Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Gyvenamieji kvartalai Lietuvoje.

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Gyvenamieji kvartalai Lietuvoje.

    Noriu inicijuoti tokia idėja/temą - naujų gyvenamųjų klasterių (kvartalų) nuotraukos ir aprašymai. Dėkite čia nuotraukas, parinkta informacija is spaudos arba is asmenines patirties. Būtų įdomu susidaryti bendrą ir objektyvų vaizdą Lietuvoje apie gyvenimo salygas ir galimybes. Kai prisirinks pakankamai galima bus sunumeruoti pranesimus ir daryti balsavimą kitoje temoje.

    Čia pvz.:
    infrastruktūra ( koks transportas, susisiekimas su centru, galimos rysio paslaugos, zalios zonos, arti esantys prekybos centrai, etc), kainos (butu, nuomos, kasdieniniu prekiu tame mieste arba miestelyje), estetika (kiek grazu gyventi, kokia architektura, aplinkiniu namu/rajonu vaizdas), pramogos (kur arciausiai galima praleisti laisvalaiki, sporto renginiai). Nebutina apie viska, tiesiog, siek tiek bendram vaizdui.

    Tikslas - issiaiskinti kur geriausia, kur prasciausia gyvuoti. Sitam forume daug jaunu zmoniu, kurie, turbut, greit prades gyvenamojo ploto paieskas (o gal jau pradejo), todel, manau, bus aktualu. Be to, butu ir namu rinka yra zymiai didesne nei komerciniu patalpu, apie kurias dazniausiai cia postiname, todel bus idomu ir savo miestus gerai pazistantiems forumieciams.

    Nesikuklinkit ir dėkit ka turit. Gali būti ir be nuotraukos - papildysite vėliau.
    Our deepest fear is not that we are inadequate. It is that we are powerful beyond measure. Who are we to be brilliant, gorgeous, talented ? Actually, who are you not to be? As we let our own light shine, we unconsciously give other people permission to do the same.

    #2
    Na man tiesiog įdomu ką "aplamai" žmonės vertina.
    Namą gamtoje.
    Butą prestižinem rajone.
    Apartamentus dangoraižyje.
    Ir t.t....
    ???????

    Comment


      #3
      Parašė Tomasl
      Na man tiesiog įdomu ką "aplamai" žmonės vertina.
      Namą gamtoje.
      Butą prestižinem rajone.
      Apartamentus dangoraižyje.
      Ir t.t....
      ???????
      Namas gamtoje -skamba patraukliai,bet....jaunai seimai su mazu vaiku ,tai prapultis. Reikia arba buti labai turtingam,kad kiekvienas is seimos nariu turetu po masina ir dar dirbtu sefu ir turetu laisvo laiko nuvezti viena vaika i darzeli ,kita i mokykla po to i koki bureli ir t.t. Jei tiek pinigu nera -tuomet vaikai lanko kaimo mokykla ir ten leidzia savo laisvalaiki ir jau gaunasi gyvenimas kaime tiesiogine ta zodzio prasme.

      Comment


        #4
        Po nepriklausomybės atgavimo naujų daugiabučių namų statyba vyko praktiškai tik Vilniuje.
        Klaipėdoje ir Kaune buvo vienas kitas projektas. Nuo kokių 2003-2004 m. ir ten situacija pasikeitė.
        Statyba kurortuose (Neringoje ir Palangoje) verta atskiros temos


        Bandau bendrai apžvelgti, kas vyko daugiabučių statyboje

        Nuo 1993-1995 m. pasidarė griežtesnės statybos normos dėl šiluminės varžos. Tačiau iki kokių 1998 m. architektūra iš esmės buvo ankstesnės tęsinys. Geriausias to pavyzdys - raudonų plytų namai Jeruzalėje ir Baltupiuose, važiuojant Kalvarijų gatve į kalną.

        Nuo 1998 iki 2002-2003 m. įgyvendinti nauji projektai daugiausia Jeruzalėje, Bukčiuose (prie Lazdynų) ir Šiaurės miestelyje. Buvo statomi daugiausia 5 aukštų pastatai ir pavieniai bokštiniai devynaukščiai ar kiek aukštesni namai. Laisvuose sklypuose senuose rajonuose buvo įgrūdamas vienas kitas namas. Daugiausia tokių pavyzdžių - Tuskulėnuose (Žirmūnų pietinėje dalyje).

