajonas) ir apie Pasvalį. Prie Karajimiškio yra šachtinio tipo karstinis urvas "Karvės ola". Tarp Karajimiškio ir Mantagailiškio yra senų smegduobių grandinė. Čia jos sausos, bet kitur, ties Padaičiais, Užubaliais, Kirkilais, atrodo kaip ežeriukai. Vienur vanduo tamsus, kitur skaidrus, pamatyti galima ir žuvų, kurios požeminiais upeliais lengvai patenka iš vienos duobės į kitą. Senose, uždurpėjusiose lomose žmonės randa storų pamėlynavusių ąžuolų ir eglių. Matyt, kažkada, gal prieš šimtus metų, tos duobės įgriuvo miške. Karajimiškio apylinkėse yra ne tik daugybė karstinių duobių, bet ir Lietuvoje vienintelė natūrali gamtinė šachta – Karvės ola. Karvės ola. Pasakojama, kad dabartinėje įgriuvos vietoje kažkada yra prasmegusi karvė, o prie uolos likęs tik grandinės galas (nuo šio įvykio, girdi, ir dabartinis giliosios karstinės įgriuvos pavadinimas kildinamas). Be to, kalbama, jog į Karvės olą sumesdavo nugaišusias Mantagailiškio dvaro karves…Tačiau jų liekanų, net urvus tyrinėję speleologai ir akvalangininkai, neaptiko.
    Jos gylis 12 metrų, plotis prie žemės paviršiaus apie 10 m, prie dugno susiaurėja iki 2 m. Įgriuvos dugne yra ertmė, iš kurios atsišakoja 5 urvai, kurių vienas – Rupūžės ola sudaro požeminį ežerėlį, 1,5 m.gylio. Visų urvų bendras gylis yra apie 4 metrus. Nusileisti žemyn 12 metrų galima laipteliais, o dugne tvyro pastovi temperatūra – apie +5C net vasara . Meniškos medinės nuorodos žymi taką prie olos, daugybės įgriuvų apsuptyje galima pasėdėti pavėsinėje ar prie laužo.


















    Paskutinis taisė Almis; 2010.12.07, 00:56.

    #2










    Paskutinis taisė Almis; 2010.12.07, 00:57.

    Comment


      #3
      Gretimos įgriuvos










      Prie aikštelės




      Informacinis stendas




      Tu pačiu metu prie olos buvo pagyvenusių rusiakalbių ekskursantų grupė. Pamatę putiną su šauksmais "kalina" ėmė jį doroti. Kaip skėriai. Vaizdas buvo toks, kad net nesusiprotėjau nufotkint. Iš medelio beveik nieko neliko. Ir dar vieną surado...
      Vėliau su jais susitikom Astravo dvare. Ten putinų nebuvo
      Paskutinis taisė Almis; 2010.12.07, 00:58.

      Comment


        #4
        Kirkilų karstiniai ežeriukai (iš oro turėtų geriau atrodyt)

        Kirkilų ežerėliai - viena prie kitos įgriuvusios smegduobės, užpildytos vandeniu, susijungusios į vieną vandens baseiną, kurių vidutinis gylis – 12 metrų, skersmuo apie 35 m ir daugiau. Juose vanduo tamsus, bet skaidrus. Dėl ypatingų hidrologinių ir hidrocheminių sąlygų šių ežerų fauna ir flora labai negausi, bet savita. Pavyzdžiui, juose galima plika akimi pamatyti žaliųjų ir purpurinių sieros bakterijų kolonijas, Lietuvoje dar neaptiktas zooplanktono rūšis. Detalūs tyrimai dar tęsiami. Įdomu yra tai, kad Kirkilų ežerėlyje (didžiausias tokio tipo ežeras Lietuvoje) aptinkamos upių ir didelių ežerų žuvys – menkės. Manoma, kad jos atplaukia iš požeminiais kanalais susijungusių upių. Vieta jaukiai sutvarkyta, tinkama rekreacijai. Kirkilų kaimo bendruomenė organizuoja priėmimą prie ežerėlių su žuviene ir rupių miltų blynais, valgomais nuo vynuogių lapų. Kirkilų kaime yra etnografinis muziejus. Bitininkas R. Butkevičius suka ekologišką medutį, nes apylinkėse dėl karsto reiškinių, plėtojamas ekologiškas ūkininkavimas.

























