Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Miestų gatvių apšvietimas

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Tarybiniai pseudosenoviniai žibintai senamiestyje

    Parašė railman Rodyti pranešimą
    Pseudosenoviniai žibintai, manau - tarybinių laikų, K. Sirvydo gatvės dalyje:
    Atvaizdas
    Tarybiniai... Dauguma jų radosi tais laikais senamiestyje, o tikrų senovinių žibinto formos šviestuvų manau neliko dar tarpukaryje

    Vis ketinau rašyti apie Stiklių g. pseudosenovinius žibintus ir tik neseniai prisiruošiau juos pafotografuoti Dabar jie su natrio lempomis, iki "didžiosios apšvietimo reformos", pamenu, buvo su kaitrinėmis.


    Tiesą sakant, seniau manydavau, jog jie gali būti senoviniai, bet po to teko matyti Stiklių g. fotografijų su "kepurėmis" ant trosų, tad matyt šie žibintai ten radosi po kvartalo kapitalinio remonto 9 deš. pabaigoje O šie žibintai itin panašūs į senovinėse nuotraukose matomus dar žibalinius Vilniaus žibintus:

    J. Bulhako nuotr., ~1900, jei neklystu, Ignoto g.

    Šiek tiek kitokie tarybiniai pseudosenoviniai žibintai Žydų ir Antokolskio gatvelėse, taip pat buvę su kaitrinėmis lempomis, dabar su taupiosiomis lemputėmis, kai kurie taip pat perdaryti į natrio:







    Kadangi šiuose kvartaluose kapitalinis remontas darytas 6-7 deš., tai ir šie žibintai senesni nei Stiklių g., matomi jau 7 deš. nuotraukose:



    A. Neniškio nuotraukos
    Paskutinis taisė Godo; 2011.02.22, 13:08.

    Comment


      Sostinės valdžia ketina perduoti miesto apšvietimo tinklus į privačias rankas. Miesto šviesa verslininkams priklausys dešimtmetį, o gal ir ilgiau.
      diena.lt
      Tik ar nebus su tomis "privačiomis rankomis", kaip su Rubikonais ir Dalkijom... Tik kainos pučiasi, o naudos jokios
      Kita vertus, tai vos ne prieš keletą metų Vilniaus apšvietimas baigtas renovuoti, o pasirodo, jau pasenęs ir vėl reikia renovuoti - kažkaip čia neūkiškai atrodo

      Comment


        Per šiuos rinkimus daug kas žada Vilnių padaryti šviesesnį, o apšvietimą - ekonomiškesnį. O štai liberalai, ne žada, o jau "padarė". Išleistas laikraščio "VILNIAUS rytDIENA" 2015-ųjų vasario mėnesio numeris su straipsniu kaip liberalai apšvietimą modernizavo ir pinigus taupo
        Paskutinis taisė railman; 2011.02.28, 10:58.

        Comment


          Nelabai suprantu kas rašė tą straipsnį (apšvietimo specialistas, LED reklamuojanti firma, ar šiaip mėgėjas)...

          Ekonomine prasme - taip LED'ai ima tikrai mažiau elektros energijos, bet jų įrengimo ir eksplotacijos kaina yra žymiai didesnė už natrio lempų šviestuvus. Be to, pasaulyje, niekas neskuba artimiausiu metu natrinių šviestuvų atsisakyti, tad peršasi nuomonė, jog kažkas su LED technologija nėra taip gerai, kaip visi sako. O dėl taršos, tai yra gaminamos natrio lempos su minimalia gyvsidabrio koncentracija (galima mesti į šiukšliadėžes).

          Man tai kvepia dar viena priešrinkimine pasaka, arba "fix" idėja, kaip ir buvo su gyvsidabrinių šviestuvų išmontavimu visur (pvz. mano viešnagės Venecijoje metu, visame mieste degė būtent gyvsidabrio lempos (naujuose šviestuvuose), kituose priemiesčiuose taip pat, dauguma buvę gyvsidabrinės. Natrio paplitusios tik pramoniniuose rajonuose, arba didelės apkrovos gatvėse. LED technologiją mačiau tik Milane, ir tai, tik kai kuriuose pagrindinėse gatvėse, o juk Milanas yra Italijos turtingiausias miestas).

