Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Miestų gatvių apšvietimas

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė Godo Rodyti pranešimą
    Dar sugrįšiu prie Kalvarijų g. apšvietimo istorijos slėpinių
    Bravo!
    Netrukus Kalvarijų gatvėje slėpinių nebeliks

    Na, o aš suradau 1987-ųjų nuotrauką su "kepure" Lapų gatvėje (apie Lapų gatvės šviestuvus rašyta #558, 559):

    Autorius: A. Baltėnas

    Beje, kažkada pranešimuose #112, 113 buvo užsiminta apie "neatpažintus objektus" Lapų ir kitose gatvėse. Drąsiai galiu teigti, kad tai - susiję su tarpukario apšvietimu ir tą apšvietimo stulpų rūšį artimiausiu metu pristatysiu...

    Fotografuota Lapų gatvėje 2009-taisiais.
    Paskutinis taisė railman; 2010.12.29, 00:00.

    Comment


      Parašė railman Rodyti pranešimą
      Drąsiai galiu teigti, kad tai - susiję su tarpukario apšvietimu ir tą apšvietimo stulpų rūšį artimiausiu metu pristatysiu...
      Šiek tiek pasikartosiu, tačiau "neatpažintų objektų" yra Lapų, Čiurlionio, Ramybės, Balstogės, Daukšos gatvėse. Bevartant tarpukario nuotraukas pavyko surasti "naujo" tipo šviestuvus prie Aušros vartų ir visoje Daukšos gatvėje. Radosi jie 1930-1935 metais.

      1935-ieji:

      http://www.heritage.lt/km/laik/000b.asp

      1944-ieji:

      http://www.heritage.lt/km/laik/000b.asp

      Tiesa, padaręs šią išvadą, suradau, kad kažkas yra mane aplenkęs:
      http://vilnius.borda.ru/?1-16-0-00000015-000-20-0
      http://vilnius.borda.ru/?1-16-0-00000015-000-40-0

      Beje, panašius stulpus dar "aptikau" prie tuometinių Parodų paviljonų...
      http://www.visionweb.lt/imghost/imag...jb0w8kyrtj.jpg

      Comment


        ...o prieš tai buvo "kepurė"...

        Comment


          Parašė railman Rodyti pranešimą
          Šiek tiek pasikartosiu, tačiau "neatpažintų objektų" yra Lapų, Čiurlionio, Ramybės, Balstogės, Daukšos gatvėse. Bevartant tarpukario nuotraukas pavyko surasti "naujo" tipo šviestuvus prie Aušros vartų ir visoje Daukšos gatvėje. Radosi jie 1930-1935 metais.
          Išties įdomu, ačiū. Tų senovinių ketinių "kelmų" tikrai mieste buvau matęs ir turėjau dvi versijas: tai apšvietimo stulpų arba kokių nors apsauginių, ženklinimo stulpelių liekanos. O tų plonų stulpelių senovinėse foto nebuvau pastebėjęs. Na dabar abejonių neliko dėl tų ketinių detalių

          O čia tiesiog kvietkas iš RKU-01 Karoliniškėse. (Tik kombinuodamas nuotrauką atkreipiau dėmesį, kad trys šviestuvai su segtukais, vienas valcuotu korpusu ir iškritusiu reflektoriumi)

          Beje, kai fotografavau, užkalbino vienas žmogus ir teiravosi, gal aš ketinu pasirūpinti, kad šis kvietkas veiktų Mat aikštelėje tamsu ir matyt ilgapirščiai ten sukiojasi Deja, niekuo negalėjau padėti, tik pasamprotavau, jog matyt stulpas nepriklauso miesto apšvietimui, tad niekas ir nesirūpina.

          Tai tiek Ir su artėjančiais Naujaisiais visiems, kas paskaito šią temą

          Comment


            Kęstučio gatvės apšvietimas Vilniuje

            Radosi užtektinai įvairių laikotarpių nuotraukų iš Kęstučio g. Žvėryne, tad galima sudaryti šiokią tokią apšvietimo kaitos šioje gatvėje apžvalgą.
            Pirmiausia Kęstučio/Moniuškos g. sankryža XX a. pr. Čia įžiūrimas lenkiškas XIX a. pb. - XX a. pr. dujinis žibintas (apie jų kolonas #130). Tikriausiai tuomet Žvėryne žibintų ir tebūta tik didesnėse sankryžose.

