Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Taujėnų dvaras, Ukmergės r.

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Taujėnų dvaras, Ukmergės r.

    Taujėnų dvaras – pakeliui į prisikėlimą

    2006-09-12 Apleistuose Radvilų rūmuose verslininkai planuoja įkurti viešbutį

    Ukmergės rajone, Taujėnų miestelio pakraštyje, stūkso Radvilų rūmai. Daugelį metų jie buvo apleisti ir niokojami vietinių gyventojų, kurie čia mėgdavo rengti triukšmingas išgertuves.

    1993 metais nusipirkę rūmus verslininkai neseniai ryžosi imti paskolą ir pradėti gaivinti dvaro ansamblį, sutvarkyti parką, tvenkinį. Atstatydamas dvarą, savininkas konsultuojasi ir su netoliese gyvenančiu buvusiu Radvilų sodininku. Pagyvenęs vyras prisimena buvusį darbdavį kaip labai rūstų dvarininką.

    Gyveno kelios didikų kartos

    Pirmos žinios apie dvarą siekia 1595 metus, kai Vaitiekus Radiminskis užstatė medinius dvarelio namus Simanui Jonaičiui. XVIII amžiuje rūmus nusipirko Konstantino Radvilos žentas Benediktas Marikonis. Jis pasamdė italų architektą Pedrą Rosinį, kuris suprojektavo klasicizmo stiliaus rūmus, o parką apsodino nusižiūrėjęs į Anglijos lordų dvarų aplinką.

    Vėlesnės Radvilų kartos pristatė kelis fligelius. Iki dabar išlikę pagrindiniai rūmai, medinis svirnas, tvenkinys.

    Paskutinis dvaro šeimininkas buvo Konstantinas Radvila, kuris mirė 1940 metais. Jo sūnus po sovietų okupacijos emigravo į Lenkiją, dukra – į Didžiąją Britaniją. Lietuvoje liko tik dukra Marytė.

    Šeimininkas garsėjo rūstumu

    Netoli Taujėnų gyvenantis buvęs dvaro sodininkas Vytautas Pūkas pasakojo, kad dvarą valdęs Radvila buvo labai griežtas šeimininkas. "Jo prievaizdas aplinkinių kaimų gyventojams net vaikščioti dvarininko laukais neleisdavo. Jei tik koks nors kaimietis sumanydavo sutrumpinti kelią, tuoj prijodavo prižiūrėtojai ir vydavo šalin", - teigė V.Pūkas.

    Radvilai priklausė apie tūkstantis hektarų laukų ir miškų. "Grybauti ir uogauti dvarininko girioje buvo pavojinga, - prisimena buvęs sodininkas. – Jei jodinėdamas kunigaikštis užklupdavo savo miške žmogų, išplakdavo jį bizūnų. Tačiau paskui duodavo penkis litus ir sakydavo: "Še, nusipirk tepalo žaizdoms".

    Kartą viena kaimiečių šeima išvažiavo rogėmis pasirinkti žabų ir sutiko Radvilą. "Tada ponas nieko jiems nedarė, tačiau pamatęs, kad žmonės po rogėmis slepia šunį, išsitraukė pistoletą ir nušovė gyvulį", - pasakojo V.Pūkas.

    Pasak buvusio sodininko, dvarininkas neapkęsdavo kačių. "Jei tik pamatydavo į dvarą atklydusią, iškart griebdavo pistoletą ir šaudydavo. Kunigaikštis aiškindavo, kad katės jo parke pjauna paukščius", - tvirtino vyras.

    Gaudavo gerą algą

    Dvaro sodininku V.Pūkas pradėjo dirbti būdamas šešiolikos metų. "Mane pakvietė rūmų liokajus Stasys Levickas, - pasakojo vyras. – Turėjau prižiūrėti gėlynus, karpyti krūmus. Darbas buvo nesunkus, netoli namų – per laukus kokie keturi kilometrai kelio".

    Dvare V.Pūkas per mėnesį uždirbdavo 60 litų. "Tai buvo nemaži pinigai - už šimtą litų galėjai nusipirkti karvę, už šešis - 50 kg rugių", - prisimena V.Pūkas.

