Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Piliakalnių dvaras, Vilkaviškio r.

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Piliakalnių dvaras, Vilkaviškio r.

    Geriau yra žinomas Piliakalnių piliakalnis, esantis netoli J.Basanavičiaus tėviškės. Šįmet net atsirado tvirtinančių, kad čia buvo nugalabytas Brunonas. Atrodo, kad susireikšminimo manija jau praėjo ir todėl ryžausi nufotografuoti Piliakalnių dvaro likučius.
    Smarkiai perstatytų dviaukščių rūmų specialiai nefotografavau - taip "atsiskaičiau" nelabai svetingam šeimininkui, kuris po trumpo mano monologo nuleido "gazą" ir atlapojo šnekorių. Tie "rūmai" primena baldai tinkuota sovietinį dviaukštį daugiabutį.
    Yra išlikę trys ūkiniai pastatai. Nori ar nenori, bet platus žvyruotas kelias veda per dvarvietės vidurį ir naujasis dvarininkas jokios ramybės neturi. Paskutiniuoju tikruoju dvarininku 1940 metais buvo Dymeckis.

    Beje, neieškokite dvaro Piliakalnių kaime - jis stovi Vinkšnupių miestelio vakarinėje dalyje. O dvaras, kuris yra vadinamas Vinkšnupių vardu, jau yra už šiaurinės miestelio ribos, kairėje kelio, vedančio į Patilčius, pusėje. Taigi, dvarų pavadinimai gali suklaidinti nepatyrusį keliautoją. Tarp abiejų dvarų bus ne daugiau kaip "riebus" kilometras. Tų dvarų, dvarelių ten būta daug ir labai tankiai: Vilkabaliai, Rasiai, Margiai, Navasodė, Vinkšnupiai, Piliakalniai, Bartninkai ir kt.

    Iš architektūros vertybių bokšto galėčiau išskirti tik kontraforsus, prilaikančius vieno tvarto sienas. Jie atliko ir kitą ulitarią paskirtį - buvo lengviau surinkti mėšlą ...







    Paskutinis taisė Beniux; 2009.08.30, 20:04.
    www.dvylikakedziu.lt

    #2
    o kodėl dėl kortraforsų lengviau surinkti mėšlą?..

    Comment


      #3
      Parašė anaiptol Rodyti pranešimą
      o kodėl dėl kortraforsų lengviau surinkti mėšlą?..
      Tikriausiai dėl laikančiųjų konstrukcijų neegzistavimo viduje
      „O kūjis su pjautuvu - juk tai paprastos liaudies, darbininkų ir valstiečių simboliai. Dabar ženkliukus, pirktus Pilies gatvėje, ir kuriuos visą laiką iki uždraudimo nešiodavausi prisisegęs prie kuprinės, turėjau pasidėti į stalčių.“ - Tomizmas

      Comment


        #4
        Kontraforsus mėšlavežiai "įžiūrėjo" tik spvietmečiu: juk mėšlas buvo stumiamas prie sienos, nuo kurios lengviau nukrapštydavo stumdančiu traktoriumi. Kur tokių išsikišusių sienelių nebūdavo - jas neretai sumūrydavo.
        Aišku, XIX a. pradžios tvarto statytojams kontraforsai tarnavo kaip sienų, kurias simboliškai telaikė stogas, atramos.
        www.dvylikakedziu.lt

        Comment


          #5
          Suprantama, dvaras (kaip ir dauguma Sūduvos krašto dvarų) nėra registrinė paveldo vertybė. Istorinio paveldo statusą ji turėjo prie "ruso", turėjo ir ano šimtmečio pabaigoje. Dabar naujasis šeimininkas "paprašė", kad dvaro statiniai būtų išbraukti iš to sąrašo. "Prašymas" buvo išgirstas aukštybėse. Suprantu, ir tą ūkininką-naujadvarininką, kuris buvo pusiau prikaltas prie ... dvaro.

          Ne kartą pastaraisiais metais čia lankėsi Dymeckio vaikai (turėjo penkis) bei jų anūkai. Ir džiaugėsi, ir liūdėjo. Beje, šis dvaras ir dvarvietė pastatų skaičiumi ir teritorijos dydžiu keletą kartų lenkia gretimą Vinkšnupių dvarą, kurio nuotrauka "įsitaisė" ant knygos apie Lietuvos dvarus.
          www.dvylikakedziu.lt

          Comment


            #6
            Ne visai į temą - dar du Piliakalnių II kaimo statiniai. Vienas statytas XIX a., o kitas - 1937 m. Jaunesnysis žavus a la suvalkietiška rustika. Akmenys vietiniai - ten jų daug daug.











            www.dvylikakedziu.lt

            Comment

            Working...
            X