Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Linkuvos dvaras, Kaunas

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Linkuvos dvaras, Kaunas

    Linkuvos dvaras yra Mosėdžio g. 62, Kauno miesto šiaurės vakarinėje dalyje prie Kauno vakarinio aplinkelio.






    Linkuvos kaimas ir dvaras pradėjo kurtis XVI a. pirmoje pusėje. XVI a. viduryje dvaras priklausė Jonui Vydrai. XVII a. – bajorų Mlodzianovskių giminei. 1680 m. šios giminės atstovas, jėzuitų ordino vienuolis A. Mlodzianovskis, paveldėtą dvaro dalį padovanojo Kauno jėzuitų kolegijai, šioji dvarą valdė iki 1773 m. Buvo įrengta koplyčia, pastatyti mūriniai rūmai, arklidės, tvartai, oficina, svaigalų varykla. Panaikinus jėzuitų ordiną, dvaras atiteko iždui. Jo valdytoju tapo pavieto iždininkas M. Končius. XVIII a. dvarą valdęs bajoras J. Fergisas rūmus rekonstravo, panaikinęs koplyčią netoliese pastatė medinę bažnytėlę. 1779 m. dvaro plane pažymėti net keturi tvenkiniai. Vienas iš jų, didžiausias, išliko. 1797 m. Linkuvos dvarą pradėjo valdyti A. Zabiela. XIX a. pradžioje dvarą valdė J. Strumila. XIX a. pagrindinis dvaro pastatas buvo rekonstruotas, sutvarkyta sodo-parko teritorija. Pirmojo pasaulinio karo metais sudegė mediniai rūmai, ūkiniai pastatai.
    Po 1922 m. žemės reformos dvaras buvo išdalytas, o jo centras atiduotas Kauno arkivyskupijai. 1927 m. dvarą įsigijo Kauno arkivyskupas J. Skvireckas. Tuo metu ten buvo įsteigtas puikus ūkis, užveistas didžiulis sodas, vynuogynas, pastatytos naujos arklidės, kiti ūkiniai pastatai. Rekonstruoti rūmai, buvęs trijų aukštų svirnas, pristatyta dviaukštė rūmų dalis, balkonas su išorės laiptais. Reprezentacinę rūmų dalį papuošė du fontanai. Parke iš betono pastatyta Šv. Jono koplytėlė, Švč. Mergelės Marijos ir sėdinčio arkivyskupo skulptūros. Įamžinant krikščionybės Lietuvoje 550 metų sukaktį prie pat tvenkinio šlaito arkivyskupo rūpesčiu ir lėšomis 1938–1941 m. pastatyta Kristaus Karaliaus skulptūrinė kompozicija, kurią suprojektavo ir įgyvendino vienuolė sesuo M. Leonora Šmulštytė.
    1951–1983 m. dvaro sodyboje buvo įkurtas Veterinarijos akademijos mokomojo ūkio „Bolševikas“ gamybinis centras. Tuo laikotarpiu sunyko sodas, Šv. Jono koplytėlė smarkiai apgadinta, neišliko skulptūra „Poilsis“, kurioje buvo vaizduojamas arkivyskupas J. Skvireckas, Švč. Mergelės Marijos skulptūra iškelta į netoliese esančias Linkuvos kapinaites. Buvo pristatyta naujų ūkinės paskirties pastatų. Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, Linkuvos dvarą buvo numatyta įtraukti į grąžinamų objektų sąrašą, tačiau paaiškėjo, kad nei Bažnyčia, nei Vyriausybė neturi reikiamų lėšų šiai sodybai atkurti. Dvaro rūmuose gyvenantiems žmonėms buvo leista privatizuoti butus.

    Foto 2008 10










    Kažkada čia buvo fontanas


    Kristaus Karaliaus skulptūrinė kompozicija


    Dvaro parko likučiai


    Dvaro tvenkinį ruošiamasi valyti, todėl jo vanduo nuleistas.

