Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Vaitkuškio dvaras, Ukmergės r.

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #21
    II dalis...

    ,,Labiausiai mano atmintyje įstrigo miegamasis kambarys. Čia labiausiai matomoje ir garbingoje vietoje kabėjo rykštė, o tiksliau - jos techninis patobulinimas, vadinami ,,kaučiukiniai pirštai". Tai buvo 3 ,,pirštai" iš lieto kaučiuko, storumo kaip suaugusio vyro , kiekvienas apie 50 cm ilgumo, sujungti tvirta rankena, iš kažkokios kietos raudonos masės, su įspaustu firmos, kuri tą prietaisą padarė, pavadinimu. ,,Kaučiukinius pirštus" mano motina naudojo visados, kai priimdavo nuosprendį įkrėsti man ar mano seseriai Jadvygai į kailį."

    ***

    ,,Garderobas - visados siejosi su prausimusi ir maudymusi vonioje. Vaitkuškyje kanalizacijos nebuvo. Vandenį vežiodavo statinėse iš tolimo šulnio. Šį darbą daugelį metų atlikdavo labai senas žmogus pavarde Skapas. Taigi prausdavomės vandeniu, pilamu iš ąsočio. Maudymasis vonioje buvo veikiau nekasdieninis įvykis, galimas tik šeštadieniais, neskaitant retkarčiais gydytojo paskiriamų gydomųjų vonių.
    Be maudyklės garderobe buvo tualetas (prausimuisi, rengimuisi, puošimuisi) su dideliu sidabriniu sietynu, apipavidalintu Kosakovskių herbais ir gausus komplektas herbinių šepečių, šukų iš dramblio kaulo, kartu su komplektu įvairių formų krištolinių su sidabriniais aptaisais indų segtukams, šukoms, vamzdeliams plaukų garbanojimui ir pan. Be to, garderobe kabėjo chalatai, stovėjo batai, ten buvo daug suolelių ir stalelių, leidžiančių čia būti daugeliui asmenų, kurie mano motinai rengiantis ir šukuojantis atlikdavo įvairius darbus ir pareigas."

    ***

    ,,Gerai atsimenu tėvo kabinetą. Jame buvo įrengtas labai primityvus telefono aparatas, su kalbėjimo vamzdeliu aparate ir ausinėmis atskirai, ištisa baterija dežučių su gausybe skylučių, nuo kurių ant įvairiausių laidų buvo nukarę kištukai. Skambinimas vyko sukant rankeną, tai keldavo didelį triukšmą, o visas medinis aparatas drebėjo net atstojęs nuo sienos. Eilė metalinių ritinėlių ant lankstelių, lydint siaubingam skambesiui, ritmiškai nukrisdavo, rodydami numerėlius. Tuo būdu buvo rodoma, koks numeris skambina į Vaitkuškį ir rankiniu būdu manipuliuojant kištukais buvo galima pradėti pokalbį, kuris vykdavo iš visų jėgų šaukiant į vamzdelį. Vaitkuškio telefonas buvo sujungtas su Ukmerge (vaistie, paštu, gydytoju dr. Mackievičium) ir su keletu aplinkinių dvarų. Centrinė stotis buvo Ukmergėje.
    Ant tėvo kabineto sienų kabėjo nesuskaičiuojama daugybė foto - grafijų <...>. Be to, ant staliukų, lentynų, lentynėlių stovėjo atskiros fotografijos rėmeliuose. Kabineto languose buvo keletas matinių stiklų, juose kabėjo kai kurių vaizdų stikliniai diapozityvai. Keletas stiklų buvo raudoni ir mėlyni, kas, tikriausiai, buvo reikalinga mano tėvui spausdinant nuotraukas saulės šviesos pagalba. Ant stalų stovėjo žibalinės lempos ir keletas žalvarinių žvakidžių su stearininėmis žvakėmis."

