Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Germanto regioninis parkas

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Germanto regioninis parkas

    BNS 2023.12.30
    Vyriausybė Žemaitijoje steigs Germanto regioninį parką
    Pirmajame 2024 metų Ministrų kabineto posėdyje planuojama priimti sprendimą dėl naujo regioninio parko įsteigimo Telšių ir Plungės rajonuose.
    Aplinkos ministerijos teigimu, įsteigti Germanto regioninį parką pasiūlė vietos gyventojų atstovai, o Telšių rajono savivaldybės taryba šiai iniciatyvai pritarė dar 2022 metų spalį.

    Naujos saugomos teritorijos pagrindu taptų Germanto kraštovaizdžio draustinis – vienas patraukliausių objektų Žemaitijoje. Tai vienas pirmųjų draustinių Lietuvoje, įsteigtas prieš beveik 60 metų siekiant išsaugoti vidurio Žemaitijos aukštumoms būdingą kraštovaizdį su ežerų kompleksu.
    Anot Aplinkos ministerijos, preliminariai naujasis parkas apimtų esamus Germanto kraštovaizdžio, Buožėnų ir Vilkaičių geomorfologinius draustinius. Į šią teritoriją taip pat patektų dalis itin vertingų gamtinių teritorijų, Europos Bendrijos svarbos buveinių, vertingų miškų, kurie yra už minėtų draustinių ribų. Į siūlomą Germanto regioninio parko teritoriją ketinama įtraukti ir Gelžio ežerą, Kantaučių apylinkes.

    Planuojama, kad naujos saugomos teritorijos plotas siektų iki 10,5 tūkst. hektaro. Tikslus plotas ir konkrečios ribos paaiškėtų planavimo metu.

    https://www.lrt.lt/naujienos/lietuvo...egionini-parka

    #2
    LRV 2024.01.03 posėdžio medžiaga.
    12. Dėl steigiamo Germanto regioninio parko planavimo schemos (ribų ir tvarkymo planų) rengimo pradžios ir planavimo tikslų (TAP-23-1474(2)(23-14243(3)
    NV-3322 EPG pažyma.pdf 580,8 KB
    G-11309_Teikimas.pdf 584,8 KB
    Nutarimo projekatas.pdf 417,2 KB
    NV-1_TG išvada.pdf 467,6 KB

    https://lrv.lt/lt/posedziai/lietuvos...-posedis-1666/

    Comment


      #3
      Teikimas 2024.0.1.03 d. LRV posėdžiui dėl Germanto RR steigimo
      Aplinkos ministerija teikia tvirtinti Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimo „Dėl steigiamo Germanto regioninio parko planavimo schemos (ribų ir tvarkymo planų) rengimo pradžios ir planavimo tikslų“ projektą. Įsteigti Germanto regioninį parką pasiūlė vietos gyventojų atstovai, šiai iniciatyvai pritarė Telšių rajono savivaldybės taryba. Ji 2022 m. spalio 27 d. priėmė sprendimą Nr. T1-379 „Dėl Germanto regioninio parko steigimo“ ir kreipėsi į Valstybinę saugomų teritorijų tarnybą (toliau – Tarnyba) su pasiūlymu steigti ir pradėti Germanto regioninio parko steigimo procedūras.

      Europos Komisijos komunikate „2030 m. ES biologinės įvairovės strategija“ numatyta, kad iki 2030 m. ES turėtų būti saugoma bent 30 proc. sausumos ir 30 proc. jūrų ploto. Aštuonioliktoje Lietuvos Respublikos Vyriausybės programoje numatyta, kad 2024 m. sėkmės rodikliu bus laikoma, jei Lietuvos saugomų teritorijų plotas pasieks 20 proc. šalies teritorijos. Šiuo metu jis siekia 18,38 proc. šalies teritorijos. Įsteigus Germanto regioninį parką būtų prisidėta prie Vyriausybės tikslų įgyvendinimo. (...)

      Valstybinę saugomų teritorijų tarnybos užsakymu dar 2008 m. buvo parengta galimybių studija dėl GRP steigimo su trimis plėtros variantais.
      GRP steigimas taip pat numatytas 2008 m. Telšių rajono savivaldybės teritorijos bendrojo plano sprendiniuose. Preliminarios GRP ribos galėtų orientuotis į Lietuvos Respublikos teritorijos bendrajame plane nurodytą arealą, jungiantį esamus Germanto kraštovaizdžio, Buožėnų ir Vilkaičių geomorfologinius draustinius. Į GRP teritoriją taip pat patektų dalis itin vertingų gamtinių teritorijų, Europos Bendrijos (toliau – EB) svarbos buveinių, vertingų miškų, kurie yra už minėtų draustinių ribų. Įsteigus regioninį parką, jos taptų naujos saugomos teritorijos dalimi.
      Į siūlomą GRP teritoriją patenka Gelžio ežeras – Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ buveinių apsaugai svarbi teritorija (toliau – BAST), kurioje nustatyta saugoma buveinė 3140 Ežerai su menturdumblių bendrijomis (šios teritorijos plotas – 22,9 ha) – ir BAST Kantaučių apylinkės. (...)
      GRP plotas juose būtų iki 10,5 tūkst. hektaro. Tikslus plotas ir konkrečios ribos paaiškėtų planavimo metu. (...)