        Paskutinis taisė Almis; 2010.12.07, 00:59.

        Comment


          #5
          Širvėnos ežeras nuo pilies (Pilis atskiroje temoje)











          Paskutinis taisė Almis; 2010.12.07, 01:00.

          Comment


            #6
            Biržai

            Gatvės






            Paštas. Kažkada čia mokėsi J.Janonis, vadinasi buvo gimnazija






            Gaisrinė
            Paskutinis taisė Almis; 2010.12.07, 01:01.

            Comment


              #7
              Širvėnos ežeras nuo Astravo dvaro ir užtvankų















              Paskutinis taisė Almis; 2010.12.07, 01:02.

              Comment


                #8
                Nemunėlio Radviliškis. Kitoj Nemunėlio pusėj Latvija

                Nemunėlio Radviliškis – nedidelis miestelis šiaurinėje Biržų rajono dalyje – minimas jau XVI a. Prie Nemunėlio, palatvėje jį įkūrė didikai Radvilos. Čia, kaip ir visame Biržų krašte, daugelį šimtmečių kartu gyvena skirtingų – katalikų ir evangelikų reformatų – tikėjimų žmonės.











                Paskutinis taisė Almis; 2010.12.07, 01:03.

                Comment


                  #9
                  Muoriškių atodanga

                  Atodanga yra natūrali, atsiradusi kaip Nemunėlio upės ilgalaikės giluminės ir šoninės erozijos pasekmė. Įspūdingiausias stačiasienės atkarpos ilgis palei Nemunėlio upę siekia 80 m, atodangos aukštis apie 7,5 m. Joje gausu nišų, atsiradusių išdūlėjus dolomite lizdams; gilių plyšių, aštrių kietų uolienų kyšulių. Prie Nemunėlio upės vandens dominuoja melsvo mergelio ir molio sluoksniai, kurių paviršiuose randamos smulkios kriauklelės. Tai labia įsimenanti ir išvaizdi skardingo šlaito atkarpa Nemunėlio slėnyje. Muoriškių atodangos viršuje auga gana tankūs krūmynai bei medžiai – pušys, beržai, drebulės. Visai arti atodangos krašto matosi buvusių karo apkasų ir tranšėjų likučiai.













                  Netoliese yra Tabokinės atodanga, tik šį kart neliko laiko iki jos nuvykt...
                  Paskutinis taisė Almis; 2010.12.07, 01:04.

