Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Mitėniškių dvaras, Jonavos r. (buv. Kėdainių r.)

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Mitėniškių dvaras, Jonavos r. (buv. Kėdainių r.)

    Apie dvarą nedaug dar informacijos turiu, bet sprendžiant iš skirtinguose šaltiniuose pasikartojančio fakto - jame gyveno Vilniaus verslininkas -filantropas Juozapas Montvila. Dar visai neseniai dvaras priklausė Šėtos seniūnijai, Kėdainių r., šiuo metu teritorija priskirta Jonavos r.
    Šių metų pavasarį vieni iš namo savininkų galvo baudą už stogo dangos pakeitimą į čerpių imitaciją. Žiūrint pagal raidę - paveldininkai teisūs, žinant panaudotų medžiagų tipą - seni marazmatikai, užpykę dėl negauto kyšio. Ypac kai nebaudzia tu paciu seimininku uz tame paciame sklype griuvancius ukinius pastatus. Atleiskit uz priekinio fasado nebuvima, skalijo sunys ir lasnojo, fotkinau tik pro masinos langa. Kaimas ir dvaro pavadinimas sutampa, jis nuo Šėtos vos keli km į pietus

    Gyvenamasis namas:




    Ukinis pastatas ir tvoros likučiai šalia jo:





    Koplytstulpis salia plento:


    Tiesa, vaziuojant nuo Šėtos link Kauno galima buvo aplankyti kitą dvarą : Naujokų, bet neradau skersai dviejų kelių esančio laukų keliuko, na bet tai bus kito apsilankymo tose vietovese tikslas

    Vietovė:
    važiuoti nuo Šėtos vakariniu keliu pietų pusėn. Pasirinkus rytinį kelią galbūt rasite Naujokų palivarką.

    Paskutinis taisė Romas; 2010.07.11, 22:51. Priežastis: Panaikinti tarpai tarp teksto ir nuotraukos
    פוניקולאַר

    #2
    Suklydote, kolega. Ta savininkų išdarkyta troba nei iš tolo neprimena buvusio dvarelio išvaizdos. Iš dar išlikusių čia neparodytų objektų yra likučiai parko, tvenkinio, yra pusiau remontuotas bet nebaigtas vandens malūnas ant Obelies upės kranto Pakščių kaime (netoli dvaro). Verti atskiros paieškos dvarininkų sodinti ąžuolynai gretimame miške, bei per jį vedę keliai į kaimyninius dvarus - baronų Brunnovų Normainių, Svolkenų Drobiškių, gal dar kažkur.

    Comment


      #3
      Nuotraukos autorius neatkreipė dėmesio, tačiau paminklas dar įdomus tuom, kad Marija laiko ant rankų duonos kepalėlį. Nerandu panašios simbolikos analogijų.

      Comment


        #4
        Būdamas viengungiu ir, aišku, neturėdamas palikuonių, J. Montvila kažkur apie 1884 m. atsisakė Mitėniškių dvaro. Tačiau dvarininko titulą išsaugojo ir būdamas Valstybės Dūmos nariu. Atrodo, kad Mitėniškes perėmė jo broliai Vincentas bei Stanislovas.
        J. Montvilos tėviškės dvaras, giminės centras Mitėniškiuose (Jonavos rajone, 1km nuo Šėtos) šiuo metu yra sugriautas, išlikęs parkas, tvenkinys, svirnas ir Šv. Marijos paminklas priešais dvaro įvažiavimą, tebestūkso vandens malūno griuvėsiai ant Obelies upės kranto Pakščių kaime (1 km nuo dvaro). Vietos gyventojai dar pamena, jog greta stūksančiame miške „Šilas“ buvo pasodinti ąžuolai, siekiant sukurti mišką – parką, išlikę keliai šiuo mišku į Normainių, Naujokų ir Drobiškių dvarus.
        buvo aptikta duomenų apie Mitėniškių dvaro vertybių, tarp kurių buvo ir labdarių Juzefo, brolių Stanislovo, Vincento portretai, rašomasis stalas su rašto reikmenimis, išgabenimą 1940 metais į Apytalaukio dvarą

        Visai šalia Juozo Montvilos (mirė 1911) buvo palaidotas Jonas Basanavičius.





        nuotrauka iš http://lt.wikipedia.org/wiki/Juozapas_Montvila
        Paskutinis taisė Beniux; 2010.01.13, 15:04.
        www.dvylikakedziu.lt

        Comment


          #5
          Parašė Stepas Rodyti pranešimą
          Nuotraukos autorius neatkreipė dėmesio, tačiau paminklas dar įdomus tuom, kad Marija laiko ant rankų duonos kepalėlį. Nerandu panašios simbolikos analogijų.
          lankiausi neseniai siame dvarelyje.. taciau nesimato, kad Marija laikytu kazka..tiesiog rankos sukryziuotos..
          beje, taip ir nesupratau kurioje vietoje islikes tvenkinys (kitur nurodo net du).
          Pastatas su cerpiu imitacija ne dvaro laikotarpio. Seimininkai bausmes manau nenusipelne

          Comment


            #6
            Gaila, kad "užsilenkė" imageshack.us talpykla su visomis nario fui nuotraukomis

            Foto 2014.10
            Dvaro pastatai iš toliau


            Svirnas


            Pastatus saugo Jonavos rajono savivaldybė

            Comment

            Working...
            X