Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Kiti Lietuvos dvarai

Collapse
Tai svarbi tema.
X
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Kiti Lietuvos dvarai

    "Dvarų ir pilių" skiltis forume nuolat auga. Iš pradžių buvo keli pranešimai vienoje temoje, paskui po kiekvienos vasaros pradėjo daugėti nuotraukų. Dabar beveik visi dvarai šioje skiltyje turi atskiras temas ir daugmaž pakenčiamą skilties temų rodyklę.

    Tačiau yra tokių dvarų, apie kuriuos yra tik viena - kita nuotrauka ar trumputis pranešimas (deja, dažniausia apie gaisrą ar nuvirtusią sieną). Dėl vienos replikos ar nuotraukos atskirų temų kurti neverta.

    Todėl iš tokios "skelveldros" perkeltos iš "Lietuvos dvarų" temos.
    Prašom čia talpinti nuotraukas ir pranešimus apie pavienius dvarus, kurie kol kas neturi savo temų. "Kol kas" reiškia, kad į vieną pranešimą dedama tik vieno dvaro informacija. Ateityje jau bus medžiagos atskiroms temoms.
    Turbūt ši tema tinkama ir klausimams apie atskirų temų neturinčius dvarus.

    "Lietuvos dvarų" temoje lieka bendros diskusijos apie Lietuvos dvarų būklę, parodos, renginai, knygos. Informacija apie kelis dvarus (bendrus pagal stilių, savininką, architektą ar teritoriją)



    Atskira tema sukurta 2012.09.29
    Paskutinis taisė Romas; 2013.05.13, 06:46. Priežastis: Sukurta atskira tema

    #2
    Kiti Lietuvos dvarai

    Koki dvara rekonstruos prie Vilniaus ?
    Our deepest fear is not that we are inadequate. It is that we are powerful beyond measure. Who are we to be brilliant, gorgeous, talented ? Actually, who are you not to be? As we let our own light shine, we unconsciously give other people permission to do the same.

    Comment


      #3
      Gal kas turit info apie : http://www.heritage.lt:8080/foto.php?id=69

      Dabar jis ruošiamas privatizavimui. Gal kas žino kur ieškoti apie šį dvarą foto ir t.t.... . Galvoju apie jį. Turiu esamo dvaro foto tai iš jų matosi kad jis buvo dviejų aukštų. Iš vietinių sužinojau kad per I pasaulinį kara jis degė ir po karo buvo likęs jau vieno aukšto ten veikė pradinė kaimo mokykla, o po to buvo perduotas žemės ūkio mokyklai. Dabar perduotas VTF.
      Dvaras yra avarinės buklės. Dar palaukus jis visai sugrius. Kai kur iš pirmo aukšto matosi dangus. 2003 dar stovėjęs tvartas dabar jau sugriuvęs.
      Ne žodžiais, o darbais siauruką mylim!
      Parama Siaurojo geležinkelio klubui

      Comment


        #4
        Parašė Vismantas
        Gal kas turit info apie : http://www.heritage.lt:8080/foto.php?id=69

        <...> 2003 dar stovėjęs tvartas dabar jau sugriuvęs.
        Turbut buvo is raudonu plytu? Kurios panaudotos ka nors irenginejant... Pazystami iruosineja bara - tai plytas veze is Siauliu rajono kazkokio dvaro
        Senoji Klaipėda
        F.Nietzsche - "There are no facts, only interpretations."

        Comment


          #5
          Parašė UMBAS
          Turbut buvo is raudonu plytu? Kurios panaudotos ka nors irenginejant... Pazystami iruosineja bara - tai plytas veze is Siauliu rajono kazkokio dvaro
          Tas dvaras ukmergės rajone. Dėl ardimo tu teisus kadangi šalia statosi namą ir plytų du padėklus buvo nuardę. VTF nubaudė didele bauda už Valstybės saugomo objekto naikinimu. Naglas buvo. Nors paslėpęs būtų buvęs o tai naglai laikė "ant akių".

          Idomu tik kokia bus kaina. Nes įtariu kad nupirks koks "apsukrus" verslininkas nugriaus "tipo pats nugriuvo" ir toje vietoje pasistatys savo "namuką". Vieta ten "liuks". Jai žinote kur prieš ukmergę (važiuojant nuo Panevėžio) yra kurėnų užeiga prie ežero tai toliau matosi aukšti medžiai - ažuolai, tai ten 12 ha. žemės aplink dvarą. Dvaras ant kalvos, iš jo vaizdas "liuks". Mano paskaičiavimais ten reikėtų apie 500 000 Lt atstatymui. Dar teko girdėti kad valstybė finansuoja dvarų avarinės buklės likvidavimą. Gal kas žinote kaip ten iš tikro.

