Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Trakų Vokės dvaras, Vilnius

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #61
    Rytinis fasadas

    Tas žibintas gadina ne vieną nuotrauką šioje temoje

















    Comment


      #62
      Kelios nuotraukos iš Trakų Vokės dvaro periferijos


      Svirnas


      Bokštas


      Comment


        #63
        KULTŪROS PAVELDĄ IŠSAUGOTI ATEITIES KARTOMS

        Trakų Vokės puošmena – Trakų Vokės dvaro sodyba su Eduardo Andre projektuotu parku ir Šv. Mergelės Marijos koplyčia – mauzoliejumi. Koplyčia – mauzoliejus priklauso Trakų Vokės dvaro sodybos kompleksui, kuris iki karo buvo valdomas Tiškevičių giminės, atlikusios reikšmingą vaidmenį Lietuvos istorijoje, dėl to pastatas yra svarbus istorinis ir kultūrinis palikimas, atspindintis giminės bruožus.

        Iš viso Tiškevičių rūmų ansamblio Trakų Vokėje, vienintelė Švč. Mergelės Marijos koplyčia atlieka savo funkciją – suburia tikinčiuosius į Dievo namus. Lietuvai atgavus Nepriklausomybę, aktyvūs tikintieji pasirūpino, kad pastatui būtų grąžintos bažnyčios funkcijos.

        Sovietmečiu koplyčios pastatas buvo naudojamas mineralinėms trąšoms saugoti, mat Trakų Vokės dvaro pastatuose veikė Lietuvos žemės ūkio instituto filialas, vėliau – šarvojimo salė. Dėl tuometinio pastato nesandarumo, drėgmės poveikio ir kitų priežasčių dalis sienų tapybos darbų yra ištrupėję, pažeista kita apdaila, dėl vagysčių dingo ar buvo išgabenta dauguma vertingų daiktų. Pastato būklė yra prasta, sutrūkinėjęs ir nubyrėjęs tinkas, pažeista sienų tapyba, neveikia vandens nuvedimo nuo pastato sistema, todėl rūsyje (mauzoliejuje), kur saugomi Tiškevičių giminės atstovų palaikai, renkasi vanduo.

        Sprendžiant šias aktualias problemas siekiama atnaujinti Trakų Vokės koplyčią – mauzoliejų pasinaudojant Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo finansavimo programos „Kultūros ir gamtos paveldo išsaugojimas ir atgaivinimas“ lėšomis. Projekto metu bus įrengta alsuojanti nuogrinda, kanalizuota kritulių nuvedimo sistema, atkurta pažeista sieninė tapyba, restauruotas fasadas, suremontuotas stogas, lubos, sienos, skulptūros, atrestauruoti vargonai ir atlikti kiti numatyti darbai, įsigyta įranga ir baldai, būtini kokybiškai koplyčios veiklai.

        2014 birželio mėnesį buvo pasirašyta, projekto „Trakų Vokės dvaro sodybos koplyčios – mauzoliejaus tvarkybos darbų užbaigimas ir pritaikymas visuomenės reikmėms“, finansavimo sutartis tarp Kultūros ministerijos, Centrinės projektų valdymo agentūros ir Lentvario Viešpaties Apreiškimo Švč. M. Marijai parapijos.

        Projekto tikslas yra – prisidėti prie supratimo apie kultūros paveldą Trakų Vokėje didinimo, siekiant šį išsaugoti ateities kartoms.

        Siekiant sėkmingo projekto įgyvendinimo bendradarbiaujama su Norvegijos įmone „Dor- og Vindusvern AS“, kuri turi patirties Norvegijos kultūros paveldo atnaujinimo srityje ir šia patirtimi pasidalins projekto įgyvendinimo metu.

        Projektas turi būti įgyvendintas iki 2016 m. balandžio 30 d.

        Comment


          #64
          Trakų Vokės dvaras.











          Comment


            #65










            Comment


              #66








              Comment


                #67
                ISTORIJA // Praėjusią savaitę dvare vyko susitikimas su SĮ "Vilniaus planas" projektuotojų komanda, kurie iki rudens turėtų parengti išsamius tyrimus ir dvaro rekonstrukcijos projektą. Po trumpo specialistų pasivaikščiojimo dvare, aiškėja nemažai detalių, kurių net neįtarėme.
                Šiaip reguliariai vyksta ekskursijos:

                https://www.facebook.com/pg/TrakuVok...Sodyba/events/

                You can change your car, you can change your house, you can change your Wetherspoon, you can change your wife or religion, even you can change your sex. But you can never change the team you support...

