Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

[LT] Lietuvos piliakalniai

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Naujasodžio (Mošios) piliakalnis, Trakų r.
    Foto 2019.08




    Šlaitas į Mošios upelio slėnį








    Skrebio miško pažintinis takas apeina piliakalnį iš rytų pusės






    Piliakalnio vaizdas iš pietų pusės

    Comment


      Papalazdijų piliakalnis, Lazdijų r.
      Šis piliakalnis yra ant Baltajo ežero kranto. Nuo Lazdijų - tik 2,5 km važiuojant keliu RK 2510 Lazdijai - Kučiūnai

      Žemėlapis iš www.mapy.cz

      Foto 2019.07












      Kažkur šioje vietoje žemėlapyje prie piliakalnio pažymėtas Molotovo linijos bunkeris, bet jo surasti nepavyko.
      Šalia matėsi nenatūrali duobė - gal spėta iškasti tik pamatų duobę

      Comment


        15min.lt 2019.11.10
        Kitąmet bus tvarkomi Liškiavos ir Merkinės piliakalniai

        Kitąmet bus tvarkomi gausiai keliautojų lankomi Dzūkijos nacionaliniame parke esantys Liškiavos ir Merkinės piliakalniai.

        Merkinės piliakalnyje bus nuimti senieji mediniai laiptai, naujus norima įrengti kitoje piliakalnio pusėje, taip pat numatyti pėsčiųjų takai, apžvalgos aikštelė, pietinėje pašlaitėje atsiras ugniavietė, suoliukai.
        Prie piliakalnio ketinama atnaujinti informacines rodykles, įrengti originalų skaidrų stendą su piešiniu, vaizduojančiu piliakalnio vaizdą istoriniu gyvavimo laikotarpiu. Be kita ko, bus vykdomi ir kraštovaizdžio formavimo kirtimai, kad nuo apžvalgos aikštelių atsivertų ne tik Nemuno ir Merkio santaka, bet ir kitos panoramos.

        Liškiavoje bus tvarkoma piliakalnio teritorija nuo pilies pietvakarinio bokšto liekanų iki dvarvietės. Numatyta šį bokštą sutvarkyti – restauruoti.
        Teritorijoje bus įrengti pėsčiųjų takai, laiptai, taip pat piliakalnio ir dvarvietės tarpukalnėje norima įrengti edukacinę erdvę su informaciniais stendais, rodyklėmis, ugniaviete ir specialiu edukaciniu, meniniu simboliu. (...)
        Prie Liškiavos piliakalnio, kaip ir Merkinėje, suplanuoti kraštovaizdžio formavimo kirtimai: bus kertami krūmai, siekiant atverti užgožtas paveldo objekto dalis. Šalia abiejų piliakalnių taip pat planuojama įrengti ir lankytojų skaičiuotuvus, kad būtų galima stebėti jų srautą.

        https://www.15min.lt/pasaulis-kisene...ai-642-1229776

        Comment


          Utenos raj. Daugailių piliakalnis, 1947 m.



          https://www.facebook.com/photo.php?f...type=3&theater

          Comment


            Miškininkas.eu 2019.12.17
            Tvarkys Birštono piliakalnį
            Nemuno kilpų regioniniame parke, kurio lankytojai džiaugiasi šiemet atidarytu Birštono apžvalgos bokštu netoli Škėvonių atodangos, neužilgo iš naujo bus pritaikyta lankymui dar viena parko vertybė – Birštono piliakalnis, dar vadinamas Vytauto kalnu. Jo laiptai ir kita infrastruktūra jau yra avarinės būklės, griovos tarp piliakalnio ir gyvenvietės šlaitai apaugę krūmais, gausu vėjovartų, dėl to numatyti daliniai kirtimai. Iš krūmų vyrauja lazdynai, alksniai, o žolinės dangos po jais praktiškai nėra, todėl susidaro sąlygos kalno šlaitų erozijai. Ketinama iškirsti sergantį kaštoną, pušį nulaužta viršūne, du baltalksnius bei medžius, kurie užgožia vaizdus iš viršutinių apžvalgos taškų į Nemuną.

            Birštono kurorto piliakalnis yra intensyviai lankomas, tačiau laiptai, takai, atraminės sienutės jau stipriai nusidėvėję. Kadangi pakopos vietomis sutrešusios, formuojasi takai greta jų, o tai sudaro sąlygas kalno šlaitų erozijai. Stačiašlaitį piliakalnį ardo ir šaltinis bei dėl geologinių procesų atsiradusios įgriovos. (...)