          Buvo nepaminėtas dar vienas gražus dvaras (arba nepastebėjau)
          http://www.sesuoleliudvaras.lt/lit/galerija.htm
          Ne žodžiais, o darbais siauruką mylim!
          Parama Siaurojo geležinkelio klubui

          Comment


            #6
            WOW! Nerealiai grazus dvaras. Ir kaip sutvarkytas. Didziules investicijos... SUPER!

            Comment


              #7
              Kiti Lietuvos dvarai

              Laukžemės dvaras laukia aukciono



              Važiuojant šiaurinėmis Lietuvos pajūrio žemėmis gyventojai kaip susitarę "Vakarų ekspresui" siūlė aplankyti Laukžemės dvarą. "Nuvažiuokite, pamatysite", - mįslingai vengdami aiškinti, kuo tas dvaras ypatingas.

              Laukė staigmena. Laukžemės dvaro rūmai, ir ne specialisto akimi žvelgiant kažkada skleidę grožį ir prabangą bei pretendavę į kultūros šedevrų gretas, dabar gerokai apgriuvę, atrodo apgailėtinai. Barbarų taip įnirtingai padirbėta, kad vietiniai žmonės abejoja, ar įmanoma šį eklektikos stiliaus statinį atkurti autentišką.

              Pasak Kretingos rajono savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus paminklotvarkininko Algio Mulvinsko, Laukžemės dvaro rūmų pastatas pagal kultūrinį vertingumą Kretingos rajone yra antras, po Kretingos dvaro rūmų. 1988 metais jis įrašytas į valstybės saugomų kultūros paminklų sąrašą. Šiame objekte du kartus - 1991 ir 2004 metais buvo vykdyti konservacijos darbai.

              Pietrytines pastato prieigas 1925 metais žvalgė archeologas Petras Tarasenka, 1959 metais tyrinėjimus atliko žymus tarpukario istorikas Juozas Mickevičius.

              Po mokyklos - saulėlydis

              1958-1982 metais Laukžemės dvaro rūmų pastate veikė aštuonmetė mokykla. Pasak Darbėnų seniūno Edvardo Stalmoko, pastato vidaus specifika mokyklos darbo itin neįtakojo, nors neįprasta buvo didžiuliai langai ir kad klasės aukštis siektų 3,5 m, taip pat buvusios labai galingos krosnys. Išorinis vaizdas neabejotinai žadinęs estetinius jausmus.

              Iškėlus mokyklą, iš pradžių Švietimo skyriui priklausęs pastatas, kuriuo mažai buvo rūpinamasi, pradėjo irti. Kretingos rajono savivaldybėje prisimenama, kaip ritantis politinėms bangoms, nedaug trūkę, kad pastatas būtų nugriautas. Buvo siūloma pripažinti jį avariniu.

              Maždaug 20 paskutiniųjų metų Laukžemės rūmų pastatas stovėjo tuščias ir sulaukdavo įvairių "ekskursantų" bei dekoro lupinėtojų, mokiniams patinka dvaro rūmuose parūkyti. Dėl incidentų čia ne kartą buvo kviečiama policija.

              Seniūno manymu taip tęstis negali: "Kretingos rajone tėra vienintelis toks buvęs didingas ir gilios istorijos dvaro pastatas. Svarbiausia, kad jis būtų sutvarkytas, atkurtas. Kas tai bepadarytų, Laukžemės dvaro rūmai liks kultūros paveldo objektu", - sakė jis, pridurdamas: "Nemanau, kad valstybė ras lėšų jį atstatyti".

              Ką slepia laikas?

              Daug prabangos, grožio nuėjo praeitin, tačiau ir prairus siūlėms išnyra įdomių dalykų. Nubyrėjus tinkui, tose vietose, kur įprasta matyti medinius sutvirtinimus, išlenda nendrių pluoštai.

              Istoriniai šaltiniai teigia, kad XVII a. pabaigoje Laukžemės dvarą valdė Sapiegos, vėliau jis priklausė baronui Mirbachui, Medemui, kitiems didikams. 1902 m. dvarą įsigijęs baronas Štempelis pastatė rūmus.