    Po sovietų okupacijos V.Pūkas buvo ištremtas į Sibirą. "Buvusiam liokajui pavyko išvengti sovietų persekiojimų, jis netgi tapo dvare įsikūrusio tarybinio sodininkystės ūkio ūkvedžiu, - pasakojo vyriškis. – S.Levickas ir vėl pakvietė mane dirbti daržininku, taigi ir pasikeitus valdžiai toliau likau dirbti dvare".

    V.Pūko žiniomis, Konstantino Radvilos dukra Marytė sovietmečiu gyveno Vilniuje. "Kartais ji atvažiuodavo į savo gimtąsias vietas, ji man padovanojo iš dvaro ūkio išsivežtas spynas, štai ir dabar jos įstatytos į mano namo kambarių duris", - šypsojosi vyras.

    Žada įkurti viešbutį

    Sovietmečiu dvaro laukai buvo apsodinti vaismedžiais, rūmuose įkurta ūkio kontora, vaikų darželis, ūkio bendrabutis atvažiuojantiems dirbti studentams, kino, šokių salės. Subyrėjus kolūkiams dvaras liko apleistas, tvenkiniai užžėlė, parkas virto miestelio gyventojų atliekų sąvartynu.

    1993 metais dvarą nusipirko verslininkai. UAB "Taujėnų dvaras" direktorius Ričardas Stackevičius pasakojo, kad trylika metų įmonė neturėjo galimybių investuoti į apleistus statinius.

    Per tuos metus vietinis jaunimas čia dažnai rengdavo išgertuves, paišė sienas, draskė grindis. "Prieš porą metų aptvėrėme parką, įstatėme languose grotas, pradėjome restauruoti vidaus patalpas, čia nuolat budi sargai", - pasakojo R.Stackevičius.

    Verslininkas planuoja įrengti 11 kambarių viešbutį, konferencijų sales, sutvarkyti skliautuotus rūsius, seną svirną. Į rūmų atstatymą jau investuota apie 300 tūkst. litų.

    "Kol kas įrengsime tik dalį rūmų, sutvarkysime fasadą, aplinką, o paskui žiūrėsime, kaip seksis verslas, - kalbėjo R.Stackevičius. - Jei viskas bus gerai, vėl imsime paskolą ir tvarkysime likusias dvaro patalpas".

    Rūmuose jau baigiama įrengti šildymo sistema, montuojami langai. "Gali būti, kad viešbutis atvers duris jau kitais metais", - vylėsi R.Stackevičius.

    Saulius Tvirbutas

    Dienraštis "Kauno diena"

    Ir nuotraukos (iš Lietuvos dvarų duomenų bazės):

    Dvaras XIXa. N.Ordos litografijoje:


    O štai pats rūstusis dvaro šeimininkas :


    Rūmai amžiaus pradžioje:



    Ir rūmai šiandien:






    Ir dar truputis momentinio blyksio iš anų laikų:

    #2
    Ačiū Dievui, kad atsiranda žmonių, pradedančių tvarkyti tokius dvarus, nes man tai širdį skauda matant dabartinę davrų būklę.. net susigraudinu

    Comment


      #3
      Jo tokių nelaimėlių dvarų dar daug Lietuvoje- bijau, kad nemažai jų visiškai sunyks iki sulauks investuotojų dėmesio...
      Kaip po dykumą blaškiausi

      Comment


        #4
        He he, dvarinikas tai gerai atrodo, jei nebutu antrastes, tai pagalvociau kad koks vezikas netycia i rumu svetaine patekes

        Comment


          #5
          Jop,dvaru graziu lietuva turi...........tik dar daugelis nusiurusiu stovi......
          investuotoju nera(kur kaimo uzkampi ziu grazus dvarelis stovi-kas rysis toki pirkti:restauravimas,islaikymas nemazai atseitu........na va nebent komercines paskirties butu.......bet irgi provincijoj viesbutis prabangus..........???............
          be to paminklosaugininkai kabinejasi-nori kad kuo autentiskesnis statinys atrodytu...........

          Comment


            #6
            o net nezinojau kad si dvara atnaujina kazkada netoli tos vietos gyvenau

            Comment


              #7
              Turi ir svetainę

              http://www.taujenudvaras.lt
              ______________
              The Division Bell

              Comment


                #8
                Taujėnų dvaras, Ukmergės r.

                Taujėnų dvaras

                Ukmergės rajonas mane vėl stebina, aplankytas Leonpolio dvaras kiek nublanksta prieš išpuoselėto grožio ir įmantrių formų Taujėnų dvarą. Nors tai nelyginami dalykai, tiek Siesikų dvaras, tiek Leonpolio priskiriamas prie svarbiausių istorinių paminklų.

