Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Mantagailiškio dvaras, Biržų r.

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Mantagailiškio dvaras, Biržų r.

    Mantagailiškio dvaras yra prie pat garsiosios Karvės Olos.
    Jokių nuorodų nėra, susirasti galima smulkesniame žemėlapyje.

    Pirmiausiai pora 2003 m. nuotraukų iš Dvarų duomenų bazės



    http://www.heritage.lt/dvarai/foto.php?id=377

    #2
    Ištrauka iš Mantagailiškio dvaro monitoringo ataskaitos

    Mantagailiškio dvaras ir parkas 1645m. Juozapo Narūnavičiaus-Noranskio pieštame Biržų kunigaikštystės žemėlapyje yra pažymėtas kaip pono Montygailo (Montygajło) žemė. Vėliau (XVIIIa.) dvarą valdė Kušelevskiai (Kuszelewski) ir baronai Holšteinai (XIX-XXa.).
    Dvaro sodybos teritorija užima apie 25 hektarus: tvenkinys, Gojelis-parkas, alėjos ir reprezentacinė dvaro teritorija. Dvarui priklauso ir 25 ha dirbamos žemės. Šalia dvaro sodybos yra rasta 4-5 amžiaus gyvenvietė. Gojelis yra unikalus senas parkas su išlikusiais medžiais ir daugybe karstinių įgriovų. Jis minimas kaip pagonių šventa vietovė Gojus. Parkas išsiskiria smegduobių gausa, senais medžiais, bioįvairove.
    Mantagailiškio dvaro parke – intensyvaus karsto areale susiformavusių šiam regionui itin būdingų plačialapių miškų bendrijų

    http://www.dvarai.lt/stebesena/20/pdf/1.pdf

    Comment


      #3
      Foto 2017.04

      Prie dvaro yra automobilių parkavimo aikštelė
      Dvaro svirnas




      Tvartas


      Bendras teritorijos vaizdas


      Comment


        #4
        Mantagailiškio dvaras iš vakarų pusės














        Dvaro parkas

        Comment


          #5
          Dvaras iš pietų pusės


          Dvaras iš rytų pusės










          Comment


            #6
            Stogai


            Comment


              #7
              Pora Mantagailiškio dvaro vertikalių nuotraukų
              Foto 2017.04


              Comment


                #8
                Atspindžiai. Paveldo kolekcija: Mantagailiškio dvaras http://www.lrt.lt/mediateka/irasas/1...ration=1690000

                Comment


                  #9
                  Smegduobių karalystėje atgimstantis dvaras – mįslinga vieta, išsaugojusi netikėtus praeities pėdsakus
                  Dar prieš maždaug 20 metų šiai dvaro sodybai buvo pranašaujama liūdna ateitis – išlikusi centrinė ir svarbiausioji iš kalkakmenio uolienos statyta rūmų dalis jau buvo be stogo, be langų ir durų, užgožta ją pasisavinusios augmenijos. Nedaug tokių pelenės pasaką primenančių istorijų – nors ir pamažu, tačiau ši unikali dvaro sodyba savo dabartinio savininko dėka kyla naujam gyvenimui.

                  Mantagailiškio dvaro pavadinimas yra kilęs nuo bajorų Montygailų pavardės, kuri Biržų krašte žinoma dar XVI a. Istorikus tai stebina, mat tuo laikotarpiu Biržų valdos priklausė kunigaikščiams Radviloms. Sunku pasakyti, už kokius nuopelnus ši vieta buvo perleista Montygailų giminei.

                  XVIII a. Mantagailiškio dvarą jau valdė Kušelevskiai, paskui – Holštenai. Būtent Holštenai XIX a. viduryje pradėjo dvaro sodybos rekonstrukciją – pastatė naujus klasicistinius rūmus, buvo pertvarkyti ar naujai iškilo ir ūkiniai pastatai, suformuotas peizažinis parkas.

                  Tarpukariu iš Bronislavos Holšten dalį dvaro žemių ir rūmus nusipirko Juozas Dučinskas, kurį vėliau, 1949 m., NKVD ištrėmė į Sibirą. Sovietmečiu Mantagailiškio dvare buvo gamybinis centras, priklausęs „Tarybinio artojo“ kolūkiui. Tiesa, to laikmečio fermos kilo ir netoli buvusiuose Kvietkeliuose, kur statyboms buvo panaudoti nugriautų Mantagailiškio dvaro pastatų akmenys.

                  1994 m. suniokota sodyba grąžinta Dučinskų palikuonims, kurie šį dvarą pardavė.

                  Apsilankymo metu S.Kalkys leido apžiūrėti ir skliautinį dvaro rūmų rūsį. Jis buvo visiškai užverstas griuvenomis, o dabar apie tai net neįtartum.

                  Gal nebūtis būtų pasiglemžusi ir kitų dvaro statinių istoriją, tačiau gavus 1944 m. darytą aeronuotrauką, dabar jau žinoma, kad Mantagailiškio dvaro sodyboje stovėjo 13 pastatų: iš jų dveji rūmai – mediniai ir mūriniai „baltieji“, o likusieji 11 – ūkinės paskirties.

                  S.Kalkio iniciatyva ne vienerius metus čia vykdyti išsamūs sodybos teritorijos archeologiniai tyrimai. Tokio kruopštaus tyrinėjimo galėtų pavydėti bet kuri kita mūsų šalies istorijai reikšminga vieta. Taigi, Mantagailiškio dvaras dabartinio savininko dėka tapo bene daugiausiai archeologiškai ištirtu dvaru Šiaurės rytų Lietuvoje.

                  Comment

                  Working...
                  X