                  Comment


                    #10
                    Velniapilio ola

                    Velniapilio ola yra dolomitinė atodanga, kurios apačia maždaug 3 m. yra iškilusi virš Nemunėlio upės vandens paviršiaus ir apie 6 m. atstumu nuo Nemunėlio upės tėkmės. Atodangos aukštis yra 5 m., ilgis 8 m. Joje žiojėja karstinės kilmės plyšys - ola, kurios anga apie 1 m, gylis 4,3 m. Atodanga turi respublikinio geologinio gamtos paminklo statusą, kuris pirmąkart buvo paskelbtas 1964 m. Jos būklė palyginti gera, natūrali. Velniapilio atodanga - tai į Nemunėlio upės pusę jos slėnio kairiajame šlaite (apatinėje dalyje) prasikišęs gipsingos storymės atlikuonis. Jis lyg kokia pertvara stūkso įsispraudęs tarp dviejų šio slėnio šlaite įsirėžusių senų griovų, iš kurių esanti šiauriau - gilesnė ir erdvesnė. Nuo Velniapilio atodangos sienelės viršaus, aukštėdama į slėnio šlaitą, tęsiasi vos 1.5m - 2 m pločio, bet į apačią platėjanti ir taip pat minėtas griovas skirianti priemolinga ketera. Kiek aukščiau už jos susiliejimo su viršutine šlaito dalimi (ant slėnio ribos) duburiuoja truputį ovali 10 m -12 m skersmens ir iki 2.0 -2.5 m gylio sena karstinė įgriuva. Joje mėtosi daug sutręšusių medžių šakų, senų lapų, laikosi šiek tiek vandens. Čia pat (šiaurinėje pusėje) yra dar pora mažų karstinių įdubimų, o paslėnio ariamo lauko (irgi arti Velniapilio atodangos) palyginti nedideliuose dvejuose krūmų bei piktžolių plotuose slepiasi bent kelios viena greta kitos išsidėsčiusios piltuviškos įgriuvos. Velniapilio atodangos aplinkoje, iki 11 m aukštį siekiančiame statokame slėnio šlaite ir jo griovose, auga alksniai, lazdynai, ievos, jauni uosiai bei kiti medžiai, visai greta Velniapilio atodangos (iš kairės) - klevas. Papėdėje (tarp Velniapilio atodangos ir Nemunėlio upės vagos) žemės paviršiuje tarp žolių mėtosi 6 nemaži dolomito ir gipso gabalai, želia varnalėšos, usnys, šalpusniai, driekiasi gervuogės. Dolomito gabalų matosi ir Nemunėlio upės dugne. Nuo Velniapilio atodangos pakrante paėjus 16 m prieš Nemunėlio upės tėkmę, prasideda apie 35 m ilgio ir iki 2 m aukščio kita atodanga su gipso (selenito) tarpsluoksniuose ištirpusiomis ir siauromis horizontaliomis nišomis.

                    Nuvilsiu - nepavyko rast. Pasislėpė . Taigi tik įrodymas, kad ten buvom, pasienio stulpas ir latvių sodyba kitoj Nemunėlio pusėj.







                    ...
                    Paskutinis taisė Almis; 2010.12.07, 01:05.

                    Comment


                      #11
                      Germaniškis

                      Dar kartą Skaistkalnės bažnyčia saugiu atstumu. Vėl negalėjom nuvykt, nes ne visi dokumentus turėjo. Ir šiaip, kompanijoj ne visi į bažnyčias, kaip architektūros kūrinius, taip pagarbiai žiūri





                      Informacija važiuojantiems
                      Paskutinis taisė Almis; 2010.12.07, 01:05.

                      Comment


                        #12
                        Aprašymai iš:
                        http://www.sodyboskaime.lt/lankytino...birzu-rajonas/

                        Comment


                          #13
                          Dar keleta nuotraukų iš to pačio pasivažinėjimo (šios nuotraukos ne mano, įkelti leista)

                          Karvės ola


                          Kirkilų ežeriukai




                          Biržų pilis ir prie pilies










                          Astravo dvaras ir Širvėnos ežeras




                          Paskutinis taisė Almis; 2010.12.07, 01:07.

                          Comment


                            #14
                            www.fotoskrydis.lt - Lietuva iš paukščio skrydžio.

                            Comment


                              #15
                              Keletas nuotraukų iš Biržų apylinkių. Visos fotografijos darytos 2012-03-16

                              1. Atvykstama į labai ilgo pavadinimo miestelį - Nemunėlio Radviliškį. Norėtųsi pagirti gan gerą kelią nuo Biržų iki Nemunėlio Radviliškio


                              2. Nemunėlio Radviliškyje stovi Švč. Mergelės Marijos bažnyčia
                              http://imageshack.us/photo/my-images/696/p3160149.jpg

                              3. Nemunėlio Radviliškio centras


                              4. Miestelis mažas, tačiau jame yra ir evangelikų reformatų bažnyčia. Už tų medžių teka Nemunėlis.


                              5. Nuo Nemunėlio Radviliškio patraukiama link šiauriausios Lietuvos vietos
                              http://imageshack.us/photo/my-images/35/p3160155.jpg