                Comment


                  #68
                  Daug vidaus foto: https://www.facebook.com/vytas.nomad...00003289147970
                  You can change your car, you can change your house, you can change your Wetherspoon, you can change your wife or religion, even you can change your sex. But you can never change the team you support...

                  Comment


                    #69
                    Trakų Vokės dvaro sodybos parko laukia pokyčiai

                    https://www.madeinvilnius.lt/naujien...ukia-pokyciai/ .



                    Savivaldybės įmonė „Vilniaus planas” prieš savaitę gavo statybos leidimus jų rengtam techniniam projektui – Trakų Vokės dvaro sodybos parko tvarkymui. Greitu metu čia prasidės viso dvaro parko atnaujinimo darbai. 1863 metų dvaro inventorius atskleidžia ne tik įspūdingą augalų kolekciją, bet ir leidžia identifikuoti įspūdingą parko amžių. Esami parko takai bus restauruoti pakoreguojant jų pločius pagal archeologinių tyrimų metu rastus pakankamai gerai išlikusius takų pagrindus iš lauko riedulių.Tvarkomos teritorijos reljefas, įvertinus 1970 metais atliktus kardinalių pertvarkymo darbus, kai vakarinis parteras užpiltas net 840m3 žemės, numatytas restauruoti maksimaliai jo aukščius grąžinant į buvusius parko klestėjimo epochos metu. Taip pat suplanuotas teritorijos želdyno tvarkymas restauruojant kai kurias alėjas, atkuriat želdinių įvairovę ir įrengiant laistymo sistemą. Vakariniam rūmų parterui bus grąžinama jo reprezentacinė išvaizda, šiuo metu neveikiantį sovietmetį menantį baseiną su fontanu pakeičiant baseinu, kurio XX a. pr. buvę gabaritai ir proporcijos nustatyti archeologinių tyrimu metu. Be to, parke atsiras oranžerijos pamatus žyminti pergolė, rožynas, sodas ir, žinoma, šiandieninio lankytojo patogumui ir saugumui skirti infrastruktūros elementai: suoliukai, šiukšliadėžės, apšvietimo ir vaizdo stebėjimo sistemos. Parkas iš apleisto taps panašesnis į tai, koks jis buvo XX amžiaus pradžioje.

                    .
                    You can change your car, you can change your house, you can change your Wetherspoon, you can change your wife or religion, even you can change your sex. But you can never change the team you support...

                    Comment


                      #70
                      Pradedamas tvarkyti Trakų Vokės dvaro parkas: griaunami nereikšmingi pastatai

                      Trakų Vokės dvaro sodybos parkas jau sulaukė pirmųjų darbų: griaunamas dvarvietės kompozicijai visiškai svetimas paskutinį dešimtmetį apleistas buvusios laboratorijos pastatas, kuris čia atsirado sovietmečiu. Šio pastato vietoje įsikurs rožynas ir parko sodas, kurie pagal istorinius tyrimus buvo parke...
                      Skaityti daugiau: https://www.madeinvilnius.lt/naujien...ingi-pastatai/ .
                      Svarbiausia reikia suprasti, kad nieko nesupranti...

                      Comment


                        #71
                        Šiek tiek informacijos apie Trakų Vokės parko tvarkymą ir projektas. Tiems rūmams ir jų parkui labai reikia įpūsti naujos gyvybės.

                        Trakų Vokės dvaro parkas laukia pokyčių: specialistai vertino, ar medžiai saugūs



                        https://www.15min.lt/verslas/naujien...-971-1019336#_

                        Comment


                          #72
                          15min.lt 2018.08.25
                          Trakų Vokės dvaro parkas laukia pokyčių
                          Specialistai vertino, ar medžiai saugūs
                          Ruošiantis iš pagrindų tvarkyti Trakų Vokės dvaro sodybos parką, sostinės valdžia nusprendė įvertinti medžių būklę. Į pagalbą buvo pasitelkti lenkų arboristikos ekspertai, kurie naudojo Lietuvoje iki šiol nebandytą medžių tempimo testą. (...)

