Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Kavoliškio dvaras, Rokiškio r.

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #21
    Na, dabar Lietuvos žiniasklaidoje tiesiog pasipylė informacija apie B. Komorowskį ir Kavoliškio dvarą.

    Rokiškėnai balsuotų už Komorowskį
    2010-04-28 07:13
    Daiva Baronienė | „Lietuvos žinios“
    Paskelbta: alfa.lt

    Trumpesnis variantas:
    Kandidato į Lenkijos prezidentus močiutė – iš Kavoliškio dvaro. delfi.lt

    O čia dar viena nuotrauka. Tokia "dėžutė" (Melioratorių g. 1A) dabar stovi Kavoliškio dvaro rūmų vietoje. Kai fotografavau (2007) ten buvo Kavoliškio pagrindinė mokykla, dabar - Rokiškio technologijos, verslo ir žemės ūkio mokykla. (Pagrindinė mokykla perorganizuota į Kavoliškio darželį-mokyklą).

    Comment


      #22
      Kavoliškio aktualijas šiandien gvildeno Panevėžio rytas

      KAVOLIŠKYJE - LENKIJOS PREZIDENTO PĖDSAKAI
      Vitalija Jalianiauskienė
      2010 m. balandžio 29, ketvirtadienis
      www.panrytas.lt

      Ištrauka
      Grafui supiltas kalnelis

      Knygoje minėtas ir grafų ainis, tuometis Lenkijos gynybos ministras, dabartinis laikinasis šalies vadovas B.Komarowskis.

      Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę B.Komarowskis per ambasadą kreipėsi į Rokiškio bažnyčios dekanatą prašydamas sutvarkyti Kavoliškyje palaidoto prosenelio Zigmunto Komarowskio kapą ir paminklą. Metams bėgant senasis kryžius jau buvo sudūlėjęs.

      Pas meistrą Petrą Šinkūną buvo užsakytas koplytstulpis ir 1994 metų gegužę iškilmingai atidengtas. Grafo proanūkis atidengimo ceremonijoje nedalyvavo, buvo atvykęs tik Lenkijos ambasadorius.

      Prezidento prosenelis vienintelis iš Komarowskių giminės palaidotas Rokiškio krašte. Ant pušų apsupto kalnelio prie kapo stovinčio koplyt-stulpio lenkiškas užrašas: "Zigmunt Komarowski z Kowaliszek" (1865-1920). Greta ir lietuviškas užrašas.

      Stiprus mūrinis mauzoliejus

      Kalnelis kapui tais laikais buvo supiltas specialiai. O grafo karstas ne į žemę, o į kalno viduryje sumūrytą mauzoliejų, sarkofagą, įleistas.

      P.Paršonis mena, kad apie 1960 metus kažkas bandė įsilaužti į kapvietę, buvo nukasta žemė ir daužomas sarkofagas, bet stipri mūrinė siena nepasidavė.

      Pamatę išraustą grafo kapą, gyventojai vėl jį užkasė ir grafo ramybės daugiau niekas iki šiol nebedrįso drumsti. Kapą prižiūri Kavoliškio bendruomenė.

      Comment


        #23
        /\
        Spauda eilinį sykį apsi...
        Šiaip tos grafų giminės pavardė yra Komorowski, o ne visur rašomas Komarowski.

        Comment


          #24
          Gal žinote kurioje vietoje tas kalnelis, kur palaidotas Komorowskis?

          Comment


            #25
            Buvau įlindęs į kultūros paveldu besirūpinančių organizacijų naujausius eksplikacinius planus - ten jokio laidojimo kalnelio nėra pažymėta. Vadinasi, nėra ir problemos

            O gatvę reikėtų pervadinti Uodo (Komar lenkų kalboje reiškia uodą) vardu. Tada bus tvarka ir istorinis teisingumas
            www.dvylikakedziu.lt

            Comment


              #26
              Aš žinau, kad tokį vieną kalnelį vietiniai vadindavo "kapeliais", o mes vaikystėje eidavome "ant kapelių" su rogutėmis važinėti. Bet mums vaikškos legendos pasakodavo, kad ten lobiai paslėpti buvo.
              Tas kalnelis randasi prie pat kelio į Rokiškį ir sankryžos į melioracijos valdybą (ar kažkas panašaus tai laikais buvo).

              Comment


                #27
                Parašė liutass Rodyti pranešimą
                Aš žinau, kad tokį vieną kalnelį vietiniai vadindavo "kapeliais", o mes vaikystėje eidavome "ant kapelių" su rogutėmis važinėti. Bet mums vaikškos legendos pasakodavo, kad ten lobiai paslėpti buvo.
                Tas kalnelis randasi prie pat kelio į Rokiškį ir sankryžos į melioracijos valdybą (ar kažkas panašaus tai laikais buvo).
                Taip, prie Rokiškio kelio, kapeliais vadinamas kalnelis.

