Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Panemunio dvaras, Rokiškio r.

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Panemunio dvaras, Rokiškio r.

    Sveiki. Siandien vel pratesiu Lietuvos dvaru iprasminima, Jums pateikdamas Rokiškio krašto Panemunio dvarą!
    Trumpai, kaip ir visad, truputis istorijos:
    Jau XVI a. Panemunio centre buta dideles gyvenvietes - dvaro ir miestelio, kairiajame Nemunelio upes krante. Zinoma, kad Nemunelio upe nuo seno ejo prekybos kelias su Livonija. 1598 m. Panemunio valscius atiteko kunigaiksciui Jurgiui Masalskiui ir jo zmonai. Tapusi nasle Ona Masalskiene isteka uz Ukmerges seniuno Martyno Marcelijaus Giedraicio. Giedraitis Panemunyje funduoja AUgustijonu vienuolyna. Dvara 1635 m. nupirkus Oziemblovskiams, jis is priesingos upes puses perkeliamas prie Pilies kalno. 1773 m. dvaras atitenka Marikoniams - dvaras rekonstruojamas. Dar karta dvaro ansambli rekonstruoja XIX a. vid. - Komarai. Teofilis Komaras laikomas dabartiniu rumu statytoju (1850). Dalis ukiniu pastatu (mus pasiekiusiu) statyti XX a. pr., kai dvaras atiteko Krasickiams. Is visu pusiu dvara supo parkas su sodu masyvais.
    1993 m. dvaro pastatai grazinti Osvaldo Lauciskio, nupirkusio dvara 1924 m., vaikams. Siandien savininkams labai sudetinga issaugoti grazios architekturos irstancius pastatus. Veikusios mokyklos (iki 1993 m.) laikotarpiu dvaras gyvavo, buvo priziurimas. Aisku, kad mokykla labai pakeite vidaus patalpu isplanavima. O kadaise cia buvo reprezentaciniai rumai su vertingais, savitais Liudviko XV stiliaus salonais bei neogotiskais kabinetais, biblioteka.Kambariuose buvo isdeliotas senas japoniskas porcelianas, buta labai seno graviruoto bei raizyto kristolo, sidabro ir bronzos dirbiniu.
    Taigi dabar didelis galvos skausmas kaip siuos didingus rumus issaugoti, nes jie jau prie isnykimo ribos, bukle labai bloga. Tikimasi si dvara irasyti i naujaji respublikini nekiln. Kulturos vertybiu registra ir taip ji prikelti.

    Islike dvaro teritorijos boksteliai



    Ukiniai dvaro pastatai



    Panemunio dvaro rumu pagrindine puse


    Priesais dvara esanti mokiniu zaidimu aistele primena, kad cia tikrai pries gera 10meti veike mokykla




    Uzrasas dvaro viduje. Kadangi langai isdauzyti, o durys praviros, todel buvo galima nesunkiai patekti i vidu ir viska apziureti





    Buvusios klases





    Salia dvaro teka Nemunelio upelis


    Kita dvaro puse



    Salia dvaro esanti buvusi spirito gamykla





    Panemunis yra grazus ir garseja nevien tik dvaru. Stai Panemunio miestelio baznycia




    "Angelas" pries kelis metus pastatytas atminti pokario rezistencijos kovas


    #2
    Ačiū už puikias Panemunio nuotraukas, bet dvaro vidinis vaizdas tikrai žiaurus, tie savininkai, bent duris užkaltų ar ką, o tai išnešios po plytą, po metų tik griaučiai liks. Jei patys neturi pinigų tvarkyti, tai tegul parduoda, tiems, kas jų turi. Galėtų ir savivaldybė šiek tiek daugiau pasistengti. Nors turtas ir ne jos, vis tiek galėtų tarpininkauti ar ieškoti sprendimo kartu su savininkais.

    Mindaugas
    info@musupaveldas.lt
    ___________
    pirmas coworking'o centras Lietuvoje - Hub Vilnius

    Comment


      #3
      Puikus iprasminimo darbas gerai padirbejom su kolega!

      Comment


        #4
        Kasiofanas > is tiesu grazios nuotraukos to Panemunio dvaro. Well done!
        Beveik toks pats vaizdas, kuri regiu kasdien, nes mano sodyba preisais ta dvara. Jau keturi metai, kaip gyvenu cia, tai ne sykio neteko girdeti, kad rajono valdzia kazkoki sprendima bent vizijose regetu. Vienas zmogelis sake, kad savininkas kazkur USA dabar, tai speju, jam nelabai aktualu tas.
        Tiesa, ten toliau yra dar pora pastatu nenufotkintu, kurie priklauso dvarui.

        Comment


          #5
          tutor31> dekui uz vertinimus, tai butinai nufotografuok tuos du pastatus ir idek cia!