        Kainos (su daline apdaila) buvo gana aiškios: Antakalnio brangesnis standartas 2900 Lt/m2, vidutinis segmentas Jeruzalėje - 2000 Lt /m2, pigesnis segmentas Fabijoniškėse ar Pilaitėje - apie 1400 Lt/m2. Garažo (ne parkingo) kainos 16-20 t.Lt. Tačiau tos kainos jau istorija.
        Dėl ribotos paklausos labiau rinkosi gyventojai. Statybos kokybė buvo pakenčiama (išskyrus atskirus atvejus).

        Dėl įvairių priežasčių iš rinkos išnyko "Meduja" (Lvovo / Linkmenų g.), "Savy", "Lorintė" (prieš tai Šakių boksininkas kažkaip kitaip vadino firmą, kuri statė daugiausia Tuskulėnuose), "Imsas" (Bendorėliai). Kai kurie objektai virš metų stovėjo pustuščiai, kol juos nušlavė nuo 2003 08 prasidėjęs NT bumas ("Neries namai" Antaklnyje)
        Iš individualių namų verti dėmesio du pavyzdžiai: senasis Ukmergės plentas nuo Bukiškių iki Bendorių ir "Skalos" Guriai/ Kalnėnai (verti atskiros temos).


        Po įstojimo į EU kainos išaugo (besidomintiems kainų tendencijomis yra daug įvairių, nors ir kiek šališkų, apžvalgų Ober-Hauso arba Invaldos tinklapiuose). Kūrybiškai net ir miesto laukuose taikomos sovietinės parkavimo normos (0,8 vietos/ butui). Dabar už parkavimo vietą (ne garažo) ramiai prašoma 25-30 t.Lt.

        Nuo to laiko klientų reikalavimai statybos kokybei masiniame ir vidutiniame segmente labai suprastėjo. Prasidėjo ekraninių devynaukščių (Šiaurės miestelyje, Jeruzalėje) ir pigių daugiaukščių miesto pakraščiuose (kaip jausitės, jei laiptinėje/liftynėje bus virš 100 kaimynų, o tik pusė butų turi parkingus) už Čiurlionio g. kainą era.

        Dabar Vilniuje galima suskaičiuoti virš 30 vystomų projektų. Pastebėjimai pagal segmentus:
        1. Dėl ribotos pasiūlos pigaus segmento (Fabijoniškių šiukšlynai ir Pilaitė, ) kainos užvanotos iki 2200-2500 Lt/m2. Gyvenimo kokybė juose nukrito žemiau bet kokio segmentavimo.
        2. Vidutinio segmento kainos pakilo iki 3000-4200 Lt/m2, o gyvenimo kokybė (parkavimo erdvumas, butų skaičius laiptinėje, aptarnavimas) nukrito iki anksčiau buvusio žemesnio segmento (kaip "Eramos" namai Jeruzalėje prie "Rimi", pardavinėti už 1750 Lt/m2)
        Praktiškai išnyko vidutinis (gyvenimo kokybės prasme)segmentas. Vienintėlis man žinomas pavyzdys, atitinkantis kainą - "Eikos" kvartalas Santariškėse, gal dar naujas "Baltijos ąžuolo" projektas Žirmūnuose, prie Valakampių tilto.
        3. Tik brangiame segmente (virš 4500 Lt/m2) gana pakenčiamas pasiūlos ir paklausos santykis. Tačiau kainos ten daugeliu atveju užkeltos.
        Čia situacija man primena 2002 metus, kai visi statė **** viešbučius, o po to siūlė juos už ** - *** kainas arba porą metų laikė pustuščius

        Laukiame naujų daugiabučių nuotraukų

        Comment


          #5
          Pas save radau vieno iš buvusių perspektyviausių rajono - Žvejų - keletą nuotraukų.
          Kai apie 2001 m. dar nevyko statybos, vienas protingas žmogus sakė, kad tas rajonas - geresnis už Žvėryną. Daugeliu atveju su juo teko sutikti - arčiau centro, prasidėjo tilto statybos, mažesnis užterštumas, pietinės panoramos - į senamiestį.

