Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Burbiškių dvaras, Raseinių r.

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #21
    Į neviltį varo tas Burbiškių ir Burbiškio painiojimas.
    Gūglėje šio Burbiškių dvaro nepavyks taip lengvai surasti - nuoroda visada išmeta gausybę tulpių kitame dvare

    Net Vikipedijos straipsnyje privelta, bet pradėta taisyti
    Burbiškių dvaras (Raseiniai)

    Paveikslėlis (gerai, kad jis yra įdėtas) jau pervardintas į "Burbiškių dvarą", bet už kadro vis dar "Burbiškio"
    Dvaro rūmai apie 1939 m.


    Burbiškių dvaras – dvaras Raseinių rajone, Betygalos seniūnijos Burbiškių kaime. Išlikę ir užkonservuoti dvaro rūmai, du iš trijų ūkinių pastatų, parko fragmentai, dvaro kapinaitės.

    Istorija
    Dvaras minimas dar 1672 metais, kai jį valdė Kristupas Tarvydas. Vėliau, XVIII a., dvaras atiteko Burboms, o nuo 1771 m. valdė Adomas ir Liudvika Daugirdai. Tarp vėlesnių savininkų minimi Jonas ir Elžbieta Jankevičiai, o nuo 1902 m. - Marija, Kotryna, Johana Vetko ir Janina Sofija Skržiževska.

    Šaltiniai
    Burbiškio dvaro sodyba
    Burbiškių dvaro sodyba (Kultūros vertybių registras)
    Burbiškio dvaras, Raseinių raj. (miestai.net)
    Lietuvos dvarų duomenų bazė
    Burbiškių dvaras (nuotraukų galerija)


    http://lt.wikipedia.org/wiki/Burbi%C...ras_(Raseiniai)
    Paskutinis taisė Romas; 2011.05.18, 20:18.

    Comment


      #22
      Burbiškių dvaras

      Didesnės Burbiškių dvaro nuotraukos
      Foto 2011.04









      Burbiškių dvaro vidus


      Burbiškių dvaro tvartas


      Paskutinės Burbiškių dvaro nuotraukos


      Comment


        #23
        15min.lt 2020.04.19
        Dvarus valdantis buvęs Seimo narys sulaukė patikrų: saugomas objektas nyksta plyta po plytos?
        Buvęs Seimo narys ir Raseinių rajono meras Kęstutis Skamarakas valdo keletą į Kultūros vertybių registrą įrašytų valstybės saugomų objektų – Skaraitiškės bei Burbiškių dvarus. Pastarojo būkle susirūpino ir patikrinimus atlikę paveldosaugininkai. Neaptvertas pastatas ardomas plyta po plytos. (...)

        Į 15min besikreipęs skaitytojas (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) pasiūlė pasidomėti, kodėl buvusio Seimo nario Kęstučio Skamarako valdomas dvaras yra neprižiūrimas ir net griaunamas. „Dvarą griauna rankomis, ardo senovines plytas, sąramas, duris ir kitas dvaro pastato dalis. Dvaro savininkas – garsus asmuo. Labiausiai neramina tai, kad išskirtinės architektūros pastatas, minimas dar 1672 m., yra pasmerktas visiškai žūčiai. Tai istorinio kultūros paveldo naikinimas XXI amžiuje“, – tikino skaitytojas.

        Kęstutis Skamarakas valdo du dvarus, pripažintus valstybės saugomais objektais. Tiesa jų būklė skiriasi. Ir skiriasi dėl to, kad Skaraitiškės dvaras stovi šalia K.Skamarako namo, tad yra saugomas vaizdo stebėjimo kamerų. O štai už 30 kilometrų esančiame apleistame Burbiškių dvare karaliauja tik benamiai, pašvęsti užsimanęs jaunimas ir vagys. (...)

        Kiek kitokia situacija yra su Burbiškių kaime Raseinių rajone esančiu, 1999 m. į Kultūros vertybių registrą įrašytu, 2005 m. saugomu valstybės objektu pripažintu Burbiškių dvaru. Pasak KPD Kauno skyriaus vyriausiosios specialistės A.Naureckaitės, šių metų kovo 9 d. patikrinus Burbiškių dvaro sodybos fragmentų rūmus, užfiksuotos atviros durų ir langų angos, pastato viduje ardomos sienos, išardytos medinės perdangos ir grindys, kiauras stogas, drėgmės paveiktos plytų mūro sienos, aptrupėjusios plytos. Todėl KPD Kauno skyrius surašė dvaro savininkui reikalavimą, kad iki gegužės 1 d. jis užsandarintų atviras rūmų langų ir durų angas, surinktų nuo pastato pamatų lentas ir pašalintų želdynus, pastatą aptvertų laikina STOP juosta, įrengtų įspėjamuosius ženklus. Taip pat pasiūlyta atlikti pastato konstrukcijų ekspertinį įvertinimą, kuris reikalingas siekiant priimti sprendimus dėl tolimesnio kultūros paveldo išsaugojimo.

        Taip pat KPD Kauno skyrius kreipėsi į Raseinių rajono savivaldybę, kad ši patikrintų, kaip vykdoma Burbiškių dvaro sodybos fragmentų rūmų naudojimo priežiūra. Kovo 19 d. savivaldybė informavo KPD Kauno skyrių, kad dvaro rūmų valdytojui surašytas statinio techninės priežiūros patikrinimo aktas, kuriame nustatyti reikalavimai pašalinti nustatytus pažeidimus ir pasirūpinti tinkama statinio apsauga. Pastarasis dvaro patikrinimas buvo atliktas 2018 m. vasarį.

        https://www.15min.lt/naujiena/aktual...tos-56-1304396
        Kultūros paveldo dept. nuotraukų fotogalerija / 15 min.lt 2020.04.15



        https://www.15min.lt/galerija/burbiskiu-dvaras-200464#

        Comment

        Working...
        X