      Siūlomoje steigti teritorijoje yra apie 190 sodybų, į ją patenka 4 draustiniai, kuriuose yra apie 50 sodybų. Savivaldybės administracijos darbuotojai ir Žemaitijos nacionalinio parko direkcijos direktorius vyko pas gyventojus ir tiesiogiai informavo apie planus steigti regioninį parką.
      Dauguma sutiktų gyventojų palankiai priėmė parko steigimo idėją. Aplankytos 45 sodybos, 17-oje iš jų gyventojų namuose nebuvo, tačiau jiems palikti pranešimai su visa reikiama informacija ir kontaktais. Savivaldybės taryba pritarė šio parko steigimui ir kreipimuisi į atitinkamas institucijas su pasiūlymu, kad šis procesas būtų inicijuojamas.
      Informacija apie ketinimą steigti regioninį parką ir jau atliktus žingsnius viešinta vietos spaudoje https://tzinios.lt/germanto-regionin...nauda-rajonui/

      https://lrv.lt/media/viesa/saugykla/...8KCIZZ77LU.pdf

      Comment


        #4
        Dabartinės saugomos teritorijos Telšių rajono vakarinėje ir Plungės r. rytinėje dalyje

        https://stvk.lt/map

        Apytikrė teritorija 2022.10.11 patvirtintame Telšių rajono savivladybės bendrajame plane

        https://telsiai.lt/uploads/website/d...%2002%2021.jpg]

        Comment


          #5
          Apie Germanto RP buvo kalbėta prieš metus, tada kalbėta apie 7,7 tūkst. ha plotą

          LR aplinkos ministerija .ELTA 2023.01.11
          Aplinkos ministras ir Telšių rajono savivaldybės meras tariasi dėl Germanto regioninio parko steigimo
          Aplinkos ministras Simonas Gentvilas susitiko su Telšių rajono savivaldybės meru Kęstučiu Gusarovu ir tarėsi dėl Germanto regioninio parko steigimo.
          Įsteigtas naujas regioninis parkas būtų 7,7 tūkst. ha dydžio ir užtikrintų kraštovaizdžio ir biologinės įvairovės apsaugą. Kartu planuojama didinti parko rekreacinius išteklius ir sukurti žmonių lankymuisi reikiamą infrastruktūrą.
          Siūloma steigti saugoma teritorija apimtų Telšių rajono savivaldybės ir Plungės rajono savivaldybės teritorijas. Į ją taip pat patektų nemaža dalis itin vertingų gamtinių teritorijų, Europos Bendrijos svarbos buveinės, vertingų miškų, kurie yra už Germanto kraštovaizdžio draustinio teritorijos ribų. Įsteigus regioninį parką, jos taptų naujos saugomos teritorijos dalimi.

          Germanto regioninio parko pagrindu taptų Germanto kraštovaizdžio draustinis, kuris yra vienas patraukliausių objektų Žemaitijoje

          https://am.lrv.lt/lt/naujienos/aplinkos-ministras-s-gentvilas-ir-telsiu-rajono-savivaldybes-meras-tariasi-del-germanto-regioninio-parko-steigimo/
          https://www.delfi.lt/grynas/gamta/ta...ijoje-92248587

          Comment


            #6
            Telšių žinios 2022.11.04
            Germanto regioninio parko steigimas: sprendimo svarba, nauda rajonui
            Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos užsakymu dar 2008 m. buvo parengta galimybių studija dėl Germanto regioninio parko steigimo su trimis plėtros variantais. Parko steigimas taip pat numatytas 2008 m. Telšių rajono savivaldybės teritorijos bendrojo plano sprendiniuose, 2021 m. rugsėjo 29 d. patvirtintame Lietuvos Respublikos bendrajame plane. Šio parko įsteigimas būtų pirmas Lietuvoje per pastaruosius 30 metų.

            https://tzinios.lt/germanto-regionin...nauda-rajonui/
            Germanto regioninio parko ribų variantai 2008 m. Saugomų teritorijų tarnybos galimybių studijoje


            Comment

            Working...
            X