                          Tvarkant parką, dalis medžių gali būti kertami. Ar to prireiks, kol kas neaišku, o atsakymą turėtų pateikti Lenkijos arboristai. Jie, pasitelkdami Lietuvoje pirmą kartą naudota techniką, vertino parko liepų alėją. „Europoje medžių tempimo testas naudojamas plačiau, bet Lietuvoje iki šiol ne. Tempimas imituoja vėjo apkrovą ir pagal tai nustato, medis stabilus ar ne, ir ką galima padaryti norint sumažinti jo pavojingumą. Išsirinkome pačius didžiausius medžius ir žiūrime, kokią vėjo apkrovą jie gali atlaikyti. Tada galime spręsti ir apie kitų medžių būklę. Jeigu būtų didžiulė vėjo apkrova, pirmiausiai vėjas išvartytų pačius didžiausius“, – 15min pasakojo arboristas Renaldas Žilinskas.

                          Nors tyrimų rezultatus specialistai iš Lenkijos pateiks tik po poros savaičių, tačiau juos pakvietęs R.Žilinskas sakė, kad net pasitelkus primityviausius matavimus matyti, kad liepos prie būsimo rožyno kelia pavojų žmonėms. „Medžių būklė matyti ir taip. Visų vidus yra išpuvęs, jie faktiškai visi yra pavojingi, tik tiek, kad jie nuo takelio nulinkę į šoną, tai griūtų tolyn. Bet greta planuojama daryti rožyną, padaugės žmonių“, – pasakojo jis. (...)

                          https://www.15min.lt/verslas/naujien...us-971-1019336

                          Comment


                            #73
                            Tiek baisu sulaukti medžių gynėjų, kad geriau išleisti pinigus, atsivežti kažkokius ekspertus iš Lenkijos, kad pasakytų tai, kas yra akivaizdu

                            Comment


                              #74
                              Trakų Vokės dvaras žiemą
                              Foto 2019.01


















                              Comment


                                #75















                                Comment


                                  #76
                                  KPD vadovas V. Bezaras domėjosi, per kiek laiko galima būtų atstatyti unikalius Trakų Vokės dvaro rūmus ir jų parką