          Comment


            Parašė Lich Rodyti pranešimą
            Nelabai suprantu kas rašė tą straipsnį (apšvietimo specialistas, LED reklamuojanti firma, ar šiaip mėgėjas)...
            Pirmiausia tai dėkui railman'ui, kad įdėjo šią rinkiminę agitaciją, kažkodėl savo pašto dėžutėje tokios neradau
            Na bet nesusilaikysiu ir aš išsamiau nepakomentavęs. Šiaip man atrodo jog tai paprasčiausia rinkiminė propaganda, tad didelės tiesos joje nedera ieškoti, viskas labai šališkai papasakota. Tiesa, jog LED apšvietimas yra kur kas taupesnis už kitus šviesos šaltinius, bet kad tai sumažintų išlaidas dviem trečdaliais - nelabai tikėtina, mat tas diodų taupumas čia tikriausiai paskaičiuotas laboratorinėmis sąlygomis, o kiek teko domėtis, LED šviestuvų energijos sunaudojimas labai priklauso nuo aplinkos temperatūros - jis būtų gerokai didesnis per karščius ir t. t.
            Dar vienas prastai paskaičiuotas dalykas - kol kas itin didelė LED šviestuvų kaina, juk juos tektų ne tik vieną kartą sumontuoti, bet ir keisti nukentėjusius nuo vandalų, gamtos jėgų, transporto įvykių ir pan. (vienas LED šviestuvas kainuoja ~1000 lt, tuo tarpu natrio - ~200 lt).
            Pastaruoju metu iš tikrųjų išpopuliarėjo savivaldybės kalbos apie masinį Vilniaus apšvietimo keitimą, ir manau, jog tai tik rodo, kad kažkam knieti prasukti stambų "valdišką pirkimą". Šiaip kitos šalys (kad ir Lenkija, Vokietija) niekada nedaro tokių staigių masyvių apšvietimo keitimų visame mieste (kaip Vilniuje buvo ~1998-2000 m. montuojant dabartines natrio lempas - per porą metų buvo pakeisti visi, net ir buvę geros būklės, šviestuvai). Apšvietimas turi būti atnaujinamas nuolat po truputį - pirmiausiai ten kur yra tikrai susidėvėjęs, arba labai reikšmingose gatvėse ir t. t. Tuomet nereikės tiek daug lėšų vienu metu, nebus taip, kad tuo pačiu metu kone visos miesto lempos pasensta. Tikėtina, jog ilgainiui LED šviestuvai tik pigs ir tobulės. Taip pat būtų apsisaugota nuo technologijų pasenimo (jei senosios gyvsidabrio lempos būtų keistos po truputį, kai kur jas būtų buvę galima pakeisti tiesiai į LED). Todėl kiti Europos miestai ir neskuba daryti tokių totalių apšvietimo reformų. O juk montuojant dabartines natrio lempas tada irgi kalbėjo - jog tai tarnaus kone 30 metų...

            Na o tiems, kas tingi skaityti mano pasvaičiojimus, pratęsdamas pseudosenovinių žibintų temą, įdedu dar nuotraukų su Vilniaus universiteto kiemų pseudosenoviniais žibintais
            Štai tarybinės kalvystės pavyzdžiai. Kaip liudija fotografijos, šie žibintai radosi per didžiuosius Universiteto remontus ruošiantis 400 m. jubiliejui 1979 m.


            Tik praėjusį rudenį į daugelį žibintų su E-40 lizdais įsuko gyvsidabrio lemputes. Tikriausiai DRV, nes droselių lyg ir nematyti.


            Šie mažieji su E-27 lizdais ko gero bus kokio "Dailės" kombinato gaminti - yra ir pakabinamas variantas, tokių teko matyti ir kitose senamiesčio vietose.

