Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Rokiškio dvaras

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #21
    Dvaro rūmai apie 1917 m. Atviruką išleido A.Hess, Frankfurt a. M.

    ebay.de

    Comment


      #22
      Tyzenhauzų giminė Rokiškyje įsikūrė nuo XVII a. Grafas Ignotas Tyzenhauzas (1760-1822) Rokiškyje 1801 m. pastatė klasicistinius dvaro rūmus. Jo sūnus Konstantinas (1785-1853) daug dirbo gamtos mokslų srityje, tyrinėdamas Vidurio Europos paukščius, parašė mokslinių veikalų. Jis domėjosi ir piešimu. Išliko jo nupieštų Rokiškio miesto vaizdų. K. Tyzenhauzo sūnus Reinoldas (1830-1880) nusipelnė Rokiškiui, pastatė neogotikinę šv. Mato bažnyčią. Jo sesuo Marija Tyzenhauzaitė (1827-1890) rūpinosi Rokiškio vargonininkų mokykla, skatino labdarą, švietimą. Grafas Jonas Pšezdzieckis (1877-1944) buvo paskutinysis Rokiškio dvaro savininkas. Jis XX a. pradžioje perstatė Rokiškio centrinius rūmus pagal lenkų architektų K. Jankovskio ir P. Lilpopo projektą.

      Rokiškio dvaro rūmai. XIX a.



      Rokiškio dvaro rūmų perstatymas. XX a. pr.



      Rokiškio dvaro rūmai. XX a. III d-metis





      Šaltinis: http://www.muziejusrokiskyje.lt/lt/page/8

      Comment


        #23
        Sugrįžtantys dvarai (6). Rokiškio dvare „Sugrįžusios gyventi Tyzenhauzų giminės moterys...“

        Aukštaitijos perlo, patraukliausios turizmo vietovės, kultūros laureato titulus susižėrė praeityje garsių didikų sukurtas, o šiandien kūrybingų ir svetingų žmonių puoselėjamas Rokiškio dvaras su jame įsikūrusiu Krašto muziejumi.

        Sėkmės paslaptis

        Dažnai užduodu sau klausimą, kur slypi ta rokiškėnų sėkmės paslaptis. Atrodo, kad ir ką jie bedarytų, net sunkiausias lygtis tarsi riešutus gliaudo. Ir visuomet su šypsena veide, žėrinčiomis akimis žvelgia.

        Sutelktai dirbdami, per daugiau nei dešimt metų rokiškėnai restauravo Rokiškio dvaro rūmus ir kitus pagrindinius pastatus (oficinas, sargo namą, svirną), parterį. Įrengė modernias ekspozicijas, įdomiai pasakojančias Rokiškio miesto ir apylinkių istoriją. Muziejus ypač didžiuojasi Rokiškio grafystės žemėlapiu (1848 m.). Lankytojus supažindina su XIX – XX a. pr. dvarų kultūra, Rokiškio dvarą valdžiusiomis kilmingomis šeimomis, eksponuoja restauruotus dvarininkų drabužius.

        Rokiškio krašto muziejuje greta dvarų kultūros sumaniai pristatomi sakralinio meno paminklai: geležiniai kryžiai, medinės liaudies meistrų sukurtos šventųjų skulptūros. Išskirtinę vietą muziejaus ekspozicijoje užima XX a.pr. žymaus dievdirbio Liongino Šepkos unikalūs drožiniai, iš viso apie 300 darbų. Muziejus išgarsėjo vienintele Lietuvoje prakartėlių kolekcija, o pasitinkant Šv. Kalėdas ir naujuosius 2012 m. lankytojus kvietė jau tryliktoji prakartėlių paroda.

        Ar galėtumėte patikėti, kad Rokiškio muziejininkai siūlo net 30 edukacinių programų, ištisus metus viliojančių svečius ir ypač jaunimą: čia apstu ir pilietinio ugdymo pamokų (slapta lietuviška mokykla, Lietuvos kovotojų už laisvę keliai), ir galimybių gyvai išvysti senuosius amatus (žvakių liejimas, audimas, kalvystė, juostų pynimas), bei prisiminti archaines tradicijas, minint iškiliausias metų šventes (Kūčių vakaro ir Šv. Kalėdų, Šv. Velykų papročiai), pažinti šio krašto kulinarinio paveldo pasididžiavimą – sūrio gamybą.