                Dvaro istorija net šių dienų laikais yra sudėtinga ir varginga. Ilgą laiką dvaras buvo apleistas ir jame vyko tik lėbaujančiųjų sanbruzdžiai. 1993 metais rūmai nuperkami. Tik įėjus į dvarą susidaro toks įspūdis, jog kažkas tikrai turi viziją, bet ne tokią paprastą ar miglotą, bet aiškią ir su begalės dvare esančių detalių. Dvaro kiemas estetiškiausia vieta, kurią teko matyti. Dvaras pompastiškas ir it paimtas iš paveikslėlio.

                Pirmą kartą dvaras minimas 1595 metais, kai Vaitiekus Radiminskis užstatė medinius dvarelio namus Simanui Jonaičiui. Vėliau aštuonioliktame amžiuje rūmus nusipirko Konstantino Radvilos žentas Benediktas Marikonis. Jis pasamdė italų architektą Pedrą Rosinį, kuris suprojektavo klasicizmo stiliaus rūmus. Parką apsodino nusižiūrėjęs į Anglijos lordų dvarų aplinką. Ukmergės rajono dvarų istorija neapsiena be Radvilų. Vėlesnės Radvilų kartos pristatė kelis fligelius. Iki dabar išlikę pagrindiniai rūmai, medinis svirnas, tvenkinys. Paskutinis dvaro šeimininkas buvo Konstantinas Radvila, kuris mirė 1940 metais. Jo sūnus po sovietų okupacijos emigravo į Lenkiją, dukra – į Didžiąją Britaniją. Lietuvoje liko tik dukra Marytė.

                Klasicistinio stiliaus rūmai Taujėnuose iškilo Benedikto Marikonio dėka. Projekto idėjos savininkas, italų architektas, pradėjęs darbą 1795-1797 metais, baigė 1802-iais. Rūmų vidus alsuoja Radvilų šeimos tradicijomis ir faktais, siekiančiais net XVI amžių, kurie saugomi archyviniuose dokumentuose, užėję į biblioteką, gausią paveikslų ir skulptūrų, pasinersite iš kolekcijos į to meto kultūros bruožų subtilybes, paskęsdami senovinio porceliano, krištolo ir stiklio rinkinių vandenyse... O iš išorės Taujėnų dvarą riboja angliško stiliaus topolių, liepų ir daugybės retų medžių parkas su keturiais tvenkiniais, kurie telkšo čia, aišku, seniau, nei pastatytieji rūmai.

                Dar visai neseniai dvaras buvo skurdo ir nelaimėlių architektūrinis paminklas. Žmonėm jis reiškė tiek kad jį supa nemalonus kvapas.













                Daugiau foto ir info ČIA
                homepage:

                1. http://www.shatas.lt

                2. http://shatas.shutterchance.com

                http://www.blogas.lt/uploads/shatas_me.jpg

                Comment


                  #9
                  Prieš kokius metus teko sustoti prie šio dvaro, tada buvo vykdomi intensyvūs išorės tvarkymo darbai, stovėjo stelažai, buvo išraustas galinis ,,kiemas" ir t.t... matės, kad ir vidui kažkas vyksta, tik niekas mūsų ten neleido. Smagu matyti, kad darbai nestovi vietoj. Kadangi, kiek žinau, dvaro tvakymas vyksta privačia iniciatyva, tai galėtu būti puikus pavizdys kitiems griūvančių dvarų savininkams

                  Comment


                    #10
                    Ačiū už papildymą, Šatai

                    Comment


                      #11
                      Sujungtos dvi temos:
                      Jeffo pradėta "Prikeliami Taujėnų rūmai" ir
                      Šato pradėta "Taujėnų dvaras, Ukmergės r."


                      ----
                      Napoleon Orda (1807 - 1883) TOWIANY (G. Kowieńska)
                      Napoleonas Orda (1807 - 1883) TAUJĖNAI (Kauno gub.)