            Dar vieną VU kiemelių žibintų tipą rodžiau #317

            O štai šie žibintai tikriausiai autentiški ikikariniai (bent jau lietos ketinės gembės)


            Jie taip pat matomi XX a. pradžios fotografijose:

            J. Bulhakas, gidas.wordpress.com

            Comment


              Parašė Lich Rodyti pranešimą
              Nelabai suprantu kas rašė tą straipsnį (apšvietimo specialistas, LED reklamuojanti firma, ar šiaip mėgėjas)...
              Čia rašė kaip jie patys save vadina - sveiko proto dešinieji


              Vienus įspūdingiausių (bent jau dydžiu) pseudosenovinius žibintus galima pamatyti Pasažo skersgatvyje. Lempos – gyvsidabrinės (?), droselis[/URL] tikriausiai - po žibinto stogeliu.


              Paskutinis taisė railman; 2015.10.03, 09:17.

              Comment


                Kaunas, RTU 02

                Vėl nutrauksiu jūsų diskusiją apie pseudosenovinius žibintus įterpdamas šiek tiek tarybinės klasikos. Apie RTU 02, vis rečiau, bet dar įmanoma aptikti šių žibintų, dauguma tik menantys "šlovingus" tarybinės epochos metus, šiandien jų šaltus gaubtus sušildo tik saulės spinduliai, bet ne lemputės skleidžiama šiluma.
                Radęs seną "Eigulių" kino teatro fotografiją pamačiau nemažai RTU 02 aplink pastatą. Kažkada turėjęs tapti Eigulių mikrorajono traukos centru šiandien pastatas nyksta, pagalbinėse patalpose įsikūrusi skalbykla, antrojoje kino salėje medienos plokščių įmonėlė. Kaimynystėje P. Lukšio ir S. Žukausko gatvių sankryžos kampe pastatyta degalinė.

                1. Istorinė nuotrauka iš jRamke temos Kino teatrai Kaune :





                Dabar nei "Moskvič", nei "VAZ" nepamatysime, degalinės teritorijoje vakarietiški automobiliai ir lenkiški Wilkasy OCP 125 šviestuvai. Fasadinėje kino teatro pusėje likęs tik vienas sveikas RTU 02 iš trijų, kurių stulpai vos matomi tarp užaugusių pušų. Pietinėje pastato pusėje trys labai suniokoti "horizontalūs"
                antivandaliniai RTU 02.

                2. Šių laikų vaizdas:



                Pirmojoje fotografijoje matyti, kad ir pačioje P. Lukšio (tuometinė A. Šiaučiūnaitės) gatvėje dar neįrengtas apšvietimas. Daugiau RTU 02 Eigulių mikrorajone nėra, tuo ir užsibaigia ši trumpa apžvalga. Plečiame paieškos perimetrą. Šiek tiek šviežesnių RTU 02 iš centro, Vytauto pr. ir Miško gatvių sankryžoje pėsčiųjų perėja iš abiejų pusių papildomai apšviesta naujesnio modelio RTU 02 žibintais.

                3. Įspūdingo ilgio gembės:



                4. Dar likęs naujametinis dekoratyvinis apšvietimas:



                Pagal Godo metodą kaip nustatyti ar žibintas šviečiantis, sniego kepurė yra tik ant vieno, kitas dar šviečiantis .
                Paskutinis taisė Raivo; 2011.03.01, 01:07.

                Comment


                  Tarpukarinis stulpas priešais dabartinę KA ministeriją apie 1960-1970 metus. A. Kunčiaus nuotrauka.


                  Apie aikštės priešais KAM'ą apšvietimą jau buvo rašyta pranešimuose #110 ir #111.

                  P.s.: šiek tiek papildžiau pranešimą #598.
                  Paskutinis taisė railman; 2011.03.05, 22:17.

                  Comment


                    Suradau dar vieną Skapo gatvės nuotrauką su gerai matomu pseudosenoviniu žibintu:

                    Nuotrauka iš http://www.miestai.net/forumas/showp...&postcount=166.

                    Beje, Skapo gatvėje atsirado naujas žibintas. Tiesą pasakius, nieko vertas, bet labai priminės tuos, kurie prieš II pasaulinį karą ir po jo šioje gatvėje kabėjo



                    ...
                    Paskutinis taisė railman; 2011.03.26, 12:54.