            (iš: zverynas.lt)

            Tarpukario nuotraukų, deja, rasti taip ir nepavyko Taigi ta pati Kęstučio/Moniuškos g. sankryža kitu kampu apie 1955 m. kai ten dar nekursavo troleibusai. Matomi mediniai stulpai, įmanoma įžvelgti ir "kepurės" alkūnės kontūrą, žemiau ant stulpo (radijo taško laidų aukštyje) lyg ir ruporą. Beje vis įdomu, kažin, ar pokario nuotraukose matomi mediniai stulpai visi tarybiniai, ar yra ir ikikarinių?

            iš: Oldtimer

            Beje, prirašiau apie tai, o buvau pamiršęs į pranešimą įterpti šią nuotrauką ir tik dabar apsilankiau ir tai pastebėjau Taigi papildau ~1960 m. Kęstučio/Latvių g. sankryža. Matomi apšvietimo laidai ir kepurės ant trosų:

            (foto iš: Vilnius 1945 - 1990 (sovietmečio nuotraukos), įkėlė Civis)

            1979 m. ta pati Kęstučio/Moniuškos g. sankryža. Kepurių jau nebėra, o ant geležinių stulpų matoma gembė ir naujutėlis RKU-01 paniręs medyje

            (foto A. Mačys, 1979-10)

            Dabar ant tų pačių gembių jau nuo atgimimo laikų (esu minėjęs, kad Kęstučio g. viena iš seniausiai natrio lempomis apšviečiamų Vilniaus gatvių) puikuojasi lenkiški natriniai Elgo "Strada" šviestuvai. Tačiau ant daugelio metalinių stulpų abejose gatvės pusėse iki šiol yra išlikę trosų laikikliai su nukarpytais trosų galais, menantys čia 7 deš. buvusias "kepures" ir apšvietimo laidus ant trosų. Kaip matyt anksčiau pateiktoje nuotraukoje, troleibusų ir apšvietimo linijos trosai buvo pritvirtinti prie namo sienos, tačiau kur namai tokiam tvirtinimui per žemi, trosai buvo įtempti tarp geležinių stulpų. Dabar jau stulpų daugiau, tačiau akivaizdu, vieni jų senesni (su trosų liekanomis), kiti - vėlesni.


            Šios gatvės apšvietimo kaita puikiai iliustruoja ir apšvietimo kaitą visame mieste Tik lieka neaišku, kas švietė iki karo: kad būta žaibo lanko lempų - mažai tikėtina, nes tai ne miesto centras, bet esu beveik įsitikinęs - ikikarinės kepurės ant medinių stulpų čia tikrai turėjo būti Taip pat ar 8 deš. ant trosų buvusios kepurės iš karto pakeistos į RKU-01, ar buvo ir dar kas nors, pvz., liuminescensiniai šviestuvai. Jei atsiras fotomedžaigos iš tų laikų - būtinai įdėsiu
            Paskutinis taisė Godo; 2011.01.08, 21:18.

            Comment


              Sunkiai, tačiau galima įžvelgti RTU02 (SVR) Santuokų rūmų parkelyje 1983-iųjų rudenį...

              http://visualrian.ru/images/item/439453

              Neseniai bežiūrint serialą "Giminės", epizode filmuotame apie 1992 šiame parkelyje, pastebėjau antivandalinius
              Na, o per didįjį šviestuvų keitimą, buvo paukštinti stulpai ir sumontuoti Elgo OUSd:


              ...
              Paskutinis taisė railman; 2019.01.31, 16:03.

              Comment


                Kaunas, RTU 02

                Tęsiu toliau pradėtą temą apie RTU 02. Turbūt ji neišblės tol, kol neužges paskutinė lemputė įvairiuose Lietuvos kampeliuose esančiuose žibintuose. Daug nuotraukų, aprašymų paskirta šio žibinto "garbei" , bet vistiek dar pavyksta rast kažką unikalaus. Galima stebėtis elektrikų išradingumu, atgimimo epochos pradžioje, kaip sugebėti pagamint ar pritaikyt antivandalinį apsauginį gaubtą RTU 02 iš to, ką galima rast kokiam gamyklos cecho kampe, ar sandėlio gilumoje. Šiek tiek fantazijos, darbo ir taip iš nykaus žibinto gimsta "meno šedevras", tuo pačiu apsaugotas nuo niekadėjų rankos ir gamtos išdaigų .
                Pirmosios nuotraukos iš Mituvos gatvėje esančios pramoninės teritorijos, visiškai atsitiktinai juos pastebėjau, kadangi matomi tik žiemą, vasarą užstoja vešli augmenija. Vietoje stiklinio gaubto panaudotas kažkoks tinklinis. Iš viso palei tvorą mačiau penkis.