    Paskutinis taisė Neju; 2009.04.21, 22:41. Priežastis: Įkeltas žemėlapis
    Sekite savo banknotus

    #2
    Fontanas iš priekinės pusės.
    Tolumoje, prilipdytas gyvenamas namas ir jo gyventojai:

    Comment


      #3
      Linkuvos dvaras – atviras miestiečiams

      Kauno miesto savivaldybė iš gamtosaugai skirtų lėšų Linkuvos dvaro sutvarkymui skyrė 300 tūkst. litų. Už šiuos pinigus buvo sutvarkytas tvenkinys, parko teritorija, tvenkinio krantai. Šį savaitgalį vykusių talkų metu, buvo išvalyta visa dvaro teritorija. „Linkuvos dvaro teritorija - tai grožio oazė, smagus gamtos kampelis ne tik Šilainių gyventojams, bet visiems kauniečiams.", - sakė direktoriaus pavaduotojas R. Rabačius.

      Direktorius džiaugėsi, kad praeitą savaitę buvo patvirtintas specialus Linkuvos dvaro teritorijos planas, nustatytos dvaro ribos. Planas buvo patvirtintas Kultūros vertybių apsaugos departamento. „Patvirtinus planą, galėsime nuveikti daugiau. Kauno miesto savivaldybė ruošiasi rengti teritorijos detalųjį planą, tuomet galima planuoti didesnes investicijas į šios gražios teritorijos išvystymą. Taip pat reikia įteisinti visas skulptūras, esančias teritorijoje, savivaldybės vardu. Džiugu, kad prie teritorijos gražinimosi prisideda ir dvare gyvenantys gyventojai - padažo namų sienas, suformavo pėsčiųjų takelius. Šią vietą jau seniai pamėgo ir jaunimas", - mintimis dalinosi R. Rabačius.


      Šaltinis: http://www.kaunas.lt/go.php/lit/Placiau/642
      Paskutinis taisė Neju; 2009.04.21, 23:06.
      Sekite savo banknotus

      Comment


        #4
        Linkuvos dvaras nuo sutvarkytų tvenkinių pusės.

        Foto 2009 04 18






        Akcija Darom 2009 neaplenkė ir Linkuvos dvaro.

        Sekite savo banknotus

        Comment


          #5
          Birželio 14 d. 13 val. Linkuvos dvare (Mоsėdžio g. 62, Kaunas) M.K.Čiurlionio kultūros ir paveldo fondas, tęsdamas labdaringų, edukacinių, meninių renginių ciklą „Nacionalinio paveldo išsaugojimui – aktyvi pilietinė iniciatyva“, pristato renginį „Esame“, skirtą generolui K.Ladigai atminti.

          Daugiau info: http://www.kamane.lt/lt/naujienos/mu...uznaujiena1103

          Sekite savo banknotus

          Comment


            #6
            Nykstantį Linkuvos dvaro parką Kaunas sieks paversti pavyzdine rekreacine erdve.

            Iš privačių savininkų didesnio dėmesio iki šiol nesulaukdavusi Linkuvos dvaro parko teritorija su apleistais ūkiniais pastatais Šilainiuose netrukus gali atgimti pačiomis gražiausiomis spalvomis. Šiam tikslui įgyvendinti Kauno savivaldybės administracija inicijuoja sprendimo projektą, kuriuo bus siūloma kompleksą atgaivinti ir perduoti visuomenės poreikiams. Kad procesas pasistūmėtų, vasario pradžioje tam turės pritarti miesto taryba.

            Daugiau info: http://www.kaunas.lt/2021/01/naujien...reacine-erdve/

            Click image for larger version

Name:	ApleistaKoplycia-1024x684.jpg
Views:	739
Size:	494,3 kB
ID:	1857718
            Sekite savo banknotus

            Comment


              #7

              Comment

              Working...
              X