                    Comment


                      Parašė railman Rodyti pranešimą
                      Vienus įspūdingiausių (bent jau dydžiu) pseudosenovinius žibintus galima pamatyti Pasažo skersgatvyje. Lempos – gyvsidabrinės (?),
                      Atvaizdas
                      Ta virš arkos esančio žibinto daili secesijinė gembė, manau tikra ikikarinė, net nelabai prie jos dera tas brutalus tarybinis žibintas Suradau ir šios vietos nuotrauką iki 1977 m., kur arkos viršuje matyti styranti gembė, o gigantiškų žibintų - dar nė kvapo

                      Perfotografuota iš turistinio albumėlio Vilnius, Maskva, 1977.

                      Kaip tik vakare važiavau pro šalį, sustojau, maniau patikrinsiu, natrio, ar gyvsidabrio lempos šiuose pseudosenoviniuose gigantuose Deja, nei vienas nešvietė, matyt, jie priklauso Filharmonijai, o ši taupo Bet tikriausiai natrio, nes gana naujos, kai kažkada prieš keletą metų buvau atkreipęs dėmesį į tuos žibintus, jie dar buvo su kaitrinėmis lempomis.
                      Ir dar pokario laikų Filharmonijos nuotrauka, kurioje matyti kažkokie šviestuvai (labai panašūs į tarybinius gatvinius, o toks pat dar įžiūrimas ir ant troso virš (Gorkio) Didžiosios g.), kabantys abejose Pasažo skg. arkos pusėse:

                      vilnius.skynet.lt

                      Parašė Raivo Rodyti pranešimą
                      lenkiški Wilkasy OCP 125 šviestuvai.
                      Beje, jei tie nauji Polam Wilkasy OCP šviestuvai su natrio lemputėmis, bus 70 W - 125 W negali būti, 125 vatų būna tik gyvsidabrio lemputės



                      Parašė Raivo Rodyti pranešimą
                      Šiek tiek šviežesnių RTU 02 iš centro, Vytauto pr. ir Miško gatvių sankryžoje pėsčiųjų perėja iš abiejų pusių papildomai apšviesta naujesnio modelio RTU 02 žibintais.

                      3. Įspūdingo ilgio gembės:

                      Atvaizdas


                      4. Dar likęs naujametinis dekoratyvinis apšvietimas:

                      Atvaizdas


                      Pagal Godo metodą kaip nustatyti ar žibintas šviečiantis, sniego kepurė yra tik ant vieno, kitas dar šviečiantis .
                      O gal vienoje pusėje sniegą jau saulė spėjo nutirpdyti Tikrai labai įdomu, ar šie RTU vis dar naudojami? Juos pamenu nuo seniai ir vis būdamas toje Kauno vietoje pasidžiaugiu, kad dar nepakeitė ar išvis nenupjovė Beje, Vilniuje nieko panašaus prie pėsčiųjų perėjų nėra buvę Šiaip praeitą vasarą tamsiu paros metu teko važiuoti Kauno Vytauto prospektu. Ir nebūčiau aš, jei nebūčiau dairęsis, ar vis dar šviečia šie RTU-02 perėjose Deja, jokių gyvsidabrio žiburių nepamačiau. Nebent jie jau perdaryti su natrio lempomis? Tad jų iš viso nepastebėjau O vienas iš jų jau buvo pakliuvęs į anaiptol kadrą #239
                      Parašė railman Rodyti pranešimą
                      Tarpukarinis stulpas priešais dabartinę KA ministeriją apie 1960-1970 metus. A. Kunčiaus nuotrauka.
                      Atvaizdas
                      /\ Neseniai ir aš šį kadrą atradau
                      Parašė railman Rodyti pranešimą
                      Suradau dar vieną Skapo gatvės nuotrauką su gerai matomu pseudosenoviniu žibintu:
                      Atvaizdas