                              6. Tačiau pačio šiauriausio taško nepayvko pasiekti, trūko poros šimtų metrų. Šiaip reiktų rinktis sausesnį metų laiką
                              http://imageshack.us/photo/my-images/26/p3160157.jpg

                              7. Apsisukama ir pajudama atgal link Nemunėlio Radviliškio, vėliau Germaniškio. Germaniškio kaime vaizdas link Latvijos, Skaistkalnės miestelio. Ir pasieniečiai matosi. Buvau patikrintas. Tik nesuvokiu kokiu tikslu reikia atidaryti tuščią neužtamsintų stiklų universalo bagažinę be palangės
                              Paskutinis taisė Romas; 2014.06.01, 22:56. Priežastis: Nuotraukų dydis

                              Comment


                                #16
                                lrytas.lt 2014-04-04
                                Virginija Petrauskienė
                                Pavasarį Šiaurės Lietuvoje skelbia naujos smegduobės
                                Kaip ir kiekvieną pavasarį, taip ir šį Šiaurės Lietuva pasitinka skaičiuodama naujas smegduobes. Praėjusią savaitę pastebėta nauja, kuri atsirado beveik šalia prieš metus Naradavos soduose atsivėrusios ir dvi obelis prarijusios karstinės įgriuvos

                                http://www.lrytas.lt/lietuvos-diena/...smegduobes.htm

                                Comment


                                  #17
                                  Kirkilai, Biržų RP

                                  Biržų regoninis parkas 2014-11-25
                                  Pasitarimas dėl Biržų regioninio parko apžvalgos bokšto įrengimo
                                  Apžvalgos bokšto aukštis bus beveik 32 m. Bokšto forma primena medinę valtį.


                                  Anot projektuotojų, bokšto forma gimė siekiant skulptūriškame tūryje „įpakuoti“ išskirtinį atradimo jausmą. Forma ne tik kuria pastato išvaizdą, tačiau visų svarbiausia įrėmina pirminę – pažintinio apžvalgos bokšto funkciją. Skulptūriškas bokšto tūris iškils virš medžių viršūnių ir bus yra aukščiausias objektas aplinkoje. Jis bus vietovės orientyras (ang. landmark), nurodysiantis karstinius Kirkilų ežerėlius (...)

                                  http://www.birzuparkas.lt/index.php?naujiena=91
                                  Biržų regoninis parkas 2014-12-03
                                  Pradėti apžvalgos bokšto statybos darbai
                                  http://www.birzuparkas.lt/index.php?naujiena=92

                                  Biržų regoninis parkas 2015-03-06
                                  Įsibėgėjo Biržų regioninio parko apžvalgos bokšto statyba

                                  Beveik 32 metrų aukščio apžvalgos bokštas stovės prie Kirkilų karstinių ežerėlių. (...)
                                  Praėjusių metų gruodžio mėnesį pradėti darbai vyksta sparčiai. Pradžioje buvo atlikti žemės darbai, po to sekė gelžbetoninių pamatų, ir gelžbetoninės sienos-kolonos įrengimo darbai.

                                  Iki kovo pabaigos bus baigtos tvirtinti metalo konstrukcijos, ir pradėti bokšto fasado tvarkymo darbai. (...) Darbus tikimasi baigti kaip numatyta sutartyje - iki birželio pradžios.

                                  http://www.birzuparkas.lt/index.php?naujiena=111

                                  Comment


                                    #18
                                    Naujasis takas. Ankstyvas pavasaris


                                    Beerzai
                                    by Giedrius, on Flickr
                                    Paskutinis taisė Romas; 2017.05.06, 17:19.

                                    Comment


                                      #19
                                      Cia apie kempinga Birzuose: https://www.facebook.com/Bir%C5%BE%C...1755054226888/

                                      Comment


                                        #20
                                        Kãrstinis ežerėlis Kirkilų kaime

                                        Comment

                                        Working...
                                        X