    ***

    ,,Dar atsimenu albumus. Juose buvo šimtai peizažų, pieštų mano senelio. Tai buvo jo asmeninių kelionių po pasaulį, žinoma, arkliais, iliustracijos. Po kiekvienu peizažu buvo prancūziškas užrašas su paaiškinimu, ką reiškia šis peizažas.
    Kita albumų serija su mano senelio piešiniais - tai veidai, profiliai, ne kartą po keliolika tų pačių veidų viename puslapyje. Dažnai pasikartojantis motyvas buvo aštrių, beveik paukštiškų bruožų kunigo asketo su juoda sutana veidas su užrašu: ,,I. able Jacotine" [abatas Žakotenas]. Tai buvo ilgametis mano tėvo mokytojas ir auklėtojas. Tėvas niekada nelankė mokyklos ir mokėsi namuose, vadovaujamas kunigo Žakoteno, o vėliau pono Špačinskio, apie kurį vertėtų pakalbėti atskirai.
    Dažnai senelio albumuose matome Kristaus veidą - visados su ta pačia išraiška. Po kiekvienu iš tų piešinių yra parašas: ,,Regėjimas....metų....dieną" bei pateikta diena ir metai. Tuomet, labai sužavėtas regėjimo realistiškumo, čiupdavo pieštuką ir škicuodavo tą veidą - šimtuose škicų visuomet vienodą.
    Fotografijų albumus sudarė įkišamos nedidelio formato šimtų šeimos ir nežinomų asmetų fotografijos. Tai buvo tipinės tiems laikams, kai degerotipus pakeitė nuotraukos, fotografijos. Vaitkuškyje buvo ir keli degerotipai ant sidabrinės skardos."

    ***

    ,,Už laiptų aikštelės - po kelių vingių - buvo prieinama iki nuolat užrakintos salės, talpinančios spintose senų aktų ir dokumentų archyvą. Mano laikais niekas tuo archyvu neužsiminėjo. Visa tai gulėjo užrakinta netvarkoje, dulkėse ir užmarštyje. Toliau buvo virtuvė, už jos apdengtas perėjimas į šiltnamį, tai yra oranžeriją, kurioje ir žiemą augdavo palmės, agavos, kiti egzotiški augalai.
    Tuo ir užbaigiu rūmų aprašymą, tiksliau - jų gyvenamos dalies. Likusių daugelio kambarių išdėstymas ir įrengimas jau nebeišliko mano atmintyje. (...)"

    ***

    ,,Mišios bažnyčioje vykdavo kartą per savaitę - atrodo, penktadieniais, o laikotarpiu, kai rūmuose gyvendavo kažkokie kunigai, tai laikydavo mišias kiekvieną dieną, o kai jų būdavo daugiau - tai ir kelis kartus per dieną. Vienok, Vaitkuškio koplyčioje nebuvo nuolatinio švenčiausiojo Sakramento, nes rūmuose nebuvo nuolatinio kunigo."

    ***

    ,,Pirmojo aukšto svetainės buvo daugiausiai niūrios, tamsios, drėgnos, o ant grindų ir sienų pūtėsi grybelis. Apie kovos su tuo grybeliu būtinumą, kad jį reikia sunaikinti, kalbas girdėjau visą mano vaikystės laikotarpį, tačiau nepamenu, kad kas nors dėl to būtų daroma.
    Vaitkuškio koridoriai iki pusantro metro aukščio buvo dažomi aliejiniais dažais ruda spalva. Aukščiau panelių sienos buvo išbaltintos bei nukabinėtos šimtais juodų profilių, prilipdytų ant balto popieriaus. <...> "
    Paskutinis taisė Raelis; 2011.03.20, 22:14.
    ,, - Il parait que monsieur est decidement pour les suivantes.
    - Que voulez-vous, madame? Elles sont plus fraiches."

    Comment


      #22
      Architektūros ir urbanistikos tyrimų centras
      Tekstas: Vaidos Almonaitytės-Navickienės.