              1913 m. dvarą nusipirko ir žymus tuo laiku visuomenės žmogus prelatas Konstantinas Olšauskas, tačiau po metų savo dalį perleido daktarui Ipolitui Stonkui. Minimos didelės dvarą slėgusį skolos. Šaltiniuose rašoma, kad vėliau K. Olšauskas buvo apkaltintas meilužės nužudymu, o 1933 m. grįžtantį iš Palangos į Laukžemę jį kažkas nušovė.

              Dvaro paveldėtojų kol kas neatsirado.

              Formuojamas sklypas

              Kretingos rajono savivaldybės administracijos Turto valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Jolita Jasinskienė "Vakarų ekspresui" sakė, kad rūmų pastatas bus parduodamas viešame aukcione. Pastato pirkimu suinteresuotų žmonių jau esąs ne vienas.

              Pastatas bus parduotas suformavus žemės sklypą. Jau pusmetis, kaip žemėtvarkininkams paduoti dokumentai šiai procedūrai. Kiek truks ši procedūra, J. Jasinskienė atsakyti negalėjo, tik patikino, kad - ne dešimtmečiais.

              Dokumentų ruošimą privatizavimui Algis Mulvinskas pavadino šviesėjimu rūmų pusėje ir tikisi, kad pastatą įsigis dvariškai mąstantis žmogus.

              Audra VENCKUVIENĖ
              www.ve.lt
              GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

              Comment


                #8
                Vilkaviškio rajonas

                Alvito dvaras, statytas 1906


                Paežerių dvaras
                Paskutinis taisė Romas; 2008.08.26, 06:59. Priežastis: Perkelta iš temos "LT miesteliai. sustojęs laikas"
                You've got one life! Live it!

                Comment


                  #9
                  Pavirvyčio dvaras, Telšių r.

                  Į restauruojamą dvarą sugrįš prakilnūs dvasios pokyliai
                  2008 m. liepos 12 d.
                  http://www.ve.lt/?data=2008-07-12&ru...&id=1215799307
                  Paskutinis taisė Romas; 2012.09.29, 11:54. Priežastis: Vietos nuoroda
                  GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                  Comment


                    #10
                    gal kas turi idėjų, kas per dvaras tai galėtų būti?



                    ši nuotrauka iš seno albumo taip pat neatpažinta:



                    (tiesa, negarantuoju, kad čia Lietuvoje...)
                    Paskutinis taisė anaiptol; 2008.12.15, 21:11.

                    Comment


                      #11
                      Parašė anaiptol Rodyti pranešimą
                      gal kas turi idėjų, kas per dvaras tai galėtų būti?

                      Atvaizdas
                      panasu i plunges dvara

                      Comment


                        #12
                        taip, dėkui, tikrai Plungė, čia dar tiksliau matosi: http://www.heritage.lt/dvarai/foto.php?id=704
                        nemažoki rūmai išties!

                        Comment


                          #13
                          Turiu vieną naujieną!!! Penktadienį po pietų per Lietuvos radiją, per Laidą "Gyvoji Istorija", buvo kalbama jog Vilniuje, Pilaitėje, Šalia dvaro (Dvaras papėdėje) atrasti pilies liekanos. Kol kas atkastas tik bokštas su jei neklystu 2 sienomis. Pilis labai mažai kol kas tyrinėta, tad jos planas kol kas nėra aiškus. Pilis mūrine, pirma karta minima maždaug 15 a., greičiausiai buvo reprezentacine. Apie ja yra labai mažai rašytinių žinių. Kasinėjant pilį rasta įdomiu ir unikaliu radiniu. (Aš pats neklausiau tos laidos todėl už informacijos tikslumą neatsakau). Gal kas nors turi kokių nors daugiau žinių ar duomenų?
                          Lithuanian Top 5 tallest buildings
                          1. Europa Tower 126 m. 33 f.
                          2. Pilsotas 112 m. 34 f.
                          3. Arfa 100 m. 29 f.
                          4. Helios City Tower A 96 m. 27 f.
                          5. Europe Square Apartments 95 m. 27 f.