                1. Šis šalia sargo būdelės, esančios prie įvažiavimo į kiemą:



                2. Seniai suniokotas medžių šakų, savadarbiu sutrupintu plastmasiniu dangteliu:



                3. Vaizdas į gatvelę:



                Kiti RTU 04, ne mažiau įdomūs, Ukmergės gatvėje šalia daugiabučių, reakrecinėje zonoje, kažkada turėję apšviesti pėsčiųjų takelį, dešimt žibintų. Šioje Eigulių mikrorajono pusėje namai buvo statomi 1982 - 1983 m. , panašaus amžiaus ir žibintai, sunku pasakyt kada paskutinį kartą mačiau juos šviečiančius. Su lempomis yra tik du, pusė iš visų išlikę tik stulpai.

                4. Labai retai išdėstyti skersiniai, atrodo, kad lempą sudaužyti yra "misijia neįmanoma", ypač su "ragatke":



                5. Viduje dar įtaisytas dangtelis, pridengiantis droselį:



                6. Kad žibintai seniai neeksploatuojami, matosi pažiūrėjus į avarinę stulpo būklę:



                Paskutinė dalis desertui . Seniai norėjosi nueiti į Statybinkų gatvėje buvusios buitinės chemijos gamyklos teritoriją, kurioje dabar kaip ir daugumoje buvusių didesnių gamyklų, įsikūrę kelios dešimtys firmelių. Tikėjausi "kažką" rast, o radau tikrą RTU 02 "paradą", grožis akims, šios tarybinės klasikos mėgėjams.

                7. Ant mūrinių pastatų sienų, visoje teritorijoje, saulėje blizgėjo balto stiklo gaubtai:



                8. Savadarbės gembės, atrodo kad žibintas nulenks savo svoriu liauną vamdzį:



                9. Tik du iš dvylikos radau sudužusiais gaubtais, bet lempos sveikos:



                Įdomu buvo ar jie šviečiantys, vakare nuvažiavau pažiūrėti: švelni melsva šviesa skrodė tamsą . Žibintai išlikę ne tik kaip sovietinių laikų reliktas, bet ir šiandien naudojami pagal paskirtį.
                Paskutinis taisė Raivo; 2011.01.18, 01:49.

                Comment


                  Parašė Raivo Rodyti pranešimą
                  Tęsiu toliau pradėtą temą apie RTU 02.
                  4. Labai retai išdėstyti skersiniai, atrodo, kad lempą sudaužyti yra "misijia neįmanoma", ypač su "ragatke":

                  Atvaizdas


                  5. Viduje dar įtaisytas dangtelis, pridengiantis droselį:

                  Atvaizdas
                  Puikus darbelis Tik beje, 4, 5 nuotraukose matomi antivandalai yra ne iš RTU-02, bet iš RTU-04 - balto stiklo bumbulo (kažkur rusiškuose forumuose mačiau ir pavadintus RTU-06) korpuso. Kažkada juos buvau pavadinęs "kavianskais antivandalais" dėl to, kad tokių tik Kaune esama. (Tokį publikavo anaiptol #239) Beje, pamenu tokie pat "antivandalai" buvo (o gal ir yra?) Aušros take į Žaliakalnį, o praeitą vasarą dar mačiau šviečiančius prie Aleksoto funikulieriaus laiptų