      Vaitkuškio dvaro sodyba (Išlikęs, u.k. 811)
      Adresas : Vilniaus apsk., Ukmergės sav., Vaitkuškio kaimas

      Vaitkuškio dvaro sodybos kompleksas formavosi nuo XVI iki XVIII a. 1764 m. Vaitkuškį ėmus valdyti vienam iš Lietuvos bajorų Kosakovskių giminės atstovų - Mykolui Kosakovskiui, jame jau buvo mūriniai dvaro rūmai, pailgo stačiakampio plano, trijų dalių. Centrinė dalis buvusi dviaukštė, į abi puses nuo jos stovėjo siauresni vienaaukščiai sparnai. Priešais rūmus buvo dvaro kiemas, o už jo stovėjo reprezentacinių rūmų dalis - oficina. Po dvaro įsigijimo M. Kosakovskis tarp rūmų ir oficinos pastatė trečią rezidencijos ansamblio dalį: didžiulę rotondą ir dvi prie jos prigludusias kvadratines sales.

      1831 m. dvaras buvo apiplėštas ir nuniokotas. Tuo metu rūmai jau priklausė Stanislovui Korvin-Kosakovskiui, kuris, sekdamas romantizmo epochos dvasia perstatė rūmus, suteikė jiems neogotikinę ir neoromaninę išvaizdą. Projektą įgyvendinant dalyvavo architektas, Ukmergės pavieto dvarininkas Bonifacas Pavlovskis. Rūmų perstatymas vyko 1857 - 1862 m. Po perstatymo smarkiai pakito rūmų išvaizda, nors senųjų rūmų struktūra išliko. Po perstatymo Vaitkuškio rūmai tapo asimetriško plano, su dominuojančiu, keturkampiu trijų aukštų bokštu, kurio viršūnę supo kuorai, o visuose keturiuose kampuose kyšojo cilindriniai bokšteliai. Aukšti, kylantys nuo pat žemės cilindriniai bokštai, iš abiejų pusių flankavo ir pagrindinį rūmų korpusą.

      Rūmus supo didelis parkas, kuris XIX a. pabaigoje S. K. Kosakovskio buvo sukomponuotas tokiu principu, kad visas nuožulnaus kalno šlaitas buvo sudalintas daubomis ir perėjomis, kurios palaipsniui vingiavo žemyn. Kalno šlaituose buvo įrengta tvenkinių sistema, sujungta užtvankomis. Parke, įvairiomis kryptimis, buvo išvedžioti takeliai ir alėjos, stovėjo medinės - ažūrinės, įvairių formų altanos.



      Ilgą laiką Vaitkuškio dvaro rūmai garsėjo kaip unikalios Kosakovskių bibliotekos, baldų, paveikslų, fotografijos rinkinių, senovinių ginklų, indų, Senovės Egipto meno kolekcijų saugojimo vieta. Prasidėjus I Pasauliniam karui, vertingiausi Vaitkuškio dvaro rinkiniai buvo išvežti į Rusiją ir ten pateko į muziejus arba dingo pokarinės suirutės metu. Tik nedideli Vaitkuškio dvaro rūmų bibliotekos ir kitų rinkinių fragmentai po 1921 m. pateko į Lietuvos muziejus ir valstybines bibliotekas.

      Rūmai smarkiai nukentėjo II Pasaulinio karo metais. Pokario metais apleisti, bešeimininkiai dvaro rūmai ardomi ir niokojami vis iro ir nyko, kol šiuo metu liko tik perstatytas (1984 m.) bokštas ir buvusių arklidžių fragmentai. Tokiu būdų vienas iš ryškiausių romantizmo architektūros pavyzdžių Lietuvoje beveik neišlikęs, tačiau yra nemažai ikonografinės informacijos apie šį objektą.

      http://www.autc.lt/Public/HeritageOb...=2&rt=3&id=148

      Comment


        #23
        Architektūros ir urbanistikos tyrimų centro tinklapyje yra keletas vieno pirmųjų Lietuvos fotografų, pagarsėjusio Ukmergės ir apylinkų nuotraukomis, grafo Stanislavo Korvin - Kosakovskio / Stanisław Korwin - Kossakowski (1837-1905) nuotraukų


        00029a_Vaitkuškio rūmai. 1902 VII 3
        Grafų Kosakovskių albumas, p. 27.jpg


        00029d_Vaitkuškio rūmai iš sodo pusės.
        Grafų Kosakovskių albumas, 1902 VII 2, p. 26.jpg


        http://www.autc.lt/Public/HeritageOb...=2&rt=3&id=148

        Comment


          #24
          Architektūros ir urbanistikos tyrimų centro tinklapyje yra ir 1957 m. dvaro nuotraukos


