Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Barklainių dvaras, Pasvalio r.

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Barklainių dvaras, Pasvalio r.

    Norėčiau patarimo.
    Netoli Krinčino (Pasvalio r.) yra nemažai Berklainių (Barklainių) dvaro pastatų, bet rūmuose yra gyvenama, tad nesiryžau fotkint iš už kampo. Norėjosi leidimo, bet prie buvusių rūmų tik vaikai žaidė, o iki suaugusiųjų ramiai nueiti trukdė keli įkyrūs šunykščiai. Gal kas turi patarimų, kaip spręsti gyvenamų (turbūt net ne privačių) įamžinimo momentus?
    Tuo labiau, kad peržiūrėjęs Dvarų duomenų bazę (ir sąrašą, ir ten esančias nuotraukas) supratau, kad tokių situacijų dar bus.
    Blogiausia, kad iš anksto tartis nėra galimybių, o ir laiko prie objekto (ypač didesnio dvaro ar dvarvietės) būna super mažai...

    #2
    Barklainių dvaras, Pasvalio r.

    Barklainiai rašytiniuose šaltiniuose pirmą kartą paminėti 1604 m. Tuomet dvaras priklausė Laurynui Butkevičiui. 1863 m. baronas Liudvikas fon Ropas (von Ropp) dvaro žemėse pasistatė mūrinius rūmus ir kelis ūkinius pastatus; centriniai rūmai išliko iki mūsų dienų. Matyt, į čia juos atviliojo Orijos upės krante tryškęs mineralinio vandens šaltinis (jis ir dabar vilioja keliautojus).
    Prie rūmų tuo pačiu metu buvo įkurtas geometrinio plano parkas, užimantis 19 ha plotą. Mažalapių liepų alėjos juosia dvi erdvias aikštes. Alėjų ilgis – apie 200 m, plotis – 12 m. Parke auga 14 rūšių vietinių medžių. Yra senų eglių, klevų, uosių, beržų ir kt. 17 introdukuotų rūšių ir formų. Bene dailiausios iš jų 6 augalotos didžiosios melsvaspyglės pocūgės (skersmuo – 35–45 cm). Saviti paprastieji glaustašakiai ąžuolai ir juodosios piramidinės tuopos. Išliko Ropų giminės kapinaitės, kurias išniekino kardo, auksine rankena, ieškotojai.
    Dvaro rūmai vienaaukščiai su mezonimu pastato vidurinėje dalyje. Ju stilistikoje ryški vokiečių architektūros mokyklos įtaka. Mezonino fasade išryškinti pusapskričių arkų langai. Jo viršutinėje dalyje yra aliuzijų į antikinės graikų architektūros tradicijas.
    Dabar dvare gyvena žmonės, tačiau pastatas merdėja.

    Fasadinė pusė





    Galas



    "Nugara"



    Paskutinis taisė digital; 2023.08.16, 15:06. Priežastis: atkurtos nuotraukos
    www.dvylikakedziu.lt

    Comment


      #3
      Dvarų duomenų bazėje šis dvaras pažymėtas kaip Berklainių. Patikrinau administracinaime žinyne (buvo toks išleistas 1976 m.); yra tik Barklainiai ir Berlainiai. Vadinasi, Dvarų duomenų bazėje yra klaida.

      Foto 2010.05
      Barklainių dvaro ūkiniai pastatai, važiuojant nuo Gulbinėnų






      Paskutinis taisė Romas; 2010.06.16, 20:21.

      Comment


        #4
        Dvaro sodyba yra prie Krinčino - Gulbinėnų kelio










        Su savim neturėjau kokio dešrigalio, teko trauktis atgal





        Kelios nuotraukos iš kito šono




        Pastatas yra gyvenamas, bet iš išorės dar visai padorios būklės


        Comment


          #5
          Žinau ir dar vieną "anomaliją", susijusią su šiuo dvaru. Knygoje "Dvarai ir pilys" irgi pripainiota, Gaila, kad nežinau, kur nukišau tą knygą, tai dabar negaliu pacituoti. Vadovaujantis šia knyga atsidurtume apie 20 km į pietus ar pietryčius nuo dvaro, nes ten nurodyta kažkokia kita upė, tekanti gerokai toliau. Kai prieš pora metų patekau į Barklainius ir jau norėjau suktis atgal (nes netiko aprašymas knygoje ar dvaro lokalizacija žemėlapyje), tai netyčia pasipainiojo tokia moteriškė. Paklausiau, ar čia yra koks dvaras ir ji parodė už kilometro esantį medžių "kupstą".
          Matau, kad Romas geriau susitarė su ta kale. Aš ją jau buvau "prisikalbinęs", bet kai išlindo samanotas gaspadorius, tai ...
          www.dvylikakedziu.lt

          Comment


            #6
            Man, prieš gerus metus, nepavyko nei su kuo susitarti (tas pats šunėkas dar ir draugą ar draugę turėjo) - teko atidėti geresniems laikams, kurie dar neatėjo
            O dvaras vertas dėmesio, tik labai jau apgyventas

            Comment


              #7
              Parašė Romas Rodyti pranešimą
              Be komentarų

              Barklainių dvaras, Panevėžio r.
              Foto 2010.05
              Atvaizdas



              Atvaizdas



              Staškūniškio dvaras, Širvintų r.
              Foto 2011.08
              Atvaizdas


              Atvaizdas


              Įdomu būtų pasidalinti ir kitokiais įspūdžiais lankant ir fotografuojant dvarus.
              sveiki
              Barklainių dvaras yra Pasvalio rajone, neseniai prie jo teko pabuvoti ir tas pats bmw ten stovi išties gražus dvaras su daugybe ūkinių pastatų

              Comment


                #8

                čia vienas iš Barklainių dvaro aplinkos objektų prieš mėnesį
                Paskutinis taisė digital; 2023.08.16, 15:10. Priežastis: atkurta nuotrauka

                Comment

                Working...
                X