Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Zyplių dvaras, Šakių r.

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Zyplių dvaras, Šakių r.

    lgus šimtmečius Sūduvos kraštas buvo negyvenamas. Čia plytėjo milžiniškos girios. Po Žalgirio mūšio Sūduvos-Suvalkijos žemės tapo Lietuvos didžiojo kunigaikščio valdomis. Būtent šiose žemėse vykdavo karališkosios medžioklės. Krašto kolonizacija prasidėjo XVII-XVIII a. 1795 m., po trečiojo Žečpospolitos padalinimo, Užnemunė ir Sūduva atiteko Prūsijai. 1807 m. šios žemės atiteko Napoleonui Bonapartui, kuris sudarė čia Varšuvos kunigaikštystę. Veliuonos seniūnijos dalį (kairiajame Nemuno krante), t.y. Lukšių, Sintautų, Plokščių bei Ilguvos parapijas Napoleonas atidavė kunigaikščiui Juozapui Poniatovskiui. Po šio mirties 1813 m. visi minėti turtai atiteko jo seseriai Teresei Tiškevičienei. Visi šie turtai - milžiniški miškų plotai, keturių parapijų kaimai - vadinosi bendru Zyplių turtų vardu, o patys Zypliai buvo dvarelis su apie 60 margų žemės (dabar Senieji Zypliai). Tada Zypliams priklausė 155 kaimai ir apie 300 valakų girios. Naujoji Zyplių savininkė T.Tiškevičienė savo turtų net nematė, nes nuolat gyveno Paryžiuje. Kai per išlaidumą jai pritrūko pinigų, Zyplių dvarą pardavė Polocko gubernijos dvarininkui Jonui Bartkovskiui. Šis, norėdamas būti arčiau savo turtų, pasistatė naują dvarą netoli Lukšių ir pavadino Naujaisiais Zypliais. Šiam mirus dvaras atiteko podukrai Joanai Volfersaitei-Kučinskienei, kuri dvare negyveno ir į dvarą buvo atvykusi tik du kartus (statant ir šventinant bažnyčią). Vėliau Zypliai atiteko Liudvikai Ostrovskienei, kuri Naujuosius Zyplius pardavė grafui Tomui Potockiui. 1897 m. sudegė visi mediniai dvaro pastatai, kurių vietoje buvo atstatyti mūriniai. Iki Pirmojo pasaulinio karo dvarą valdė Potockienė, o 1919 m. kraštą užėmus Lenkijos kariuomenei į Zyplius buvo perkelta Seinų kunigų seminarija. Tarpukario Lietuvoje dvaro rūmuose buvo žemės ūkio mokykla, o po 1945 m. - kolūkio valdyba. Zyplių dvaras Šakių rajone yra vienas jauniausių dvarų Lietuvoje. Jo istorija nesiekia 200 metų. Zyplių dvaro sodyba yra išsidėsčiusi lygumoje. Ją sudaro du sektoriai: reprezentacinis ir ūkio-gamybinis. Centriniai rūmai - tai svarbiausias visos sodybos akcentas bei kompozinis centras. Apie juos grupuojami kiti gyvenamieji bei ūkio ir pagalbiniai pastatai. Visa tai sudaro reprezentacinį sektorių, kurį iš trijų pusių supa sudėtingos formos parkas su vaismedžių sodu, o iš ketvirtosios - ūkio pastatai. 21 ha parke yra du tvenkiniai, kurie šiandien baigia džiūti. Naujieji Zypliai buvo nedidelis dvaras, turintis 10 valakų žemės. Pagrindinius dvaro plotus užėmė miškai, kurie davė pajamas. Mūrinius dvaro pastatus ir medinius ūkinius pastatus pastatė Jonas Bartkovskis. 1845-1855m. buvo pastatyti dvaro rūmai, dvi oficinos, virtuvė su pirtimi. 1898-1901 m. prie rūmų buvo pristatyti keturkampiai dviaukščiai priestatai su mansardomis.
    Informacija paimta:
    http://www.archyvai.lt/exhibitions/dvarai/zypliai.htm

    Dvaro rumai pasibaisėtino stovio:


    Vidus












    Ūkinė gamybinė dalis gražiai sutvarkyta:










    Dvaro arklidėse veikia nuolatinė tautodailininkų darbų ekspozicija, vyksta įvairūs renginiai, menininkų plenerai.

    IT. Sicilija
    PT. 11 dienų Portugalijos keliais
    LT. Kaunas 2009.01.04

    #2
    Parašė Giedra70 Rodyti pranešimą
    Dvaro rumai pasibaisėtino stovio:
    būklės. bet juk matosi, kad stogas uždengtas naujai, nuo to restauracija ir prasideda...