                  Comment


                    Parašė Godo Rodyti pranešimą
                    Puikus darbelis Tik beje, 4, 5 nuotraukose matomi antivandalai yra ne iš RTU-02, bet iš RTU-04 - balto stiklo bumbulo (kažkur rusiškuose forumuose mačiau ir pavadintus RTU-06) korpuso. Kažkada juos buvau pavadinęs "kavianskais antivandalais" dėl to, kad tokių tik Kaune esama. (Tokį publikavo anaiptol #239) Beje, pamenu tokie pat "antivandalai" buvo (o gal ir yra?) Aušros take į Žaliakalnį, o praeitą vasarą dar mačiau šviečiančius prie Aleksoto funikulieriaus laiptų
                    Dėkui už pataisymą Būsiu praleidęs tą anaiptol nuotrauką, trumpam buvo kilęs įtarimas, kad čia ne RTU 02, pasirodė pats korpusas per lėkštas, bet niekada negalvojau kad ten galėjo būti "burbulai" RTU 04, nes tiksliai atsimenu, kai šalia to takelio dar buvo krepšinio aikštelė, dabar tapusi auomobilių stovėjio aikštele, ant tų stulpų buvo horizontaliomis
                    antivandalinėmis grotelėmis apsaugoti RTU 02, matyt kažkada jau vėlesniais nepriklausomybės metais juos pakeitė, pasiklioviau atmintim .
                    Paskutinis taisė Raivo; 2011.01.18, 01:15.

                    Comment


                      Parašė Raivo Rodyti pranešimą
                      Dėkui už pataisymą Būsiu praleidęs tą anaiptol nuotrauką, trumpam buvo kilęs įtarimas, kad čia ne RTU 02, pasirodė pats korpusas per lėkštas, bet niekada negalvojau kad ten galėjo būti "burbulai" RTU 04, nes tiksliai atsimenu, kai šalia to takelio dar buvo krepšinio aikštelė, dabar tapusi auomobilių stovėjio aikštele, ant tų stulpų buvo horizontaliomis
                      antivandalinėmis grotelėmis apsaugoti RTU 02, matyt kažkada jau vėlesniais nepriklausomybės metais juos pakeitė, pasiklioviau atmintim .
                      Ši linija buvo rekonstruota prieš gerus septynerius, o gal ir dešimt metų, šalia tos pačios mašinų saugojimo aikštelės veikusio keisto klubo savininkų. Vėliau klubas neaiškiomis aplinkybėmis sudegė ir liko tik mašinų aikštelė, o žibintai toliau nyko. Taigi, 4 ir 5 oje nuotraukoje esantys "išradimai" galėtų būti datuojami netgi nuo 2000 ųjų.

                      Comment


                        Parašė disident Rodyti pranešimą
                        Ši linija buvo rekonstruota prieš gerus septynerius, o gal ir dešimt metų, šalia tos pačios mašinų saugojimo aikštelės veikusio keisto klubo savininkų. Vėliau klubas neaiškiomis aplinkybėmis sudegė ir liko tik mašinų aikštelė, o žibintai toliau nyko. Taigi, 4 ir 5 oje nuotraukoje esantys "išradimai" galėtų būti datuojami netgi nuo 2000 ųjų.
                        Tokius grotuotus gaubtus ant RTU-04 kai kuriose Kauno vietose pamenu nuo senų poatgimiminių laikų, tad matyt jie gaminti tarybinių laikų pabaigoje. O apie 2000 m. tikriausiai toje vietoje juos tik sumontavo privatininkai, gavę senų šviestuvų, "nurašytų" iš kitų miesto vietų. Kitoks scenarijus būtų sunkiai tikėtinas

                        Comment


                          Parašė Godo Rodyti pranešimą
                          Tokius grotuotus gaubtus ant RTU-04 kai kuriose Kauno vietose pamenu nuo senų poatgimiminių laikų, tad matyt jie gaminti tarybinių laikų pabaigoje. O apie 2000 m. tikriausiai toje vietoje juos tik sumontavo privatininkai, gavę senų šviestuvų, "nurašytų" iš kitų miesto vietų. Kitoks scenarijus būtų sunkiai tikėtinas
                          Išsiaiškinom neilgą, bet šiek tiek paslaptingą, šviestuvų istoriją. Toks scenarijus ir bus, apie 2000m. kaip tik po truputį prasidėjo senų žibintų atnaujinimas parkuose, skveruose, o tokių RTU 04 jau neperdarinėjo į antivandalinius. Ten buvęs baras - klubas, turėjo nekokią reputaciją, ne vieną kartą liepsnojo, pritraukdavo įvairaus plauko veikėjus, vieta tapo nesaugi, gal tai ir nulėmė neilgą atnaujintų šviestuvų tarnavimo laiką.