                                  Kaip ir pagal kokius projektus paspartinti tokio išskirtinio kultūros paveldo objekto, kaip Trakų Vokės dvaras, atstatymą ir ką daryti, kad neišnyktų garsiojo prancūzų architekto ir botaniko Edouardo Francois Andre, XIX a. pabaigoje – XX a. pradžioje kūrusio Lietuvoje parkus, kelias?
                                  Lankydamasis Trakų Vokės dvare, Kultūros paveldo departamento (KPD) direktorius Vidmantas Bezaras su departamento Vilniaus skyriaus specialistais domėjosi, kaip galima būtų paspartinti šio išskirtinio ansamblio rekonstrukciją ir kaip jį pritaikyti visuomenės reikmėms.
                                  Kaip informavo Vilniaus miesto savivaldybės viešosios įstaigos „Trakų Vokės dvaro sodyba“ vadovė Ieva Šiušaitė ir rūmų rekonstrukcijos projektus rengę specialistai, galimi trys projektų scenarijai.
                                  Pagal minimalųjį projektą galima rekonstruoti 3500 kvadratinių metrų rūmų ploto ir tai ateitų apie 15 mln. eurų, tačiau iš tokio projekto nevertėtų tikėtis kažkokios grąžos.
                                  Maksimalusis rūmų atkūrimo projektas apimtų daugiau nei 12 tūkst. kvadratinių metrų ir jam prireiktų maždaug 45,5 mln. eurų. Tačiau toks rūmų atgaivinimas galėtų įtraukti ir Trakų Vokės bendruomenę, ir būtų patrauklus visuomenei bei turistams.
                                  Kompromisinis rūmų atkūrimo projektas sudarytų 4 tūkst. kvadratinių metrų ir kainuotų apie 22,2 mln. eurų. Iš jo galima būtų tikėtis vidutinės grąžos, o taip pat reikėtų rasti bendrą kalbą su dvaro teritorijoje esančių pastatų ir patalpų savininkais, kad ir jie prisidėtų prie atstatymo bei tvarkymo darbų (šiuo metu rūtų teritorijoje yra 45 patalpų ir 6 sklypų savininkai).
                                  Didelį nerimą kelia rūmų parke esančių medžių, sodintų dar prieškariu, būklė. Išsamūs tyrimai įrodė, kad beveik visi jie yra ženkliai pažeisti puvėsio. Todėl planuojama netrukus išpjauti jau avarinės būklės medžius. Po teritorijos tvarkybos darbų ir naujų inžinerinių tinklų statybų medžiai iš karto bus atsodinami.
                                  Šiuo metu jau nugriauta sovietmečiu rūmų teritorijoje pastatyta laboratorija, kurios vietoje anksčiau buvęs nuostabus rožynas. Vyksta rūmų rūsio ir cokolio tvarkyba, netrukus prasidės fasado ir visų tinklų remonto darbai. Jau parengtas projektas tvenkiniams ir tilteliui sutvarkyti. Baigiami tvorų, sargo namelio ir dviračių takų tvarkymo projektai.
                                  Visiems šiems darbams „Trakų Vokės dvaro sodybos“ šeimininkai pinigų prasimano, rengdami įvairius projektus, iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų, lėšų skiria Vilniaus miesto savivaldybė, o taip pat užsidirba iš kultūrinės veiklos. Šiuos rūmus yra pamėgę Lietuvos bei užsienio filmų kūrėjai.
                                  Trakų Vokėje neseniai buvo kuriama JAV ir Jungtinės karalystės juosta „Jekaterina Didžioji“ apie Rusijos imperatorę Jekateriną II, kurios vaidmenį kūrė garsi britų aktorė Helen Mirren. Anksčiau čia yra dirbę JAV ir BBC serialo „Karas ir taika“ bei JAV kino studijos „Netflix“ kūrėjai.
                                  Rūmus dažnai prisimena ir daugybė Lietuvos menininkų bei renginių organizatorių.
                                  „Jei per kelerius metus neatsiras reikiamų investicijų, E.F. Andre kelias gali ir užželti“, – svarstė KPD vadovas V. Bezaras, pasiryžęs ir Seimo, ir Vyriausybės nariams įrodyti, kad, pavykus įgyvendinti šį projektą, Lietuva galėtų turėti unikalų turistinį maršrutą – Palanga, Užutrakis, Lentvaris, Trakų Vokė.
                                  Šaltinis: http://kpd.lt/news/4040/158/KPD-vado...-ju-parka.html

                                  Comment


                                    #77
                                    Waka / Trakų Vokė
                                    XIX a. J.Myszkowskio pav.

                                    Roman AFTANAZY. Dzieje rezydencji na dawnych kresach Rzeczypospolitej.
                                    Tom 4. Woj. wileńskie. p. 393-403

                                    Comment


                                      #78
                                      Prieš pusmetį buvo įvertinta Trakų Vokės dvaro parko medžių būklė.
                                      Buvo žadami pokyčiai.

                                      15min.lt 2018.08.25
                                      Trakų Vokės dvaro parkas laukia pokyčių: specialistai vertino, ar medžiai saugūs

                                      Tvarkant parką, dalis medžių gali būti kertami. Ar to prireiks, kol kas neaišku, o atsakymą turėtų pateikti Lenkijos arboristai. Jie, pasitelkdami Lietuvoje pirmą kartą naudota techniką, vertino parko liepų alėją. „Europoje medžių tempimo testas naudojamas plačiau, bet Lietuvoje iki šiol ne. Tempimas imituoja vėjo apkrovą ir pagal tai nustato, medis stabilus ar ne, ir ką galima padaryti norint sumažinti jo pavojingumą. Išsirinkome pačius didžiausius medžius ir žiūrime, kokią vėjo apkrovą jie gali atlaikyti. Tada galime spręsti ir apie kitų medžių būklę. Jeigu būtų didžiulė vėjo apkrova, pirmiausiai vėjas išvartytų pačius didžiausius“, – 15min pasakojo arboristas Renaldas Žilinskas
                                      (...)
                                      „Kirtimas – priemonė, kuri sudaro mažiausiai problemų. Iškirtai ir pasodinai naujus. Medžių priežiūra reikalauja daugiau lėšų nei jų iškirtimas. Iš kitos pusės, jeigu saugosime šiuos medžius, jų vis tiek niekaip neatjauninsime. Net jeigu 20–30 metų investuosime į jų išsaugojimą, jų būklė vis tiek blogės. O jeigu iškertame ir pasodiname naujus medelius, po tiek laiko jau turėsime paaugusią gražią alėją. Be to, kiekvienas gyvas organizmas turi savo amžiaus pradžią ir pabaigą, galų gale jie vis tiek sunyks. Šie medžiai yra pavojingi, bet yra ir priemonių jiems išsaugoti“, – kalbėjo specialistas.


