Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Kačiūniškės dvaras, Kauno r.

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Kačiūniškės dvaras, Kauno r.



    1844 m. Vilniaus konsistorija pranešė, kad vidaus reikalų ministro įsakymu visiems vienuolynams iš valdžios nusavinto turto skiriama taip vadinama ,,ugodija” – po 100-150 dešimtinių žemės. 1845 m. komisija benediktinių vienuolynui skyrė ,,ugodiją” Paštavos bajorkiemį. 1848 m. trūkstamą žemės kiekį Paštavoj pridėjo iš Kačiūniškio palivarko, valdžios nusavinto iš Kauno tėvų karmelitų vienuolyno. 1850m. buvo įteisintas seserų benediktinių palivarkas. Tuomet Kačiūniškių dvaras turėjo daugiau kaip 97 dešimtines žemės, tačiau 1864m. carinė valdžia 10 dešimtinių vėl nusavino rusakalbiams gyventojams ir pavadino ,,Maskva”.

    Nuo 1864m. Kačiūniškės buvę Kauno seserų benediktinių žinioje. 1926-1929m. Kačiūniškės žemės buvo išnuomotos pusininkams, o nuo 1929m. dvarą ir žemes vėl valdė vienuolės. Tada prie dvaro buvo 89 hektarai žemės. Šiuo metu yra išlikę rūmai, tarnų namas, svirnas.

    Tarpukario pabaigoje Kačiūniškių dvaro sodybą sudarė 2 kiemai, sodas, kapinės ir 10 trobelių:1) seserų gyvenamasis namas - rūmai, 3 aukštų pastatas, statytas 1929m., I aukšte buvo virtuvė ir sandėliai, II - koplyčia, 3 kambariai ir vonios, III - 5 gyvenamieji kambariai; projekto autorius, architektas M. Vrubliauskas. 2)šeimynos mūrinis namas, dviejų aukštų su požemiais, pastatytas 1931m.; 3)medinė klėtis( joje buvo 2 kambariai, aukštas ir priesvirnis, statyta XIX a. vid.); 4)klojimas; 5)kiaulidė, pastatyta 1931m.; 6) medinė daržinė, taip pat statyta 1931m.

    Sovietmečiu pastatas atiduotas kolūkiui „Kelias į komunizmą“, paskui Žemės ūkio elektrifikacijos mokslinio tyrimo instituto eksperimentiniam ūkiui. Čia veikė pieninė, rūsyje - skalbykla. Keliuose kambariuose gyveno kolūkiečiai. Vėliau kolūkių griūties epochoje dvarelis atiduotas keliems neturintiems būsto žmonėms.

    Nuotrauka daryta "karo sąlygomis" slapta kamera - filmuoti, grasinant fiziniu susidorojimu, trukdė vienuolyno kaimynai, nesveikai kariaujantys tarpusavyje, su turistais ir nuosavu protu. Vienuolės atsisakė pretenzijų į šiuos statinius.

    Filmuotą reportąžą apie vienuolyną galima pamatyti čia: http://www.kaciuniskesdvaras.lt/?p=49

    Čia dar keli pamąstymai apie dvaro atgaivinmo perspektyvas - http://kauno.diena.lt/dienrastis/kit...globsciu-40052

    1934 m. nuotrauka

    Paskutinis taisė digital; 2023.10.03, 18:27. Priežastis: atkurtos nuotraukos
    www.dvylikakedziu.lt

    #2
    2009-08-31
    Aplinkos ministerijos informacija


    Praėjusią savaitę Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Kauno rajono agentūros pareigūnai Nevėžio kraštovaizdžio draustinyje surado neteisėtą automobilių laužyną.

    - Laužynas Kačiūniškių dvare Raudondvario seniūnijoje atsirado šį pavasarį, - sakė agentūros aplinkos apsaugos vyriausiasis specialistas Giedrius Valiukevičius. - Jį įkūręs vietinis gyventojas Tomas Mickevičius čia kaupė ir ardė senus automobilius, tinkamas detales realizavo automobilių remontui, o nebetinkamas parduodavo metalo laužo supirktuvėms.

    Kaip teigia Kauno rajono agentūros vedėjas Vytautas Rimas, tokia veikla saugomose teritorijose, o ypač kraštovaizdžio draustinyje, neleidžiama. Už neteisėtą veiklą Tomui Mickevičiui paskirta 1150 litų administracinė bauda. Jis įpareigotas sustabdyti šią veiklą ir iki spalio 1 d. sutvarkyti teritoriją.