    Comment


      #3
      Nekiekvienas dvaras turi jam skirtą internetinį tinklapį. Zyplių dvaras ta reta išimtis. Reikia tikėtis kad ir pats dvaro ansamblis neužilgo bus restauruotas.

      http://www.zypliudvaras.lt
      Sekite savo banknotus

      Comment


        #4
        Ūkio ministerija patvirtino 50 Valstybės planuojamų kultūros paveldo išsaugojimo projektų, finansuojamų iš 2007–2013 metų Europos Sąjungos (ES) struktūrinės paramos lėšų, sąrašą. Zyplių dvarui restauruoti pritaikant jį turizmo reikmėms skirta 4,5 mln. Lt ES paramos + 0,5 mln. Lt biudžeto lėšų.




        Šaltinis: http://www.ukmin.lt/lt/dokumentai/zi...l.php?ID=23733
        Paskutinis taisė Neju; 2008.11.21, 14:52.
        Sekite savo banknotus

        Comment


          #5
          2007 m. Kudirkos Naumiestyje pavyko nupirkti Zyplių dvarininkės Liudvikos Ostrovskajos aksominį paltą šermuonėlio apykakle ir rankogaliais. Siūtas tarp 1880 - 1890 m. Puikęs išsilaikęs. Tai labai lengvas pavasarinis ar rudeninis paltas. Įspūdį padarė medinės pusapvalės sagos. Buvo dar vienas paltas, bet man leido įsigyti tik vieną. To kito ir nenufotografavau. Tuos rūbus saugojo ar tai dvarininkės dukra, ar įdukra, kuri sulaukė ir šimto metų. Deja, pastaroji jau buvo mirusi. Daiktus pirkau iš moters, prižiūrėjusios dvarininkės dukrą ar įdukrą. Deja, palto neturiu, nes jo labai labai prireikė vienam Radvilų palikuoniui. Pagal mano duomenis L. Ostrovskaja nebuvo susijusi su Radvilomis.
          Dar kažkur turiu odinę rankinę ar piniginę. Kai aptiksiu nuotrauką - įdėsiu.

          www.dvylikakedziu.lt

          Comment


            #6
            Beje, pernai netikėtai tapau vieno įvykio liudininku. Atvykau birželio pirmąjį sekmadienį, kai prieš kelias valandas nugriuvo beveik 400 metų išstovėjęs Zyplių parko ąžuolas. Jo kamieno apimtis siekė 630 cm, o į aukštį stiebėsi 34 metrus. Tą dieną buvo minimas parapijos 200 metų jubiliejus. Kai tik suskambo bažnyčios varpai, senolis sugirgždėjo ir ...
            Jis bus paliktas gulėti vietoje. Seniūnas planuoja įrengti apžvalgos aikštelę ar tiltelį per gulintį kamieną. Nežinau, gal jau tie darbai ir padaryti



            Paskutinis taisė digital; 2023.03.27, 15:37. Priežastis: atkurtos nuotraukos
            www.dvylikakedziu.lt

            Comment


              #7
              Pateikiu legendą apie Zyplių ąžuolą. Iš http://medziai.apicentras.lt/?id=1&s...desc=1&view=65

              Zyplių ąžuolas anksčiau buvo trišakis, kol smarki audra nenulaužė vienos šakos. Seni žmonės esą iš dar senesnių girdėję, kad ant ąžuolo šakos ponas kardavęs nepaklusnius baudžiauninkus. Ši šaka išlikusi, tik nuo korimo nudžiūvusi.
              Pasak padavimų, kartą prie ąžuolo atvestas pakarti jaunuolis kalvis. Jis prasikaltęs tuo, kad gynęs savo mylimą sužadėtinę nuo pikto ir negailestingo Zyplių dvaro pono. Budelis jau buvo užnėręs jaunuoliui ant kaklo virvę ir užmetęs ją ant šakos, kai į ąžuolą iš giedro dangaus trenkęs perkūnas. Nuo trenksmo šaka nulūžusi ir negyvai užspaudusi budelį, o žaibo ugnis išsvilinusi ponui akis. Staiga nežinia iš kur atbildėjusi karieta su pono žirgais, jaunikaičio kaustytais. Į ją susėdę sužadėtiniai išlėkė į platų kraštą. Tiek juos žmonės ir tematė... O perkūno nulaužtos šakos vietoje iki šių dienų liko žiojėti didelė skylė.

              Paskutinis taisė Beniux; 2009.02.18, 21:13.
              www.dvylikakedziu.lt

              Comment


                #8
                Zyplių dvare tai kaip ir Lukšiuose pilna visokiausių medžio dirbinių. Berods Lukšių seniūnas yra šiek tiek prie meno, todėl tai ir atsispindi miestelyje.

                Comment


                  #9
                  Zyplių dvaras mūrytas iš plytų, gamintų Panevėžiuko plytinėjė, buvusioje netoli Babtų.

                  Paskutinis taisė digital; 2023.03.27, 15:40.
                  www.dvylikakedziu.lt

                  Comment


                    #10
                    Seniūnas surado ir susigrąžino kelis dvaro baldus. "Ant kelio" užvedė buvęs dvaro sodininkas.