                      Nuotrauka iš http://www.miestai.net/forumas/showp...&postcount=166.
                      Beje, su tokiais pseudosenoviniais žibintais teko nemažai 7 deš. įvairių Vilniaus senamiesčio vietų nuotraukų matyti, keista, kad nei vienas toks žibintas neišliko

                      Parašė railman Rodyti pranešimą
                      Beje, Skapo gatvėje atsirado naujas žibintas. Tiesą pasakius, nieko vertas, bet labai priminės tuos, kurie prieš II pasaulinį karą ir po jo šioje gatvėje kabėjo
                      Atvaizdas


                      Atvaizdas
                      Aha, populiarūs dabar tokio tipo lauko šviestuvai, kaip čia juos galima būtų pavadinti - pseudosenoviniai-pseudopramoniniai, o gal pseudokepuriniai
                      Paskutinis taisė Godo; 2011.03.06, 10:29.

                      Comment


                        Parašė Raivo Rodyti pranešimą
                        Apie RTU 02, vis rečiau, bet dar įmanoma aptikti šių žibintų, dauguma tik menantys "šlovingus" tarybinės epochos metus, šiandien jų šaltus gaubtus sušildo tik saulės spinduliai, bet ne lemputės skleidžiama šiluma.
                        Kiekvienas toks žibintas vertas fotoaparato spragtelėjimo

                        Ta, proga - keletas "kratinių" iš Palangos. Kaip pavadinsi, taip nepagadinsi:
                        RTU02 su Majak'o korpusu.


                        Ogoniok su Majak'o korpusu.


                        Ogoniok su Majak'o korpusu.

                        Fotografuota 2009-ųjų pavasarį.
                        Paskutinis taisė railman; 2011.03.09, 23:28.

                        Comment


                          Parašė railman Rodyti pranešimą
                          Kiekvienas toks žibintas vertas fotoaparato spragtelėjimo

                          Ta, proga - keletas "kratinių" iš Palangos:
                          RTU02 su Majak'o korpusu.
                          Atvaizdas

                          Fotografuota 2009-ųjų pavasarį.
                          Labai įdomus variantas! Bet tokia komplektacija neįmanoma - palyginau RTU-02 ir "Ogonioko" korpuso skersmenį - jis gerokai skiriasi, vadinasi RTU-02 gaubtas ir ant "Majako" korpuso turėtų praktiškai "užsimauti" ant viršaus Manau, atrastas dar vienas RTU-02 korpuso tipas! Telieka papildyti puikųjį railman'o RTU-02 katalogą

                          Paskutinis taisė Godo; 2011.03.09, 23:35.

                          Comment


                            Nežinau, ar buvo, bet tingiu visą temą peržiūrinėti

                            Kaunas

                            „O kūjis su pjautuvu - juk tai paprastos liaudies, darbininkų ir valstiečių simboliai. Dabar ženkliukus, pirktus Pilies gatvėje, ir kuriuos visą laiką iki uždraudimo nešiodavausi prisisegęs prie kuprinės, turėjau pasidėti į stalčių.“ - Tomizmas

                            Comment


                              Parašė Godo Rodyti pranešimą
                              Labai įdomus variantas! Bet tokia komplektacija neįmanoma - palyginau RTU-02 ir "Ogonioko" korpuso skersmenį - jis gerokai skiriasi, vadinasi RTU-02 gaubtas ir ant "Majako" korpuso turėtų praktiškai "užsimauti" ant viršaus Manau, atrastas dar vienas RTU-02 korpuso tipas! Telieka papildyti puikųjį railman'o RTU-02 katalogą

                              RTU02 su Majak'o korpusu pavadinau todėl, nes šalimais buvę šviestuvai titėjo aukštesnius lankelius, o korpusas turi pirmojo modelio Ogoniok'ams ir Majak'ams būdingus tvirtinimo varžtus. Gal tam tikras RTU02 (SVR) modelis taip pat turėjo tokį pat tvirtinimą. Išsiaiškinsim! Dar vieną tokį esu įamžinęs Vilniuje Tyzenhauzų gatvėje:


                              Apie korpusus jau buvo diskuotuota pranešimuose #323 ir vėlesniuose...
                              ..
                              Paskutinis taisė railman; 2015.02.11, 17:05.