          Visos nuotraukos - iš Gedimino pilies
          2002 05
          Ką tik prasidėjo vystymas. Kairiau - "Kaustos" namas, dešiniau - kranas prie statomo "Skirnuvos" namo


          2003 02
          Jau stovi du "Kaustos" namai. Abiejų gyventojai, aišku, mokėjo ir už vaizdą į pilį.
          Dešiniau - "Skirnuvos" namus užstojo "Mabiltos" namas.
          "Mabiltai" šiame rajone, Raitininkų g., matyt, buvo bandymų poligonas, kokio pavyzdžio namus vėliau statyti prie Fabijoniškių sąvartyno


          2004 05
          Iš esmės pritariu Blitzui, kad žaluma neturi užstoti geros architektūros..
          Šiuo atveju medžiai - vienintėlis teigiamas Žvejų architektūros elementas, galintis kiek paslėpti atgrubnagių kūrybą.

          Beje, "Kaustai" dar vieno daugiaaukščio pastatyti nepavyko - užprotestavo jų pačių namų gyventojai.
          Kad vienas sportininkas ten pusdykiai gavo žemę visuomeninei paskirčiai, mažai kas beprisimena. Tačiau toje laisvoje teritorijoje, matyt, bus statoma kažkas žemesnio.

          Comment


            #6
            [Nuo to laiko klientų reikalavimai statybos kokybei masiniame ir vidutiniame segmente labai suprastėjo. Prasidėjo ekraninių devynaukščių (Šiaurės miestelyje, Jeruzalėje) ir pigių daugiaukščių miesto pakraščiuose (kaip jausitės, jei laiptinėje/liftynėje bus virš 100 kaimynų, o tik pusė butų turi parkingus) už Čiurlionio g. kainą era.


            Na tos kainos kur buvo ,jau nebegris. Beje ,o apie kokius namus cia kalbi ,kad laiptineje virs 100 kaimynu?? Cia jau kazkokie dangoraiziai turetu buti . Nes cia suplaki kartu viska su parkingais , tai suprantu,kad minty turi laiptine , kurioje virs 100 butu ?

            Comment


              #7
              Parašė praeivis
              Na tos kainos kur buvo ,jau nebegris. Beje ,o apie kokius namus cia kalbi ,kad laiptineje virs 100 kaimynu?? Cia jau kazkokie dangoraiziai turetu buti.
              Dangoraižis dangoraižiui nelygu. O apie juos šitame forume yra labai įvairios informacijos.

              Comment


                #8
                Kaune tai butu Fredos projektas. Pats naujausias ir moderniausias gyvenamasis "cluster'is"
                Visa info www.freda.lt

                Comment


                  #9
                  Lietuviška "naujoji" daugiabučių architektūra manau yra tikrai labai prasta. Statomi daugiausia tie patys seni "commieblock'ai", tik šiek tiek spalvingesni ir turintys daugiau naujovių (pvz. požeminis parkingas). Planavimas dažnai irgi toks pat komunistiškai nelogiškas... Daugiabučiai neturi jokių bendrų bruožų dėl ko nėra sukuriamas bendras miesto stilius, kaip pvz. vakarų Europoje ar netgi Lenkijoje (pvz. Gdanske) ir tt. ir pan.
                  You have your way. I have my way. As for the right way, the correct way, and the only way, it does not exist.

                  Comment


                    #10
                    @blitz

                    gal gali duoti siek tiek pavyzdziu, kaip daugiabuciai (su nuotraukom) turetu buti statomi, kad neprimintu tu "commieblock'u"? aciu


                    Prie ruso man buvo geriau

                    Comment


                      #11
                      blitz, nauji daugiabuciai (> 2000m) atrodo tikrai normaliai, patikek. Gal niekad nebuvai viename is ju. Planavimas ten toks, kokio pac nori pilnai tavo laisvai idejai. Langai daznai dideli - beveik iki pat grindu. O siaip jei daugiabutis tai daugiabutis nieko naujo neisrasi.
                      Our deepest fear is not that we are inadequate. It is that we are powerful beyond measure. Who are we to be brilliant, gorgeous, talented ? Actually, who are you not to be? As we let our own light shine, we unconsciously give other people permission to do the same.