                    Paskutinis taisė digital; 2023.03.27, 15:40. Priežastis: atkurtos nuotraukos
                    www.dvylikakedziu.lt

                    Comment


                      #11
                      Žadėjau įdėti Zyplių dvarininkės odinę piniginę. Taip ir darau. Jos ilgis - apie 20 cm.

                      Pinigus pasilikau sau

                      www.dvylikakedziu.lt

                      Comment


                        #12
                        Šią vasarą dvare buvo vykdomi restauracijos darbai: stogas, langai, lietvamzdžiai, išoriniai sienų darbai, patalpų užsandarinimas.
                        Taip rūmai atrodo 2009 m. spalio pabaigoje.





                        Paskutinis taisė digital; 2023.03.27, 15:47. Priežastis: atkurtos nuotraukos
                        www.dvylikakedziu.lt

                        Comment


                          #13
                          Zanavykų krašto muziejus persikels į Zyplių dvarą


                          2013 metų vasarį Šakiuose esantis Zanavykų krašto muziejus turėtų persikelti į Zyplių dvarą, įsikūrusį Lukšių seniūnijoje. Šakių rajono savivaldybė kovo pabaigoje pasirašė sutartį dėl projekto „Zanavykų krašto muziejaus plėtra“ finansavimo. Šio projekto vertė 2 mln. 117 tūkst. Lt, iš jų 1 mln. 959 tūkst. Lt skyrė Europos Sąjungos struktūriniai fondai. Už šias lėšas bus restauruotas ir muziejui pritaikytas dvaro vežiminės pastatas. Šiuo metu ketinama skelbti konkursą projektavimo darbams atlikti.

                          Zanavykų krašto muziejus sunkiai talpina eksponatus, didžiosios jų dalies dėl ankštų patalpų neįmanoma eksponuoti.

                          http://www.suduvosgidas.lt/index.php...5&new_id=80802
                          www.dvylikakedziu.lt

                          Comment


                            #14
                            Zyplių dvaro rekonstrukcijos projektas

                            Fasadai
                            Rytų fasadas


                            Vakarų fasadas


                            Pietinis fasadas


                            Ztplių dvaro rūmų pjūvis


                            Pirmo aukšto planas


                            Šaltinis: Pirkimo Nr. 5191 http://www.cvpp.lt/index.php?option=...tender_id=5191
                            Zyplių dvaro sodybos sutvarkymo ir pritaikymo viešosioms kultūros bei turizmo reikmėms tvarkomieji paveldosaugos ir tvarkomieji statybos darbai
                            Užsakovas / Perkančioji organizacija Šakių rajono savivaldybės administracija.
                            Projektavo UAB Projektavimo ir restauravimo institutas

                            Dokumentai: https://pirkimai.eviesiejipirkimai.l...B=PPO&PID=5191
                            Nuoroda byloje:
                            PDF_01_Rumai[1].rar\PDF_01_Rumai\Rumai_arch_tvarkyba_TD.1

                            Comment


                              #15
                              Romai is kur gavai tuos brezinius? Gal yra ir kitu objektu?
                              Lithuanian Top 5 tallest buildings
                              1. Europa Tower 126 m. 33 f.
                              2. Pilsotas 112 m. 34 f.
                              3. Arfa 100 m. 29 f.
                              4. Helios City Tower A 96 m. 27 f.
                              5. Europe Square Apartments 95 m. 27 f.

                              Comment


                                #16
                                Džiugu, kad rūmus nors vienus restauruoja, ne taip, kaip su Vaitkušiu, kur nei plytos nei mūro... ir dar kieme vos ne daugiabutis...
                                ,, - Il parait que monsieur est decidement pour les suivantes.
                                - Que voulez-vous, madame? Elles sont plus fraiches."

                                Comment


                                  #17
                                  Nieko dar nerestauruoja. Tik žada restauracijos, po kurios galės veikti muziejus, projektą ruošti.
                                  www.dvylikakedziu.lt

                                  Comment


                                    #18
                                    Parašė Aukselis Rodyti pranešimą
                                    Romai is kur gavai tuos brezinius? Gal yra ir kitu objektu?
                                    Panaršiau po viešųjų pirkimų portalą. Nuoroda yra prie brėžinių.
                                    Dar esu įdėjęs Telšių r. Biržuvėnų dvaro brėžinius

                                    Comment


                                      #19
                                      Šakių rajonas aktyviai restauruoja paveldo objektus
                                      http://pramogos.delfi.lt/culture/sak....d?id=51453299
                                      GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                                      Comment


                                        #20
                                        Zyplių dvarą naujam gyvenimui kelia ES milijonai
                                        http://klaipeda.diena.lt/naujienos/k...#axzz1ry0voN4I
                                        GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                                        Comment

                                        Working...
                                        X