    Lankiausi gruodžio 1 d. Padėtis ne tik nepagerėjo, bet ir pablogėjo. Joks ministerijos klerkas čia taip ir neapsilankė patikrinti, kaip vykdomi jų sumanymai.
    Paskutinis taisė Beniux; 2009.12.02, 22:34.
    www.dvylikakedziu.lt

    Comment


      #3
      Kelios Kačiūniškės dvarelio nuotraukos, fotografuota ankstyvą pavasarį iš kitos Nevėžio pusės.

      Foto 2009 03



      Paskutinis taisė Neju; 2009.12.04, 13:36.
      Sekite savo banknotus

      Comment


        #4
        Kačiūniškės dvarelio gyventojai – tarp dangaus ir žemės

        Babtų keliu važiuojančiųjų akį traukia kitapus Nevėžio stovintis Kačiūniškės dvarelis. Raudondvario seniūnijoje esantis išvaizdus statinys ne vieną vilioja paieškoti kelio prie jo, tačiau atvykėliams tenka nusivilti. Nustabiai atrodančiame dvarelyje gyvena žmonės, tačiau dvaras, tarnų namas ir svirnas gana apleisti.

        Kauno rajono savivaldybė pagaliau ryžosi sutvarkyti Kačiūniškės dvarelį, bet susidūrė su jame gyvenančių žmonių pasipriešinimu, kurie dėl savivaldybės neveiklumo čia nežinioje gyvena ne vieną dešimtmetį.

        <...>

        Dvarelis buvo pastatytas vienuolėms benediktinėms, kurios ir pretendavo jį atgauti po nepriklausomybės atkūrimo. Tačiau seserys ilgai svarstė, ką pasirinkti: dvarelį ar kompensaciją. Visą tą laiką Čiapai ir Mickevičiai ten gyveno, tačiau savivaldybė su jais nepasirašė jokios nuomos sutarties. Galų gale maždaug prieš penkerius metus vienuolės nusprendė dvarelio neimti. Todėl kai kurie jo gyventojai patys pradėjo rūpintis aplinka: apsitvarkė patalpas, susidėjo naujus langus, įsivedė vandentiekį, susitvarkė šildymo sistemą. Tačiau savivaldybė ir toliau su gyventojais nepasirašė jokios sutarties, o praėjusiais metais įkūrė viešąją įstaigą "Kačiūniškės dvaras", kurios tikslas – privačiomis ir ES lėšomis dvarą pritaikyti visuomenės poreikiams. Žinoma, gyventojai dvarelyje tapo nebepageidaujami.

        <...>

        Gyventojai į derybas nutarė nesivelti. Žmonės kreipėsi į teismą, kad šis įpareigotų rajono savivaldybę su gyventojais sudaryti ilgalaikę nuomos sutartį, uždėtų areštą ant dvarelio, kad savivaldybė negalėtų jo parduoti.

        Per dvidešimt metų nuo nepriklausomybės atkūrimo Kačiūniškės dvaro gyventojų problemų nesugebėjusi išspręsti rajono savivaldybė dėl pastatų tvarkymo jau šiemet ketino teikti paraiškas ES. Tačiau prasidėsiantis teismo procesas dvarelio sutvarkymą ir sprendimą dėl jame gyvenančių žmonių likimų, ko gero, nukels nežinia kuriam laikui.





        Visas tekstas ir nuotraukos: http://kauno.diena.lt/naujienos/mies...r-zemes-265609
        Sekite savo banknotus

        Comment


          #5
          Vaizdas iš kitos išsiliejusio Nevėžio pusės, nuo Raudondvario - Babtų plento

          Foto 2010.03





          Vaizdą visur užstoja medžiai, o arčiau vidurio nelabai prieisi - ten privati valda arba visur teka upė...