                      Towiany należały w XVIII wieku do Morykoniego pisarza Litewskiego który tu piękny pałac zbudował i ogród założył. - Teraz własność Ks. Karola Radziwiłła.
                      --
                      Taujėnai XVIII a. priklausė Lietuvos rašytojui Morikoniui (?), kuris čia puikią pilį pastatė ir sodą įveisė. Dabar kunigaikščio Karolio Radvilos nuosavybė

                      http://www.pinakoteka.zascianek.pl/O...es/Towiany.jpg

                      Comment


                        #12
                        Gražu ten. Vidus irgi įrengtas skoningai ir kokybiškai. Taujėnų dvarą dabar galima išvysti per TV. Ten filmuojama šiuo metu rodoma laida Lietuvos perlai.
                        Aš tikrai myliu Lietuvą!

                        Comment


                          #13
                          Prisidėsiu. Prieš mėnesį buvau be aparato, patiko, tai šiandien pavyko šeimą išsitemt
                          2009 09 18

                          Rūmai
















                          Paskutinis taisė Almis; 2010.12.07, 10:28.

                          Comment


                            #14


















                            Svirnas




                            Paskutinis taisė Almis; 2010.12.07, 10:29.

                            Comment


                              #15
                              Vartai ir pietinės pusės gėlynai











                              Skulptūros parke






                              Koplytėlė
                              Paskutinis taisė Almis; 2010.12.07, 10:30.

                              Comment


                                #16
                                Parkas




















                                Paskutinis taisė Almis; 2010.12.07, 10:30.

                                Comment


                                  #17
                                  Sandėlio pamatai


                                  Gal Tunelis-rūsys-žeminė?


                                  Aikštelė


                                  Truputis vidaus. Prieš mėnesį buvo tuščia, tai aplankėm beveik visas patalpas. Šiandien nepavyko - kažkokia konferencija ar seminaras buvo užėmę. Tai tik pora salių...








                                  Beje, skirtumas, kai yra užimta (t.y. yra svarbių klientų) ir kai tuščia jaučiasi. Pradedant nuo kavinės.
                                  Paskutinis taisė Almis; 2010.12.07, 10:31.

                                  Comment


                                    #18
                                    Ivairių nuomonių girdėjau apie šį dvarą. Kas domisi istorija, restauracija taip kaip buvo, tai kritikos per akis. Kam patinka "euro remontai" tai tiems patiko.
                                    Reiks ir pačiam apsilankyti ten. Iš nuotraukų pastebėjau jei jau plytelėmis grindis klijavo tai galėjo grindinį šildyma padaryti. Dabar tie radiatoriai nelabai kaip atrodo dvare.
                                    Ne žodžiais, o darbais siauruką mylim!
                                    Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                                    Comment


                                      #19
                                      Parašė Vismantas Rodyti pranešimą
                                      Ivairių nuomonių girdėjau apie šį dvarą. Kas domisi istorija, restauracija taip kaip buvo, tai kritikos per akis. Kam patinka "euro remontai" tai tiems patiko.
                                      Reiks ir pačiam apsilankyti ten. Iš nuotraukų pastebėjau jei jau plytelėmis grindis klijavo tai galėjo grindinį šildyma padaryti. Dabar tie radiatoriai nelabai kaip atrodo dvare.
                                      Na o mano nuomone, tai naujieji savininkai padarė labai didelį darbą remontuojant šį didžiulį dvarą. Palyginus su tuo, kokia jo būklė buvo prieš remontą. Na taip, sutinku, galbūt tai nėra restauracija, bet reikia džiaugtis, kad rūmai bent išsaugoti. Gal kada nors, kai atsipirks šios investicijos - bus ir restauracija. Kiek žinau, tai po sovietinių metų "kontoros" dvare, nebelabai liko ką restauruoti. Bet visumoj dvaras atrodo puikiai, kalbu ne vien tik apie pastatus. Sodas sutvarkytas puikiai, tvenkiniai išvalyti, sutvarkyti. Tikrai rekomenduočiau apsilankyti vasarą ir padaryti gerų nuotraukų.
                                      Paskutinis taisė le bronius; 2009.12.30, 11:04. Priežastis: klaidos
                                      Aš tikrai myliu Lietuvą!

                                      Comment


                                        #20
                                        Parašė le bronius Rodyti pranešimą
                                        Gal kada nors, kai atsipirks šios investicijos - bus ir restauracija.
                                        Juokingos utopijos. Po šiuolaikinių euroremontų jokia restauracija nebeįmanoma.
                                        Paskutinis taisė Romas; 2010.01.14, 20:23. Priežastis: Citavimas

                                        Comment

                                        Working...
                                        X