            Pagal projektą „Kraštovaizdžio vertybių apsauga ir pritaikymas pažinti (I etapas)“ vyks Birštono piliakalnio tvarkymo darbai. Projekto užsakovas – Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba (VSTT) kartu su Nemuno kilpų regioninio parko direkcija.

            http://miskininkas.eu/tvarkys-birsto...ptus-ir-takus/

            Comment


              Kiek žiūrėjau pirkimų dokumentus, tai plano dalis nutiesti naują pakilimo taką ne pačiu Vytauto kalnu (kur dabar išpuvę vienoje pusėje ir išmintas šalia takas) , o pratęsiant krantinę per gretimą kalvą.

              https://pirkimai.eviesiejipirkimai.l...asp?PID=488117

              Nuorodoje 4 priedas .zip
              Vilniaus dviračių takų plėtros istorija

              Comment


                Prie Puziniškio piliakalnio kuris yra Ignalinos rajone Aukštaitijos Nacionalinio parko teritorijoje pirmą kartą teko pabuvoti prieš kokius 20 metų. Tada tiltas tarp Linkmeno ir Asalnykščio ežerų buvo medinis visiškai sulūžęs. Kalvos šlaitai statūs, piliakalnis apaugęs pušimis ir beržais.











                Paskutinis taisė digital; 2020.01.03, 22:02.

                Comment


                  Parašė Romas Rodyti pranešimą
                  15min.lt 2019.11.10
                  Kitąmet bus tvarkomi Liškiavos ir Merkinės piliakalniai
                  Įdėtas skelbimas CVPP, pirkimo numeris: 467902

                  Liškiavos piliakalnio ir alkakalnio tvarkymo ir pritaikymo lankymui tvarkomieji statybos ir tvarkybos (tvarkomieji paveldosaugos) darbai.

                  Tvarkomieji paveldosaugos (tvarkybos) darbai:

                  Liškiavos pilies pietvakarinio bokšto liekanų (un.k. 1751) restauravimo, konservavimo, apsaugos priemonių įrengimo ir remonto darbai, taip pat apsaugos priemonių (konservavimo darbai) nuo mechaninės erozijos įrengimas: pėsčiųjų takų, terasuotų takų, akmeninių laiptų įrengimas, paviršinės erozijos židinių panaikinimas.

                  Tvarkybos darbų metu numatyti tvarkomos teritorijos restauravimo darbai – kraštovaizdžio formavimo kirtimai. Tvarkomųjų statybos darbų metu numatytas esamos automobilių stovėjimo aikštelės dangos kapitalinis remontas, naujos automobilių stovėjimo aikštelės statyba. Numatytas akmenų grindinio dangos aikštelių įrengimas ir kt.

                  Schema https://pirkimai.eviesiejipirkimai.l...asp?PID=493175

                  Techniniame projekte taip pat yra vietos vaizdų iš XXa.
                  Paskutinis taisė Riedis; 2020.01.24, 09:31.
                  Vilniaus dviračių takų plėtros istorija

                  Comment


                    Sutvarkytas Naujosios Rėvos piliakalnis Neries regioniniame parke RP (Vilniaus r.)
                    Įrengti suolai, iškirsti krūmai, atnaujinti laiptai

                    Palyginimui - foto 2017.08


                    Naujos nuotraukos

                    Comment


                      Tema apie piliakalnius ir jiems daromą žalą transporto priemonėm:

                      KPD informacija / 15min.lt
                      Keturračiai – XXI amžiaus grėsmė piliakalniams
                      https://www.15min.lt/pasaulis-kisene...ms-642-1303406

                      Atšilus orams, sujudus motociklų, keturračių transporto priemonių savininkams, grėsmė iškyla ir gražiausiuose gamtos kampeliuose stūksantiems piliakalniams. Nors kultūros paveldo objektų tipinės lankymo taisyklės draudžia važinėti kultūros paveldo objektų teritorijose ne keliais ir statyti jas tam tikslui neskirtose ar atitinkamais ženklais nepažymėtose vietose, pasirodo, vis dar pasitaiko neatsakingų vairuotojų, apgadinančių piliakalnius. Padaroma žala jų kultūriniam sluoksniui, kuris šlaituose yra labai negiliai, o suardžius velėną formuojasi erozijos židiniai ir kyla grėsmė nuslinkti šlaitams.
                      Komentuoja architektas Aurimas Vengris, kuris suprojektavo daugelio piliakalnių infrastruktūros elementų ir archeologas dr. Gintautas Zabiela, kuris turbūt daugiausiai ištyrės Lietuvoje piliakalnių.