                              Comment


                                Parašė railman Rodyti pranešimą
                                RTU02 su Majak'o korpusu pavadinau todėl, nes šalimais buvę šviestuvai turėjo aukštesnius lankelius, o korpusas turi pirmojo modelio Ogoniok'ams ir Majak'ams būdingus tvirtinimo varžtus. Gal tam tikras RTU02 (SVR) modelis taip pat turėjo tokį pat tvirtinimą. Išsiaiškinsim! Dar vieną tokį esu įamžinęs Vilniuje Tyzenhauzų gatvėje:
                                Atvaizdas


                                Apie korpusus jau buvo diskutuota pranešimuose #323 ir vėlesniuose...
                                Taip Kad čia (http://foto.terpe.lt/inkelti/2011021...%20Majako2.JPG) yra pirmos kartos "Majakas" (su droseliu "apačioje") perdarytas su "Ogonioko" stogeliu - tai 100%, tai išduoda gerokai per ilgas varžtas. Aš tiesiog pirma supratau, jog tas RTU-02 (http://foto.terpe.lt/inkelti/2011021...%20Majako4.JPG) yra tiesiog hibridas su tikru pirmos kartos "Majako" korpusu Tad norėjau pasakyti, jog toks hibridas techniškai neįmanomas, nes dydžiai per daug skirtingi O kad tas RTU-02 korpusas yra lygiai tokios pačios formos, kaip pirmos kartos "Majako" (tik storesnis) - akivaizdu Beje, liuks atradimas - tokio RTU-02 korpuso tikrai nebuvau matęs!

                                Comment


                                  SPZP'ų alėja Alytuje...


                                  Tiesa, vienas neatlaikė laiko ir/ar kitų jėgų, nors prieš metus atrodė "normaliai"
                                  Fotografuota 2010 06

                                  Šio šviestuvo modelio pavadinimą - SPZP, sužinojau iš muziejaus Maskvos žibintų muziejaus "Огни Москвы" ekspozicijos.
                                  Tačiau, techninėje literatūroje šis šviestuvas vadinamas SZP. Išmesta antroji raidė, kuri pagal tuometinį GOST'ą reiškė tvirtinimo tipą (подвесной/pakabinamas). Muziejaus pateikiami modelių pavadinimai nėra tikslūs ir tenka juos pasitikslinti remiantis kitais šaltiniais, tačiau kodėl tech. literatūroje išmesta antroji raidė ir vadinama SZP lieka neaišku.
                                  Paskutinis taisė railman; 2015.02.14, 20:27.

                                  Comment


                                    Sveiki, ilgai stebėjau šią temą pasyviai, bet štai nusprendžiau taip pat prisijungti. Teko pabūvoti Vilniaus areštinės kieme (ačiū Dievui ne kliento teisėmis) ir pavyko padaryti vieną nuotrauką. Kaip matyti iš pastato būklės laikas čia sustojo kažkada senai... Pradžiai tiek.
                                    Attached Files

                                    Comment


                                      Ryga

                                      Parašė pashka31 Rodyti pranešimą
                                      Sveiki, ilgai stebėjau šią temą pasyviai, bet štai nusprendžiau taip pat prisijungti. Teko pabūvoti Vilniaus areštinės kieme (ačiū Dievui ne kliento teisėmis) ir pavyko padaryti vieną nuotrauką. Kaip matyti iš pastato būklės laikas čia sustojo kažkada senai... Pradžiai tiek.
                                      Sveikas Na laikas tikriausiai ten sustojo per atgimimą... Juk ir šviestuvas tų laikų vietinės gamybos.


