išradingųjų kampelis Augustijonų gatvėje:

hm, net nemaniau, kad tau taip tamsu buvo;/
ŠMC kiemas:

hm, net nemaniau, kad tau taip tamsu buvo;/
ŠMC kiemas:

http://www.diena.lt/naujienos/miesta...rankoje-258822
Deja, Vingio parke visą naktį šviesu, nors nelabai kam to reikia. Vakar vėlų vakarą kaip tik vaikščiojau po Žvėryno paupį ir žiūrėdamas į gana gausiai šviečiantį Vingio parką pagalvojau, kad tikrai naktimis jį galima būtų išjungti, nes ten ir taip nelabai saugu ir nelabai ir nebūtina naktį vaikščioti. Juolab, kad po atgimimo, apie 1993 - 1996 m., kai taip pat buvo taupoma, Vingio parkas iš viso nešvietė. Vėliau senos lempos buvo vėl įjungtos, o apie 1999 m. jas pakeitė dabartinėmis.

Man tos lempos keistos neatrodo
, nes tokių Žvėryne keliose gatvelėse ir Vingio parke (su pridarytais antivandaliniais tinkleliais) vienoje alėjoje buvo, todėl man jos įprastos
. Aišku 9 deš. pabaiga dizainu nepasižymėjo
. O toks naujesnis variantas su gaubtais gana ilgai išbuvo Kauno g.
. Net rusų forume mačiau tokį įvardintą lenkišku
. Mano žiniomis šio modelio natrio variantas (ŽKU-00) Lietuvos nepasiekė. Vilniuje tokie šviestuvai su 250 ir 400W gyvsidabrio lemputėmis nuo vėlyvųjų tarybinių laikų švietė: Gelž. Vilko žiede, T. Narbuto g., Laisvės (tada Kosmonautų) pr. naujesnėje dalyje - nuo Spaudos rūmų į šiaurę, Justiniškių g., Pamėnkalnio g., Jasinskio g. ir kt.
. Tik lenkiškoje laikančioji konstrukcija duraliumininė, rusiškoje - plieninė, todėl šviestuvas sunkesnis 

, nors 1987 m. buvau per mažas, kad atsiminčiau tas gatves, tačiau Lazdynus pamenu nuo vaikystės
. Nuo pat pastatymo iki ~1996 m. ten buvo SKZR'ai, kokie ir matomi pirmoje foto, kitoje pusėje gatvės (dabar vietoje jų daugiausia rusiški ŽKU-08), o tas prididintas šviestuvas - lenkiškas ELGO OUS-250 ("Strada"), kaip tik ir pradėtas gaminti 1985 m. Panašiai tokiu laiku Kęstučio g. Žvėryne buvo įrengti tokie lenkiški šviestuvai su natrio lempomis ir iš mažens man jie krito į akį ir tada nelabai patiko
. Kadangi kai buvau mažas, man labai patikdavo žiūrėti į besikeičiančias šylančių gyvsidabrio lempų spalvas - manau Lazdynuose bučiau pastebėjęs natrio lempas
. O tas Elgo modelis gaminamas ir su natrio ir su gyvsidabrio lempomis, tad visaip galėjo būti, gal tiesiog nepastebėjau tų geltonų lempų
Jei kas geriau atsimenat, parašykit
. Šiaip iki gatvių apšvietimo pertvarkymo 1996-1998 m. Vilniuje nepamenu "margų" gatvių, lempos tolygiai gyvsidabrinės beveik visur buvo. 2 nuotraukoje tokia pati lempa matyti.
, Lietuvoje tokių geltonai šviečiančių neteko matyt, todėl čia irgi manau jos gyvsidabrinės. Dar netoli Litexpo, prie "Elektromarkt" bazės tokių lempų yra užsilikę (o čia galima jas be gaubtų pamatyti: http://fotkidepo.ru/?id=photo:218853 , kad tai rumuniškos Elektrofar "Mars" - mano žiniomis netiesa!
)
. Nuo pat pastatymo iki ~1996 m. ten buvo SKZR'ai, kokie ir matomi pirmoje foto, kitoje pusėje gatvės
Vadinasi, tai buvo Lazdynai! Ačiū už priminimą
Vadinasi, tai buvo Lazdynai! Ačiū už priminimą

Comment