Dar ju yra like
pacioj aikstej jau nebe,bet toje nuotraukoje, kur laiptai vedantys i parka man atrodo dar stovi
). Galima užmesti akį. Įdomu, kodėl jų nepakeitė?

Vis pats maniau, kada nors rašyti apie tai, bet džiugu, kai darbą kompetentingai atliko kolega
. Kiek teko matyti atidarytą tokį šviestuvą, susidarė įspūdis, jog tie punktyrai nereikalauja keisti konstrukcijos, jie, manau, skirti šviestuvą montuoti ant vertikalaus vamzdžio, kurio galas užlenktas 90-120 laipsnių kampu. Tuomet vamzdis tvirtinasi taip pat, kaip horizontali gembė, o į šviestuvą jis "įeina" per apatinę dalį. Aišku, RKU-03 ant vertikalios gembės nėra matyti, tad tikriausiai nepasiteisinusi ši idėja, arba tie punktyrai iš tiesų yra neįgyvendinto šviestuvo varianto palikimas
Tai tiek mano painių pamąstymų šįsyk. Beje, šie šviestuvai man savo forma primena širšę

Kai pirmąsyk pamačiau ŽKU-21 Kaune, dar nieko apie jas nežinodamas pamaniau, kad tai tikriausiai rusiškos lempos, dėl jų panašumo į RKU-03.
Apie kondensatorius teisingai mąstai, bet gatvinėse lempose nuo jų gauti per nagus nelabai realu
Pirmiausia dėl to, kad ten kondensatorius yra lygiagrečiai įjungtas į leputės-droselio grandinę, taigi išjungus prietaisą, visą kondensatoriaus krūvį akimirksniu suvartoja droselis su lempute. Jei lempa neveikia (išsukta/perdegusi lemputė), teoriškai nedidelis krūvis kondensatoriuje gali likti, bet lempose, kiek mačiau, naudojami tik gana nedidelės talpos - apie 20mkf kondensatoriai, ilgo ir stiprus krūvio neturi. Ir galiausiai - jei nenori, kad dirbant liktų tikimybė būti lengvai "įgnybtam" kondensatoriuje užsilikusio krūvio, yra labai paprastas liaudiškas nedidelės talpos kondensatorių iškrovimo metodas: kondensatoriaus polius (arba tiesiog lempos pajungimo gnybtus arba lemputės lizdo polius) suliesti atsuktuvu ar kokiu metaliniu daiktu - jei ten buvo krūvio, po nedidelės kibirkštėlės jo tikrai neliks
O už RKU-03 - 50 lt ir aš pagailėčiau
Bet kadangi buvo sukritikuotas mano vienas mėgstamiausių modelių - RTU-02, kuris tiek vaikystės sentimentų kelia it pan., nesusiturėjau nepagyręs jo
Kažkada išsisaugojau nuorodą iš ixbt.ru forumo, kur ŽKU-01 reflektorius geriau matomas: http://fotkidepo.ru/photo/436023/103...wB/186077w.jpg

). Žiūrėsim kas gausis.
Kadangi ten visur buvo SPOR'ų korpusai (arba SPZPR'ų), matyt, kad 1989 m. nuotraukoje matomi ORZ-10 - mažai tikėtina, greičiausiai ten aplamdyti SPZPR be stiklinių gaubtų. O ORZ-10 Vilniuje, manu, tikrai niekad niekur nėra buvę
. Ir dar: liuminescensinių šviestuvų ten buvo ne tik ant sienų, bet ir ant stulpų, Kunčiaus nuotraukoje, ties sankryža, matyti net dvi puokštės po 3 ar 4 vnt. Esu matęs nuotrauką, kur tos "puokštės" gerai matomos, jei kada surasiu, įdėsiu

Kadangi ten visur buvo SPOR'ų korpusai (arba SPZPR'ų), matyt, kad 1989 m. nuotraukoje matomi ORZ-10 - mažai tikėtina, greičiausiai ten aplamdyti SPZPR be stiklinių gaubtų. O ORZ-10 Vilniuje, manau, tikrai niekad niekur nėra buvę
.
, bet Tilto g., ties sankryža su Radvilų g., dar nuo vaikystės puikiai atmenu "SPOR'us su prarūdijusiais apskritimo formos gaubtais (tikrai ne kiaušinio
) - vadinasi tai buvo SPZPR. Tad tikėtina, kad ant to stulpo 1989 m. kabojo SPZPR, matyt visa Tilto gatvė ir buvo jais, ne SPOR'ais apkabinta - o jų korpusai gi tokie patys
. Apskritai elipsės formos ORZ-10 tikrai nesu matęs Vilniuje nei gyvai, nei nuotraukose. Beje, toj Romo nuotraukoj įžiūrimas ir Narva LR Vrublevskio g.
. O tuo lenkų atradimu nuo seno man kažkaip nesinori tikėti, bandžiau didinti, tai ne itin panašu į jų ORP
Ten ir droseliai ant trosų kažkodėl kabo, ir pernelyg apvalūs tie šviestuvai, gal ten kokie seni pramoniniai, jei ne tie patys SPZPR be stiklų? Štai Šiulių nuotraukose ORZ-10 tikrai pailgesni atrodo (http://www.miestai.net/forumas/showthread.php?t=9976).
Bet man atrodo čia RKU-07 kabo.

Comment