          Comment


            #6
            Kačiūniškės dvaro istorija atgijo ir dailininkų darbuose
            2010 10 29
            Kauno rajonas, minintis įkūrimo 55-metį, savo teritorijoje skaičiuoja keliasdešimt istorinių architektūros ir etnokultūros paveldo objektų. Tarp jų vienas gražiausių – Kačiūniškės dvaras.
            Menišką jo pristatymą galima pamatyti paveikslų ir fotografijų ekspozicijoje, kuri laikinai įkurdinta rajono savivaldybės rūmuose.
            Parodoje, kur pristatomi vasarai baigiantis Kačiūniškėse vykusio plenero „Laiko spiralė“ metu sukurti darbai, atgimsta šio dvaro istorija ir dabartis, atsiskleidžia menininkų įspūdžiai.
            „Momentinis susipažinimas su Kačiūniškės dvaru, jo aplinka, pabendravimas su ten gyvenančiais žmonėmis pasiūlė įvairiausių meninių sprendimų. Mano ir kolegų darbuose yra ne tik architektūra ir dvaro peizažai, bet ir tai, ką įsivaizduojame, kas galėjo būti.
            Ši vieta menininkams labai įdomi ir žadina kūrybinę vaizduotę“, – įspūdžiais per parodos pristatymą dalijosi dailininkė Agnė Liškauskienė.
            Grafikas Algimantas Snarskis, parengęs Kačiūniškės dvaro atvirukų ciklą, o parodoje pristatęs paveikslą, žarstė komplimentus Kauno rajonui, kuriame „atgimsta ne tik dideli dvarai, bet norima žmonėms atverti ir mažųjų dvarų erdves. Jos pasižymi savita aura ir tinka kameriniams renginiams“.
            Parodoje eksponuojami ir Lauros Steponavičiūtės, Odetos Buragaitės, Aistės Raugalienės, Linos Paknytės Šetkuvienės, Eligijos Kustinskienės, Valerijos Gervienės darbai.
            Viešosios įstaigos Kačiūniškės dvaras direktorė Lina Galdikienė apgailestavo, kad negalėjo parodyti visų plenero dalyvių kūrinių, nes sąlygas diktuoja patalpa, kurioje eksponuojame paveikslai.
            „Kauno rajone yra ne vienas tiek istorine, tiek architektūrine prasme vertingas objektas. Tai – ir visos Lietuvos istorijos, kultūros dalis. Todėl kartais stebiuosi, kad sulaukiame daug kritikos dėl to, jog norime išsaugoti šį paveldą, prikelti, atverti visuomenei ir kaip kultūrinę vertybę perduoti ateinančioms kartoms“, – teigė Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas.
            Kelias savaites paviešėjusi savivaldybėje, paroda iškeliaus į Kauno rajono miestelių ir gyvenviečių kultūros centrus bei bibliotekas.
            Atsiradus galimybei, ekspoziciją numatoma papildyti.

            http://lrt.lt/news.php?strid=5044&id=5599786

            Comment


              #7
              2013-02-25

              Comment


                #8
                15min.lt 201711.18
                Visvaldas Matijošaitis įsigijo buvusį dvarą Kauno rajone

                „Tai asmeninis pirkinys. Kainavo 93 tūkst. eurų“, – atsakyme, kurį BNS perdavė jo atstovas spaudai, nurodė V.Matijošaitis.
                Jis teigia, kad Kačiūniškės dvaru vadinamas įsigytas pastatas iš tikrųjų nėra dvaras, o tiesiog „senas, apleistas pastatas, neturintis jokios paveldosauginės vertės“.

                https://www.15min.lt/verslas/naujien...one-973-883466

                Comment


                  #9
                  Kauno diena 2019.09.18
                  V. Matijošaitis pravėrė savo naujųjų rūmų duris:
                  Rūmų plotas – 9840 kvadratinių metrų, juose yra net 13 kambarių ir penki vonios kambariai.
                  „Jokios tematikos nedarėme, kūrėme, kad atitiktų seno dvaro dvasią“, – šį trečiadienio vakarą, 19 val. 30 min., LNK laidoje KK2 kalbės V. Matijošaitis.
                  Rūmai buvo pastatyti 1929-aisiais, čia gyveno vienuolės, o iš jų celių meras įrengė 13 kambarių

                  https://kauno.diena.lt/naujienos/kau...r-auksu-931012

                  Lrytas.lt 2019.09.14
                  Kauno merui priklausančiame dvare - grubūs pažeidimai
                  https://www.lrytas.lt/bustas/mano-er...auda-11817327/

                  Comment


                    #10
                    Senokai tokį kolūkinį baroka mačiau... kai žmogus su tokiu skoniu, tiksliau be jokio vadovauja miestui - natūraliai baisu.
                    *censored*

                    Comment


                      #11
                      Parašė PukiS Rodyti pranešimą
                      Senokai tokį kolūkinį baroka mačiau... kai žmogus su tokiu skoniu, tiksliau be jokio vadovauja miestui - natūraliai baisu.
                      Tai čia nebuvo atkurta autentiškai?
                      Flickr

                      Comment


                        #12
                        Nu vienuolės tikrai neturėjo auksinių kranų ir unitazų. Reiškiasi kolūkinis barokas.
                        It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                        Comment


                          #13
                          Parašė Tomas Rodyti pranešimą
                          Nu vienuolės tikrai neturėjo auksinių kranų ir unitazų. Reiškiasi kolūkinis barokas.
                          Kolūkinis barokas kai statai ar perstatai pastatą į kičinę pilaitę, čia labiau oligarchinė rekonstrukcija.