          Comment


            #6
            Kasiofanas > kokiu parametru/ resoliuciju galima kelt nuotraukas cia? Ir dar, aruodas.lt radau, kad parduodamas Panemunio dvaras. kaina berods apie 2.5 mln. Ten irgi kelios foto yra.

            Comment


              #7
              Panemunio dvaras, Rokiškio raj.

              2009 05 21

























              Paskutinis taisė Almis; 2009.06.27, 02:36.

              Comment


                #8
                Viduje








                Šalia Nemunėlis


                Svirnas




                Spirito varykla






                Paskutinis taisė Almis; 2009.06.27, 02:37.

                Comment


                  #9
                  Tik dabar pamačiau, kad tema apie šį dvarą jau buvo sukurta. Gal kas galit prijungti prie buvusios. Ačiū.

                  Comment


                    #10
                    smagu, kad ne tik aš pastebejau šio miestelio architekturos paminklus. beja idomi istorija yra apie sio miestelio piliakalnį ir šalia esantį šaltinį, pasak senolių į Nemunelio upelį itekejo nedidelis šaltinelis, kuris turejo gydomujų galių taip tap čia buvo krikštinami žmonės.

                    Comment


                      #11
                      Teko savaitgalį būti Panemunio dvare.
                      Labai liūdnas vaizdas.

                      Pora žinučių iš žiniasklaidos anonsui

                      Gimtasis Rokiškis 2016.12.05
                      Degė Panemunio dvaras
                      Gruodžio 4-osios vakarą Panemunio (Pandėlio sen.) Nemunėlio g. degė senieji dvaro rūmai. Atvykus ugniagesiams, pastatas liepsnojo atvira liepsna. Per gaisrą sudegė vidurinės dalies perdanga ir stogas. (...)


                      Kadaise buvę reprezentaciniai įspūdingos architektūros Panemunio rūmai garsėjo vertingais Liudviko XV stiliaus salonais bei neogotiškais kabinetais, japoniško porceliano indais, ypač vertingais graviruoto bei raižyto krištolo, sidabro ir bronzos dirbiniais, sumedžiotų žvėrių galvų iškamšomis. Paveldėjimo teise iš tėvo Osvaldo Lauciškio dvarą atgavo Kavoliškyje gyvenantis jo sūnus, taip pat Osvaldas, bei dar du paveldėtojai.

                      Daug metų neprižiūrimas didžiulis rūmas ir dvaro aplinka – galvos skausmas kultūros paveldo sargams ir miestelio bendruomenei bei visiems mūsų krašto žmonėms, menantiems, koks įspūdingas šis dvaras savo architektūra ir istorija bei su nostalgija prisimenantiems laikus, kai rūmuose veikė mokykla. Kaimo bendruomenė paveldėtojus kontroliavo, kad rūmas būtų bent minimaliai prižiūrimas: užkalti išdaužyti langai, durys. Tokius veiksmus praėjusį rudenį dvaro paveldėtojai atliko.

                      Savininkai apleistą dvarą bandė parduoti. Tokių planų paveldėtojai turėjo dėl kelių priežasčių. Prikelti dvarą reikėjo didelių investicijų, o savininkai investuoti nenorėjo. Kita priežastis – baimė, kad kultūros vertybe pripažintą, bet apleistą dvarą valstybė gali nacionalizuoti.

                      Paveldosaugininkai Panemunio dvaro paveldėtojus daug kartų įspėjo tinkamai prižiūrėti kultūros vertybę, siuntė raginimus, tačiau situacija iš esmės daug metų tik blogėjo. Prieš 5 metus, kai svarstyta priimti įstatymą, leidžianti nacionalizuoti savininkų neprižiūrimus dvarus, apie Panemunio dvaro likimą „Gimtasis ..“ kalbino vieną paveldėtojų Osvaldą Lauciškį. Jis sakė niekada neturėsiąs tiek pinigų, kiek reiktų dvarą prikelti, o jį atiduoti pusvelčiui – skauda širdį: „Mano tėvas dvarą pirko už Amerikoje sunkiai uždirbtus pinigus.