                      Comment


                        #12
                        Diskusijos dalis perkelta iš temos Nauja statyba Jeruzalėje Vilniuje
                        Parašė alonso
                        taciau conclusion neisvedei? kurgi man pirkti buta Vilniuje tada, jei ir ten ir ten blogai?
                        Parašė Romas
                        Galiu tik pasakyti, kuris rajonas ar projektas atitinka kainą.
                        Apie kainą kalbos nebuvo.
                        Parašė alonso
                        tai, kuri tada galu gale rekomenduotum?
                        Bandau rekomenduoti segmentus.
                        Statybos kokybės nesiimu vertinti. Kiekvienas turi prižiūrėti statybininkus pats. Didesnių firmų ("Skalos", "Kaustos", "Rangos-IV, "Veikmės") darbų kokybė yra geresnė. Tačiau už nieką negali garantuoti - daugelį darbų faktiškai atlieka niekam nežinomi subrangovai.

                        Iki 2500 Lt/m² - nieko nėra, išskyrus likučius Grigiškėse, Pilaitėje, "Mėnulio slėnį" prie būsimo Vakarinio apvažiavimo Justiniškėse (šis variantas, ko gero, geriausias ) ir tas garsus rajonas prie buv. Fabijoniškių sąvartyno.

                        2500 - 3000 Lt/m² - šiuo metu nieko gero nėra (jei ir buvo - išpirkta). Tai dar nereiškia, kad nebus naujų projektų. Tie, kas skelbė panašias (kaip teisingas) kainas, patyliukais jas pakėlė. Jei jauti silpnybę dangoraižiams, palauk, kol "Alsva" pradės pardavinėti antrą bokštą Kalvarijų / Didlaukio g. (kas žino, kokia tuomet bus kaina)

                        3000-3500 Lt/m². Daug projektų. Pagal gyvenimo kokybę jie (tame tarpe ir keli Šiaurės miestelyje) artimi tiems "Eramos" namams prie "Rimi" Jeruzalėje. Tik 2002 m. už tokį daiktą buvo kaina, kurią jau reikia pamiršti - ~1750 m²). Pabandyk pasidomėti, ar dar liko butų "Baltijos ąžuolo" projekte Žirmūnuose, prie Valakampių tilto .

                        3500-4000 Lt/m². Daug projektų. Kai kurie namai taip sugrūsti, kad nuo kitų skiriasi tik atstumu nuo centro ir menamu rajono prestižu. Kai kurie analogiškos kokybės projektai "lipa" iki 4500 Lt/m².
                        Šiame segmente teisinga kaina tik už "Eikos" projektą Santariškėse. Geriausi butai "Atkirtos" name Žalgirio g., žinoma, parduoti iš arto.

                        Segmente virš 4000-4500 Lt/m² yra labai daug projektų. Kad yra didelė pasiūla, dar nereiškia, kad išties geras projektas bus pardavinėjamas ilgai.

                        Taigi, Vilniuje pagrindinis principas - nemiegok.


                        Beje, nepriklausomai nuo kainos niekada nepamiršk išsiaiškinti:
                        - koks susisiekimas, kur statysi mašiną (tai atliekama atvažiavus į vietą ne šeštadienį 12.00, kai visi išsivažinėję, o darbo dieną ne anksčiau 19.00). Beje, jei yra noro pirkti butą Šiaurės miestelyje ar kitame parduotuvės kieme, transportinį testą reikia atlikinėti būtent penktadienį vakare arba šeštadienį apie pietus)
                        - koks triukšmo lygis (tai atliekama atvažiavus paryčiais apie 5-ą ryto ir pasiklausant aplink esančios magistralės ar kokios nors kompresorinės fono. laikas galioja ir Šiaurės miestelio butų pirkėjams)
                        - jei yra erdvė – vadinasi bus kažkas statoma šalia (gatvė, parduotuvė, ekraninis namas). Net tas pats vystytojas tame pačiame sklype pardavęs butus viename name, netrukus kažkas bus statoma. Kad erdvė priklauso kažkam kitam, tai dar nereiškia, kad nieko nebus daroma.
                        - jei turi vaikų - kur vesi vaikus į mokyklą ar darželį, ir kur važinėsi su mažvaikių vežimėliu