                      Comment


                        VSTT 2020.04.20
                        Vasarą - daugiau lankomų vietų saugomose teritorijose
                        Gamtos mėgėjai laukia vasaros, tikėdamiesi, kad karantino situacija Lietuvoje pasibaigs ir jie galės aktyviau keliauti po nacionalinius ir regioninius parkus. Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba, nuosekliai vykdydama projektus „Kraštovaizdžio vertybių apsauga ir pritaikymas pažinti“(I, II), šią vasarą lankytojams atvers dar daugiau objektų saugomose teritorijose.
                        (...)

                        Pagal minėtus projektus sutvarkyti, pritaikyti lankymui daug piliakalnių: tai Apuolės piliakalnis Skuodo rajone, Pakalniškių piliakalnis Kauno marių regioniniame parke, Naujosios Rėvos piliakalnis Neries regioniniame parke. Čia įrengti nauji laiptai, pavėsinės, regyklos, nuo kurių atsiveria kraštovaizdžių perspektyvos. Prie Kačėniškės piliakalnio Sirvėtos regioniniame parke įrengtas naujas pažintinis takas.
                        Dar keli žinomi Dzūkijos nacionalinio parko piliakalniai – Merkinės ir Liškiavos – naujai tvarkomi ir, tikėtina, pasitiks lankytojus kitais metais.

                        https://vstt.lrv.lt/lt/naujienos/vas...e-teritorijose

                        Comment


                          Nesėdėk namuose 2020.05.31
                          Atvirukas iš Švenčionių aukštumos
                          Esu girdėjęs, jog Kačėniškės piliakalnis yra vienas gražiausių, taip pat esu skaitęs, jog šis piliakalnis vertas filmo, todėl sužinojęs apie neseniai link jo nutiestą Kačėniškės piliakalnio pažintinį taką susiruošiau į Sirvėtos regioninį parką.(...)
                          Ties Kačėniškės kaimu stovi rodyklė, rodanti piliakalnio pusėn, tačiau norint aplankyti ne tik piliakalnį, bet ir naująjį pažintinį taką reikia pavažiuoti kiek toliau. Nors takas ir naujas, Google Maps jau žino kur jis prasideda ir nuveda į erdvią automobilių stovėjimo aikštelę prie Garnių kaimo.
                          Kalvomis nenuobodžiai vingiuojantis takas tai kyla aukštyn, tai vėl leidžiasi žemyn, kol nusileidęs į vieną iš jų išneria iš miško į prieš akis atsivėrusią aukštapelkę, per kurią, kažkuo primenantis Medžių lajų taką, nutiestas plūduriuojantis tiltelis.

                          Pasivaikščiojimas piliakalnio viršumi trunka ilgiausiai. Ne todėl, kad ši atkarpa ilga – tiesiog einant viršuje įrengtu taku atsiveria vienas už kitą gražesni vaizdai, dėl kurių praradęs laiko pojūtį ne vienas lankytojas prisėda pasigėrėti vaizdais ar tiesiog mėgaujasi buvimu čia ir dabar.


                          https://nesedeknamuose.lt/atvirukas-...niu-aukstumos/
                          Tą straipsnį 2020.06.01 d. perspausdino didžioji internetinė žiniasklaida
                          Delfi.lt https://www.delfi.lt/keliones/po-lie....d?id=84418117
                          15min.lt https://www.15min.lt/pasaulis-kisene...ko-642-1326278

                          Comment


                            Pivašiūnų piliakalnis












                            Comment


                              Punios piliakalnis












                              Comment













                                Comment










                                  Comment


                                    Cirkliškio piliakalnis vadinamas Perkūnkalniu, nesenai buvo išretinti medžiai, bet pamažu lenda atžalos ir šabakštynai











                                    Comment


                                      Mažulonių piliakalnis







                                      Piliakalnio aikštelė








                                      Comment


                                        Nebeveikia https://postimages.org/ nuotraukų talpykla, jeigu neatsigaus reiks perkelti iš naujo.

                                        Comment


                                          Pilionių, Mateikiškių piliakalnis stūkso prie Želvos - Šešuolių kelio, aikštelė apardyta kapinių ir karo apkasų, laiptai į piliakalnį visiškai sulužę.





















                                          Piliakalnio aikštelėje išlikusi antkapinė plokštė


                                          Comment

                                          Working...
                                          X