          ASI, SK-00890
          Vaitkuškio dvaro rūmai, 1957.jpg


          00029_ASI_S
          Vaitkuškio rūmų griuvėsiai.jpg


          http://www.autc.lt/Public/HeritageOb...=2&rt=3&id=148

          Comment


            #25

            Comment


              #26
              Deja, Ukmergės muziejaus žinios apie buvusį Vaitkuškio dvarą yra labai jau menkos. Beje Vaitkuškio dvaro ne vis,bet dalis žemiu yra aptvertos tvora ir ant vartų lentelė - PRIVATI VALDA... Kurenama ir panašu,kad žmonės ruošiasi gyventi

              Comment


                #27
                Vilniaus vartai Vaitkuškyje. 1900 m. S.K.Kosakovskio nuotrauka



                Vaitkuškio rūmai iš sodo pusės. 1902 m. S.K.Kosakovskio nuotrauka



                Šaltinis: XX a. Lietuvos fotografijos antologija II dalis 2012

                Comment


                  #28
                  Vaitkuškio dvaro rūmų ir parko vaizdas. Fotografas Stanislovas Kazimieras Kosakovskis, apie 1900 m.



                  Mykolas Stanislovas Kosakovskis, Elžbieta Bisping-Kosakovskienė?, Jonas Eustachijus Kosakovskis?, Jadvyga Kosakovskytė?, Sofija Kosakovskytė-Meištavičienė? ir kiti asmenys automobilyje prie Vaitkuškio? dvaro rūmų. Fotografas J. Tralmanas? - 190-]



                  Vaitkuškio dvaro parko vaizdas. Fotografas Stanislovas Kazimieras Kosakovskis, apie 1900 m.





                  www.epaveldas.lt

                  Comment


                    #29
                    Kitame šaltinyje rašoma kad 2 ir 3-oji nuotraukos darytos Lyduokių dvare. http://rkrs.lnb.lt/parodos/industrin...masis-xx-a-pr/

                    Comment


                      #30
                      Iš "Lietuva. Nuotraukų albumas" 193? m.



                      Comment


                        #31
                        Stanislovas Kazimieras Kosakovskis

                        Vaitkuškio dvaro malūnas



                        Vaitkuškio dvaro pastatai


                        © Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus

                        Comment


                          #32
                          Kelinti galėtų būti metai?
                          DINGĘS MIESTAS - MERKINĖ <<

                          Comment


                            #33
                            Fotografuota tarp 1890 (tuomet įkūrė foto atelje) ir 1905 metų (tuomet S. K. Kosakovskis mirė). Tai vėlesniojo laikotarpio nuotraukos, todėl laikotarpį įvardinčiau kaip XX a. pradžią.
                            www.dvylikakedziu.lt

                            Comment


                              #34
                              Sklypas ir pati vieta tragiškos būklės, ikonografijos netrūksta, gal kadanors kas ims ir atkurs.
                              DINGĘS MIESTAS - MERKINĖ <<

                              Comment


                                #35
                                Vaitkuškis. Remiantis Lietuvos dvarų duomenų baze, tai - dvaro arklidžių griuvėsiai

                                Foto 2003 08 (skenuota nuotrauka)

                                Comment


                                  #36
                                  Dvaro rūmai. XX a. pr.

                                  www.mab.lt

                                  Comment


                                    #37
                                    Vaitkuškio dvaras 1924 metais. Tuo metu jame buvo įkurta vaikų prieglauda. Fotografijoje vaikų prieglaudos auklėtiniai.



                                    www.limis.lt Ukmergės kraštotyros muziejus

                                    Comment


                                      #38
                                      /\ Kada Vaitkuškio dvaras sunaikintas - per karą ar jau vėlesniais laikais?

                                      Comment


                                        #39
                                        Žurnalas "Trimitas" 1932 m. birželio 23 d.



                                        Comment


                                          #40
                                          Vaitkuškio dvaro rūmai, apie 1931 m.


                                          delcampe.net

                                          Comment

                                          Working...
                                          X