Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Skaraitiškės dvaras, Raseinių raj.

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Skaraitiškės dvaras, Raseinių raj.

    Kelyje Šiluva - Raseiniai, Katauskių gyvenvietėje, reikia žvyrkeliu važiuoti apie 4 km rytų pusėn. Jokių rodyklių, vedančių į Skaraitiškės kaimą, nėra. Na, ir pats kaimas sunkiai įžiūrimas - sodybų beveik nemačiau, ar nežinojau, kur jų ieškoti. Tačiau į dvarą pataikiau atkeliauti pirmuoju mėginimu. Artėjant prie dvarvietės, dešinėje pusėje, nesunku įžvelgti kelis didelius žvėrynų aptvarus: čia veisiami danieliai, dėmėtieji elniai ir kitokie (v)elniai. Medžių tankmėje reikia sukti dešinėn (link žvėryno) ir ten naujos statybos medinėje "troboje" atsiklausti gaspadoriaus; įspėju, kad yra ir šuniukų! Žinomas žmogus turėtų mielai leisti apžiūrėti literatūroje "skystai" aprašomą dvarą ir jo parką.
    Pavadinimą jam davė žemaičių bajorai Skaraičiai. Rūmai ant senųjų rūsių pastatyti 1838 m., nors buvo pradėti prieš pat Napoleono žygį į Rusiją. Dabar jau nemažai nuveikta juos atstatant, bet dar daugiau darbų laukia ateityje.

    Pirmiausia atvykėlius pasitinka toks rūmų šoninės dalies (berods, vakarinės) vaizdelis







    Pagrindinis fasadas








    Kolonos ir portikas. Žemiau datos, abipus lango, išliko raudonspalvės sovietinė simbolikos pėdsakai: penkiakampės žvaigždės, pjautuvai ir kūjai.










    Kitas šonas. "Užpakalis" nebuvo ... patrauklus, tai ir nerodysiu.




    Bus dar vienas reportažas
    Paskutinis taisė digital; 2020.04.21, 12:47. Priežastis: atkurtas nuotraukų rodymas
    www.dvylikakedziu.lt

    #2
    Kambariai ir rūsiai (fotografuota pro langus)











    Parkas ir aplinka







    Paskutinis taisė digital; 2020.04.21, 12:50. Priežastis: atkurtas nuotraukų rodymas
    www.dvylikakedziu.lt

    Comment


      #3
      15min.lt 2020.04.19
      Dvarus valdantis buvęs Seimo narys sulaukė patikrų
      Buvęs Seimo narys ir Raseinių rajono meras Kęstutis Skamarakas valdo keletą į Kultūros vertybių registrą įrašytų valstybės saugomų objektų – Skaraitiškės bei Burbiškių dvarus. (...) Jis valdo du dvarus, pripažintus valstybės saugomais objektais. Tiesa jų būklė skiriasi.

      Skaraitiškės dvaras – patenkinamos būklės
      Pasak Raseinių rajono savivaldybės administracijos Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus vyr. specialistės Vaidos Lastakauskaitės, Skaraitiškės kaime Raseinių rajone esantys Skaraitiškės dvaro sodybos fragmentų rūmai, kuriuos K.Skamarakas įsigijo dar 1995 m., Kultūros vertybių registre įregistruoti 1996 m. pabaigoje. 2005 m. jie pripažinti valstybės saugomu objektu. Dvaro vertingosios savybės nustatytos ir teritorijos ribos apibrėžtos 2017 m.

      „Priešingai, nei teigia skaitytojas, savivaldybės administracijos specialistas, atsakingas už kultūros paveldo apsaugą, reaguodamas į pranešimą, balandžio 7 dieną nuvyko į Skaraitiškės kaimą apžiūrėti kultūros paveldo. Dalyvaujant privačios teritorijos savininkui buvo patikrintas kultūros paveldo statinys, jo teritorija, tačiau, kaip teigia skaitytojas, jokių griovimo, ardymo rankomis Skaraitiškės dvaro sodybos rūmų teritorijoje nefiksuota. Teritorija stebima vaizdo kameromis, rūmų pagrindinis įėjimas rakinamas, dalis statinio angų užsandarinta. Taip, yra žinoma, kad statinys yra nenaudojamas, tačiau atlikti tyrimai, įrengtos apsaugos techninės priemonės ir kiti neatidėliotini saugojimo darbai, aplinka tvarkoma, vizualinių taršos šaltinių nefiksuota. Fizinė pastato būklė – patenkinama“ - sakę Raseinių rajono savivaldybės atstovė.

      Pasak jos, administracijos specialistas ne rečiau kaip kartą per penkerius metus apžiūri kiekvieną valstybės saugomą objektą ir fiksuoja jo būklę, kaupia su tuo susijusią informaciją ir teikia ją Kultūros paveldo departamentui (KPD). „2019 m. liepos 5 d. fiksavimo metu nustatytas kultūros paveldo būklės kitimas, vizualiai įvertinta objekto būklė po pastarojo tikrinimo nepakito“, – paaiškino savivaldybės atstovė.
      Skaraitiškės dvaro būklę šių metų balandžio pradžioje tikrino ir KPD Kauno skyriaus vyr. specialistė . Ji taip pat neaptiko pastato niokojimo apraiškų: niekas plytų neardo, dvaras negyvenamas, bet sandariai uždarytas.

      Į Skaraitiškių dvarą investavo 700 tūkst. eurų
      Skaraitiškių dvaro šeimininku pašnekovas tapo 1995 m., Burbiškių – 1994 m. Investiciniais čekiais pirko dvarus tam, kad, kaip pats sako, jie „nenumirtų“.
      Įsigijęs šiuos pastatus, ėmėsi rengti investicinį projektą, ketino atlikti renovaciją, pritaikyti dvarų sodybų pastatus atvykstamojo ir vietinio turizmo reikmėms, norėjo atgaivinti, sutvarkyti, tačiau nepavyko.
      „Jei ne aš, šiandien ir pamatų tų dvarų nebūtų likę, – patikino K.Skamarakas. – Kai įsigijau, Skaraitiškių dvaras visai buvo sugriuvęs: įkritęs stogas, perdanga. Turiu filmuotą medžiagą. Į Skaraitiškės dvarą esu investavęs mažiausiai 700 tūkst. eurų, o parodyti nėra ko. Buvau gavęs iš valstybės 100 tūkst. litų, bet net popierių sutvarkymui jų neužteko.
      Kas sutrukdė restauruoti? Biški sveikatos, biški pinigų problemos. O jei atvirai, galėjo seniai tie dvarai blizgėti, bet stengiausi laikytis įstatymų (....)

      https://www.15min.lt/naujiena/aktual...tos-56-1304396

      Kultūros paveldo departamento fotogalerija / 15min.lt 2020.04.15




      https://www.15min.lt/galerija/skarai...0466#galerija/

      Comment

      Working...
      X