                      Prieš gerą dešimtmetį rajono dvarais, tarp jų ir Panemunio, domėjosi nekilnojamojo turto bendrovės. Panemunio dvaras viliojo ir šiame kaime gyvenantį stambų ūkininką Eugenijų Neniškį, turėjusį planų ir viziją atkurti šio krašto įžymybę. „Buvo toks planas, bet pasakė, kad parduotų už milijoną. Kas gali mokėti tokią sumą už baigianti nykti rūmą?“, – apie buvusią idėją išsaugoti kultūros vertybę pasakojo E.Neniškis, pykęs ant nevalyvų dvaro paveldėtojų, leidžiančių niokoti tokį turtą. Jo manymu, kultūros paveldo objektai tokių žmonių rankose neturėtų būti, jeigu jais nesirūpinama metų metus. (...)

                      https://www.grokiskis.lt/x-zona/dege-panemunio-dvaras

                      15min.lt 2019.03.06
                      Panemunio dvaro užmarštis
                      Panemunio dvaras garsėjo neogotikiniu stiliumi įrengtais kabinetais, Liudviko XV stiliuje įrengtomis svetainėmis, nuostabiais japoniško porceliano indais, įspūdinga iškamšų kolekcija. Vėliau Panemunio dvarą nupirko iš Amerikos sugrįžęs Osvaldas Lauciškis – jame gyveno, augino tris vaikus. Tačiau 1940 m. šeimos turtas buvo nacionalizuotas, o šeimą bolševikai 1941 m. ištrėmė į Sibirą. Dvaro rūmuose įkūrė arklides, vėliau, pakeitus patalpų išplanavimą, čia veikė mokykla, biblioteka. Kol dvare veikė mokykla, pastatai buvo prižiūrėti.
                      Tačiau 1993 m. dvarą sugrąžino buvusiems savininkams – Lauciškio vaikams (sūnus gyvena visai netoli – Kavoliškyje). Deja, dvaru paveldėtojai rūpintis nesugebėjo – unikalus architektūrinis ansamblis nyksta akyse. Dėl kultūros paveldo nesaugojimo dvaro savininkai buvo ne kartą įspėti, bausti, bet nei baudos, nei įspėjimai naudos nedavė.


                      Dvaras dar iki 2016 m. gaisro atrodė nekaip, o po gaisro padėtis kur kas baisesnė. Bandyta dvarą parduoti ir anksčiau, ir dabar – po gaisro, bet... Pinigų prikelti dvarą naujam gyvenimui nėra, o pigiai parduoti nenori.


                      https://www.15min.lt/pasaulis-kisene...is-642-1106624

                      Comment


                        #12
                        Panemunio dvaro vaizdai
                        Foto 2019.06




                        Pietrytinis rūmų fasadas








                        Vaizdas pro plyšį

                        Comment


                          #13


                          Pietrytiniame fasade yra du pseudogotikinai bokšteliai




                          Pietinis-vakarinis fligelis






                          Gandralizdis

                          Comment


                            #14
                            Toliau braunamės per bruzgynus


                            Pietvakarinis Panemunio dvaro fasadas su vaizdu į Nemunėlio upę








                            Žvilgsnis pro plyšį


                            Perdangos sugriuvo per 2016 m. gruodžio 4 d. gaisrą








                            Pro šabakštynus prasišviečia Nemunėlis


                            Comment


                              #15
                              Panemunio dvaro šiaurinis-vakarinis fligelis






                              Palei pat pastatą labai tankūs bruzgynai, tanka ieškoti kelio ten, kur jie mažesni




                              Sosnovskio barščiai aukštesni už žmogų




                              Šiaurės vakarinis fasadas


                              Comment


                                #16
                                Šiaurės rytinis fasadas











                                Comment


                                  #17
                                  Panemunio dvaras
                                  Foto 2019.06
                                  Pagrindinis šiaurės vakarų fasadas




                                  Vaizdas į dešinę


                                  Vaizdas į dešinę


                                  Vaizdas iš vakarinio kampo




                                  Šį kartą nebuvo laiko apeiti visą teritoriją
                                  Teritorijoje yra išlikę daug ūkinių pastatų, jie visi yra apleisti.

                                  Dar liko kelios didesnės nuotraukos.

                                  Comment


                                    #18
                                    Didesnės Panemunio dvaro nuotraukos
                                    Foto 2019.06












                                    Comment


                                      #19
                                      Visiškai apleistas dvaras ir parko aplinka, šalia yra gynybiniai įtvirtinimai, per medžius ir šabakštynus nieko nesimato.















                                      Comment


                                        #20
                                        Panemunio dvaro rūmai iš kitapus Nemunėlio, XIX a. pab.–XX a. pr. 1914 m. fotonuotrauka.
                                        Fotokopija. 1985 m

                                        VRVA. F. 1019, ap. 11, b. 3540, l. 31
                                        https://www.facebook.com/photo/?fbid=4476363645794062


                                        Panemunio dvaro interjeras. Salono fragmentas. 1914 m. fotonuotrauka.
                                        Fotokopija. 1985 m.

                                        Vilniaus regioninis valstybės archyvas, F. 1019, ap. 11, b. 3540, l. 33
                                        https://www.facebook.com/photo/?fbid=4476363882460705

                                        FB Vilniaus regioninis valstybės archyvas 2021.11.25

                                        Comment

                                        Working...
                                        X