                Comment


                  #28
                  Vis pagooglinu ir šį bei tą randu apie Kavoliškį
                  Šiandien radau štai ką:

                  Grafai Komorovskiai
                  2010-04-26
                  Viktoras Jencius–Butautas, Rokiškis
                  www.voruta.lt

                  Čia nemažai vietos skiriama Komorovskių giminės kilmei, atšakoms. Yra ir apie Kavoliškio dvarą. Taip pat ir apie Sirutiškio, Ratkūnų ir kitus dvarus.

                  Ištraukos
                  Anot heraldikų, Komorovskiai (Komorowscy), kurių herbas Korčiakas, kildinami iš Komoravo, Belsko vaivadijoje. Šios giminės pradininkai Mikalojus ir Petras turėjo Vengrijoje septynias pilis, iš jų Liptovo ir Oravės 1469 metais jie gavo iš vengrų karaliaus Motėjaus kartu su grafų titulu. 1474 metais Petras pateko į karaliaus nemalonę ir neteko visų pilių, išskyrus Oravą. Kaip kompensaciją už Vengrijoje prarastas valdas, karalius Kazimieras Jogailaitis dovanojo Komorovskiams Žyviecus ir Šaflarus.

                  Grafai Komorovskiai, anot lenkų heraldikų, atsikėlė gyventi į Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę XVII a. ir gyvena iki šių dienų, nors sovietų okupacijos metais daug šios giminės palikuonių paliko Tėvynę.

                  Kada tiksliai Komorovskiai apsigyveno Lietuvoje, sunku pasakyti. Tačiau pradedant XVII ir baigiant XX a., skirtingu metu jų dvarai buvo išsidėstę šiaurės Lietuvoje nuo Zarasų iki Biržų ir kitapus Latvijos sienos. Iš jų minėtini Gikonių, Roviškio, Paravės, Skrebiškio dvarai dabartiniame Biržų rajone, Kavoliškio, Ratkūnų, Suvainiškio dvarai Rokiškio rajone bei Sirutiškio dvaras Kėdainių rajone. Skrebiškio dvare 1863 m. buvo suimtas vienas iš sukilimo vadų Zigmantas Sierakauskas.
                  Čia įdomu
                  Senieji kavoliškiečiai gerai mena paskutinį Kavoliškio dvaro savininką, kuris patarė gerbti švedų karių kapus ir kapčių ant jų nekasti. „Mano mieli“, kreipdavosi grafas Julijušas į kavoliškiečius, „gal neškite kitur savo bulves, tik ne ant švedų kapų“. Kavoliškietis Jonas Pupelis sovietmečiu net bandė remontuoti senąjį Kavoliškio dvarą, tačiau liko nesuprastas.

                  Comment


                    #29
                    Laikinojo prezidento tėvas Zygmunt Leon Komorowski (g. 1925 m.Kavoliškyje) 1957 m. kaip lenkų žurnalistų delegacijos atstovas lankėsi Lietuvoje. Kad patektų į gimtąsias vietas sumanė parašyti reportažą apie vieną Rokiškio krašto kolūkį. Su šio ūkio vadovais turėjo kalbėtis pačiame miestelyje, bet jo neišleido iš Vilniaus. Jis aprašė sūnui Zigmunto Leopoldo Komorovskio kapavietės radimo vietą – į kairę nuo bažnyčios, už 3 km yra pilkapis, kuriame ilsėjosi šis grafas. Be to įteikė sūnui visų tarnų, kambarinių, arklininkų ir daugelio samdomų darbininkų pavardžių sąrašą. Rekomendavo kreiptis pagalbos pas kalvį Vipą (neaišku, ar tai vardas, ar pavardė), kuris 1919 m., kaip kariavęs prieš bolševikus, gavo 4 ha dvaro žemės iš pačio dvarininko. Bronislavui Komorovskiui tėvo gimtinėje pavyko apsilankyti tik 1988 m. Deja, jau nebuvo gyvųjų tarpe nei minėto kalvio, nei kitų sąraše užfiksuotų asmenų. Nepavyko net surasti žmonių, žinojusių grafų pavardes. Palaidojimo vieta buvo taip pat išplėšta aukso ieškotojų.
                    Įdomu, kad netoli, kažkuriame Komorovskių dvare, savo vestuves su vokiete Jakobina fon Dunte iškėlė garsusis baronas Miunhauzenas (1720 – 1797), gyvenęs dabartinės Latvijos teritorijoje. Tiesa, nėra įrodymų, kad šis nuotykių ieškotojas ir avantiūristas buvo apsistojęs Kavoliškyje, bet pro jį pravažiavo ne kartą.
                    1982 m. dvaro rūmų vietoje pastatė mokyklą, kurios nuotrauką matome aukščiau.
                    Paskutinis taisė Beniux; 2010.05.01, 09:24.
                    www.dvylikakedziu.lt