                                      https://www.15min.lt/verslas/naujien...us-971-1019336

                                      Comment


                                        #79
                                        Ką tik buvo reportažas Panoramoje

                                        LRT.lt 2019.03.30
                                        Trakų Vokės dvaro parke virsta šimtametės liepos: kertami šimtai medžių
                                        Tvarkoma viena gražiausių Lietuvoje – Trakų Vokės dvaro sodyba. Vilniaus savivaldybei nugriovus parko teritorijoje buvusį sovietinį pastatą dabar pradėta atnaujinti alėjas, kertami seni medžiai. Visuomenininkai sako, kad šimtai galėjo likti, projekto vadovai – Vilniaus savivaldybė – tikina, kad beveik visi nukirsti medžiai sirgo.


                                        Šimtametės liepos viena po kitos virsta ant žemės. Trakų Vokės dvare tvarkant senąsias alėjas kertami šimtai medžių. Vėliau tos pačios alėjos bus formuojamos sodinant jaunus medelius, o prie rūmų atkuriamas sodas, takų dangos. Vilniaus savivaldybės atstovė teigia, kad prieš kirtimą buvo atliktas išsamus tyrimas. Nustatyta, kad 99 proc. medžių serga, į juos įsimetęs puvinys.

                                        „Tikslaus skaičiaus nepasakysiu, bet pjaunama yra apie 300 medžių. Aš šneku ir apie 10 cm skersmens medį, vadinu medžiu, ir sodinama bus apie 500 medžių“, – pasakojo Vilniaus savivaldybės Želdynų poskyrio vedėja Giedrė Čeponytė.

                                        Už želdynus atsakinga valdininkė sako, kad gal per mažai aiškino bendruomenei, jog kito pasirinkimo, kaip kirsti, nebuvo. Esą šioje vietoje reikia pašalinti seną šilumos trasą, nukasti dalį grunto. Tačiau miesto antropologė dr. Jekaterina Lavrinec teigia, kad toks drastiškas kirtimas pažeidė bent kelis tarptautinius susitarimus bei Lietuvos želdynų įstatymą. (...)

                                        „Esame tiesiogiai susiję su parko grožiu, gerove ir tvarkingumu. Jeigu atvyksta pas mus svečiai ir turi netvarkingą aplinką, jie nenori čia užsibūti, ir mums sunku juos pritraukti. Taip rūmai priklauso nuo parko, parkas nuo rūmų grožio, ir mes stengiamės, kad tie objektai vienu metu vystytųsi link tvarkingo vaizdo“, – teigė Trakų Vokės dvaro sodybos vadovė Ieva Šiušaitė.

                                        https://www.lrt.lt/naujienos/lietuvo...-simtai-medziu

                                        Comment


                                          #80
                                          L.Stoškus, D.Labeckis, A.Davenis: Trakų Vokės parke „atgimsta“ mūsų paveldas

                                          Vėl Vilniaus meru tapęs Remigijus Šimašius kažkuriame iš savo interviu dar rinkimų kampanijos metu prisipažino, daręs didelę klaidą, neskirdamas pakankamai lėšų visuomenės informavimui. Kaip matyti iš pastaruoju metu „užderėjusių“ straipsnių apie trukdančius tvarkyti parkus rėksnius ir rūpestingą miesto valdžią, galima spėti, kad iš tos mero klaidos sparčiai mokomasi. Visuomenės „informavimas“ prasideda.
                                          Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/naujiena/aktual...g2_7DYw&copied

                                          Comment

                                          Working...
                                          X