        Tačiau edukacinė programa „Sugrįžusios gyventi...“, regis, ir yra raktas į atsakymą apie Rokiškio dvaro (dabar – muziejaus) sėkmės istoriją. Tai – Tyzenhauzų giminės moterų pasakojimas apie savo gyvenimą, apie nuveiktus darbus: parašytas knygas, nutapytus paveikslus, pastatytas bažnyčias...

        Tęsdami tradicijas muziejaus žavioji direktorė Nijolė Šniokienė ir išradingieji darbuotojai atgaivino kultūrinį gyvenimą, suvirpino menininkų sielas, išleido vertingų leidinių, tarsi nutiesdamos ašį, jungiančią su praeitimi, kaip ašis kad jungia Rokiškio dvaro sodybą su fundatorių Tyzenhauzų pastatyta išskirtinio grožio neogotikine Šv. Mato Evangelisto bažnyčia

        Truputis istorijos

        Rokiškio dvaras pirmą kartą minimas 1499 m. dovanojimo rašte Grigui Astikui. XVI – XVII a. Rokiškis priklausė Smolensko kunigaikščiams Krošinskiams. 1715 m. Rokiškis tapo Tyzenhauzų nuosavybė. XIX a. pr. įtakingas LDK veikėjas, gvardijos vadas grafas Ignotas Tyzenhauzas pradėjo Rokiškio dvaro atgaivinimą. 1797 m. užveistas parkas ir sodas. 1801 m. iškilo nauji klasicistinio stiliaus rūmai. Vėliau dvarą valdė jo sūnus Konstantinas Tyzenhauzas, išgarsėjęs kaip mokslininkas ornitologas. Konstantinas Tyzenhauzas yra nutapęs kelis šimtus paveikslų, kurių dauguma saugomi Nacionaliniame M.K. Čiurlionio muziejuje Kaune.

        Anksti mirus Konstantino sūnui Reinoldui, Rokiškio dvaras atiteko jo seseriai Marijai (1827 – 1890), kuri ištekėjo už lenkų istoriko Aleksandro Pšezdzieckio. XIX a. antroje pusėje dvaras ėmė garsėti muzikiniame pasaulyje. Grafaitės Marijos Tyzenhauzaitės pastangomis čia įsteigta muzikos mokykla ir orkestras. Šios mokyklos auklėtiniai – J. Gruodis, J. Tallat – Kelpša, M. Petrauskas, K. Kaveckas. Marija Tyzenhauzaitė 1885 m. baigė brolio Reinoldo pradėtą Rokiškio Šv. Mato Evangelisto bažnyčios statybą.

        1905 m. dvaro rūmus rekonstravo Marijos ir Aleksandro Pšezdzieckių anūkas Jonas Pšezdzieckis (1877 – 1944). Rūmai, perstatyti pagal lenkų architektų Karolio Jankovskio ir Franciszeko Lilpopo projektą, tapo vienu geriausių Lietuvoje istorizmo paminklų. Jonas Pšezdzieckis 1940 m. pasitraukė į Lenkiją, kur 1944 m. žuvo per Varšuvos sukilimą. 1947 m. Varšuvoje mirė jo žmona Hermancija Sapiegaitė – Pšezdzeckienė.

        Po Antrojo pasaulinio karo Rokiškio dvaro rūmai restauruoti, nuo 1940 m. dvare įsikūrė Krašto muziejus.

        Architektūriniu požiūriu vertingi ne tik rūmai, bet ir kiti dvaro ansamblio pastatai: oficina ir svečių namas abipus erdvaus parterio, dvaro alaus darykla, kumetynai, sargo namas. Dvaro ansamblio pastatų architektūroje atsispindi stilių kaita nuo klasicizmo iki moderno.

        Rokiškio dvaro ansamblį puošia apie 30 ha geometrinio plano parkas. Dvaro sodybos kompozicijos ašis sutampa su Rokiškio miesto pagrindine kompozicine ašimi. Tai vienintelis toks pavyzdys Lietuvos urbanistikoje.

        Istoriniai duomenys pateikiami iš dviejų tomų žinyno „Lietuvos dvarai“ I t., 2009 m. (sud. Ingrida Semaškaitė).

        http://www.kpd.lt
        Lithuanian Top 5 tallest buildings
        1. Europa Tower 126 m. 33 f.
        2. Pilsotas 112 m. 34 f.
        3. Arfa 100 m. 29 f.
        4. Helios City Tower A 96 m. 27 f.
        5. Europe Square Apartments 95 m. 27 f.