                    Comment


                      #30
                      Lenkijos prezidento rinkimų favoritas B. Komorowskis atnaujino savo oficialią svetainę www.bronislawkomorowski.pl. Medžiaga apie kilmę ir giminę šiek tiek atnaujinta. Skirsnelyje Komorowscy jis pateikia žinių apie Komorovskius ir Kavoliškį, šįkart pasiremdamas trumpa jo paties parašyta apybraiža apie giminės valdų istoriją. Užsimena apie Kavoliškio dvaro rūmus, apie jų išvaizdą. Taip pat, kad kapinėse Rokiškyje palaidoti keleta Kavoliškio grafų kartų. Teigia, jog Komorovskiai žemių turėjo Lenkijoje ir Lietuvoje, bet atšakos, kuriai priklauso B.Komorowskis, žemėvalda apsiribojo būtent Lietuva. Ir prie to tokia kandidato citata: "Visada, kai turiu progą, pabrėžiu, jog esu iš Kauno, o ne Vilniaus, Lietuvos", taigi sieja su nepriklausoma tarpukario Lietuva, o ne Lenkija ir Vilniaus kraštu (ir tai logiška, juk kilmė iš Rokiškio krašto). Taigi dabar lietuviai gali sirgti dėl dviejų rinkimų: Lenkijos - už Komorowskį, bei Kolumbijos - už Mockų Tai tiek propagandos

                      O svarbiausia štai kas: tame puslapyje įdėta visai neblogos kokybės Kavoliškio dvaro rūmų nuotrauka

                      Šaltinis

                      Comment


                        #31
                        Bronisławas Komorowskis išrinktas prezidentu, tad žiniasklaidoje vėl iškelta tema apie šio asmens ryšius su Kavoliškiu ir Lietuva apskritai. Tad, pasinaudodamas šia proga, papildysiu temą

                        2010 07 05 delfi.lt paskelbtas Anatolijaus Lapinsko straipsnis "Lietuviškas Lenkijos prezidentas", parengtas pagal pagal „Kurier Wileński“ medžiagą.

                        P.S. tekste šaukštas deguto: šiame tekste minimas tai Kavoliškis, tai Kavoliškės (sic!).

                        Comment


                          #32
                          Parašė Civis Rodyti pranešimą
                          Bronisławas Komorowskis išrinktas prezidentu, tad žiniasklaidoje vėl iškelta tema apie šio asmens ryšius su Kavoliškiu ir Lietuva apskritai. Tad, pasinaudodamas šia proga, papildysiu temą

                          2010 07 05 delfi.lt paskelbtas Anatolijaus Lapinsko straipsnis "Lietuviškas Lenkijos prezidentas", parengtas pagal pagal „Kurier Wileński“ medžiagą.

                          P.S. tekste šaukštas deguto: šiame tekste minimas tai Kavoliškis, tai Kavoliškės (sic!).
                          ir kas mums is to? mano kaimas is kavliskio, tai ten visi deje skersa ant tu kapeliu kalno.

                          Comment


                            #33
                            Parašė liutass Rodyti pranešimą
                            ir kas mums is to? mano kaimas is kavliskio, tai ten visi deje skersa ant tu kapeliu kalno.
                            Na, ne visi... Šiandien per LTV "Panoramą" rodė reportažą iš Rokiškio ir Kavoliškio. Kavoliškio bendruomenė rengiasi atgaivinti saldainių gamybą pagal senuosius grafų receptus, tvarkyti parką. B. Komorowskio tapimas prezidentu paskatino kai kuriuos Kavoliškio ir Rokiškio gyventojus pasidomėti krašto praeitimi... Aišku, ne visus, bet juk niekada nebūna visiems viskas įdomu.

                            Comment


                              #34
                              Kavoliškio dvaro interjero fragmentas, XX a. 4-asis dešimtmetis. Nuotraukoje - Juliuszas ir Magdalena Komorowskiai su vaikais (trečias iš kairės Zygmuntas Komorowskis - būsimas prezidento Bronisławo Komorowskio tėvas).

                              http://bi.gazeta.pl/im/5/8101/z81011...orowskiego.jpg

                              Comment


                                #35
                                18 minučių filmas apie Kavoliškio dvarą:
                                http://www.youtube.com/watch?v=kgfql...eature=related
                                http://www.youtube.com/watch?v=qP_ny...eature=related

                                Comment


                                  #36
                                  Foto 2010 07

                                  Dvaro saldainių ir konditerijos fabriko pastatai. Vaizdas nuo Melioratorių g. Rokiškio link




                                  Iš arčiau


                                  Vaizdas priešinga kryptimi


                                  Ties tvenkiniu




                                  Tiltelis tvenkinio pakraščiu ir saldaininė

                                  Comment


                                    #37
                                    Nukarpytų liepų alėjos fragmentas


                                    Mūrinis tvartas


                                    Kapeliais vadinamas kalnelis ties Talantų ir Kalno gatvių sankirta. Vaizdas į rytus


                                    Vaizdas šiaurės kryptimi


                                    Kalnelio viršūnėje palaidotas Kavoliškio dvaro grafas Zygmuntas Leopoldas Komorowskis (1865-1920)


                                    1994 m. pastatytas medinis paminklas

                                    Comment


                                      #38
                                      Dvaro saldainių ir konditerijos fabriko pastatai. Niekas nepasikeitė, vieno pastato langus užkalė.



                                      Comment

                                      Working...
                                      X