Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Zalavo dvaras, Švenčionių r.

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #21
    citata iš lrytas.lt straipsnio:

    "Todėl Švenčionių politikas labai apsidžiaugė lietuvišku paminklu broliams Pilsudskiams. Jo manymu, tai galėtų tapti lietuvių ir lenkų susitaikymo ženklu."

    Naivuolis tas Švenčionių politikas. Arba ne nuoširdus. Lenkijos maršalka Pilsudskis - kažkokių "žmudzinų" bajoras? Lenkijos patriotams, besilankantiems sakralinėj lenkiško nacionalizmo vietoj (juk būtent tokia ją Zalavo dvare kuria Lietuvos lenkų sąjunga, remiama Lenkijos ambasados, kaip matome iš straipsnio), tai tikrai nepatiks.

    O lryto.lt straipsnis tikrai neblogas, verta perskaityti. Duoda peno apmąstymams.

    Comment


      #22
      /\ Jei ką, šiemet gruodžio 5 dieną Józefui Piłsudskiui sukanka 150 metų.
      Turbūt apie buvusio Zalavo dvaro vietoje vykstančius renginius bus ir daugiau rašoma (arba nerašoma).

      Comment


        #23
        15min.lt 2017.12.03
        Józefo Piłsudskio gimtinę puošia Lenkijos vėliavos ir lietuviškas paminklas
        Joks ženklas važiuojant keliu iš Vilniaus į Švenčionis nepraneša, kad pasukus į dešinę akmenimis grįsta gatve už kelių šimtų metrų pasieksite seno dvaro vietą, kur gimė Lenkijos valstybės XX amžiuje kūrėjas Juzefas Pilsudskis. Čia pasitinka ir paminklas, kuriame didelėmis raidėmis įrašyta, kad jis skirtas Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės žemaičių bajorams Giniotams Pilsudams-Pilsudskiams.

        Dvaro nėra, tik paminklai
        Į Zalavą važiavome ne atsitiktinai: gruodžio 5 dieną bus minimos J.Pilsudskio, Lenkijos maršalo, 150-osios gimimo metinės. Dvaro nėra, tik paminklai J.Pilsudskio gimtinė – Zalavo dvaras, vos apie 50 km nuo Vilniaus, šalia kelio į Švenčionis. Dvaro jau nėra, bet jo vietoje auga didelis ąžuolas, aptvertas Lenkijos vėliavos spalvomis nudažyta tvorele, ant kurios plevėsuoja tomis pačiomis spalvomis nuspalvintos juostos (...)

        „Be emocijų“
        Abiejų šalių – Lenkijos ir Lietuvos – istorikai apie J.Pilsudskį per jo gimtadienį bandys kalbėtis be emocijų. Taip vadinasi tarptautinė mokslinė konferencija „Be emocijų. Lenkų–lietuvių dialogas apie Juzefą Pilsudskį“, ji vyks Vilniuje gruodžio 5–6 dienomis. „Per pastaruosius keliasdešimt metų Juzefo Pilsudskio asmenybė bei jo vaidmuo lenkų ir lietuvių santykiuose apaugo mitais, nesusipratimais, kaltinimais ir neigiamomis emocijomis. Maršalka nevienareikšmiškai vertinamas ne vien lietuvių, bet ir lenkų. Viena vertus, Pilsudskis pristatomas kaip Lenkijos nepriklausomybės tėvas, iškilus vadas, strategas ir Europos gynėjas nuo bolševikų revoliucijos, kita vertus, kaip autoritarinis politikas, susidorodavęs su politiniais priešininkais, lietuvių valstybingumo „priešas“, atsakingas už tai, kad tarpukaryje Lietuva prarado Vilnių“, – rašoma konferencijos pristatyme.

        Didžiausias lenkas – Lietuvos sūnus
        Tas didžiausias lenkas yra ir mūsų žemės sūnus, nes jis gimė vos už 50 km nuo Vilniaus, – istorikasAlvydas Nikžentaitis, paklaustas apie tokios konferencijos svarbą, sakė, kad dėl J.Pilsudskio turime įdomią situaciją: „Vilniuje bus minima turbūt pačio didžiausio lenko, bent per paskutinį šimtmetį, jubiliejus. Bet tas didžiausias lenkas yra ir mūsų žemės sūnus, nes jis gimė vos už 50 km nuo Vilniaus, šitoje aplinkoje užaugo (..) Aišku, dėl savo tam tikrų veiksmų, visų pirma – dėl Vilniaus atplėšimo jis yra tapęs lenkiško blogio įsikūnijimu Lietuvoje.“

        „Pagrindinis stereotipas apie lenkus, kuris ir dabar Lietuvoje gajus, tuo esu ne kartą įsitikinęs, kai gana garsūs žmonės su profesorių vardais tą man ne kartą tvirtino, kad lenku negalima pasitikėti.(...)

        https://www.15min.lt/naujiena/aktual...las-582-888632

        Comment


          #24
          Paminklas prie posūkio į Piłsudskio tėviškę






          Toliau kelią tarp apgriuvusių fermų ne taip lengva buvo surasti net vidury dienos.

          Comment


            #25
            Bendras Piłsudskio tėviškės vaizdas


            Oficina





            Vaizdas į pietus nuo akmens. Miškas tolumoje - jau Baltatrusija

            Paminklinis akmuo fermų griuvėsių fone




            Atminimo ąžuolas





            Ąžuolų alėja

            Comment


              #26
              Ąžuolų alėja
              Ten yra 28 ąžuolai ir paminklai skirti paminėti Lenkijos-Lietuvos ir Lietuvos lenkų istorijos datas - 1794, 1831, 1863 m. sukilimus, trėmimus, 1920 mūšį prie Vyslos, 1944 "Aušros vartų" operaciją (operacja "Ostra brama"), 1945-1959 repatriaciją ir kt.
















              Comment


                #27
                Iki šiol Zalavo dvaro tvarkymo darbai buvo vykdomi privačiomis ir paaukotomis lėšomis.
                Numatoma Lenkijos Senato parama dar 28 ąžuolams įsigyti ir aplinkos tvarkymui, o viena ministerija parems paminklo su ereliu statybą.

                Zw.lt 2017.12.03
                Miejsce urodzin marszałka Piłsudskiego licznie odwiedzają Polacy

                Dotychczas ZPL prowadził prace w Zułowie w czynie społecznym. W tym roku po raz pierwszy na ten cel pieniądze przyznał Senat RP. Jak informuje Mackiewicz, senackie środki zostały m.in. wykorzystane na zakup kostki, która ma być ułożona wzdłuż Alei Pamięci Narodowej, na zakup kolejnych 28 dębów, które wiosną zostaną posadzone po drugiej stronie powstającej Alei, a także na przygotowanie dołów do sadzenia drzew.

                W przyszłym roku, z okazji 100. rocznicy odrodzenia Polski, ZPL zamierza ustawić w Zułowie rzeźbę orła białego na cokole.

                http://zw.lt/wilno-wilenszczyzna/mie...edzaja-polacy/

                Comment

                Working...
                X