                          Comment


                            #14

                            Kas vyksta Kaune/ Delfi.lt 2020.01.26
                            Už Matijošaičio dvare atliktus darbus jų vykdytojas turės atlyginti žalą valstybei
                            Metų pradžia Kauno merui V. Matijošaičiui priklausančiame Kačiūniškės dvare darbus vykdžiusiam asmeniui prasidėjo liūdnai. Už Lietuvos Respublikos kultūros vertybių registre buvusių pastatų – tvarto ir svirno – nugriovimą nustatyta 34 tūkst. eurų žala valstybei, kuri privalės būti atlyginta iki šių metų balandžio 1-osios

                            Nustatė žalą valstybei
                            „Žalos aktas įteiktas vydymui komisijos įvardytam asmeniui, kuris pripažintas padaręs veiklas dėl kurių valstybė ir visuomenė patyrė nuostolius“, – sakė pirminį tikrinimą dvare atlikusi ir pažeidimus nustačiusi A. Naureckaitė.
                            Pasak jos, minėtą komisiją sudarė trys ekspertai, vilniečiai, bei Kauno rajono savivaldybės atstovas, o parengtą aktą patvirtino departamento direktorius. Komisijai vadovavo tuo metu laikinai kontrolės skyriaus pareigose buvęs Robertas Motuzas, šiuo metu laikinai užimantis departamento patarėjo pareigas

                            R. Motuzas patvirtino informaciją apie nustatytą žalą. „Komisija nustatė, kad už du sunaikintus kultūros paveldo objektus – svirną ir tvartą – valstybė patyrė nuostolių už 34 tūkstančių eurų. Tai yra žala, kurią valstybė patyrė dėl sunaikintų nekilnojamojo turto vertybių. Jei asmuo nesutiks geranoriškai atlyginti nuostolių valstybei, žala bus išieškoma per teismą“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ teigė R. Motuzas.
                            Jis taip pat sakė, kad suma nėra maža, todėl atsižvelgiant į protingumo kriterijus, nuostolių atlyginimo terminas gali būti pratęstas.

                            Finansinė našta – vykdytojui
                            R. Motuzas patvirtino, kad 34 tūkst. eurų sumą į valstybės biudžetą turės pervesti ne Kačiūniškės dvaro valdytojas V. Matijošaitis, bet darbus pagal sutartį dvare vykdęs fizinis asmuo. „Dėl nugriautų pastatų kaltu buvo pripažintas šiuos darbus dvaro teritorijoje atlikęs fizinis asmuo, jam skirta ir administracinė bauda – 300 eurų“, – sakė departamento laikinasis patarėjas.
                            Jis teigė, kad departamentas nesikiša į santykius tarp dvaro valdytojo ir vykdytojo ir nesiaiškina, kas yra tikrasis darbų sumanytojas ir užsakovas. Departamentui svarbiausia, kad žala valstybei būtų atlyginta asmens, kuris pripažintas kaltu. „Kai asmuo pradeda darbus objekte pagal sutartį ar kitu būdu, atsakomybė už jų vykdymo sąlygas, privalomus darbų derinimus su atsakingomis institucijomis, departamento vertinimu, tenka būtent tam fiziniam asmeniui ar darbus atliekančiai įmonei“, – sakė R. Motuzas. (...)

                            https://www.delfi.lt/news/daily/lith....d?id=83324869

                            Comment


                              #15
                              Delfi.lt 2024.03.05
                              Kultūros paveldo departamento ir V.Matijošaičio ginčas dėl dvaro dar kartą bus nagrinėjamas apylinkės teisme
                              Kauno apygardos teismas dar kartą nagrinėti apylinkės teismui grąžino Kultūros paveldo departamento (KPD) ir laikinosios sostinės mero Visvaldo Matijošaičio bylą dėl galimai padarytos žalos, rekonstruojant Kačiūniškės dvarą Kauno rajone.
                              Antradienį Kauno apygardos teismas paskelbė, kad apylinkės teismas neteisingai apskaičiavo nuostolius, juos grįsdamas apskaičiavimu atkuriamąja verte (statybos kaina).

                              https://www.delfi.lt/news/daily/lith...eisme-96035089

                              Comment

                              Working...
                              X