                        Svarbiausia, ar vieta atitinka tavo asmeninius poreikius ir ar ten gerai jautiesi – gyventi reikės pačiam , o ne patarinėtojams.

                        Comment


                          #13
                          LR „Sostinė“
                          2005 M. BALANDŽIO 21 D.

                          Naujakuriai ir valdininkai sės prie derybų stalo
                          Šiaurės miestelio gyventojai siekia turėti vaikų darželį, mokyklą ir sporto aikštyną

                          Beata Bukotaitė, „Sostinės“ korespondentė

                          Persvarstys detalųjį planą
                          Atkaklūs Šiaurės miestelio gyventojai privertė valdininkus įsiklausyti į jų norus ir iš naujo persvarstyti kvartalo plėtros detalųjį planą.
                          Viename naujausių bei sparčiausiai augančių Vilniaus kvartalų tvyro chaosas.
                          Čia be jokios tvarkos kyla daugiabučiai namai, o ką tik įsikūrę gyventojai dūsta nuo kiemuose ir gatvėse netelpančių automobilių. Vaikų žaidimų aikštelės, skverai ar poilsio zonos čia – retenybė.
                          Didžiulėje 53 hektarų Šiaurės miestelio teritorijoje nėra poilsiui ar laisvalaikiui skirtų erdvių, jokių visuomeninės-kultūrinės paskirties bei ikimokyklinio ugdymo įstaigų, nors didžioji dalis naujakurių – jaunos šeimos su mažamečiais vaikais.
                          Šiuolaikiškas Šiaurės miestelio kvartalas nedaug kuo skiriasi nuo prieš kelis dešimtmečius pastatytų gyvenamųjų rajonų, kur kiemai ir gatvės perpildytos automobilių, o gyventojai pro langus mato tiktai pilkas kaimyninių namų sienas.
                          Atkaklūs Šiaurės miestelio gyventojai savo teises ruošiasi ginti savivaldybėje, kur netrukus turėtų būti svarstomi Šiaurės miestelio detaliojo plano pakeitimai.
                          Šiuos detaliojo plano pakeitimus projektuotojai, atsižvelgę į gyventojų reikalavimus, savivaldybėje pristatys rytoj.
                          Nors miesto valdžia anksčiau teigė, kad gyventojų reikalavimai neįgyvendinami, valdininkai ir gyventojai sės prie derybų stalo.

                          Kvartalą vadina bendrabučiu
                          „Pasijutome apgauti. Pirkome būstus patogiame, gražiame kvartale, o dabar valdininkai į šį rajoną numojo ranka ir vadina jį bendrabučiu.
                          Jie sako, kad žmonės čia vis tiek ilgai negyvens – kelsis kitur į erdvesnius būstus“, – kalbėjo vilniečiai Deividas Butkus ir Kęstutis Gružinskas.
                          Šie jauni vyrai – sostinės Šiaurės miestelyje besiformuojančios gyventojų bendruomenės iniciatyvinės grupės nariai.
                          Jie jau surinko kelis šimtus gyventojų parašų už tai, jog Šiaurės miestelio teritorijoje būtų įrengtas pėsčiųjų takas, žalias skveras arba kitokia viešoji erdvė, sporto aikštelė, būtų išsaugoti senieji dar caro laikais statyti kareivinių pastatai.
                          Kreipėsi ir į merą
                          Dėl geresnio gyvenimo kvartale naujakuriai kovoja daugiau nei pusę metų.
                          Šiaurės miestelio naujakuriai buvo susitikę ne tik su būriu savivaldybės atstovų, bet ir beldėsi į teritoriją valdančios savivaldybės įmonės „Šiaurės miestelis“ direktoriaus Simo Ramučio Petrikio duris, raštu kreipėsi ir į miesto merą Artūrą Zuoką.
                          „Miesto valdžia ilgai nenorėjo mūsų klausytis.
                          Suprantame, kad klaidų, kurios padarytos Šiaurės miestelyje, nebepataisysi, tačiau mes siekiame, kad nebūtų daroma naujų, dar labiau galinčių pabloginti mūsų gyvenimą.
                          Neužstatytos teritorijos galėtų būti panaudotos atsižvelgiant ir į čia gyvenančių žmonių poreikius“, – sakė D.Butkus.