        Comment


          #24
          Rokiškio krašto muziejaus svetainėje www.muziejusrokiskyje.lt pateikiama suskaitmeninta archyvinė medžiaga: Rokiškio grafystės dvarų apyrašai (1825 m.), Rokiškio dvaro apskaitos dokumentai XIX a. ir kt.
          Beje, skaitmeninimo darbus žadama tęsti, tad laukia dar daug įdomios medžiagos.

          Rokiškio grafystės dvarų archyvas

          Comment


            #25
            Rokiškio dvaro bravoras dabar



            Rokiškio dvaro bravoras 1813 m. grafo Konstantino Tyzenhauzo piešinyje.



            Pastatas smarkiai pasikeitęs, nebėra viršutinių aukštų su arkiniais langais. Bet mane glumina ar tik nebus čia dailininko fantazija.

            Nuoroda: http://www.grokiskis.lt/temos/projek...ites-istorijos

            Comment


              #26
              Laimutis, ko gero teisus - gali būti čia ir subjektyvi dailininko fantazija. Būtų nuotrauka, viskas būtų papraščiau ir aiškiau.
              ______________
              The Division Bell

              Comment


                #27
                Kelių chuliganai paženklino svirną
                http://www.grokiskis.lt/temos/x-zona...r-kaimo-pakele

                Comment


                  #28
                  rūmų centrinių laiptų aikštelė XX a. 4 deš.



                  rūmų menės interjeras XX a. 2 deš.



                  rūmų menės interjeras XX a. 3 deš.



                  rūmų menės interjeras XX a. 2 deš.



                  rūmų menės interjeras XX a. 4 deš.


                  © Rokiškio krašto muziejus

                  Comment


                    #29
                    Rokiškio dvaro daržininkas Macijauskas prie dvaro šiltnamio



                    prie oranžerijos





                    dvaro malūnas



                    ūkiniai pastatai


                    © Rokiškio krašto muziejus

                    Comment


                      #30
                      Rūmai 1950 m.

                      ebay.de

                      Comment


                        #31
                        Rokiškio dvaras. Apie 1875-1876 m. Dailininkas Napoleonas Orda. Akvarelė



                        http://katalog.muzeum.krakow.pl/pl/cat

                        Comment


                          #32
                          Po nuotrauka užrašas skelbia, kad tai dvaro rūmai prieš perstatymą 1903 m. Krašto muziejaus archyvo nuotr.



                          Pšezdzieckiai. Naujos fotografijos atskleidžia tai, kas iki šiol buvo nežinoma https://www.grokiskis.lt/rokiskis-tr...-buvo-nezinoma

                          Comment


                            #33
                            Kažkaip neaktyvi tema apie tokį didelį dvarą su didele teritorija, ūkinias pastatais, puikiais rūmų interjerais, turtinga muziejaus ekspozicija ir išlikusiiais uniklaiais baldais.

                            KPD / Ūkininko patarėjas 2023.02.28
                            Pokyčiai Rokiškio dvaro sodyboje
                            Neseniai priimti Rokiškio dvaro sodybos alaus daryklos avarijos grėsmės šalinimo darbai, dvaro virtuvės pastato tvarkybos darbai ir pačių dvaro rūmų, kurių architektas, manoma, buvęs žymusis Laurynas Gucevičius, fasadų tvarkybos darbai.
                            pač džiaugiamasi pašalinta avarijos grėsme Rokiškio dvaro alaus darykloje, kur dėl įgriuvusio stogo dar 2019 m. rajono savivaldybės iniciatyva buvo pradėta ieškoti būdų, kaip išgelbėti šį vieną įdomiausių ir išskirtiniausių Rokiškio pastatų. Tikrojo buvusios alaus daryklos pastato atgimimo, kai jis bus visiškai sutvarkytas ir pritaikytas visuomenės reikmėms, dar teks palaukti, tačiau senam paveldiniam pastatui jau daug reiškia Paveldotvarkos programos lėšomis sutvarkytas buvęs įgriuvęs stogas.

                            Alaus darykla (bravoras). Pašalinta avarijos grėsmė. . KPD (Rasuolės Kerbedienės) nuotr.


                            Neatpažįstamai pasikeitė ir Rokiškio dvaro sodybos virtuvė, kai čia buvo atlikti tvarkybos darbai. (...) Pastatas apdengtas keraminėmis čerpėmis, išmūrytas keraminių plytų kaminas, suremontuotos langų, durų angos, tinkuoti fasadų karnizai (...)

                            Sutvarkytas dvaro virtuvės pastatas. KPD (Rasuolės Kerbedienės) nuotr.


                            https://ukininkopatarejas.lt/naujien...dvaro-virtuve/

                            Comment

                            Working...
                            X