Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Sirvėtos regioninis parkas

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #41
    15min.lt 2019.04.13
    Sirvėtos parko pasididžiavimas – ledyno „sustumtos“ kalvos ir į grandinę „išrikiuoti“ ežerai
    Luko Balandžio nuotr.

    Lino Verdenė
    Šis gamtos kūrinys ypatingas tuo, kad iš šaltinio veržiasi didžiulis vandens kiekis – apie 6 litrus per sekundę arba 500 kubinių metrų vandens per parą.
    „Vanduo yra geriamas, vartojamas, tačiau jame yra ištirpę tikrai nemažai mineralinių medžiagų, ypač daug šiame vandenyje geležies ir sieros junginių. Tai puikiai matyti ir vizualiai – dirvožemis aplink Lino verdenės šaltinį yra rusvas – gal netgi rausvas. Kai kas sako, kad čia stovėdamas jautiesi lyg Marse“, – šypsosi Sirvėtos regioninio parko kraštotvarkininkas Marius Semaška.
    Pašnekovo teigimu, vandens temperatūra šiame šaltinyje visuomet laikosi apie 6-8 °C šilumos. Net ir itin šaltomis žiemos dienomis jis neužšąla.
    „Jei žiemą būna itin šalta, jau virš -20 °C, vanduo netgi garuoja. Tačiau neužšąla“, – sako M.Semaška.


    Ledyno palikimas – tankios kalvelės ir į grandinę „sustumti“ ežerai
    Regioniniame parke saugoma Švenčionių arba Šiaurės Nalčios aukštuma. Ji prasideda dar Baltarusijoje ir tęsiasi į Lietuvą.
    „Didžiąją dalį Lietuvos kraštovaizdžio suformavo paskutinis ledynas. Šiaurės Nalšios aukštuma – ne išimtis. Ši aukštuma išsiskiria tuo, kad čia kalvos labai išraiškingos ir tarsi sugrūstos į vieną vietą. Čiūlėnų kalvynas – viena ryškiausių tokių kalvų grandinių“, – sako pašnekovas.
    Viena iš labiausiai išsiskiriančių Čiūlėnų kalvyno kalvų yra Kačėniškės piliakalnis ant Mergežerio ežero kranto. „Tai – beveik pusės kilometro ilgio kalva, visas piliakalnis užima 5 hektarus ploto – tai reiškia, beveik visą Mergežerio ežero pakrantę“,


    Minėtas ežeras – Mergežeris, pradeda šio regiono ežerų grandinę, į kurią jungiasi penki ežerai Samanis, Šiaurys, Gaistutis, Mažeris ir Ilgys.




    Luko Balandžio nuotr.

    https://www.15min.lt/naujiena/aktual...i-1007-1129878

    Comment


      #42
      Nesėdėk namuose 2020.05.31
      Atvirukas iš Švenčionių aukštumos
      Esu girdėjęs, jog Kačėniškės piliakalnis yra vienas gražiausių, taip pat esu skaitęs, jog šis piliakalnis vertas filmo, todėl sužinojęs apie neseniai link jo nutiestą Kačėniškės piliakalnio pažintinį taką susiruošiau į Sirvėtos regioninį parką.(...)
      Ties Kačėniškės kaimu stovi rodyklė, rodanti piliakalnio pusėn, tačiau norint aplankyti ne tik piliakalnį, bet ir naująjį pažintinį taką reikia pavažiuoti kiek toliau. Nors takas ir naujas, Google Maps jau žino kur jis prasideda ir nuveda į erdvią automobilių stovėjimo aikštelę prie Garnių kaimo.
      Kalvomis nenuobodžiai vingiuojantis takas tai kyla aukštyn, tai vėl leidžiasi žemyn, kol nusileidęs į vieną iš jų išneria iš miško į prieš akis atsivėrusią aukštapelkę, per kurią, kažkuo primenantis Medžių lajų taką, nutiestas plūduriuojantis tiltelis.

      Pasivaikščiojimas piliakalnio viršumi trunka ilgiausiai. Ne todėl, kad ši atkarpa ilga – tiesiog einant viršuje įrengtu taku atsiveria vienas už kitą gražesni vaizdai, dėl kurių praradęs laiko pojūtį ne vienas lankytojas prisėda pasigėrėti vaizdais ar tiesiog mėgaujasi buvimu čia ir dabar.


      https://nesedeknamuose.lt/atvirukas-...niu-aukstumos/
      Tą straipsnį 2020.06.01 d. perspausdino didžioji internetinė žiniasklaida
      Delfi.lt https://www.delfi.lt/keliones/po-lie....d?id=84418117
      15min.lt https://www.15min.lt/pasaulis-kisene...ko-642-1326278

      Comment

      Working...
      X