                          Comment


                            Parašė Raivo Rodyti pranešimą
                            Tęsiu toliau pradėtą temą apie RTU 02. Turbūt ji neišblės tol, kol neužges paskutinė lemputė įvairiuose Lietuvos kampeliuose esančiuose žibintuose.
                            Apie RTU02 dar nieks taip gražiai nerašė Ir nuotraukos geros


                            Parašė Godo Rodyti pranešimą
                            Puikus darbelis Tik beje, 4, 5 nuotraukose matomi antivandalai yra ne iš RTU-02, bet iš RTU-04 - balto stiklo bumbulo (kažkur rusiškuose forumuose mačiau ir pavadintus RTU-06) korpuso.
                            Taip, pranešime #446 įvardijau "burbulinius" šviestuvus, kaip RTU04. Tačiau, kad RTU06 yra "burbulinis", aš sutinku

                            http://www.visionweb.lt/imghost/imag...v7wrxrnidi.jpg
                            Paskutinis taisė railman; 2011.01.19, 19:18.

                            Comment


                              Aš šia proga dar sugrįšiu prie RTU-02 Nors railman'as taip ant sienų pritvirtintus RTU-02 Palangos ir Totorių g. jau rodė #133, visuomet buvo įdomu, kaip ant tų specialiai RTU pritaikytų gembių pamovė OCP Pasirodo, jas patrumpino ir privirino po plono vamzdžio gabalą. Taigi tiesiog dabar ir anuomet, Totorių g...


                              1988 m., foto U. A. Hilapieli iš http://www.youtube.com/watch?v=ErfT0kCNYK0


                              Parašė railman Rodyti pranešimą
                              Neseniai bežiūrint serialą "Giminės", epizode filmuotame apie 1992 šiame parkelyje, pastebėjau antivandalinius
                              Aš irgi kartais pažiūriu poatgimiminių laikų metraštį - "Gimines" ir atkreipiu dėmesį į panašius dalykus, todėl labai linksma buvo skaityti tą railman'o sakinį. Kartą scenoje, filmuotoje ant Čiurlionio g. viaduko, pastebėjau čekoslovakiškas lempas Gelž. Vilko g., nors iki tol jų tikrai nebuvau įsiminęs Gaila yuotubėje nėra "Giminių"
                              Bet tą progą kitas tiesiog senus gražius Lazdynus primenantis kadras iš youtubės iš filmo "Elektroniko nuotykiai", 1979 m. (http://www.youtube.com/watch?v=pIQ4VjvLFfE)
                              Paskutinis taisė Godo; 2011.01.21, 15:21.

                              Comment


                                Dar vieno Vilniaus kampelio - Daukanto aikštės šiaurinės pusės (ties Bonifratrų bažnyčia) apšvietimo kaita. Kaip tik atradau keletą įdomesnių įvairių laikotarpių nuotraukų iš šios vietos. Taigi pradėkime
                                XX a. 4 deš. Labai įdomu, nes matomas tikriausiai ką tik pastatytas puošnus tarpukarinis metalinis stulpas (apie juos daug rašyta #96, #97, #98, #105, #114, #115 ir t. t.) dar be šviestuvo. Prie jo įžiūrimas prigludęs ir senas medinis stulpas su šviestuvu ant įmantrios gembės:

                                nuotrauka B. Zdanovskos iš epaveldas.lt, gaila, tiksliai nenurodyti metai.

                                Tą patį stulpą matome ir pokaryje (V. Drėmos foto), gretimas toks stulpas įamžintas ir 1957 m. I. Medvedevo akvarelėje "Kutuzovo aikštė", ją rodžiau temoje "Vilnius paveiksluose".
                                Tačiau įdomiausia, kad ir 1988 m. nuotraukoje matomas tas pats stulpas! Šviestuvas neįžiūrimas, bet tikriausiai ten SPOR'as ar SPZPR'as O pažiūrėjus į šią nuotrauką tik pikta darosi - kaip neseniai buvo išrauti tikri senoviniai stulpai

                                Foto U. A. Hilapieli, 1988-10 iš http://www.youtube.com/watch?v=ErfT0...eature=feedlik.

                                Dabar čia stovi standartinis tarybinis metalinis stulpas su Elgo "Leda" šviestuvu. Iki didžiojo lempų keitimo pamenu ant jo buvus RKU-01:
                                Paskutinis taisė Godo; 2011.01.26, 00:09.

