Pirmiausia, šiek tiek nuotraukų
Aukštoji antena tankiai medžiais apaugusioje aptvertoje teritorijoje (beje, sklypo pietinėje dalyje yra dar viena, žemesnė antena)Vaizdai iš Tujų g. Ten yra įvažiavimas į teritoriją ir sargo namelis
Prieš porą dienų knygyne varčiau naują įdomų albumą, kuriame sudėtos Jano ir Januszo Bułhakų darytos Vilniaus Antrojo pasaulinio karo sugriovimų nuotraukos. Ten radau porą puikių fotografijų su stotimi Viršuliškėse: jose užfiksuotos antenos nuolaužos bei nedaug nukentėjęs stoties pastatas. Mano nuostabai paaiškėjo, kad tas prieškario paskutiniaisiais metais statytas pastatas tebestovi ir tebėra naudojamas pagal paskirtį.
Štai jis: Tujų g. 2, tikrų tikriausias tarpukarinės architektūros egzempliorius Viršuliškėse
(http://www.paveldas.vilnius.lt/search.php jį klaidingai nurodo esant statytą 1959 - 1990 m., "be stiliaus požymių"). Metu, kai medžiai be lapų, jį puikiai galima matyti nuo gatvės. Galų gale išgooglinau tokį įdomų puslapį apie šią Vilniaus viduriniųjų bangų transliacinę stotį (http://www.zilionis.lt/rtv/index.php). Pasirodo, sklypas parinktas 1937 m., o pastatas užbaigtas 1939 m. viduryje, prieš pat karo pradžią.Ir prie viso šito, prisiminiau apie vieną knygą: Antano Martinionio Žygis į Vilnių. 1939m. spalio 27-29 d. Vilnius: Kardas, 1997. Štai ištrauka iš jos:
ĮSAKYMAS VILNIAUS RINKTINEI Nr. 3 Vilnius, 1939 m. spalių mėn. 30 d. <...> 3§. Š. m. spalių mėn. 29 į 30 d. naktį ryšių kuopos sargyba, prie statomos radijos stoties (Žvėrinčiuje), buvo apšaudyta iš šautuvų ir kulkosvaidžių. Spėjama, kad tai aplinkinių kaimų (WIERSZULISZKI, SZYSZKINIE) lenkų partizanų darbas. Vilniaus komendantui, kartu su policijos atstovais padaryti tuose kaimuose nuodugnią kratą ir šiuo reikalu tuojau pradėti kvotą. <...> D. generolas /-/ VITKAUSKAS, VILNIAUS RINKTINĖS VADAS. Gen. št. pulkininkas /-/ SPRANGAUSKAS, ŠTABO VIRŠININKAS (p. 146-147).
Žvėrynas išties ne per toliausiai (o taip pat ir minimi buvę Viršuliškių ir Šeškinės kaimai). Šalimais stoties vedė kelias iš Žvėryno į Viršuliškes (kaip šioje temoje jau minėta). Tai toks mano pranešimas: gal padrikokas, bet tiesiog man pačiam visa tai labai įdomu ir nauja. Ačiū už dėmesį

Komentuoti: