Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

[PAL] Palanga vasarą

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #41
    Euroremontas J. Basanavičiaus gatvėje

    "Statybų pilotas" apie atnaujintą Palangą (straipsnis iš Omnio)

    Džiugu, kad miestai atsisuko į viešąsias erdves ir ėmė jas tvarkyti, rekonstruoti, gerinti. Prastos sovietinių laikų medžiagos keičiamos naujomis, tauresnėmis, ilgaamžėmis. Inžinerinė įranga atnaujinama, randasi naujesnio dizaino urbanistinių elementų. Tačiau tokie „sanitariniai“ remontai ir pagerinimai kažkodėl neišvengiamai susiję su tam tikrais praradimais.

    Pirmiausia vientisa „vienos rankos“ architektūra estetiškai suniveliuoja gatvę, primeta jai prikišamai „teisingos“ ir dažniausiai bedvasės erdvės pavidalą. Kita vertus, ar dėl talento stokos, ar dėl skubėjimo tiek didmiestyje, tiek jautriame kurorto kontekste naudojamos tos pačios architektūrinės priemonės, tie patys receptai.

    Taip biurgeriškas Vilniaus Gedimino prospekto užkratas pasklido ne tik Palangos J. Basanavičiaus gatvės erdvėje, bet ir pačiame Nidos centre, Naglių gatvelėje. Liniuotės triumfas prieš improvizaciją, smulkaus autento „išvarymas“ iš pavyzdinės gatvės erdvės, architektūrinio „aš“ sureikšminimas sukuria savotišką dermę, kurioje kareiviškas tvarkos pradas nustelbia gamtos ir žmonių dešimtmečiais kurtą dėlionę. Tegu ir ne visuomet profesionalią, tačiau visuomet kupiną savotiškų miesto folkloro ženklų, tam tikro teksto tarp eilučių.

    Tiškevičių bulvaras - kurorto pradžia

    Prieš aptariant naująjį J. Basanavičiaus gatvės Palangoje pavidalą, vertėtų trumpam pažvelgti į šios gatvės istoriją.

    1877 metais pradėta formuoti gatvė ilgą laiką vadinta Tiškevičių bulvaru. Palei Rąžės upelį grafų Tiškevičių nurodymu 1877-1880 metais pastatytas fachverkinių vasarnamių kompleksas, kurio dalis pastatų yra išlikę iki šiol. Plėsdami kurortą, Tiškevičiai užsakė kurortinės zonos, numatytos suformuoti pietvakarinėje Palangos dalyje, projektą ir Palangos išplėtimo projektą. Nors ir ne viskas, kas buvo numatyta 1877 metų plane, įgyvendinta, tačiau pagrindiniai kurorto elementai suformuoti būtent tada.

    Svarbiausia kurorto gatve pasirinktas Tiškevičių bulvaras savo reikšmę išsaugojo iki šiol. 1923 metų vasarą Palangoje ilsėjosi daktaras Jonas Basanavičius ir Tiškevičių bulvaras ta proga pakeitė vardą.

    Gatvė, mačiusi pačių įvairiausių laikų ir poilsiautojų, įžengusi į XXI amžių, sulaukė kapitalinės rekonstrukcijos.

    1996-1998 metų Valstybės investicijų programos ir Palangos miesto savivaldybės lėšomis buvo pastatytas naujas jūros tiltas, kainavęs 13 mln. litų. Tačiau investicijos į centrinės miesto dalies infrastruktūrą nebuvo labai greitos.

    Konkurso laureatai įgyvendino idėjas
    2000-ųjų pabaigoje Palangos miesto taryba nusprendė išplėsti Rąžės upelio ekologinio sutvarkymo investicinį projektą - sujungti jį su J. Basanavičiaus gatvės rekonstrukcijos investiciniu projektu ir patvirtinti kaip prioritetinį. Iš 2002 metų Palangos savivaldybės biudžeto J. Basanavičiaus gatvės projektavimo darbams ir rekonstrukcijai skirta 200 000 litų. Tų pačių metų rugsėjį parengtas rekonstrukcijos darbų projektas, o visi rekonstrukcijos darbai buvo įvertinti 18,87 mln. litų.

    Architektūriniam konkursui J. Basanavičiaus gatvės ir jos prieigų koncepcijai parengti buvo pateikti 6 projektai. Komisija aukščiausius balus skyrė įmonės „Vilniaus planas“ autorių V. Vizgirdos, E. Petkaus, J. Šimeliūnienės, K. Vizgirdos, I. Gujytės ir G. Vizgirdos darbui. Konstatuota, kad šis konkursinis projektas labiausiai atitinka J. Basanavičiaus gatvės ir jos prieigų kompleksinio sutvarkymo užduotį.

    Konkursą J. Basanavičiaus gatvei rekonstruoti laimėjo AB „Hidrostatyba“, pasiūliusi mažiausią darbų atlikimo kainą (11,68 mln.litų). Darbai pradėti 2003 m. pabaigoje. Gatvės rekonstrukcija buvo suskirstyta į 3 etapus, darbus organizuojant taip, kad kuo mažiau būtų trukdoma poilsiautojams.

    Užstatymas margas, grindinys - dar margesnis

    „Architektūrinį pasivaikščiojimą” derėtų pradėti J. Basanavičiaus gatvės pradžioje - sankirtoje su Vytauto gatve. Būtent ši sankryža yra savotiški vartai į Palangos kurorto simboliu tapusią gatvę. Dekoratyvūs akmeniniai „kamuoliai“ - tarsi skiriamasis ženklas, kuriuo pradedamas formuoti naujasis gatvės vaizdas - gan darniai sujungia abi erdves. Gatvės pradžia akcentuojama ir aukštu išraiškingų formų šviestuvu, kuris savotiškai atsikartoja mažesniuose J. Basanavičiaus gatvės „giminaičiuose”.



    Prestižinės gatvės vaizdą jau iš pat pradžių gadina abiejose gatvės pusėse styrantys objektai: iš kairės - apdegęs ir baigiantis griūti Kurhauzas, dešinėje - sovietmečiu statytas ir vis dar nesutvarkytas „Bangos“ pastatas. Kontrastas tarp renovuotos gatvės ir šių pastatų dar kartą verčia susimąstyti apie labai skirtingus komercinius interesus, viešosios erdvės formavimą ir elementarios disciplinos stoką.

    Kad gatvės dvasia pakitusi, nuneigti būtų sunku. Anksčiau giliuose medžių šešėliuose skendėjusi gatvė tapo šviesi, erdvi ir nebe tokia romantiška. Kaip žinia, naujos žalumos suformavimas - ilgas procesas.

    Aktyvus J. Basanavičiaus gatvės grindinys - iš keleto spalvų trinkelių rūšių. Spalvinė paletė gal ir nėra pernelyg gausi, tačiau spalvinės kompozicijos nelabai sėkmingos ir, atrodytų, buvo galima išsiversti su kuklesniu arsenalu. Kai gatvės užstatymas jau ir taip margas, nuosaikesnis grindinio koloritas sujungtų, o ne dar labiau išblaškytų skirtingus gatvės elementus.

    Kiek geriau pavyko su naujaisiais šulinių dangčiais, papuoštais Palangos miesto herbu, taip pat su apsauginiais medžių karkasais. Gaila, kad dar nepasibaigus pirmajam sezonui, jau išlindo techninis brokas. Šiek tiek stebina tai, kad kai kuriuose besijungiančiuose su gatve įvažiavimuose, atrodo, „pritrūko” kelių grindinio kvadratų.

    Jūratė, Kastytis ir draugovininkai

    Aptariant J. Basanavičiaus gatvę, reikia nepamiršti ir sutvarkytos Rąžės upelio pakrančių erdvės. Nedidelės terasos, apjuostos plieno spalvos turėklais, išplečia, papildo gatvės erdvę. Nauji takai ir tiltelis dera su reljefu. Tik kažkodėl gatvėje esant tokiai gausiai formų įvairovei, pakrantės šviestuvų forma mažai siejasi su gatvės šviestuvais - jie tarsi iškrinta iš bendro konteksto. Plastiški suoleliai ir geriamojo vandens fontanėliai gatvei suteikia jaukumo.



    Artėjant prie jūros tilto prieigų, daugėja suolelių, o kartu atsiranda dar daugiau spalvų ir formų. Grindinys, prieš pat aikštę reljefiškai suformuotas apskritimo forma, jungia apvalią erdvę su gatve. Kedro trinkelės tilto prieigose dera su landšafto specifika, tačiau ir vėl tenka prikišti dėl jų nekokybiško suklojimo.

    Aikštės formą akcentuoja ratu apie Jūratės ir Kastyčio skulptūrą-fontaną išsirikiavę suoleliai ir šviestuvai. Fontanas renovuotas, gėlynai gražūs, tačiau glaudžiu ratu skulptūrinę kompoziciją „apstoję“ balti šviestuvai tarsi uždaro ją į narvą. Jūratė ir Kastytis atrodo sutrikę ir susigūžę, tartum užklupti uolių draugovininkų kažką begėdiška bedarant. Dabar skulptūrinės kompozicijos netgi apžvelgti dorai neįmanoma, o ką jau kalbėti apie tai, kad „devalvuotas“ jos vaidmuo aikštės erdvėje.

    Apskritai ši erdvė gana iškalbingai byloja apie projekto autorių prioritetus, skonį ir kūrybinį metodą. Lenkiant galvą prieš profesinę patirtį, darbštumą ir tam tikrą inžinerinį nuoseklumą, vis dėlto norėtųsi priminti, kad Palangos vertybės - ne marširavimui skirti prospektai, prėskas kataloginis dizainas ar mikrorajoniniai daugiabučiai savaitgaliui.

    Aristokratiškas Tiškevičių mostas eilinį bažnytkaimį kilstelti iki kurorto statuso rėmėsi paprasčiausia meile ir pagarba gamtai. Miestas-parkas - štai Palangos raktas į šimtus tūkstančių gerbėjų, kasmet ją užplūstančių, širdis. Ir kuo toliau nuo šios architektūrinės doktrinos, tuo mažiau Palangos.

    Belieka tik apgailestauti, kad nuostabus Palangos architektas Stasys Čepys 6-7-ajame dešimtmetyje subtiliais, „aplinkai draugiškais“, statiniais išryškinęs landšaftinį kurorto žavesį, sulaukė taip mažai pasekėjų.

    Rūta Ostrovskaja, Audrys Karalius

    „Statybų pilotas“, 2005, Nr. 11

    OMNI naujienos

    Comment


      #42
      Pajūrio merginos

      Kam čeburekų?











      Jaunoji fotografė









      N-16







      Comment


        #43
        Na, Daliau, pasakok, ar pats į moterų pliažą nupartizanavai, ar brangiajai fotiką liepei neštis ?
        Kaip po dykumą blaškiausi

        Comment


          #44
          Ne, moteru pliaže nebuvau, bet pajūriu einant daug kilometrų visokių vaizdų
          gali pamatyti

          Comment


            #45
            Parašė Daliuss
            Ne, moteru pliaže nebuvau, bet pajūriu einant daug kilometrų visokių vaizdų
            gali pamatyti
            Reiks pamėginti...
            Kaip po dykumą blaškiausi

            Comment


              #46
              Aciu, grazios foto Poliarizacinis vis tik graziai padaro savo darba. Man patinka

              Nauja mano svetaines versija: -
              Atnaujinta senoji svetaines versija - naujas foto albumas Zamość (Lenkija)

              Comment


                #47
                Teko pabūvoti pajūryje per Jonines, tad atnaujinu temą

                Palanga





















                (...)

                Pabaigai, kelios juodos baltos








                Paskutinis taisė Romas; 2011.12.29, 19:54. Priežastis: Kopija iš "Lietuvos pajūrys pro Daliauss D50 objektyvą"

                Comment


                  #48
                  Palanga vasarą





                  Comment


                    #49
                    Paskutiniojoje nuotraukoje esantis paukštis stačiai iš herbo nužengęs.
                    Paskutinis taisė enigma; 2007.07.20, 18:38.
                    ______________
                    The Division Bell

                    Comment


                      #50
                      aha, kormoranas tai gražiai tupi, ale mane stebina, kam kurti dar vieną temą Palangai, jei jų pakankamai...

                      Comment


                        #51
                        Aš tai netgi įžvelgiu, šiokį tokį, panašumą tarp abiejų paskutinių foto
                        *******
                        Miestai.net Fb

                        Comment


                          #52






































                          Comment


                            #53
                            Kažkokių nekokybiškų foto prideda su išdegintu dangumi ir nepageidaujamu bluru ir pavadina temą "Gražioji palanga"... Gėdykis...

                            Comment


                              #54
                              Parašė Andas Rodyti pranešimą
                              Kažkokių nekokybiškų foto prideda su išdegintu dangumi ir nepageidaujamu bluru ir pavadina temą "Gražioji palanga"... Gėdykis...
                              Ko tu taip nervuojies ?
                              R. Dichavičius: „Turi būti alkanas fotografijos“

                              Comment


                                #55
                                Parašė Andas Rodyti pranešimą
                                Kažkokių nekokybiškų foto prideda su išdegintu dangumi ir nepageidaujamu bluru ir pavadina temą "Gražioji palanga"... Gėdykis...
                                Eik į fotografijos forumo dalį ir kartokit jūs ten vienas kitam kiek tinkami apie „blurą“ ir kitas nesąmones. Čia yra miestų ir architektūros forumas. Ši forumo dalis nėra skirta menui. Kadangi nuotraukų kokybė nėra tokia, kad nebūtų įmanoma normaliai perteikti miesto vaizdo, tai nematau preteksto prie jos kabinėtis, apart kažkieno išlipimo iš lovos ne ta koja.

                                BrokenCloud, ačiū už nuotraukas

                                Palanga tikrai gražus miestas ir labai malonu matyt kaip sparčiai ji keičiasi ir toliau
                                Įžvalgos.lt - FB - G+

                                Comment


                                  #56
                                  Parašė John
                                  Vienintele problema, imho, Palangos bukle ziemos metu. Jeigu kaip nors butu pritraukiama daugiau zmoniu ne vasaros metu, tai taptu tikrai fenomenali vieta darytis $ is turizmo, kas teigiamai atsilieptu visai saliai.
                                  Bent jau Naujųjų metų proga Palanga tikrai tampa traukos objektu. Tuo teko įsitikinti pačiam. Tas žiemos švenčių metas galėtų būti naujojo sezono pradžia, galbūt vėliau laiko tarpas išsiplėstų.

                                  Tačiau žiemą Palanga nelabai gali ką pasiūlyti išskirtinio, ko negalėtų pasiūlyti kiti miestai. Na, pajūris lieka pajūriu visus metus, tačiau nemanau, kad žiemą jis yra tiek patrauklus, jog sukurtų tą kitą sezoną.

                                  Visus metus Palanga galėtų būti aktyvi tik ten sukūrus išskirtinį pramogų sektorių. Tačiau nemanau, jog ji yra kažkuo finansiškai išskirtinė kitų Lietuvos miestų atžilgiu. Kažkokias žiemos pramogas Palangoje vystyti taip pat nematau išskirtinių galimybių. Todėl tai galėtų būt padaryta iš dalies dirbtinai. Pavyzdžiui, kaip pramogų verslas koncentruojasi Las Vegase, JAV. Reiktų ne vien pramogoms skirtų objektų išskirtinės santalkos, bet ir jų unikalumo mūsų šalyje. Pavyzdžiui, kaip vandens pramogų parkai. Tokių objektų, kurių šalyje būtų ne daug arba vos vienas. Tada liktų poreikis Palangą aplankyti visus metus.

                                  Nors visvien kol nebus sukurta ko nors būdingo tik žiemos pramogoms, Palanga savo „piką“ jaus vasarą. Bet bent jau būtų tam tikros pajamos ir kitų metu laiku.
                                  Įžvalgos.lt - FB - G+

                                  Comment


                                    #57
                                    Manau, kad neverta kurti naujos temos Palangai, todel sudesiu cia tai, kaip pamaciau Palanga si savaitgali (kazkodel nelabai patiko )















                                    Comment


                                      #58
                                      Bet kino teatras labai patiko















                                      Comment


                                        #59
                                        Sunset...















                                        Comment


                                          #60
                                          na, man iš sių nuotr. Palanga irgi kažkokia negraži

                                          Comment

                                          Working...
                                          X