                                Comment


                                  Parašė Godo Rodyti pranešimą
                                  Dar vieno Vilniaus kampelio - Daukanto aikštės šiaurinės pusės (ties Bonifratrų bažnyčia) apšvietimo kaita.
                                  Bravo! Geras!

                                  Parašė Godo Rodyti pranešimą
                                  Tačiau įdomiausia, kad ir 1988 m. nuotraukoje matomas tas pats stulpas! Šviestuvas neįžiūrimas, bet tikriausiai ten SPOR'as ar SPZPR'as O pažiūrėjus į šią nuotrauką tik pikta darosi - kaip neseniai buvo išrauti tikri senoviniai stulpai
                                  Atvaizdas

                                  Foto U. A. Hilapieli, 1988-10 iš http://www.youtube.com/watch?v=ErfT0...eature=feedlik.
                                  Tai man iškart krito į akį žiūrint filmą/nuotraukas...

                                  Na, o aš pagaliau prisiruošiau nufotografuoti Vilniaus gatvės sovietinį palikimą (stulpai ir sieninio tvirtinimo elementai - tarybiniai, šviestuvai šiuolaikiniai), kol dar nesunaikino.




                                  Kaip suprantu, keičiant senuosius šviestuvus į lenkiškus, teko "tobulinti" stulpus - ploninti galus...






                                  Vilniaus gatvė naktį: http://www.youtube.com/watch?v=e3arij12u2s

                                  Ankstesni pranešimai Vilniaus gatvės žibintus: http://www.miestai.net/forumas/showp...&postcount=504
                                  .....
                                  Paskutinis taisė railman; 2011.03.12, 08:50.

                                  Comment


                                    Grigiškių gyventojai - tamsos ir nusikaltėlių įkaitai
                                    http://www.dienosnaujienos.lt/291913.../visa-naujiena
                                    Marsrutai.lt -viešojo transporto tvarkaraščiai
                                    Marsrutai.lt tinklaraštis!
                                    SVARBU! Pokyčiai Vilniaus viešajame transporte nuo liepos 1 dienos!

                                    Comment


                                      Vėjo išjudintas ledo masyvas ėmė lūžinėti, viena kitą stumiančios lytis net taranavo Nidos molą. Kelios lytys išvertė šviestuvą, tačiau kitus šviestuvus skubiai išmontavo komunalininkai.
                                      diena.lt
                                      O aš vis galvodavau, kaip tuos pamario šviestuvus apsaugo nuo gamtos šėlsmų...

                                      Comment


                                        Pseudosenoviniai žibintai, manau - tarybinių laikų, K. Sirvydo gatvės dalyje:





                                        2011 02 01
                                        ...
                                        Paskutinis taisė railman; 2011.04.06, 23:46.

                                        Comment


                                          Keletas žiemiškų kadrų
                                          "Sniego kepurės" - geriausias indikatorius, net dieną rodantis, kurie šviestuvai veikia, kurie - ne

                                          Elgo OUSd ir "Leda"


                                          OCP


                                          WSL-80
                                          (Paveiksluota 2010-12-30)

                                          Ir dar keletas techninių pastebėjimų. Tik neseniai atradau Ukrainos apšvietimo entuziastų svetainę http://drl.org.ua/luminaires/ , nors ten yra ir šiokių tokių netikslumų, keletas įdomesnių dalykų:
                                          Aiškiausia nuotrauka, kokią teko matyti, mūsų šalies nepasiekusio modelio RTU-02-125 (tikriausiai tikrojo SVR-125!)
                                          Taip pat puslapio apačioje yra visi pavadinimų paaiškinimai! ir tikslūs GOST standarto aprašai, kada radosi visi RKU, RTU ir t. t. pavadinimai. Įdomu, jog SKZR/SVR (ГОСТ 13828-74) standartas radosi 1974 m. (reikia manyti, tuo laiku masiškai išplito ir RTU-02/SVR-250 ir SKZR), o "naujieji pavadinimai" įvesti tik 1982 m. (ГОСТ 17677-82). Kadangi nuotraukos rodo, kad RKU-01 pradėti gaminti dar 8 deš. pabaigoje, tai galbūt jie galėjo iš pradžių turėti SKZR pavadinimą arba "RKU" vardas pradėtas naudoti iki GOST'o įteisinimo. Tai tiek pamąstymų
                                          Paskutinis taisė Godo; 2011.02.16, 12:17.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X