                          Tariasi būrys specialistų
                          „Susidariusią padėtį Šiaurės miestelyje dar galima ištaisyti. Į pagalbą pasikvietėme įvairių savivaldybės departamentų specialistus.
                          Bendradarbiaujame ne tik su Miesto plėtros, bet ir su Kultūros paveldo, Švietimo skyriaus specialistais“, – aiškino įmonės „Urbanistika“ projektų vadovė Andželika Kažienė.
                          Anot jos, jau yra apskaičiuota, kad kvartale būtina surasti vietos vaikų darželiui ir pradinei mokyklai. Šalia švietimo įstaigos būtų galima projektuoti ir sporto kompleksą.
                          „Automobilių grūsčių būsimų namų kiemuose nebus, jeigu bus įrengti požeminiai garažai.
                          O transporto problemas padės išspręsti reguliuojamos sankryžos“, – aiškino A.Kažienė.
                          Pagal naujus reikalavimus, vieno 35-45 kvadratinių metrų naudingo ploto butui dabar kieme turi tekti viena vieta automobiliui. Iki šiol vienam butui buvo skirta tik 0,8 automobilio vietos.

                          Comment


                            #14
                            Be jau minėtų trijų naujų Vilniaus rajonų (Šiaurės miestelio, Jeruzalės ir Žvejų) yra ir Nepriklausomybės laikais statytas rajonas už Lazdynų greitosios pagalbos ligoninės, beveik Bukčiuose, prie "Panerio" stadiono. Kartais vadinanamas Bukčiais (iki jų - 2 km, kartais Lazdynais (nors jie už Oslo gatvės, iki jų virš 1 km).
                            Vieta nebloga - miškas, tik turbūt nepatogus susisiekimas, kai reikia daryti "garbės" ratą prie Erfurto/Oslo g. sankryžos. Visa infrastruktūra - Lazdynuose.

                            Kairėje - senoji dalis, dešinėje-naujoji


                            Naujoji dalis (gal žinote, kas yra šio kvartalo vystytojai)

                            Comment


                              #15
                              Siūlau kam nors pafotografuot Santariškių šiaurinės dalies mikrorajoną, statytą "Eikos"(?) ir pabaigtą prieš kelis metus. Jei nieks nesiims šio atsakingo darbo, tai teks daryti man kai tik atsiras laisvo laiko

                              Comment


                                #16
                                Žemės ūkio bendrovė "Pavasaris" kuriai priklauso šiltnamiai
                                Ne esme yra manyje. Muse, visuose musyse yra esme!

                                Comment


                                  #17
                                  Santariškių šiaurinis mikrorajonas. Kvartalas baigtas prieš kelis metus. Čia pastatyti 7 keturių-šešių aukštų namai, turintys 24 laiptines ir kelis šimtus butų (kas žino tiksliau?).












                                  Comment


                                    #18
                                    Statė AB"Arkada"
                                    Ne esme yra manyje. Muse, visuose musyse yra esme!

                                    Comment


                                      #19
                                      Žinau. O gal žinai kiek ten pastatyta butų?

                                      Comment


                                        #20
                                        Parašė skunk
                                        Statė AB"Arkada"
                                        O kaip ta "Arkada", rimta firma?
                                        Nes jinai dabar Klaipedoj pradejo savo veikla ir greit prades statyt viena kvartala.
                                        Vilnius? Kaunas?? Klaipėda!!!

                                        Comment

                                        Working...
                                        X