                          Comment


                            #14
                            /\ galima ir paklausyti norint...
                            http://www.lrt.lt/archyvas/?channel=...576_1233928800

                            Comment


                              #15
                              Norėčiau patarimo.
                              Netoli Krinčino (Pasvalio r.) yra nemažai Berklainių (Barklainių) dvaro pastatų, bet rūmuose yra gyvenama, tad nesiryžau fotkint iš už kampo. Norėjosi leidimo, bet prie buvusių rūmų tik vaikai žaidė, o iki suaugusiųjų ramiai nueiti trukdė keli įkyrūs šunykščiai. Gal kas turi patarimų, kaip spręsti gyvenamų (turbūt net ne privačių) įamžinimo momentus?
                              Tuo labiau, kad peržiūrėjęs Dvarų duomenų bazę (ir sąrašą, ir ten esančias nuotraukas) supratau, kad tokių situacijų dar bus.
                              Blogiausia, kad iš anksto tartis nėra galimybių, o ir laiko prie objekto (ypač didesnio dvaro ar dvarvietės) būna super mažai...
                              Paskutinis taisė Almis; 2009.04.07, 23:22.

                              Comment


                                #16
                                Buvusio Strebeikių dvaro vieta, Žeimių seniūnija, Jonavos r.

                                Yra 5 km. nuo Žeimių miestelio. Medinis dvaras, statytas manomai XIX a. viduryje, priklausė bajorams Michnevičiams (Michniewicz), architekto Vaclovo Michnevičiaus (Wacław Michniewicz), (1866 – 1947), suprojektavusio keletą dešimčių bažnyčių bei kitų pastatų, gimimo vieta (tiesa, yra nurodama ir kita gimimo vieta – Vaitkuškio dvaras Ukmergės r.). Architektas čia praleido vaikystę bei paauglystę, vėliau gyveno nuo 1936 iki 1947 m., kai dvaras buvo nacionalizuotas ir paverstas pradine mokykla. Dvaras išgriautas 1975-1980 m., šiuo metu dvarvietėje nėra likę pastatų. 2002 m. buvusios dvarvietės vietoje pastatytas Žeimiuose gyvenančio tautodailininko A.Narkevičiaus sukurtas atminimo koplytstulpis.

                                2007 m. rugsėjis

                                1. Buvusio dvaro vieta



                                2. Koplytstulpis



                                3. Taip kažkada atrodė ši vieta




                                Apie V.Michnevičių: http://lt.wikipedia.org/wiki/Wac%C5%82aw_Michniewicz
                                http://www.jonbiblioteka.lt/index.ph...ciai&Itemid=83
                                http://www.zeimiai.jonava.lm.lt/zmones.htm

                                apie Michnevičių ir Strebeikių dvarą
                                http://jonava.org/index.php?area=1&p...age=strebeikiu
                                http://www.xxiamzius.lt/archyvas/xxi...6/gimt_01.html
                                Paskutinis taisė Romas; 2015.02.28, 11:18. Priežastis: Perkelta iš temos "Jonava ir Jonavos rajonas"

                                Comment


                                  #17
                                  Sveiki!
                                  Galbūt kas nors buvo žino ar dar kas nors liko iš Siponių dvaro sodybos (Birštono seniūnija). O galbūt netgi nuotrauką turi?

                                  Comment


                                    #18
                                    Sipovščiznos (dar Siponių) dvaro, minimo nuo XVI a. pradžios, išliko didelis, bet griūvantis raudonų plytų tvartas. Riogso kitų statinių pamatų liekanos, irigacinės sistemos „šešėliai“.
                                    Vietovės pavadinimas kilo nuo dvaro savininkų Sipavičių pavardės.
                                    Vasarą žaliuoja senų medžių alėja. Šalia - nedidelio parko fragmentai; jame auga įspūdingų matmenų liepa. Dabar dvarvietė – privati nuosavybė.
                                    Yra vienoje privačioje kolekcijoje išlikusios 2 – 3 senosios dvaro nuotraukos
                                    www.dvylikakedziu.lt

                                    Comment


                                      #19
                                      Kur galima rasti tas nuotraukas?
                                      O tai tas pats dvaras priklausė Stognevams XVI-XVII amžiuje? Ar galbūt Sipovščiznoje buvo daugiau dvarų?
                                      Ačiū labai!
                                      Paskutinis taisė Vittorio; 2010.03.06, 00:57.

                                      Comment


                                        #20
                                        Taip - tuomet dvaras priklausė Stognevams. Deja, daugiau žinių teikti negaliu. Informacijos valdymas irgi kainuoja.
                                        Nuotraukų savininkas irgi nenori būti viešinamas. Nuotraukų kopijas turiu, bet neturiu teisės jų platinti.
                                        www.dvylikakedziu.lt

                                        Comment

                                        Working...
                                        X