                                      Keletas kadrų lauktuvių iš Rygos. Vis dar šviečiančios RTU-02 ant stalininių stulpų parkelyje Krišjāņa Valdemāra/Brīvības/Elizabetes/Kalpaka gatvių kvartale. Įdomu, kad daug šviestuvų perdaryti su natrio lemputėmis ir neretai net ant vieno stulpo vienas šviestuvas su gyvsidabrio, kitas - su natrio lempute. Įamžinau tokį naktinį vaizdelį mobiliuoju (dešinė lempa natrio, kairė - gyvsidabrio)

                                      O čia jau dienos (2011-03-19) vaizdai:


                                      RTU-02 čia yra įvairių modelių


                                      Kai kurie štai taip įdomiai paremontuoti pritaikant kažkokius neaiškius gaubtus su skardiniu savadarbiu tvirtinimu:


                                      Dalyje parko stulpai restauruoti. O ant jų, kaip spėju, gan naujai atrodantys, mums nematyti RTU-02-125! Gaubtas ir stogelis, atrodo, toks pat kaip ir RTU-02-250, tik korpusas mažas ir atrodo - plastmasinis. Beje, vakare pastebėjau, jog jie visi su šviežiomis (ryškios, "nepažaliavusios") gyvsidabrio lemputėmis:

                                      Beje, vienas iš šių stulpų publikuojamas ir apmirusiame latvių forume Kad laternas šūpojas nakti...
                                      Paskutinis taisė Godo; 2011.03.25, 19:45.

                                      Comment


                                        Parašė pashka31 Rodyti pranešimą
                                        Sveiki, ilgai stebėjau šią temą pasyviai, bet štai nusprendžiau taip pat prisijungti.
                                        Welcome! Laukiam reportažų


                                        Parašė Godo Rodyti pranešimą

                                        Keletas kadrų lauktuvių iš Rygos. Vis dar šviečiančios RTU-02 ant stalininių stulpų parkelyje Krišjāņa Valdemāra/Brīvības/Elizabetes/Kalpaka gatvių kvartale.
                                        Ačiū, ačiū už lauktuves. Pamenu aš juos latviukų forume mačiau, tačiau maniau, kad jau bus išmontuoti ir kokiais "plastmasiukais" pakeisti...


                                        Parašė Godo Rodyti pranešimą
                                        Dalyje parko stulpai restauruoti. O ant jų, kaip spėju, gan naujai atrodantys, mums nematyti RTU-02-125! Gaubtas ir stogelis, atrodo, toks pat kaip ir RTU-02-250, tik korpusas mažas ir atrodo - plastmasinis:
                                        Atvaizdas
                                        Gana įdomus variantas.
                                        RTU02 su plastmasiniais korpusais esu matęs (nuotraukas) Ukrainoje ir jie man kažkodėl su asocijuojasi su SV (SVR'o variantas su kaitrine lempa).

                                        Ilgą laiką kirbėjo mintis, kad Maskvos žibintų muziejuje esantis SVR yra SV, tai yra modelis su kaitrine lempa (pagal šviesos atspalvį, nors tai priklauso nuo fotografavimo režimo ir korpuso dydžio/formos). Atsakymą suradau cityforms.ru komentaruose, mano spėjimus patvirtino žmogus, kuriam teko išardyti tokį šviestuvą...

                                        http://www.cityforms.ru/photo/fonari/
                                        Paskutinis taisė railman; 2011.03.25, 11:56.

                                        Comment


                                          Minint Pasaulinę Žemės dieną šeštadienio vakarą valandai bus išjungta šviesa keturių Lietuvos miestų centrinėse aikštėse ir kituose svarbiausiose vietose.

                                          Aplinkosauginėje akcijoje dalyvaus Vilnius, Kaunas, Druskininkai ir Marijampolė.

                                          Šeštadienį 20.30 val. Vilniuje užges Katedra ir varpinė, Rotušė, Trijų kryžių kalnas, Gedimino prospektas, Pilies ir kitos centrinės gatvės. Kaune valandai bus išjungtas Laisvės alėjos, Rotušės, Kristaus prisikėlimo, Vytauto Didžiojo, Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčių apšvietimas.

                                          Pagrindiniai miestų objektai ir gatvės vienai valandai užtems ir Druskininkuose bei Marijampolėje, pranešė projekto "Žemės valanda" Lietuvoje atstovė ryšiams su visuomene Aušra Kukelkaitė.
                                          http://www.delfi.lt/news/daily/lithu....d?id=43628613

                                          Comment

                                          Working...
                                          X